Az erdésznap kapcsolódok a falumúzeum hosszabbtávú környezet- természetvédelmi kezdeményezéséhez - ismertette Kaján Imre megyei múzeumigazgató. A tervek szerint a jövőben a gyógynövények - amelyeket a zalai emberek az erdőkben szedtek össze - hatásainak ismertetésével is kiegészül a skanzen kínálta.

Kostyál László igazgatóhelyettes hangoztatta, hogy a megye területének közel egyharmadát erdő borítja. Az erdőség - amely a paraszti világban sok család számára a megélhetést biztosította - meghatározó eleme a zalai tájnak, ezért a falumúzeumnak, mint hagyományőrző intézménynek egyik feladata az erdőségek bemutatása.

Az Országos Erdészet Egyesület (OEE) helyi csoportjának titkára szerint a program jó lehetőséget ad arra, hogy javítsanak az erdész-szakma, az emberekben felvillanó "favágó-kép" megítélésén, és megjelenhessen az erdőket nevelő, a jövőnek dolgozó szakemberek arculata is - hangsúlyozta Vissi Géza.

Hozzáfűzte, az emberek általában a látványos dolgokat veszik észre, amelyek nem a legkedvezőbb színben tüntetik fel az erdészeket. A fakitermelések gyors, jelentős és drasztikus változást okoznak az évtizedekig változatlannak tűnő környezetben, ezért vélekedése szerint rossz az erdészek megítélése.

Az erdészemberek a nyüzsgő világtól távol dolgoznak, és mindeddig keveset foglalkoztak a munkájuk megítélésével - fogalmazott Vissi Géza, hozzátéve, hogy a kommunikációs változások miatt viszont fontossá vált, hogy az emberek mit szólnak a tevékenységükhöz, milyen a társadalmi megítélésük. A rendezvény egyik célja az erdő-szakma megbecsülésének elősegítése, a tartalmas erdőgazdálkodás alapelveinek hirdetése és céljainak, eredményeinek ismertetése.

Az erdésznapon elhangzanak szakmai-jellegű előadások, a kirándulóknak, természetkedvelőknek pedig praktikus tanácsokat adnak. Többek között megtudhatják, milyen célokra és hogyan használhatják fel az erdő kincseit, melyek az ehető, és melyek a mérgező gombák, vagy például milyen módszerekkel lehet lemérni a házhoz szállított tűzifa valós súlyát, térfogatát.

A kínálat zenés, kulturális programokkal egészül ki. A gyerekek kipróbálhatják az erdőgazda-társasjátékot, a portákon, a pajta-galériában fotósok, fafaragók, népi iparművészek alkotásaiból nyílnak kiállítások, egy vitrinben például csont- és tojáshéj faragásokat mutatnak be.

Kép: zmmi.hu