5 kilós aligátorteknőst fogott ki egy horgász a Balatonból. Eredetileg úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, vasárnapra a Keszthelyi Librás Strandra Szeles Zsolt. Kukoricás etetést alakított ki, reggel akasztott is egy nagyobbacska pontyot, de amikor feljött a víz tetejére, csapott egyet a farkával és elment- írja a pecaverzum.hu

Váratlan vendég akadt a horgára

Napközben egy ismerőse próbált rá a helyre, de neki sem volt szerencséje, késő délután pedig Zsolt tért vissza, de ponty helyett váratlan és kéretlen vendége akadt a horgon. Az 1,20-as vízben horgászott, amikor kapást észlelt, bevágott, majd meglepetésére a szákban egy 5 kilogrammos aligátorteknős landolt.

Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült" – mondta. Nagyon sokáig tanácstalanok voltak, hogy mihez kezdjenek az inváziós és az emberre is veszélyes állattal, hiszen éjszakára helyet kellett keresni az aligátorteknősnek.

A probléma megoldásában Zsolt szomszédja segített, aki egy lemezkádat vitt át az állat elszállásolására, amit egy raklappal fedtek le. A páncélos  július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került. Az aligátorteknőst  a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték ideiglenesen, ahonnan majd a kőröshegyi Teknősparkba szállítják.

Mit érdemes tudni az aligátorteknősről?

Az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén őshonos, de Kína, Tajvan és Japán területére is betelepítették. Áldozatát, mely lehet csiga, hal vagy béka, lesből támadja meg, de fogyaszt dögöt és vízinövényeket is.

Az állkapcsa csőrszerű, és nagyon erős, egy hal gerincét is könnyedén átharapja vele. A páncélja 25-47 centiméter hosszú, színe a barnától a sárgásbarnáig terjed, de egyes egyedeknél fekete is lehet. Testhossza kifejlett korában elérheti akár az egy métert is. A testtömegük a hímek esetében meghaladhatja akár a 30 kilogrammot is.

Nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok idővel óriási károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban - sajnos hazánkban is felbukkannak időnként. Magyarország is kiváló élőhelyet nyújt a számukra, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, az őshonos zsákmányállatok  nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy nincs természetes ellensége.

Tavaly Mogyoródon kellett egy agresszív példányt befogni

Tavaly Mogyoródhoz riasztották Both Zoltánt, Magyarország egyetlen vadállatbefogóját, ahol a horgászok egy csatornafedél-nagyságú, agresszív aligátorteknőst fogtak.

Both Zoltán a pecaverzum.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a pályafutása során az ország több pontján is találkozott aligátorteknőssel, de eddig a Balatonból előkerült egyeddel nem volt dolga.

Ez hatalmas probléma, Magyarországon nincs természetes ellensége. Egyetlen őshonos fajunk a mocsári teknős. Az ékszerteknősök jelenléte a természetes vizekben is aggasztó, de azok nem nőnek meg több tízkilósra, és nem harapják le a kisgyerekek lábujját" – mondta,