Mostantól már euróban is hirdethetsz az Agroinform Piacterén!
A hirdetésfeladásnál mostantól kiválaszthatod, hogy forintban vagy euróban szeretnéd megadni a termékhez vagy szolgáltatáshoz tartozó árat.

Most sokféle kórokozó támadása várható a kertekben!
Visszatér a tafrina, megjelenik a monília, terjed az almafalisztharmat, és a varasodás is veszélyeztet. A levéltetvek majdnem mindenen megjelentek már.

Már csak néhány napig adható le az egységes kérelem szankciómentesen
Május 15-én lezárul az egységes kérelmek szankciómentes beadási időszaka. Eddig több mint 101 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, összesen 173 ezer kérelem beadására lehet számítani.

Mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak az aszály-előrejelzések
Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

kép

A terv az, hogy a közeljövőben körülbelül 150 állomásból álló hálózat fedje le az ország teljes területét – fotó: Shutterstock

Körkérdés: támadnak a kalászosok betegségei – hogyan védekezzünk?
Az utóbbi napok esős időjárása meghozta a kedvező körülményeket a növénybetegségek terjedésének. Mivel az enyhe tél nem segített a károsítók gyérítésében, most robbanásszerű fertőzésre kell számítanunk.

Így segíthetjük hatékonyan a kukorica kelését!
Az idei tavasz eddig összességében nem bővelkedett esővel, az országban a csapadékhiány miatt már számos helyen alakulhatott ki aszály. Ezeken a területeken ha a tavaszi vetésű növények számára nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék, nem lesz kellő nedvesség a talajban azok csírázásához és a korai növekedéséhez.

Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez
A kamattámogatás lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat, mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a.

Szeretnél végre megszabadulni a vadkártól?
Adj fel apróhirdetést az Agroinform Piactéren, és 100 ezer forint értékű gondozásmentes vad-, rágcsáló- és seregélyriasztók közül választhatsz! Sőt, egy igazi vadriasztó újdonságot is megnyerhetsz!

vadriasztó

Nem térhet ki előle a vad

Nem várhatunk a száraz napokra, védekezni kell a kertekben!
Az idei tavasz nem egyszerű a növényvédelmi helyzetet tekintve: eddig a szárazság gyengítette a növényeket, most pedig a csapadékosabb időjárás miatt beindultak a kórokozók és a rovarkártevők is.

Bemutatkozik az ország egyik legnagyobb agrárcégcsoportja
A Talentis Agro Zrt. egy 100 százalékig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari holdingvállalat. Leányvállalatai olyan prémiumtermékeket állítanak elő, amelyek kizárólag hazai gazdálkodásból származnak.

Készüljünk fel! Több levél- és szárbetegség is veszélyezteti a kalászosokat!
A csapadékos időjárás miatt megnőtt a fertőzési nyomás a kalászosokban. Ezért végigvesszük a kalászosok levélfoltosságát okozó betegségek és a rozsdabetegségek jellemzőit és az általuk alkalmazható növényvédelmi technológiákat.

kép

Szeptóriás levélfoltosság – fotó: Agroinform.hu

Megnyílt a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
Az állattenyésztők támaszkodhatnak a kormány és az Agrárminisztérium segítségére – jelentette ki az agrártárca parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Fiatal szakembereket vár az agráriumba és élelmiszeripari termékcsaládot épít a Talentis Agro Csoport
A cégcsoport klasszikus agrár- és élelmiszeripari tevékenységekre alapozottan építi fel üzleti tevékenységét. Az állattartás igényein túl növénytermesztésük kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul.

Itt a tavasz akciója! Ajándék STIHL fűrész a lombtrágya mellé
Több mint 1600 gazda már a Natur Agro Hungária termékeit választja – ha Ön még nem tartozik közéjük, itt az idő, hogy csatlakozzon! A váchartyáni cég most egyedülálló ajánlattal kedveskedik azoknak a gazdáknak, akik legalább 200 hektárra vásárolnak Natur-technológiát: ők a lombtrágyacsomag mellé most ajándék STIHL fűrészt kapnak.

Körkérdés: Milyen modern eszközök tehetik hatékonyabbá a marhatartást?
A kézi munkaerő kiváltására, a szarvasmarhatartás hatékonyabbá és ezáltal jövedelmezőbbé tételére manapság már sokféle eszköz és technológia áll rendelkezésre. A körkérdés ezúttal az állattartással, ezen belül is a szarvasmarhatartás hatékonyságnövelésével, gépesítésével foglalkozik.

marha

A fejési folyamat minden részlete ellenőrizhető – fotó: Senit Kft.

Növényvédelmi előrejelzés: Ha az eső után a meleg is megjön, lesznek gondok
Nagyon vártuk, s most végre megjött az eső. Országosan hullott csapadék, a múlt héten 10-40 mm mennyiségben, majd e hét elején ismét esett, további 10-30 mm. Nagy öröm ez a gazdálkodóknak, akik aggasztónak látták a jövőt – nem alaptalanul. Ilyen korai és tartós csapadékhiány ritkán fordul elő. Az Agroinform.hu 2019. évi 19. heti növényvédelmi előrejelzése.

Figyelem, be kell jelenteni az ültetvénytelepítést!
A 2019. évi egységes kérelem szankciómentes benyújtásának határidejéig (május 15.) ökológiai gazdálkodási pályázatban vállalt ültetvénytelepítést be kell jelenteni.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.