Elmondták, hogy a szervnyomtatás innentől már csak egyetlen lépés.

Szinte olyan, mint az igazi

A Steakerholder Foods a következő izraeli cég, akik 3D-nyomtatással kezdett el foglalkozni. A halfilé mind ízében, mint textúrájában teljes mértékben hasonlít az igazi halhoz. Ehhez a közel-keleti vállalat halsejteket használt el.

Korábban több cég is foglakozott már 3D-nyomtatott élelmiszerek gyártásával. Legutóbbi a Plantish startup mutatott be nyomtatott növényi alternatívát, amivel a lazacot akarták helyettesíteni. A proteinből készült, omega-3 és 6-ban gazdag, toxinokat és antibiotikumokat nem tartalmazó prémiumkategóriás növényi alapú filét szerte Izraelben terjesztik.

Ezen kívül még egy cég, a Redefine Mert foglalkozik hasonlóval, ők 2022-ben mutatták be a borsó- és szójafehérjéből, kókuszdiózsírból, illetve napraforgóolajból gyártott, színezékmentes steak-et. Az áprilisi 3D-nyomtatott halfilé azonban ezeken is túlmutat.

Ennek során sejtekből létrehoztak egy biotintát, optimalizálták a 3D-nyomtatott hal ízét és állagát, így sikerült véglegesíteni az első sikeres darabot. A főzésre kész sügér nyomtatása csak ezt követően kezdődött meg, amit aztán Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanyahu kóstolhatott meg először.

A vállalat úgy gondolja, hogy a felfedezés fenntartható megoldás kínál a halpiacon, emellett segít növelni az élelmiszerbiztonságot - írta meg a Velvet.

Máshol is próbálkoznak

Persze nemcsak Izraelben, hanem többek között Szingapúrban és Oroszországban is fejlesztik a 3D-nyomtatott élelmiszerek gyártási folyamatát. Míg az oroszoknál a csirkehús növényi alternatívája került előtérbe, addig Ázsiában a tejtermékek nyomtatásával próbálkoznak.

Az első kóstoló - fotó: Israeli PM / Northfoto

A szingapúri egyetem kutatói rájöttek, hogy folyékony halmazállapotban a tej nem alkalmas nyomtatott élelmiszerek készítésére. Emiatt tejport kezdtek el alkalmazni, aminek során 70 grammhoz 100 gramm vizet adtak hozzá. Az így keletkezett folyadékkal sikerül megalkotniuk az első 3D tejterméket.