Hatásos a vadak ellen és még ként is pótlunk vele

A napraforgó kifejezetten ízletes csemege a nyulaknak, őzeknek. Képesek vagyunk távol tartani őket, ha elemi kénnel kezeljük (gázosítjuk) a táblát. A kén fokozza a növény olajsav termelését, és növeli a növény aszállyal szembeni tűrőképességét is. Tehát bátran használjunk Vulcan Profi S80 – folyékony elemi kén szuszpenziót, egészen a napraforgó csillagbimbós állapotáig.

A Vulcan Profi S80 – folyékony elemi kén, még a vadakat is távol tartja.

Miért sok a léha szem?

Egyre gyakoribb jelenség, hogy még egy jónak mondható állomány is csalódást okoz az aratásnál, alacsony az ezermag tömeg és túl sok a léha, üres szem. Ha ilyet tapasztaltunk korábban, akkor valamit nem csinálunk jól és érdemes lesz az idén változtatni a technológiánkon. Léhák maradhatnak a szemek a kénhiány miatt, ha alacsony a magnézium, a mangán vagy a kálium mennyisége a növényben. Gazdaságonként más és más a probléma oka, de az egyre szélsőségesebb időjárásra, a kimerült talajok tápanyaghiányaira fel kell készülni.

Miért sül fel a növény?

A napraforgóról azt tartjuk, hogy talajzsaroló növény, képes összeszedni még a mélyebb rétegekből is a vizet és a tápanyagot. Ehhez azonban mélyre ható és szerteágazó gyökérzet kell, valamint tápanyagokat előállító lombfelület. Ahhoz hogy nem süljön fel a növény nyár közepére, jelentős káliumra, kénre, magnéziumra, rézre, cinkre, mangánra és vasra lenne szüksége. Megadjuk neki ezeket, vagy csak nitrogént pótlunk?

 

Tegyünk időben, hogy ne ezt lássuk!

A napraforgó „szereti” a magnéziumot

Az egyre szárazabb talajok, az erős és hosszan tartó UV sugárzás miatt, növényeinken – így a napraforgón is –tartósan jelentkeznek a magnéziumhiány tünetei. Ennek következtében gyengül egyes tápanyagok felvétele, és kevesebb keményítőt, szénhidrátot, fehérjét állít elő a növény. Magnéziumot lombon keresztül is tudunk  – akár nagy mennyiségben is – olcsón pótolni, de ha már ilyet teszünk, azt mikroelemekkel együtt tegyük. A Vulcan Keserűsó+Me+P+Bór koncentrátumban a magnézium mellett összes esszenciális mikroelem megtalálható, amelyek fokozzák a növényben zajló biokémiai folyamatokat.

napraforgó

A magnéziumhiány szemmel is látható

Mennyi bórt pótoljunk?

A bór szükséges tápanyag az összes növény számára, mégis óvatosan kell bánni vele. A lúgos, meszes vagy homokos talajokon nehezebb a felvétele, mint a semleges vagy savanyú, esetleg kötött talajokon. A bór olyan elem, amelyet a növény gyökéren keresztül vesz fel és szállítja a levélzet, a hajtás vagy a virág kezdeménybe. A levélre kijuttatott bór ott is marad, kevésbé vagy egyáltalán nem tud az új hajtás fele mozogni.

Ezért egy „túl-bórozással”, több kárt okozunk (egyéb tápanyag felvételi zavar, fitotoxicitás), mint hasznot. Napraforgó esetében elegendő 200-400 g/ha mennyiségben bórt pótolni, de vele együtt érdemes cinket, vasat, vagy akár mangánt és magnéziumot is kijuttatni. Mikroelemeket – így a bórt is – lehetőleg 2-3 részletben pótoljunk, napraforgónál csillagbimbós állapot körül akár nagyobb adagban.

Vulcan Power: az „aszálytűrés-növelő”

A Vulcan Power olyan szerves termésnövelő, amely jelentős aminosavakat, káliumot, ként, kalciumot és vagy még 20 féle létfontosságú tápanyagot tartalmaz. Segíti a növényt a felvett vízre vigyázni, így később indul meg az alsó levelek elvesztése. A  Vulcan Power egy olcsó, de hatásos termék, amelyet használhatunk önállóan, de bármilyen lombtrágyával, növényvédő szerrel együtt is.

A Vulcan Keserűsó+Me+P+Bór és Power keveréket permetezővel, növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttathatjuk.

Akciós csomagban jobban megéri!

197 Ft/liter áron minden olyan szükséges hatóanyagot kijuttathat, amire a növénynek a szélsőséges időjárási körülmények között szüksége van.

+ Vulcan Keserűsó+Me+P+Bór 2 000 liter mellé
1 000 liter Vulcan Power-t adunk.

A 3 IBC-s csomag ára: 589 000.-Ft+áfa!

Vázsonyi László
VulcanAgro Kft.
termékfejlesztő-mérnök
www.vulcanagro.hu