Sokan tévesen azt gondolják, hogy a verőköltő bodobács, más néven a suszterbogár kártékony rovar. Az alig 1 cm hosszú, fekete szárnyfedéllel rendelkező, pirosan mintázott bogarak napos, meleg időben tömegesen árasztják el a járdát és élvezik a napfényt.

Nem kártékonyak, inkább hasznosak

A bodobács cseppet sem kártékony, sőt, sokkal inkább hasznosnak számít, hiszen eltakarítják a hulladékokat. Az apró rovarok, hernyók, giliszták nedveit is gyakran szívogatják. Elsősorban a hársfa és a mályvafélék termésével táplálkoznak, de szereti az akácot, a cukorrépát, a padlizsánt, az epret, a rebarbarát, de még a korhadt növényeket, rovarokat, csigákat, valamint a hernyók petéit is.

Európai poloskafaj

Nevével ellentétben nem a bodobácsok rokona, hanem a verőköltő poloskák családjának tagja. Közép- és Dél-Európában a legelterjedtebbek, de fellelhetőek egész Kelet-Európában, egészen az Urál hegységig.


A háta piros színű, amit jellegzetes fekete mintázat díszít. A félfedőkön egy-egy fekete kör alakú folt díszlik. Az ez alatt látszó potroh fekete, de pereme vörös, hasonlóan az előháthoz. A faj feje és alsó oldala szintén fekete színű.

Szárnyainak fejlettsége egyedtől függ. A kifejlett rovar hossza nagyjából 1 cm. Jellegzetessége, hogy a poloskáknál szokásos, az összetett szemet kiegészítő 3 pontszem hiányzik. Ez nem áraszt kellemetlen szagokat és nem is csíp - írta meg a Greenfo.

Összetapadt rovarok

Tavasszal gyakran találkozhatunk párzás közben az összetapadt egyedekkel. Ez jóval a párzás után is fennmaradó állapot, a hímek ugyanis így próbálják meg elkerülni, hogy a nőstények más hímekkel párosodjanak. Közelükben általában számtalan fiatal egyedet is találni. A talajba és avarba rakott, fekete petékből kikelő, júniustól októberig fejlődő, szárnytalan lárvák szintén vörösek, mintázatuk viszont jóval egyszerűbb.

Tavasszal szinte mindent elárasztanak - fotó: pexels.com

Hogyan és meddig él?

A kifejlett bodobács a talajba ásva vészeli át a telet, majd tavasszal 50-60 pete lerakása után elpusztul. Egészen addig a mályva- és a hárstermések nedvtartalmát szívogatja hosszú szipókájával. Általában 1-1,5 évig él.