Nagy szerencsében volt része egy magyar hobbi természetfotósnak, hogy modellt állt neki ez a természetben ritkán előforduló állat. A Magyarországon is csak nagyon elvétve látható fehér színű őzbakot sikerült lencsevégre kapnia. Az ilyen állatok a közhiedelemmel ellentétben nem albínok, a szemük nem piros, a színűket pigmenthiány okozza.

Ezek az állatok nem védettek, a népi babona szerint mégsem éri meg a fehér trófea: az a vadász ugyanis, aki egy fehér őzet vagy fehér szarvast lő ki, egy éven belül meghal – tartja a mondás.

Hogya István eddig is csodaszép képeket készített, de minden bizonnyal ez a mostani egyike lesz a legkülönlegesebb élményeinek. Ahogy lenni szokott, a ritka fotó terjedni kezdett az online médiában és a közösségi oldalakon, de a fotós maga is megosztotta Facebook-oldalán, és ott bukkant rá a Sokszínű Vidék is:

Készítette: Hogya István

A ritkaságszámba menő képet elmondása szerint Tokaj határában "lőtte", ott lett figyelmes a nézelődő állatokra, köztük egy fehér őzbakra. Kecses modellét Fehér Hercegnek nevezte el, és értjük, hogy miért.