Az Amazonas folyóban őshonos arapaima a világ legnagyobb édesvízi hala: három méter hosszúra is megnőhet, testtömege pedig elérheti a 200 kilogrammot is – írja a CNN cikke nyomán a 24.hu.

Körülbelül negyedóránként dugja ki a fejét a vízből, hogy levegőt vegyen, de egy napig is kibírja élve a vízen kívül. Elsősorban halakkal táplálkozik, de megeszi a madarakat, az apróbb emlősöket és a gyíkokat is. Zsákmányainak esélye sincs a fogazatos nyelve ellen.

Ez a faj ráadásul még egy óriási előnnyel rendelkezik: pikkelyei megvédik őt a piranhák támadásától. Egyedülálló felépítésük még az amerikai légierő figyelmét is felkeltették.

kép

Az Amazonas tőkehalának is nevezik – fotó: Bernardo Oliveira / Mamiraua Institute of Sustainable Development / AFP

Azonban az arapaimának kedvelt a húsa, a helyiek az Amazonas tőkehalának is nevezik. A hal fontos táplálékforrása a helyi közösségeknek, de Brazília néhány nagyvárosában is fogyasztják az éttermekben.

Az 1990-es években állományuk a halászat miatt drasztikusan csökkent, és bár betiltották a kifogásukat, az illegális kereskedelem folytatódott, ezért az Amazonas egy részéről teljesen eltűntek. Azonban a környezetvédők két évtizedes kitartó, áldozatos munkájának eredményeképpen ma újra népes a populációjuk.

A halászatnak azonban továbbra is szigorú szabályai vannak: a helyiek egész évben őrzik a partokat, és illegális portyázókat nem engednek be a területre. Kizárólag augusztus és november között engedélyezett a halászatuk, és minden 1.55 méternél kisebb halat vissza kell engedni a vízbe. Becslések szerint ma a számuk mintegy 330 ezer egyedre tehető.