A kaposvári székhelyű Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, a Dél-Dunántúlon 86 ezer hektár állami területet kezel.

A vezérigazgató hangsúlyozta: céljuk, hogy a faanyagot hozzáadott értékkel vigyék piacra, ezért is fejlesztenek folyamatosan a csurgói gyárban. A vezérigazgató szerint a beruházásoknak és a stabil működésnek köszönhetően a jelenleg 156 dolgozót foglalkoztató gyár Csurgó számára is fontos, hiszen a legnagyobb foglalkoztató és adófizető a térségben.

Ez utóbbit Szászfalvi László (KDNP) miniszteri biztos, országgyűlési képviselő is kiemelte a beszédében, egyúttal célként fogalmazta meg a létszám bővítését. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. agrár és turisztikai befektetési főigazgatóság ügyvezető igazgatója példaértékűnek és iránymutatónak nevezte az innovatív technológiai megoldásokat alkalmazó, az erdőgazdálkodást és a fafeldolgozást egyidejűleg végző gazdasági szervezet tevékenységét. Hangsúlyozta: a bank tulajdonosi joggyakorlóként alapvető feladatának tekinti, hogy mind a 22 erdőgazdaságában olyan fejlesztéseket hajtson végre, amelyek stabilizálják ezeket a társaságokat.

A Sefag Zrt. saját forrásból, 30 millió forintból építette meg a fedett tárolószínt a csurgói gyárban, ahol évente 20-25 ezer köbméter, döntően a zrt. által kezelt somogyi erdőkből származó tölgy alapanyagot dolgoznak fel félkész, illetve késztermékké. Fedőréteg lamellákat és felületkezelt kétrétegű parketták készítenek. A gyár árbevétele tavaly 1,1 milliárd forint volt, az idén ugyanekkorát terveznek.

Illusztráció: geocaching.hu