A Kenti Egyetem kutatói csomagolás előtt megmosott zöldségeket vettek górcső alá és kiderült, hogy a minták 17 százaléka a Cryptosporidium nevű egysejtű parazitával volt fertőzött. A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték el 36 terméken.

A kutatást vezető Anasztasziosz Csuszisz az eredmény nyomán úgy vélekedett: a Cryptosporidium jelenléte miatt felül kellene vizsgálni a beszállítók higiéniai módszereit.

A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám ezek szerint a Cryptosporidium ellenáll a fertőtlenítésnek. A kutatók szerint sokkal hatékonyabb a forró vizes öblítés, mely képes elpusztítani a parazitát, ami egyébként nem veszélytelen.


A Cryptosporidium-fertőzés egészséges embereknél "mindössze" hasmenéssel jár, azoknál azonban, akiknek legyengült az immunrendszerük, kezelés nélkül akár életveszélyes állapot is kialakulhat – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. A fertőzést egyébként – nem véletlenül – az „utazók hasmenésének" is hívják, mivel a parazita gyakran fertőzött víz fogyasztásával terjed.

Többnyire két, de néha akár öt-hat hétig is jelen lehetnek a tünetek, amelyek időlegesen el is múlhatnak és később újra megjelenhetnek. A parazita az állatokban és az emberekben egyaránt élősködik, szájon át kerül be a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falán, ahol szaporodni kezd.

Forrás: HVG

Indexkép: Pixabay