A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában. Az elpusztult vaddisznót Heves megyében, Mátrafüred település közelében találták április 27-én. A laboratóriumi vizsgálatok április 29-én igazolták, hogy a koca ASP fertőzés következtében hullott el.

Először április 21-én bizonyosodott be egy szintén Heves megyében talált vaddisznóról, hogy ASP-vel fertőződött. Ennek hírére több ország – Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea – megtiltotta a magyar sertéshús és sertéstermékek behozatalát. Az újabb fertőzött vaddisznót az első ASP esethez közel, a különösen ellenőrzött területen belül találták.

Az uniós előírásoknak megfelelően a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznótest és vaddisznóhús semmilyen formában nem szállítható ki. A hazai főállatorvosi rendelkezések alapján a vaddisznótesteket kizárólag azok vizsgálatát követően, a negatív virológiai eredmény birtokában és csak a fertőzött területen belül lehet felhasználni.

vaddisznó

Az első fertőzött egyedhez közeli területen találták az újabb vaddisznótetemet – fotó: Shutterstock

Heves megye teljes területén be kell jelenteni az elhullott vagy beteg sertéseket az észleléstől számított 24 órán belül, és ezeket az egyedeket virológiai vizsgálatnak kell alávetni. A házisertések csak az illetékes járási hivatal előzetes engedélye alapján, az elvégzett vizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatók ki a fertőzött területről, de csak magyarországi célállomásra.

A legfrissebb információk a betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről megtalálhatók a Nébih honlapján.