Fórum

Vadkártérítés 

Létrehozta: , 2010-03-29 16:26:55

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #1510 csontii | 2019-10-17 21:37:26

  Válasz VDénes #1508. hozzászólására

  A fülszámok láthatóak legyenek a fényképen.

 • Válasz » #1509 ND | 2019-10-17 20:34:57

  Válasz VDénes #1508. hozzászólására

  Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.
  Meg tettenéréskor sok fénykép bizonyítéknak.
  Az nem védekezés, h a jószág ment bele, azért van a gazdája h a saját portáján tartsa

 • Válasz » #1508 VDénes | 2019-10-17 20:01:34

  Sziasztok!

  Igaz nem vad, de hátha tudtok mondani jót, vagy okosat.
  Olyan problémám lenne, hogy van itt egy állattartó gazda aki folyamatosan lelegelteti a terményemet, évente közel 500 ezer forint kárt okozva ezzel nekem.
  Kártérítést sosem adott, mert hát mindig azzal védekezik, hogy hát a jószág ment bele nem ő hajtotta oda. Na de most gondoljuk már el, 80 tehén mit művel a kukoricában?
  Most az verte ki a biztosítékot, hogy ugye én nem szántok és elég jó sok szármaradvány van a területen. És a búza vetésem legelteti.
  Mit tudok tenni az ilyen szemét emberrel a megverésen kívül? Az állatokat egyébként embertelen körülmények között tartja és nem is értem mire fel nyer állandóan pályázatokon.

  Kérlek segítsetek már nagyon tanácstalan vagyok.
  Üdv mindenkinek!

 • Válasz » #1507 envagyok2 | 2019-10-11 22:17:22

  nem olvasok vissza mindent, de mondjuk azon fönnakadt a szemem, hogy repce táblába csinájak 2 m magas kerítéssel körbevett mintaterületek, ahol nem károsít a vad.

  jó sok tapasztalatod lehet koma, és mondjuk háti permetezővel nyomod monjuk 10-szer? bemászol hozzá, behúzod a gépet, és lelököd, mikor a hidas meg ott kerülget téged. no comment.

 • Válasz » #1506 broll79 | 2019-10-08 13:33:35

 • Válasz » #1505 endypapa | 2019-10-05 07:41:54

  Válasz Mihály #1504. hozzászólására

  Azért az a 10% általunk való lenyelése sem mondható "fernek". Azt szerintem "közpénzből" kellene fizetni az államnak, mivel a "látványnak" az egész ország népe "haszonélvezője".

 • Válasz » #1504  Mihály | 2019-10-05 07:13:22

  Válasz envagyok2 #1503. hozzászólására Isten őriz hogy pártját fogjam a vadászoknak de mint te is gazdálkodók s ezért az számít amit profitál ő szórakozik jókat eszik te meg dörzsölöd a szemed a vadkár miatt s amit számítottál 10 % az minden évben a zsebükben marad mert azt nem fizetik ki az a te hozzájárulásod hogy nem kell vadasparkba menned hogy lásd őket vagy megmutasd a gyermekednek és a többi kárt meg eltussolnák meg tusolják is mert az már nekik mínusz jövedelem te sem szeretsz fizetni ők sem a terület vadszáma meg változó egy napon beszámolhatja három vagy négy vadgazdálkodó ugyanazon állatot s még a vadkár sem biztos hogy azért nagy mert magas a darabszám csak esetleg kicsi az élettér számukra mert te sem szeretsz a sárba járni inkább a köves utat választod ők is ott járnak ahol szeretnek járni míg meg nem zavarják valamivel őket s persze ha már ott van ott lesz a kár s egyik vadgazda sem fogja a másik vadgazdálkodó területére zavarni a vadját de vannak a vadgazdáknak főnökei akik kb olyan szinten űzik az ipart mint a vízügyi társulások vezetői hogy éveken át írogatnak olyan jelentéseket a statisztikákhoz hogy köze nincs a valósághoz s azt is a te adódból fizetik havonta meg téli nyári ruhapénz meg ilyen -olyan konferencia a világ minden táján télen az egyenlítő körül nyáron meg a rénszarvasok földjén stb azokat kihagytad a számításodból egyszóval ez a vadkár törvény nulla a régi sem volt jó de ráfogtuk hogy Kommunisták csinálták most meg a keresztények de a lényeg nem változott mi nem kapunk a vadból semmit csak etetjük meg bosszankodunk a vadakon is meg a vadászokon is mert ha meglőtt egy disznót s bement a sebzett a kukoricásba 2-3 óra múlva elindultak megkeresni és nem kézben vitték k hanem a terepjáróval s azért sem fizetnek smile hammersmile hammer

 • Válasz » #1503 envagyok2 | 2019-10-04 23:08:12

  az álambácsi, jah... kimás fizetné, majd a Zállam. mer az kiből áll?
  belőled meg belőlem.
  ettől nagyobb költségvetési csalást még nem hordott a föld, mint ami itt megindulna.
  de akkor számoljunk. kb. 4 millió hektár szántó lehet, mondjuk azt átlagosan 300eft termeési értékkel, nettóba. ennyi biztos van, ez 6 tonna búza, 7 kukorica, bő 2,5 repce, sztem ilyen átlagtermések vannak az országba.
  országos 10% vadkár 120 milliárd ft.
  nem ismerem a pontos számokat, de azt hiszem olyan 2500 mrd az összes nyugdíj és nyugdíjszerű kifizetés, alig pár tízmilliárd az összes rászoruló gyerek közétkeztetése, kórházak adóssága, és ezzel együtt a volumenkorlát felszámolása alig pár tízmilliárd, és gondolom mindenkinek van még ötlete.

  nem bakker, ne fizessen a Zállam, egyébként is az a baj, hogy túl sok lóvát beszed, és aztán oszt vissza óriási veszteségek és költségek árán, fizessen az, aki a hasznát szedi.

  vadlétszám: kilövi amennyit előírtak, mit tehet még? azért ne nézzen senki kisikolásnak, ahhoz igen sokat kéne innom, hogy elgondolkodjak annak valóságtarttalmán, hogy az elejtendő vadszám előírása és a vadgarázdálkodó között nincs kapcsolat, hogy egyszer jön a tértivevényes levél, és kész. röhög a belem. másrészt szeretnék már olyan levelet olvasni, amiben a vadgarázdálkodó ír a korm. hivatalnak, hogy lényegesen magasabb a vadszám, mint amennyit a terület elbír, mondjuk kéri ötszörözni a kvótát a követező 3 évre, és ezzel a terület beállna a normál szontre, mondjuk a mostani állomány nyolcadára.
  nah látod kolléga, ezt teheti a vadgazdálkodó. minden nap bombázza a hivatalt, a sajtót, a nyilvánosságot, de nem látok ilyet.
  minden más csak üres duma.

 • Válasz » #1502 jamo | 2019-10-04 22:43:45

  Válasz bandigh #1497. hozzászólására

  Ezt a biztosításos dolgot mar én is említettem régebb. Nem oont ebben a formatumban, devlényege ugyanez volt. Csak az a baj, hogy állambácsi hülye lesz ilyenbe beszálni.


  Más: Ki kellene 1x próbálni, milyen ha nincs vt. Kényszerhasznosításra jelölik a területet. Aki látott már ilyet azt mondja nagyon bevált. Nagysagrendekkek visszaszorították a vadlétszámot.

  Megint mas:Most olvasom, hogy lelőttek 2 utszelere kirakott kutyat a vadaszok tőlunk 3 faluval odebb. Allatmentők probaltak befogni őket de a vadasz gyorsabb volt. smile drool
  Sajnos havi heti rendszereéggel van ilyen hirek orszagszerte. Környéken is ismerek pár ilyen vadaszt és a vadasztarsadalom teljes bizalmat élvezik. Eszükbe nem jutna periferiara szoritani az ilyen.... smile drool nem irok inkabb semmilyen jelzőt.

  Ja és Bandigh ezt ne vedd szemelyeskedesnek, csak veletlenul kerult ugy hogy neked megy valasznak. Eleje a te hozzaszolasdodra volt reakcio a folytatas meg csak ugy jött. smile cowboy Nincs nekem veled semmi bajom, nem is ismerjuk egymast. Nemcelon itt senkit megbantani. Egyszeruen nagyon sok rossz tapsztlatom van a vadaszokkal kapcsolatban es ezt irtam le. Ha mashol jol működik a gazda-vadasz parbeszed azt csak irigyelni tudom. Itt se rajtam mulik, hogy nincs normalis viszony köztunk.

 • Válasz » #1501 bandigh | 2019-10-04 20:41:52

  Válasz Pont #1498. hozzászólására

  Az őz az pont olyan h nem nagyon tudsz vele mit csinálni sajnos. Ha tag lennél, akkor se lőhetnéd le a forgófödről.
  De pl hogy tud ennyi kárt tenni az őz??
  Itt elég sok van, de kb senki nem lát őzkárt. A nyúlkár hamarabb meglátszik forgóban, de az is inkább a szemnek rossz ha hiányzik pár tő egymás után néhol.
  Nincs ilyen 20 hektáros tarrágás. Mint mondjuk amilyen volt a talajlakó és barkó kártevők miatt.
  Mondjuk van ilyen keserű cucc, azzal le lehet fújni, hogy ne egye. Talán ésszerűbb mint a vadászokkal pereskedni.

 • Válasz » #1500 hanzika | 2019-10-04 20:22:47

  Válasz Pont #1498. hozzászólására

  Csak a kerítésépítéshez hozzá kell járulnia a vadásztársaságnak!

 • Válasz » #1499 hanzika | 2019-10-04 20:19:57

  Válasz bandigh #1497. hozzászólására

  Te is mondhatnál 1 hobbit ahol komoly pénzek folynak be a társaság számlájára!
  Persze van költség is de igen tetemes nyereséget lehet elérni!
  Elhiszem ,hogy amikor már megvan a pénz nem szivesen fizetitek ki a gazdáknak....

 • Válasz » #1498 Pont | 2019-10-04 20:17:29

  Válasz bandigh #1497. hozzászólására

  Én azzal is kiegyeznék, ha a valós kár 1/3 az enyém, 1/3 az államé, 1/3 a vadásztársaságé lenne. Idén a 80Ha napraforgóban bizonyítottan, mert jól körülhatárolható volt a vadkáros terület, a kieső termés ára 5 millió forint lett, egy fillért sem fogok kapni, a vadásztársaságnak nincs pénze. Maximum bírósággal tönkre tehetem, de az Őzek attól még nem lesznek kilőve jövőre sem. 60 tag van a társaságba, ebből jó ha 10 kiül pár napot, abszolút esélytelen. Szóval ennyiből összefogva másokkal vadásztársaságot lehet alapítani, egyedül meg építhetek kerítést, csak azt nem tudom ha mindenki kerítést épít akkor hol fognak vadászni, ez a cél?


 • Válasz » #1497 bandigh | 2019-10-04 19:35:28

  Válasz Pont #1495. hozzászólására

  Csak 10.000 hektárból lehet 6 erdő meg ilyesmi, nincsen szántó csak 4. Persze az “csak 2500” per hektár, mondjuk 100 hektáron 250.000. Meghát úgyis lesz aki nem fizet...
  Írod: “mondj már egy hobbit ahol a tagok...”
  Ezek szerint mégiscsak hobbi?
  Ha viszont az, akkor mondj már egy hobbit, ahol még pénzt kell befizetned amikot xy embernek egy vadálat lelegeli a napraforgóját. Ha ez hobbi, akkor miért tartozik rá?
  Ha a törvényben előírt kötelességét elvégzi azaz, kilövi az előírt vadlétszámot, és igazolhatóan, X időt részt vesz a vadkárelhárításban, onnantól kezdve mit csináljon? Üljön ott minden nap a munka után, meg minden hétvégén, ahelyett h a gyerekével lenne? Milyen hobbi ez akkor?
  Ha a vad az államé, és kisétál a szarvasbika a kocsi elé, akkor azt mi a faszér a vadásztársaságnak kell kifizetni?
  Lelőni ugye nem lehet, csak bizonyos példányokat, a többit meg nem lehet kipányvázni.
  Az állam mossa a kezét..
  Kellene egy komoly országos felelősségbiztosítás, amibe a felét az állam fizeti, a másikfelét a vt-k, és ha baleset van, akkor abból a kalapból kellene rendezni.
  Ez kb működhetne a vadkárnál is..
  Vannak területek ahol nincs vadkár, van ahol van, megoszlana a költség, a helyi vt ha igazolja h mindent megtett az elkerülésére, szóval riasztotta, meg volt sok beiratkozás, meg lövés, de mégis volt igazi vadkár, akkot csak kicsi lenne az önrésze, a többi a nagy kalapból menne. Ha nem tett meg eleget, akkor ők rendeznék az egészet.

 • Válasz » #1496 Bigyófelügyelő | 2019-10-04 19:16:40

  Válasz bandigh #1494. hozzászólására

  Abban igazad van H a belépés összege alku kérdése! Az is igaz hogy ha belép valaki akkor a vadkártérítés bármilyen formájától elköszönhet! Csupán azért van a felháborodása sok gazdának hogy a vadászok!!!! jelentős hányada otthon tölti minden estéjét miközben te jelzed feléjük hogy a disznó minden este gyötri a kukoricát! Megváltotta a tagságát jelen pillanatban 20 évre, elmegy 2 apróvadas hajtásra, plusz 1 nap meglövi a bakját amit szeretne és csókolom!!! Ez nem így működik..

 • Válasz » #1495 Pont | 2019-10-04 18:51:50

  Válasz bandigh #1490. hozzászólására

  Pontosan így van ahogy írod. Csak ha összeadjuk, hogy 10 000 hektáron mennyi a gazdák kára sokkal több jön ki mint az a 10 millió, tehát a gazdáknak még az is jobban megérné ha maguk alapítanának vadásztársaságot. Valamit tudomásul kellene venni, hogy a kárt meg kell téríteni. Ha az én kutyám széttépi valakinek a labdáját azt nekem ki kell fizetnem. Ha a vadak kárt tesznek valaki vagyonában azt ki kell fizetni. Ezt a kötelességet a törvény a vadásztársaságoknak adta. A gazdáknak az is jó lenne ha az állam fizetne vadkárt, és a vadászok csak segítenének felmérni, hogy tényleg vadkár-e, végül is a vad az államé, nevezzük közösségi érdeknek, hogy legyenek, fizessen az állam. Ha az Ország úgy dönt, hogy a parlamentet fel kell újítani, megy az adókból. Miért nem ilyen vadászati törvény alkottak a vadászok? Lehet akkor a hatóság is más számokat adna a kilövésre. Kinek jó ez, hogy fizetni képtelen társaságoknak kell megegyezniük a gazdákkal, ki szeret mismásolni, hazudozni. Mondod "A tagok pénz ki sose vesznek!" mondj már egy hobbit ahol a tagok pénzt visznek haza, melyik teniszklub, vitorlásegyesület, hegymászó egyesület, horgászegyesület tagjai visznek haza pénzt? Csak jelenleg az van, hogy a tizenakárhány vadász hobbiját százezer gazda fizeti, ez jól van így? A vége az lesz, hogy mindenki körbekeríti a földjeit, mert egyszerűen egy év kárából meglehet tenni, csak nehezen viszi rá a lélek az embert, hogy úgy elcsúfítsa a határt, de ha itt nem lesz változás akkor ez is egy opció, ez jó lesz majd a vadászoknak?

 • Válasz » #1494 bandigh | 2019-10-04 18:51:46

  Válasz Bigyófelügyelő #1493. hozzászólására

  Tudom, bizonyos helyeken mennyi a belépési díj meg a tagdíj. Olyan területekről volt szó eddig ahol baszottnagy a vadkár. Namost ha te minden évben kifizettetsz velük félmillió vadkárt, akkor gondolom engednek a felvételi díjból. Ha meg nincs érdemi vadkár, akkor meg eldöntöd h megér-e ennyit rákölteni h tag légy. Utána ugye nem igazán kérhetsz vadkárt, meg még köteleznek is h xy napot kintüjjé/év.
  És még ugye te fizetsz

 • Válasz » #1493 Bigyófelügyelő | 2019-10-04 18:43:30

  Válasz bandigh #1490. hozzászólására

  Nemcsak " igazi" vadászokat lehetne alkalmazni, hanem önszántából belépni akaró földtulajt is, aki szánna rá időt hogy a vadkáros területét megvédje, akár még baráti meghívásos módszerrel is. Hozzáteszem megvan a vadászvizsgám, de ha belépnék tagnak- belépés 1 millió, éves tagdíj 120000 talán! Persze az ügyvédek , jogászok, orvosok kipengetnek pikkpakk ennyi pénzt, csak ők azért vadászok mert az úri kiváltság! Nagy ívben lesz...ják a vadkárodat, nem csípetik magukat egész este a szúnyoggal, nem fagyoskodnak a lesen!

 • Válasz » #1492 hanzika | 2019-10-04 18:18:40

  Válasz Tomi81 #1491 hozzászólásá
  Olyan szinten túl van szaporodva hogy számottevően nem!

 • Válasz » #1491 Tomi81 | 2019-10-04 18:11:35

  Válasz hanzika #1486. hozzászólására

  Akkor nem csökkeni kellene a vadszámnak?

 • Válasz » #1490 bandigh | 2019-10-04 17:24:12

  Válasz Pont #1489. hozzászólására

  Írod: “felvenni egy-két-három amennyi kell, igazi vadászt”

  Pont itt van a kutya elásva a 3 ember fizetése és a ruha, lőszer, egészéves üzemanyag, satöbbi az jóval 10 millió felett van, most kérdem én hogy ki fogja ezt kifizetni?
  Az őzet csak azért lövetik ki mással mert az fizet érte, de azért van erre szükség, hogy ezt a költséget kitermeljék. Sokan konkrétan azt hiszik hogy a vadásztársaság egy vállalkozás és az évvégén a nyereséget szétosztják... Kurvára nincs így!
  Éves tagdíj van, néhol elég magas is! A tagok pénz ki sose vesznek! A tagság is letudná löni a 10 kilós bikát, nem csak a selejtet, de azt a némettel kell lelövetni hogy az említett kötelezően alkalmazandó vadőrök fizuját, rezsijét meg minden dolgot abból fizessék ki.. Meg a vadkárt. Nem minden tag olyan vastag mint mészároslőrinc, igenis sakkozni kell a forintokkal, hogy minden év legalább nullán vagy kicsit fölötte legyen, hogy a kasszában legyen pár forint ha bejön valami fasza vadbaleset, vagy nagy vadkár. Nem tudom miért gondolják az emberek h ez arról szól h a fődemen kihízlalt vadbú van a nagydohány. Nagyon nem..

 • Válasz » #1489 Pont | 2019-10-04 17:06:17

  Válasz szg2 #1484. hozzászólására

  Ez annyira jó, hogy "A kilövési tervet a hatóság hagyja jóvá. " mindig ezzel védekeznek, mutogatnak másra a vadászok. Csak azt felejtik el megemlíteni, hogy a helyi vadászok adatai alapján hagyja jóvá a hatóság a kilövéseket. Ha a valóságnak megfelelő számokat adnának le a hatóságnak, kétszer annyi vadat lehetne kilőni kb. Az a baj a vadász hazudozással, hogy vannak becsületes őszinte vadászok is, akik elmondják, hogy az Őz bérvadásztatásból van a pénz, "felszaporítjuk ahogy tudjuk, a kártérítési igényeket meg próbáljuk kidumálni, valamennyit fizetni, egy kis pörköltnek valót a megfelelő helyre, ennyi."
  Valóban nincs pénz annyi pénz a jelenlegi rendszerben, hogy kártéríteni lehessen, teljesen ellenérdekeltek a szereplők, de ezt a rendszert a vadászok hozták létre. A gazdáknak nincs más lehetőségük, mint összegyűjteni az 5-10 ezer hektárt összefogással és saját vadásztársaságokat alapítani, felvenni egy-két-három amennyi kell, igazi vadászt, aki majd karban tartja a vadállományt. Én nem is tudom, hogy lehetett egy ilyen fontos ágazatot hobbi kacsavadászok, orvosok, ügyvédek, bankárok kezébe adni, ja hogy ezek szoktak együtt ebédelgetni a politikusokkal....

 • Válasz » #1488 hanzika | 2019-10-04 09:56:48

  Válasz szg2 #1487. hozzászólására

  Elnézést kérek tudatlanságomért ,én csak buta “döbrögi” vagyok(ahogy te hívod a gazdálkodókat) aki terményén felnevelitek a vadon élő állatokatsmile lol

 • Válasz » #1487 szg2 | 2019-10-04 08:40:51

  Válasz hanzika #1486. hozzászólására

  Figyelj, szívesen mesélnék még de nem akarom teljesen szétcseszni a topikot. Zárszóként talán annyit hogy mesélj te (de inkább ne) arról hogy mennyi terményt meg jószágot adnak el feketén vagy hogy hány fűkaszával levágott lábú őzgidával jelentkeztek a vadásztársaságnál hogy sajnálják és szeretnék kifizetni vagy hogy mennyi gázolajat síboltak el ami után visszaigényeltek.
  Hibát mindenkibe lehet találni meg van is mégse kezd el normális ember egy egész csoportot (vadászok) (gazdálkodók) csesztetni mert neki épp be van akadva.
  Részemről le is zárnám...

  u.i.: a "vad" szónak a vadászati értelemben használva már nincs többesszáma a vad a vadon élő állatok összessége

 • Válasz » #1486 hanzika | 2019-10-03 22:23:37

  Válasz szg2 #1484. hozzászólására

  Mesélj mégsmile lol szerinted a elejtett vadak mindegyikét lejelentiksmile lolsmile lolsmile lol

 • Válasz » #1485 szg2 | 2019-10-03 20:13:47

  Válasz hanzika #1483. hozzászólására

  Szívesen lehülyézem személyesen is az értetlen hülyéket. A kevéssé hülyék meg tanulnak! Amúgy lehülyéztelek?

 • Válasz » #1484 szg2 | 2019-10-03 20:11:38

  Válasz hanzika #1481. hozzászólására

  Én meg azt próbálom megértetni itt többekkel hogy nem a vadászokat kell szidni, nagyon dühítő ha egy azaz 1 egyébként vadász hülye miatt általánosságban szidják a vadászokat! Más: A kilövési tervet a hatóság hagyja jóvá. Elég régóta nem emlékszem olyanra hogy a vt által leadott tervszámokat jóváhagyták volna. Mindig levesznek belőle nem a vadászok miatt hanem különböző számítások alapján. Nekem ne mondd el hogy a vad milyen károkat okoz, hidd el, a derekam a disznótúrásban ment szarrá.

 • Válasz » #1483 hanzika | 2019-10-02 15:52:38

  Válasz szg2 #1472. hozzászólására

  Még 1 dolog!
  Ha vkit hülyézel azt személyesen tedd!
  Neten csak a fotelhuszárok fröcsögnek!!smile thumbdown

 • Válasz » #1482 vereszs | 2019-10-02 15:42:13

 • Válasz » #1481 hanzika | 2019-10-02 15:33:04

  Válasz szg2 #1472. hozzászólására

  Csak azt próbáltam megértetni veled ,hogy a önös érdekekből felszaporított vadállomány és a helytelen vadgazdálkodás milyen károkat okoz.... de kár volt... nem látsz ki a zöld kalap alól

 • Válasz » #1480 Zoli 63 | 2019-10-02 12:26:07

  Válasz broll79 #1477. hozzászólására
  Na ha bezárod, akkor nem is lesz újra indítva, te is rájössz, hogy könnyebb az élet nélküle, én már 11 óta tudom, akkor a dioxinos occó behozással szívtunk .

 • Válasz » #1479 mocsencsi1 | 2019-10-02 12:10:57

  Csak az utóbbi évek nyavalyái nem időrendben:

  Monilia járvány
  Tűzelhalás
  kukorica bogár
  aranyszínű sárgaság
  kergemarha kór
  madárinfluenza
  gyapottok bagolylepke stb.

  Valahogy egyik sem egy hortobágyi nádasból indult.Tudom fontos a globális cégek haszna, de mindig a helyi emberkék szopnak.
  Hatásos módja a helyi termelők tönkretételének, tehát akarattal csinálják.

 • Válasz » #1478  Mihály | 2019-10-02 10:12:57

  Válasz broll79 #1477. hozzászólására valami készül csak hát a bürokrácia :Utóbbi lényegében azt jelenti: nem tervezik sem a disznóhajtások engedélyezését a fertőzött területeken, sem a drasztikusan csökkentett takarmányozási adagok emelését. Korábban jeleztük: a disznóhajtás a leghatékonyabb módja az állomány gyérítésének, míg a 10 kg/km2/hó-ban maximált takarmányozás a vadállomány nagyobb területen történő mozgását eredményezi.

  A Nébih tagadta, hogy felmerült volna a hangtompító és az elektronikus céltávcső engedélyezésének ötelete, amellett azonban továbbra is kitartanak, hogy “az állategészségügyi okokból történő állománygyérítés nem vadászatnak minősül.”

  A Nébih azt is egyértelművé tette: csalódtak a vadászatra jogosultak együttműködésében a járvány elleni kűzdelemben. Arra a kérdésünkre, hogy fontolgatják-e fegyveres testületek segítségének ígénybe vételét, kijelentették: “Mivel sajnos a vadásztársaságok önállóan nem tudják teljesíteni a feladatot, így minden egyéb, külső támogatási lehetőséget meg kellett vizsgálnunk.”

  Természetesen megkérdeztük a vadászok érdekvédelmi, szakmai szervezeteink vezetőit is a helyzetről, a hadsereg bevetésének lehetőségéről, szakmai álláspontjukról. Mindeddig azonban sem Jámbor László, az OMVK, sem Semjén Zsolt, a Védegylet vezetője nem reagált lapunk megkeresésére.

 • Válasz » #1477 broll79 | 2019-10-01 08:14:04

  Válasz szg2 #1476. hozzászólására

  A nébih 50ezret ad minden egyes begyülytött dögért.
  Nekem meg aki kistermelőként feldolgozott sertést árulok a piacon egy disznó levágatása 25 eFt, mert csak kijelölt vágóhidon vágathatom és kell még plussz asp vizsgálat, emellett hetente kell vért vetetnem, hogy nem fertőzött e az állomány. Mist ki takaritom az ólat, elegem van

 • Válasz » #1476 szg2 | 2019-10-01 00:21:05

  Válasz broll79 #1475. hozzászólására

  Igen sajnos eleinte fel se fogták az emberek hogy mi is van...pl. kiadták a vt-knak hogy a túristaútvonalakon !tájékoztassák! a túristákat hogy mik az ASP-s területen áthaladás veszélyei... no komment. Persze megy mindenki, hordja szét a fertőzést. Még eddig csak-csak , de majd most hogy pest is fertőzött, majd figyeld hogy megy szét mindenfele az ország logisztikai központja onnan aztán széthordják 1 pillanat alatt... sajnos amíg le nem vadásszák mindet addig vissza-vissza fog térni a fertőzés szerintem. Hát adnak egy mintázásért 10ezret de gondolj bele nem tarthat disznót, állandóan a hipóba nyúlkál, takarítani kell a kocsit meg hát azért kell hozzá 1 gyomor is... mondom nálunk a szarvas veszélyes, meg is van kérve a borjúra egész évben esik is szépensmile whistlingsmile winknálunk a profitorientáltság 2 fontos pillére: ne legyen sok vadkár, a másik meg az hogy eleve az elnökség minden tagja gazdálkodó issmile thumbup

 • Válasz » #1475 broll79 | 2019-09-30 23:38:06

  Válasz szg2 #1473. hozzászólására

  Ott komolyan vették a járván ügyet. Ahol felbukkant, ott a védzóna vonalába kettős kerítés és teljes vadállomány irtás, a ragadozóktól kezdve a dögevőkig mindent és komoly rovar írtás is. Nem is terjedt tovább náluk. Nálunk a töketlenkedés megy csak. A hivatásos vadászok tényleg szedik a dögöt, bár az is igaz, hogy jó kis lét kapnak érte. Itt a lábat is le kell vágni nekik és bilétázva dögkútra vinni. Bár szerintem sok helyen az ásott gödörbe dobálás nem a leg megfelelőbb módja a megsemmisitésnek. Onnan terjed még csak igazán.
  Azok akik akkora hanggal szidják itt a vadászokat azok java része nem lát tovább az orránál vag fotel állatvédők. Ismerek én is olyan gazdát, aki azt szajkózza, hogy azt se bánná egy vad se lenne, mert akkor nem lenne vadkár. Nekem is szokott lenni vadkárom, de együtt tudok élni vele, nem megyek panaszkodni se, igaz egy igazi pöcs a helyi VT fővadásza.
  Azokat viszont megértem, akik az egyre több helyen tapasztalható disznó és szarvas kár miatt panaszkodik. Nálunk alföldön már van gím és muflon is. Sajnos a VT-k is rá vannak kényszerítve törvényileg is sok értelmetlen kiadásra, de profit orientáltak is. Főként az állami erdészet vadásztársaságai. Ott valóban észnélkül megy a szaporítás, hogy minél több és nagyobb értékű vadat tudjanak terítékre hozni. Sajnos ez van

 • Válasz » #1474 szg2 | 2019-09-30 23:26:03

  Válasz Mihály #1467. hozzászólására

  Na neked sincs vadász ismerősöd azt már látom. Azt is hogy az az egészről lövésed sincs csak hogy stilszerű legyek. Szerinted egy apróvad vadászaton ki a hajtó? Nézz már utána először hogy ez hogy is működik azt látom hogy írni tudsz már csak olvasni kell megtanulni. Jelezném egyébként hogy apróvadat nem szoktak zsigerelni, nagyvadat meg nem LEHET mert ha van 2-3 hajtás egy nap nincs rá IDŐ de egyéni vadászaton mindenki maga teszi rendbe amit lő ne keverd már ide a német fizetővendégeket légyszíves azok nem szoktak zsigerelni na nem is díjazom őket DE helyettük is kizsigerelünk mindent. A te logikád mentén akkor mindenki szárítsa meg tárolja le a kukoricáját mekkora baromság ez már... felénk szinte csak kisemberek vadásznak, soknak SEMMILYEN terepjárója nincs. Amíg nem volt kötelező tokban vinni a fegyvert sokan csak kerékpárral jártak ki az erdőre...ha meg esett valami segített a másik akinek volt valami jármű..

 • Válasz » #1473 szg2 | 2019-09-30 23:13:31

  Válasz broll79 #1465. hozzászólására

  Sikerült, de ott is többek között a vadászok miatt mert sikerült kilőni az állományt szinte nullára. De amit itt senkitől nem olvastam, mert hát olyan jó a vadászokat szidni az ASP miatt is... A vadászok keresik az erdőn, szedik össze a dögöt meg ássák el vagy szállítják a gyűjtőbe az ATEV telepekre meg szedik a dögből a csövescsont mintát jó kis guszta meló. Nem azért mert élvezik vagy mert bármi közük lenne hozzá hanem azért mert a járványügy őket kötelezte. Ennyi erővel a házisertés tartókat is lehetne küldeni hogy menjenek mindenfele az országba ellenőrizzék a házisertéseket hogy fertőzöttek-e meg szedjék a dögöt ha kell.

 • Válasz » #1472 szg2 | 2019-09-30 23:05:35

  Válasz hanzika #1464. hozzászólására

  Lehet hogy nálatok fel van szaporodva, nem írtam SEHOL olyat hogy nincs. Nálunk a szarvas károsít, disznó már hírből sincs a területen. Ha elmegy az agyadról a gőz, olvasd újra amiket írtam, majd próbáld értelmezni. Amiket próbálsz számba adni, nem szajkózom sehol, egyszer, a dám kilövési számok esetén írtam, hogy az 1000 négyzetkilométer / 100 egyed kb. egyenlő a kiirtással. Jó lenne már ha nem ilyen ökörségeket kellene olvasgatnom, fröcsögni minden hülye tud.

  Szakmai dolgot egy sort nem írtál ellenben te is ellentmondásba keveredsz 3 mondat után.
  1.: "Mindent ami mozgott ha vemhes ha nem, őz dám vdisznó nyúl fácán válogatás nélkül lelőttek!!!
  Csak a lövéseket lehetett hallani egész éjszaka!"

  Majd: "Rendesen kéne a munkátokat végezni, nem szaporítani a vadat!!!"

  "Szted lett vmi hatása a vaddisznóállományra?
  Elárulom SEMMI!!!"

  Ha mindent agyonlőnek és mégis ugyanannyi van akkor mégis milyen munkáról van szó amit el kellene végezni?

  Találd már ki hogy mikor hazudsz mert a 2 mondatod üti egymást...

  A vadászat munka?? Akkor fizess érte!
  Még aszondja munkátokat... hagyjuk már. Annyira tudja néhány okos ember hogy mit kéne csinálni de vadászt, puskát még csak a moziba látott. Ki tart vissza hogy letedd a vizsgát belépj a helyi vadásztársaságba? Mutasd már meg mit tudsz, legyél kemény napi 12 óra munka után még ülj kinn vagy 5 órát a saját földeden vagy egy másik döbrögién aki köszönésképp még majd esetleg szidja az anyádat hogy "a disznót kihúztad a lucernámon, fizesd ki mocskos vadász" oszt bírd ki hogy ne vágd pofán amikor a tizedik este ülsz kinn.

  Ja, azt esetleg jó ha tudod hogy nekem olyan területen kell gazdálkodnom ahol általában 3 oldalról erdő veszi körbe a földeket, de nem várom el mástól hogy védje meg. Ha én nem tudom mert nem érek rá kimenni akkor így jártam. De azért többé-kevésbé sikerül hidd el, és nem pufogtatok ész nélkül.

  Na jó nem magyarázom tovább a vaknak hogy virrad.

 • Válasz » #1471 B.Bali | 2019-09-28 16:03:19

  Válasz broll79 #1468. hozzászólására
  A különbség, a vadászok régen is az urak,gazdagok voltak,meg most is azok. Horgász lehet bárki. Elég megnézni milyen terepjàrókkal járnak,egy niva sincs köztük

 • Válasz » #1470  Mihály | 2019-09-28 13:10:27

  Válasz broll79 #1468. hozzászólására ja a sport vadászok már letettek a vadról a horgászoknak még van hová fejlődni én azoknak sem adnék területi jegyet minek kínozza ha nem eszi meg a nagy állatvédők igazán szét nézhetnének már közöttük ja és a vadászok között is


 • Válasz » #1469 csoppika | 2019-09-28 10:50:56

  Válasz broll79 #1468. hozzászólására

  Én benne lennéksmile lolsmile lolsmile lol
  Csak halat nem sikerül fogni...smile w00tsmile w00tsmile w00tsmile w00tsmile w00t

 • Válasz » #1468 broll79 | 2019-09-28 10:48:44

  Válasz Mihály #1467. hozzászólására

  A horgászat semmivel nem olcsóbb, mint a vadászat. Csak egy engedélyt veszel 1 évre 20-50 ezerért, a felszerelés vagyonokba kerül(én mindenből szinte a legolcsobbat vettem, de 100ból nincs meg). Azt meg ugye érzed, hogy butaság, aki lelövi egye is meg, meg zsigerelje ki. A sport horgászatot is be kell tiltani akkor? Az fogjon halat, aki meg is eszi? Más nem?

 • Válasz » #1467  Mihály | 2019-09-28 10:34:03

  Válasz szg2 #1463. hozzászólására s ezeket pont az általad kis emberek veszik meg s lövik a vakvilágba ha nem áll elé egy vad vagy egy vadász esetleg egy hajtó mert szerintem a vadászok közül csak a hajtók kis emberek mert azok legfeljebb enni szeretnének 1 fácán hús levest ezért reggeltől estig tapossák a havat sárt homokot legalább arra ügyelnél hogy saját magad ne téveszd meg ha már másokat meg akarsz egy tény ez hoby mint a horgászat de az még ma olcsóbb de én csak akkor engedném a vadásznak a vadászaton való részvételt ha ő maga zsigerrel nyúz s fogyasztja amit lőtt mint az USA-ban vagy Kanadában


 • Válasz » #1466 máris szomszéd | 2019-09-28 10:18:21

  Válasz hanzika #1464. hozzászólására

  Mikor gyerek voltam csak hírből ismertem a szarvast,csak őz nyúl apróvadak voltak meg némi vaddisznó errefelé.
  Aztán betelepítették a szarvasokat a legtöbbet 30 darabot láttak a zeller földben.Próbálkoztunk villanypásztorral,összeségében szart se ért.Akkor jött a kerítés.
  Egyvalami tetszik,hogy felszaporodott mégpedig a mókus.Rengeteg van és ők legalább televetették az erdőt diófával.

 • Válasz » #1465 broll79 | 2019-09-28 10:12:16

  Válasz szg2 #1461. hozzászólására

  Csehországban sikerült

 • Válasz » #1464 hanzika | 2019-09-28 09:38:38

  Válasz szg2 #1461. hozzászólására

  Akkor szted nincs felszaporodva a vadállaomány??? Mesélj még!!! 15 éve nem tudtuk mi a vadkár!
  Ma már nem lehet vetni mert kitúrja a mocskos féreg vaddisznója!
  Elmesélek 1 érdekes történetet!
  Nemrég rajzolták újra a vadásztársaság határait. Az illetékes vadásztársasággal minden évben ment a vita, alkudozás mert ugye bíróságra senki nem akar menni! Halgattam a faszságogat ami te is szajkózol: “írtsuki ki mind?” “alig van vad a területen” “télen nem szabad lőni” “kocát kímélni kell”
  Abban a pillanatban amikor kiderült, hogy nekik végük , elveszítik a területüket, megszünnek, elkeztek “vadászni”!
  Mindent ami mozgott ha vemhes ha nem, őz dám vdisznó nyúl fácán válogatás nélkül lelőttek!!!
  Csak a lövéseket lehetett hallani egész éjszaka!
  Annyi féreg vdisznót kilőttek mint még soha! Nem számított vadászetika nem számított semmi!
  Szted lett vmi hatása a vaddisznóállományra?
  Elárulom SEMMI!!!
  Ugyan olyan mértékben okozzá a kárt mint azelőtt!!!
  És igen a természet kompenzál, ha nem érne össze a vaddisznók orra minden megyében, erdőben az egész országban , ASP sem tudna ilyen mértékbe terjedni!!!!!
  Rendesen kéne a munkátokat végezni, nem szaporítani a vadat!!!

 • Válasz » #1463 szg2 | 2019-09-27 23:06:51

  Válasz envagyok2 #1454. hozzászólására

  Az utolsó mondatodban van a lényeg. Te leszarod ki az, útálod és kész. Igali Diana melyik kategória? Mert pl. ő szokott egésznap lövöldözni a lőtéren és még csak nem is vadász.. a vadászok nem a lőtéren szoktak egésznap lövöldözni hidd el amikor egy golyós lőszer 500-1000 forint körül, egy sörétes meg 100-200 forint körül van.

 • Válasz » #1462 szg2 | 2019-09-27 23:01:50

  Válasz envagyok2 #1455. hozzászólására

  Kíváncsi lennék a mosolyodra ha a te disznóid döglenének benn az ólban mint másnál..

 • Válasz » #1461 szg2 | 2019-09-27 22:59:59

  Válasz hanzika #1458. hozzászólására

  Mert melyik országban tudták eddig megállítani azt elmesélte a mérnök úr? Azon kívül hogy kiirtották a ganaj vadászok?

[bezárás x]