Ugye ismerős, az a semmivel sem összehasonlítható csík a kertben? Hát persze, hiszen ha kerted van, csigád is van. A kertekben mind a házas-, mind a meztelencsiga gyakori vendég, különösen az esős időszakok után.

De a legnagyobb gond nem is a csíkkal van, hanem azzal, aki a csíkot húzza. Főleg, hogy ha nem akarja elhúzni a csíkot a kertedből. Azonban nem minden csiga az ellenséged, sőt! Ráadásul a károkat okozókkal szemben sem kell tétlenül állnod, hiszen megannyi módszer van rá, hogy távol maradjanak tőled a csigák, és persze a növényeidtől. Ismerkedj hát meg a csigák izgalmas, ám gyakran számunkra bosszantó világával.

Házas, vagy meztelen? Nem mindet szükséges kilakoltatnod!

A házas változatokkal általában könnyű az együttélés. Sőt, a hazánkban található közel 26 házatlan csigafaj közül is csupán tíz okoz kárt a kertben. A legtöbb házas csiga ugyanis nem fogja megdézsmálni a friss szamócát, vagy a salátát, hanem leginkább is sérült növényi hajtásokkal, és rothadó zöldségekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak.

csiga meztelencsiga

A házas csigák hasznosak a kertünk számára. Fotó: Shutterstock

Éppen ezért nem árt, ha nem lakoltatod ki az éticsigát sem, hiszen nemcsak a korhadó szerves anyagokat és növényi maradványokat pusztítja el, de más csigák tojásait is elfogyasztja. De a meztelencsigák némelyike is igen hasznos lehet, hiszen a madarak eledeleként fontos tagjai a táplálékláncnak.

A nagy barna meztelencsiga és a spanyol csupaszcsiga nagyon hasonlítanak egymásra. Előbbi sajnos óriási távolságokat is képes megtenni, míg az utóbbi mindent elpusztít a veteményesben, amit csak elér. A spanyol csupaszcsiga ráadásul rendkívül szapora is, hiszen akár 150–200 tojást is képes lerakni, és még a hideg időszak sem fékezi meg, ugyanis kiválóan képes áttelelni.


Ha a kertünk ápolt, kisebb az esély a megjelenésére, hiszen igazán a nedves, párás helyeket kedveli, ahol kissé elhanyagolt a növényzet. Májustól egészen őszig jelen vannak a kertjeinkben, és leggyakrabban nagy, nedves kövek alján pihenik ki az egész napos, növénypusztítással járó fáradalmaikat.

Sajnos minden lágyszárú növényben kárt tesznek, így szeretik a palántákat is, de tulajdonképpen semmi sincs tőlük biztonságban, így kárt tesznek a friss eperben, a salátában, de a paprikát, a retket, a káposztát, a tökféléket és az uborkát sem kímélik. De még a fűszernövényeink sincsenek tőlük biztonságban.

A dísznövényeink között is találnak kedvükre valót, mint amilyen például a büdöske, a dália, vagy az árvácska. Amit pedig imádnak, abból a legtöbb kertben nagyon is sok van, és ez nem más, mint a pitypang.

Így védekezz a csigák ellen

1. Tartsd rendben a kerted. Ez nem csak a csigák miatt fontos. Ha rendszeresen nyírod a füvet, akkor jóval kevesebb lesz a csigákat a kertedbe csalogató pitypangból is. Ráadásul a gyomnövények sem szaporodhatnak kedvükre, és hát ne feledd, mennyivel szebb látvány egy szép, ápolt kert, ahová ki lehet ülni egy nehéz munkanap után.

meztelencsiga eperrel

Sajnos egy gyümölcs, vagy zöldség sincs biztonságban, ha támad a meztelencsiga. Fotó: Shutterstock

2. A konyhakerted napos, száraz helyen kerüljön kialakításra, és ne hagyd, hogy ellepje a gaz.

3. A magaságyás a csigák nagy ellensége, így abban egészen biztosan nem támadják meg a növényeidet.

4. Időzítsd a napi öntözést reggelre, mivel a meztelencsigák éjszakai állatok, és imádják a nedvességet. Így az esti fürdőzés nem fogja odacsábítani őket a kertedbe, hogy egy jó nagy strandbulit csapjanak. Még jobb, ha csepegtető öntözésre váltasz, amely csak a növény gyökérzónáját éri, szárazon hagyva így a leveleit.

5. A harc a káros meztelencsigákkal szemben májusban már megkezdődött, de ahelyett, hogy a fehér zászlót lóbálnád, inkább vedd fel a kesztyűt. Ha pedig már felvetted, akkor hajolj le, és szép sorban vedd fel vele a csigákat is. Ugyanis, bármennyire kilátástalannak is tűnik, az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy megszabadulj tőlük, ha szépen összegyűjtöd őket.

6. Ha azt akarod, hogy a csiga minél hamarabb húzza el a csíkot a kertedből, akkor először is nézd meg, hová húzza azt előszeretettel. Ugyanis ahol a csík, ott a csiga kedvelt útvonala. Ezekre a helyekre helyezz ki jól bevizezett textil törölközőket az este folyamán, és reggel nincs más dolgod, mint összegyűjteni a rajta éppen wellnessel kikapcsolódó csigákat.

7. A meztelencsiga nem túl józanéletű, és hát, az alkoholt sem veti meg, így áldozz fel egy fél pohárral kedvenc sörödből, tölts félig egy műanyag poharat, vagy egy konzerves dobozt, és tedd ki a kertbe. Nem fognak tudni ellenállni az illatának, azonban, mivel nem igazán jó úszók, valószínűleg ez a korty lesz a végső az életükben.

8. Az indiai futókacsa nyeli a meztelencsigát, mint kacsa a nokedlit. A neve daliás testtartásából ered, hiszen szép, magasra emelt nyakkal és fejjel menetel. Ráadásul nem totyog, mint a kacsák úgy általában, hanem igazi sprinterként szedi a lábait, és közben persze a meztelencsigákat is. Ráadásul a csigapete is nagy kedvence, így duplán hasznos.

Bár indiai, a franciákat meghazudtoló ügyességgel képes feltörni a csiga házát is, így a nem szingli, vagyis házas csigákat is pusztítja a kertben. De azért az indiai futókacsa sem fenékig tejfel. Ugyanis a csigák mellé szívesen csipeget a zöldségeid közül is. Úgyhogy azért csak óvatosan, és ne bízd a kacsára a káposztát. Ha mégis mellettük döntenél, tudnod kell, hogy ha egynél több gácsért engedsz a kertedbe, akkor azok egymást fogják pusztítani, és nem a csigákat. Szóval az ideális választás, ha egy gácsér és több tojó mellett döntesz.

meztelencsigák növényen

A palántákat, és minden zöldséget és gyümölcsöt képesek elpusztítani a meztelencsigák. Fotó: Shutterstock

9. A sünök, a gyíkok, a vakondok és a békák is szívesen falatoznak a meztelencsigákból.

10. Vannak olyan növények, amelyeket a csigák nem kedvelnek. Így ha jó sok begóniát, fekete ribizlit, vagy paradicsomot ültetsz, attól a csigáknak nem jön meg az étvágya, sőt.

11. Vannak durvább módszerek is, mint amilyen például a csigairtó szerek használata, ám ezekkel bánj nagyon körültekintően, mert akár emberre, akár állatra is veszélyesek lehetnek.

12. A sószórás is segíthet, bár ez szintén nem túl humánus módszer. Ilyenkor a védeni kívánt ágyások köré sót kell szórni, ami elvonja az állatból a nedvességet, így nem tud csúszni, majd elpusztul.

13. Építhetsz nekik akadálypályát is, például a védeni kívánt ágyásod köré rakhatsz tojáshéjakat, kávézaccot, műtrágyát, amik fizikailag tartják távol őket a veteményestől. Már ha nem fogsz ki pár igen jól atletizált példányt, mert hát azért ez a megoldás nem egészen bombabiztos.

14. Tegyél éjszaka a veteményesbe egy jó nagy deszkát a talajra, majd délután ott lesz alatta a jó kis meglepetés, egy nagy csomó csupasz csiga formájában.

15. Ha igazán állatbarát vagy, akkor azután, hogy összeszedted a csigákat, tedd egy dobozba őket és vidd egy jó távoli, lakatlan erdőbe, mezőre. Ott tovább tudják élni nudista életüket, anélkül, hogy a tiédet megkeserítenék.

Bár egészen biztos, hogy nem jutott ilyesmi az eszedbe, azért szólunk, hogy a szomszédból nagyon hamar vissza tudnak térni hozzád, így nem érdemes őket átcsúsztatnod a kerítés alatt. A kölcsöncsiga ugyanis visszajár.