Hogy újra találkozhatunk ezekkel a félelmet keltő vadállatokkal, annak több oka is van:
-    a prédafajok magas létszáma, mint a szarvas, az őz és vaddisznó,
-    növekvő méretű, egybefüggő erdőségek,
-    ráadásul több faj ezek közül európai szintű védettséget élvez.

A ragadozók hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez, jelenlétükkel változatosabb élőhelyek alakulnak ki. A EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében a WWF Magyarország az alábbi infografikán foglalta össze a nagyragadozók főbb hatásait az ökoszisztémákra. (Az infografika nagyításához kattints a képre!)

ragadozók
Na jó, de vigasztal ez minket?

Először is fontos megérteni, hogy mi hasznunk származik abból, ha visszatérnek a nagyobb ragadozók.
A táplálékpiramis csúcsán található ragadozóknak a természetes rendszerekben vitathatatlanul nagy szerepük van. Jelenlétükkel és zsákmányszerzésükkel szabályozhatják a nagytestű növényevők (pl. szarvasok) viselkedését és állományait, amely kihathat a táplálékhálózat alacsonyabb szintjein található növényekre is.

Tehát, ha csökken a szarvas-állomány, az erdők megújulása is gördülékenyebbé válik, hiszen kevesebb lesz a vadkár.

Számos nemzetközi példa hozható arra, hogy milyen összefüggései lehetnek a táplálékláncok megváltozásának. Például az amerikai Zion Nemzeti Park területén az intenzív zavarás hatására jelentősen csökkent a pumák száma, ami az öszvérszarvasok állományának növekedéséhez vezetett. A növényevők legelésükkel veszélyeztették a nyárfák növekedését, elősegítve az eróziót és a biológiai változatosság csökkenését.

Ausztráliában is volt hasonló helyzet: a vörös rókák  elszaporodása veszélyeztette az őshonos, földön fészkelő madarakat és kisemlősöket, a problémát a dingók oldották meg, mint a róka felett álló ragadozó a táplálékpiramisban.

Vannak, akik már medvével is találkoztak az Északi középhegységben – Fotó: pixabay

A ragadozók jelenlététől „elszokott” lakosság félelmeinek legyőzése, valamint az érintettek közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítése érdekében működik a 2017-2022 között futó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melyben a WWF Magyarországon kívül más európai WWF irodák, a baden-württembergi Erdészeti Kutatóintézet, az olaszországi Eliante Intézet és az Elmauer Intézet is rész vesznek.

A projekt célja, hogy egy olyan felületet biztosítson, ahol az EU-ban élő különböző érdekcsoportok információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással az emberek és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

A projekt weboldalán további információk találhatóak a kezdeményezésről, és akár Te is megoszthatod tapasztalataidat, kérdéseidet, aggodalmaidat a nagyragadozók felbukkanásával kapcsolatban a "Cselekedjen" gombra kattintva.