Nekem 8, A kötött föld az, amikor egy 330 lovas JD ugyanilyen lazító előtt 30 centi mélyen ássa el magát. Ott kezdődik a kötött föld. Magyarországon azt meg nem ismerik, mondhat akárki akármit.
Nekem 8, A kötött föld az, amikor egy 330 lovas JD ugyanilyen lazító előtt 30 centi mélyen ássa el magát. Ott kezdődik a kötött föld. Magyarországon azt meg nem ismerik, mondhat akárki akármit.
Egyébként nedvességgel hogy áll a talaj? Így a képek alapján én nem látom. De az biztos, hogy szárnyakkal max 20 cm-ig érdemes használni bármelyik grubert is. Én sem használom a szárnyakat csak tarlóhántásra, vagy gyomirtásra, mélyebb művelésnél csak szárnyak nélkül, akkor a 190 ló is megbirkózik a 7 kapával.
Én úgy szedem az árpát, hogy már nem lehet lejebb vinni a szelet, de ettől függetlenül még így is kifújja a gép.Lehet hogy 4-ts anyagban máshogy viselkedne, de idén a tavaszi hó meg a belvíz agyonvitte a tavasziárpát, így 2.5t/ha lett.Abban nem lehet csodát csinálni.
JA! Akkor ne csodálkozzál... próbált meg esetleg szárnyak nélkül, 30 centis mélységben már úgy is szépen dolgozik biztosan és fele-2/3erőből húzza gép.
50 centi széles szárnyas kapák vannak rajta.Teljes mélységre van állítva.
Így akarom hagyni tavaszra napraforgó alá és muszáj a szárnyas kapa
mert sok a búza árva kelés,és így takar rendesen.
Szárnyes kapák vannak rajta? Mert sima duplaszívkapásat húzok egy kivénhedt 155lovas fergával, 20-25centi mélyen. és küzd vele a gép rendesen de azért ha lenne még +65 lóerő akkor azért gondolom vinné normálisan. De most elkérték a grubert egy 220lovas classután... kíváncsi leszek mit fog alkotni vele.
Természetesen azt is figyelembe kell venni apatt -beteg kis faj súlyú szemeket kinyomja a gép+ a tört szemek.....Én is végig nétzem a határt. zöldül itt minden gép után. Akár maszek akár (nagy céges gép) Még a kukorica is macerás volt idén....mivel cefetül bele volt sülve itt ott a szem. De főleg a beteg-megsült táblákban látható a szórás (árpában)
Megfogadtam a tanácsotokat,hogy ne szántsak ha nem lehet hanem
grúberozak.Az se könnyebb,a munkája szebb apróbb,de nem győztem
cserélni a csavarokat.A 7 kés 25-30 centin majdnem kikötötte a 8000 jd-t
Üzemanyagba nem tudom,hogy jövök ki,30 literre saccolom.
Őszintén szólva,14 éve nekem is van kombájnom,meg másokat is figyeltem,árpát senki nem vágja úgy,hogy ne zöldüljön utána ki.Itt a legprecízebb 204-es mega után is zöld volt.Nemis mindíg a kombájnos a ludas,az idén egy kemény jégverés után is 65 mázsát vágtam.
Egy hozzáértő szerint az hogy nem permetezte gomba ellen csak az elvitt hektáronként 5q-t. Na és a másik, hogy idén kipróbált egy maszek kombájnost betakarításkor, és hogy , hogy vágta le az ipse ...!!! Az csak most látszik a kétszer megtárcsázott , de még meg nem szántott talajon.
Olyan mintha elvetettem volna megint árpával, tehát min 2q/ha ott maradt a hanyag betakarítás miatt. Na de többet nem is hívják a kölköt aratni!!!
Akkor számoljunk csak 47+5+2q= 54q Na az azért már jó kis termés lett volna. Mondjuk itt a 63q volt az idén a legjobb, és az a gazda zsírozta is rendesen a talajt. Csak én 7 szer láttam a permetezőjét egy táblán..
nem értem a gyenge árpa termést -főleg 4q műtrágyával- ha többiből ennyi volt. vagy belvízkára volt az idősnek?
mert idén még a vakolóhomokon is volt 40q
Nekem most kezdődik az első szezon, tehát az árpám már a földben van..
Azt el tudom mondani , hogy apósomék mit arattak ebben az évben...
Árpa-15Ha-csak egyszer gyom irtotta, és összesen 4q műkakit adott neki,
47q/Ha -ra jött ki az öreg.
Szója- na az nagyon qla lett, 35Ha volt neki, és csak 25q/Ha jött le....
A kukoricát ma fejezték be- 15Ha- 105q/Ha lett, és ebben nincs benne az az 40-45q amit otthon tárolt be az állatoknak...
Hát dióhéjban ennyi...
Szerintem ha kicsit jobban zsírozta volna a dolgokat, ez még jobb eredmény lehetett volna..
Mert ilyen hogy lombtrágya, talajbaktérium, komplex dolgok, és általában az újdonságok neki nem jönnek be...
Viszonyításként még talán annyit, hogy a 4 fejes váltvaforgatós ekét 30-35 centi mélyen 140 centis fogásba ugyanúgy vagy kicsit könnyebben vitte ugyanabba a talajba ugyanaz a traki mint a 3m/7késes grubert szárnyak nélkül 20-25 centi mélyen.
Szerintem akkor neked a 2 gerendás 5 vagy 6 kapás lenne a megfelelő. Azt tudod húzni rendesen és még mélyen is. 9 kapás amit VMisi ír nem biztos, hogy bírod húzni kötött földön 30 cm mélyen.
Nekem most 7 kapásra van áttagosítva 3 gerendás 30 cm osztással. Így az MTZ 892-es viszi 8-al és 25 cm mélyen. Felénk nincsenek kötött földek annyira, de én is át akarom tagosítani még 40 cm-es osztásra 5 kapával, úgy már csak elérem a 30 cm-t, meg lesz sebességem is.
Segítség már az is nekem amit ide leírtok...
A földek többsége kötött, van ahol a 3. fejet le kell szednem az ekéről.
De mint már az elején írtam is csak eljátszottam a gondolattal- HA !!!.... lenne rá ....
A videók, és a képek amiket eddig megnéztem elég meggyőzőek..
Kéri a gruber a kakaót,3m/7kés(gyárilag szárnyas volt de azt leszedtem róla) 155 pacival 25 cm mélyen 5-7km/h amit előtte lazítóztam ott 7-9km/h.Most lekére egy ismerős előtte kijött megnézni hogy dolgozom vele. Azt mondta a 160pacis JDjére fel se teszi egyből befogja elé a 220pacis claast.Gondolom az már szaladni fog vele.
Válasz #2309. hozzászólásra
Szivesen segítenék de nem ismerem a földjeid, és nem szeretnék rossz gépajánlatot tenni. Nekem van grúberem, idén inkább lazítottam a grúberezés helyett. De a 110 Le elég a 2,5 méter munkaszélességü grúber szerintem.
Két búza közt használjuk kb 20-25 cm mélyen egy sorral. Utána majd egy kombinátor és vetés. Jobb földeken napra és kuki után is mehetne, de itt az már nem menne szét vetésig. A gép szélességét pont elviszi. Eredetileg 11 kapa volt de kettőt levettünk és a kilencet szétosztottuk a 2 méteren, így könnyebb húzni. m3/2, m4/1 vagy m3/3-al bírja átlagban 14 lityóval hekinként. Ez heger típusú.
Bakker itt a szigetben egy parasztnak sincs efféle...
Mindenki vár a másikra, hogy hátha tud rajta röhögni egy jót.
Nagyon kevés fiatal gazdácska van itt, max 2-3, abból én vagyok az egyik.
Az öregek meg nagyon röghöz kötöttek, náluk csak az eke, tárcsa, kombinátor, gyűrűshenger, oszt jónapot...
Válasz #2305. hozzászólásra
110 Le 7 kapás 3 méteres grúberrel nagyon ki lessz hegyezve. Partos és kötött talajon meg már sok is neki. Ideálisabb lenne 6 kapás 2,5 méter széles grúber a munkasebesség miatt. Nemtudom Misi milyen 9 kapásra gondolt, de szerintem 2,5-3 méter közötti lehetett. Próbáltam 11 kapás 3 gerendás grúbert is a 110 Le traktorommal de ez már abszolut nem neki való volt. Próbálj kölcsönkérni egyet és kipróbálni hogy saját magad tapasztald mit csinál a traktorod a saját körölményeid mellett.
Akkor ez kb olyan mint mondjuk egy használt eke, vásárlása..
Megnézed a váz szerkezetet rendben van e, a kopó alkatrészeket lecserélem ha kell és kész!!!
De a 9 kapa nem sok egy kicsit, a 110 le-s Valtrának?
Használsz ilyesmit?
Csak eljátszottam a gondolattal, HA vennék-Ha lenne elég pénzem gruberre az milyen lenne-lehetne ....
És ezt a kérdést nektek is feldobom.
Ha egy 110Le-s gép mögé vennétek egy ilyen gruber mi a fenét, ti melyiket vennétek?? Mondjuk csak úgy 1.5 miska környékén...
Esetleg tapasztalatok????
Mennyi lehet a vonóerő különbség egy chisel kapával szerelt gruber és egy dupla szív kapával készült gruber között?
A chisel kapának mennyi a max. munkamélysége?
Nekünk van egy 11 késes, duplaszív kapával szerelt grúberunk, a 1025-ös viszi szépen, de nem 30 cm-en. Ezért is kérdeztem pár hozzászólással feljebb, hogy mi az a szélesség/kapaszám, amit (egy esetleges traktor beújítás után) a 100-120 lovas kategória elvisz 25-30 cm-en. Viszont a miénken nincsen tárcsasor, és pálcás rögtörő zárja. A 80 lovas 920-as MTZ két kapaszárat felhajtva úgy viszi, mint a 1025-ös 11 kapaszárral.
Sziasztok!
A hirdetések között találtam több Regent dupla szívkapás 11 késes grubert. Szerintetek a 1025-ös MTZ el kell hogy vigye közepesen kötött talajon?
Előre is köszönöm!
7444 hozzászólás
Válasz #2342. hozzászólásra

Válasz #2342. hozzászólásra

Válasz #2327. hozzászólásra

Ez elég messze van a kötött földtől. Helyedben nem panaszkodnék.
Válasz #2341. hozzászólásra
A kedvedért helyesbítek,a föld laza csak a traktor és a szerszám gyenge.
Így megfelel?

Ez annyira messze van a kötött földtől, mint én Pesttől.

Ez annyira messze van a kötött földtől, mint én Pesttől.
Kipróbálom szárnyak nélkül is tisztább területen de itt nagyon sok
az árpa árva kelés.Ma megmértem a mélységet 35 cm.
Válasz #2337. hozzászólásra
"föld nedves"Szóval majdnem száraz.
Egyébként nedvességgel hogy áll a talaj? Így a képek alapján én nem látom. De az biztos, hogy szárnyakkal max 20 cm-ig érdemes használni bármelyik grubert is. Én sem használom a szárnyakat csak tarlóhántásra, vagy gyomirtásra, mélyebb művelésnél csak szárnyak nélkül, akkor a 190 ló is megbirkózik a 7 kapával.
Válasz #2320. hozzászólásra
Én úgy szedem az árpát, hogy már nem lehet lejebb vinni a szelet, de ettől függetlenül még így is kifújja a gép.Lehet hogy 4-ts anyagban máshogy viselkedne, de idén a tavaszi hó meg a belvíz agyonvitte a tavasziárpát, így 2.5t/ha lett.Abban nem lehet csodát csinálni.
Válasz #2334. hozzászólásra
próbált meg esetleg szárnyak nélkül, 30 centis mélységben már úgy is szépen dolgozik biztosan és fele-2/3erőből húzza gép.
JA! Akkor ne csodálkozzál...
Válasz #2330. hozzászólásra
50 centi széles szárnyas kapák vannak rajta.Teljes mélységre van állítva.
Így akarom hagyni tavaszra napraforgó alá és muszáj a szárnyas kapa
mert sok a búza árva kelés,és így takar rendesen.
Válasz #2325. hozzászólásra
két sorral már príma volt, nekem.
Nekem 9 kapás van a 67Le Zetorral küzdöttem vele...........
Én 6630-cal simán húzom, persze a szárnyas kapák nélkül.
Én 6630-cal simán húzom, persze a szárnyas kapák nélkül.

Szárnyes kapák vannak rajta? Mert sima duplaszívkapásat húzok egy kivénhedt 155lovas fergával, 20-25centi mélyen. és küzd vele a gép rendesen de azért ha lenne még +65 lóerő akkor azért gondolom vinné normálisan. De most elkérték a grubert egy 220lovas classután... kíváncsi leszek mit fog alkotni vele.

Mivel elkezdtél repcézni már könnyebb lesz mivel kissé át gyúrja a talajt.
Válasz #2323. hozzászólásra
Akár maszek akár (nagy céges gép) Még a kukorica is macerás volt idén....mivel cefetül bele volt sülve itt ott a szem. De főleg a beteg-megsült táblákban látható a szórás (árpában)
Természetesen azt is figyelembe kell venni apatt -beteg kis faj súlyú szemeket kinyomja a gép+ a tört szemek.....Én is végig nétzem a határt. zöldül itt minden gép után.
Válasz #2326. hozzászólásra

Fekete kötött talaj,1 sor nehéz tárcsát kapott aratás után.A gép 220 le
és fuldoklik előtte.
Válasz #2325. hozzászólásra
Az hány lóerőt takar? És milyen talajon húztad milyen művelést kapott előtte?
Megfogadtam a tanácsotokat,hogy ne szántsak ha nem lehet hanem
grúberozak.Az se könnyebb,a munkája szebb apróbb,de nem győztem
cserélni a csavarokat.A 7 kés 25-30 centin majdnem kikötötte a 8000 jd-t
Üzemanyagba nem tudom,hogy jövök ki,30 literre saccolom.
Valakinek esetleg nincs elfekvőbe egy 7-9-11 kapás grúbere??
Vagy ha valaki tud eladót kis pénzért az szóljon már 
Válasz #2321. hozzászólásra

na az már anyag
Válasz #2320. hozzászólásra
Őszintén szólva,14 éve nekem is van kombájnom,meg másokat is figyeltem,árpát senki nem vágja úgy,hogy ne zöldüljön utána ki.Itt a legprecízebb 204-es mega után is zöld volt.Nemis mindíg a kombájnos a ludas,az idén egy kemény jégverés után is 65 mázsát vágtam.
Válasz #2319. hozzászólásra
Egy hozzáértő szerint az hogy nem permetezte gomba ellen csak az elvitt hektáronként 5q-t. Na és a másik, hogy idén kipróbált egy maszek kombájnost betakarításkor, és hogy , hogy vágta le az ipse ...!!! Az csak most látszik a kétszer megtárcsázott , de még meg nem szántott talajon.
Olyan mintha elvetettem volna megint árpával, tehát min 2q/ha ott maradt a hanyag betakarítás miatt. Na de többet nem is hívják a kölköt aratni!!!
Akkor számoljunk csak 47+5+2q= 54q Na az azért már jó kis termés lett volna. Mondjuk itt a 63q volt az idén a legjobb, és az a gazda zsírozta is rendesen a talajt. Csak én 7 szer láttam a permetezőjét egy táblán..
Válasz #2318. hozzászólásra
nem értem a gyenge árpa termést -főleg 4q műtrágyával- ha többiből ennyi volt. vagy belvízkára volt az idősnek?
mert idén még a vakolóhomokon is volt 40q
Válasz #2316. hozzászólásra
Üdv Pisti..
Nekem most kezdődik az első szezon, tehát az árpám már a földben van..
Azt el tudom mondani , hogy apósomék mit arattak ebben az évben...
Árpa-15Ha-csak egyszer gyom irtotta, és összesen 4q műkakit adott neki,
47q/Ha -ra jött ki az öreg.
Szója- na az nagyon qla lett, 35Ha volt neki, és csak 25q/Ha jött le....
A kukoricát ma fejezték be- 15Ha- 105q/Ha lett, és ebben nincs benne az az 40-45q amit otthon tárolt be az állatoknak...
Hát dióhéjban ennyi...
Szerintem ha kicsit jobban zsírozta volna a dolgokat, ez még jobb eredmény lehetett volna..
Mert ilyen hogy lombtrágya, talajbaktérium, komplex dolgok, és általában az újdonságok neki nem jönnek be...
Válasz #2314. hozzászólásra
Viszonyításként még talán annyit, hogy a 4 fejes váltvaforgatós ekét 30-35 centi mélyen 140 centis fogásba ugyanúgy vagy kicsit könnyebben vitte ugyanabba a talajba ugyanaz a traki mint a 3m/7késes grubert szárnyak nélkül 20-25 centi mélyen.
M szigetbe milyenek a termések?
Szerintem akkor neked a 2 gerendás 5 vagy 6 kapás lenne a megfelelő. Azt tudod húzni rendesen és még mélyen is. 9 kapás amit VMisi ír nem biztos, hogy bírod húzni kötött földön 30 cm mélyen.
Nekem most 7 kapásra van áttagosítva 3 gerendás 30 cm osztással. Így az MTZ 892-es viszi 8-al és 25 cm mélyen. Felénk nincsenek kötött földek annyira, de én is át akarom tagosítani még 40 cm-es osztásra 5 kapával, úgy már csak elérem a 30 cm-t, meg lesz sebességem is.
Válasz #2312. hozzászólásra
Segítség már az is nekem amit ide leírtok...
A földek többsége kötött, van ahol a 3. fejet le kell szednem az ekéről.
De mint már az elején írtam is csak eljátszottam a gondolattal- HA !!!.... lenne rá ....
A videók, és a képek amiket eddig megnéztem elég meggyőzőek..
Köszönöm szépen mindenkinek a jó szót...
És joccaakát......
Üdv!

Kéri a gruber a kakaót,3m/7kés(gyárilag szárnyas volt de azt leszedtem róla) 155 pacival 25 cm mélyen 5-7km/h amit előtte lazítóztam ott 7-9km/h.Most lekére egy ismerős előtte kijött megnézni hogy dolgozom vele. Azt mondta a 160pacis JDjére fel se teszi egyből befogja elé a 220pacis claast.Gondolom az már szaladni fog vele.
Válasz #2309. hozzászólásra
Szivesen segítenék de nem ismerem a földjeid, és nem szeretnék rossz gépajánlatot tenni. Nekem van grúberem, idén inkább lazítottam a grúberezés helyett. De a 110 Le elég a 2,5 méter munkaszélességü grúber szerintem.
Válasz #2310. hozzászólásra

Faintos!!!!!!!!

Két búza közt használjuk kb 20-25 cm mélyen egy sorral. Utána majd egy kombinátor és vetés. Jobb földeken napra és kuki után is mehetne, de itt az már nem menne szét vetésig. A gép szélességét pont elviszi. Eredetileg 11 kapa volt de kettőt levettünk és a kilencet szétosztottuk a 2 méteren, így könnyebb húzni. m3/2, m4/1 vagy m3/3-al bírja átlagban 14 lityóval hekinként. Ez heger típusú.
Válasz #2307. hozzászólásra
Bakker itt a szigetben egy parasztnak sincs efféle...
Mindenki vár a másikra, hogy hátha tud rajta röhögni egy jót.
Nagyon kevés fiatal gazdácska van itt, max 2-3, abból én vagyok az egyik.
Az öregek meg nagyon röghöz kötöttek, náluk csak az eke, tárcsa, kombinátor, gyűrűshenger, oszt jónapot...
Válasz #2306. hozzászólásra

Erre gondolám én is...
A 9 lehet megrángatná rendesen a trekkert...
No majd még alszunk azért a vásárlásig 1-2........(évet)..
110 Le 7 kapás 3 méteres grúberrel nagyon ki lessz hegyezve. Partos és kötött talajon meg már sok is neki. Ideálisabb lenne 6 kapás 2,5 méter széles grúber a munkasebesség miatt. Nemtudom Misi milyen 9 kapásra gondolt, de szerintem 2,5-3 méter közötti lehetett. Próbáltam 11 kapás 3 gerendás grúbert is a 110 Le traktorommal de ez már abszolut nem neki való volt. Próbálj kölcsönkérni egyet és kipróbálni hogy saját magad tapasztald mit csinál a traktorod a saját körölményeid mellett.
sztem elég lesz neked a 7 kapa is
Válasz #2304. hozzászólásra

Milyen hagyományos munkafolyamatot lehet vele kiváltani?
És te melyik márkát ajánlanád, és használod?
Bocs hogy ennyit kérdezek Misi......
Válasz #2303. hozzászólásra
Ez azért lényegesen egyszerűbb szerkezet mint egy eke és kevesebb is, olcsóbb is a kopóalkatrész. Olyat használunk amit írtam.
Válasz #2302. hozzászólásra
Akkor ez kb olyan mint mondjuk egy használt eke, vásárlása..
Megnézed a váz szerkezetet rendben van e, a kopó alkatrészeket lecserélem ha kell és kész!!!
De a 9 kapa nem sok egy kicsit, a 110 le-s Valtrának?
Használsz ilyesmit?
Válasz #2301. hozzászólásra
Vegyél egy kintről behozott 9 kapást 300-ért a többi zsét meg tedd el másra.
Üdv...
Csak eljátszottam a gondolattal, HA vennék-Ha lenne elég pénzem gruberre az milyen lenne-lehetne ....
És ezt a kérdést nektek is feldobom.
Ha egy 110Le-s gép mögé vennétek egy ilyen gruber mi a fenét, ti melyiket vennétek?? Mondjuk csak úgy 1.5 miska környékén...
Esetleg tapasztalatok????
Köszönöm......
Válasz #2173. hozzászólásra
Ez mekkora egy baromság...
Mennyi lehet a vonóerő különbség egy chisel kapával szerelt gruber és egy dupla szív kapával készült gruber között?
A chisel kapának mennyi a max. munkamélysége?
Válasz #2296. hozzászólásra

Szia!
Nekünk van egy 11 késes, duplaszív kapával szerelt grúberunk, a 1025-ös viszi szépen, de nem 30 cm-en. Ezért is kérdeztem pár hozzászólással feljebb, hogy mi az a szélesség/kapaszám, amit (egy esetleges traktor beújítás után) a 100-120 lovas kategória elvisz 25-30 cm-en. Viszont a miénken nincsen tárcsasor, és pálcás rögtörő zárja. A 80 lovas 920-as MTZ két kapaszárat felhajtva úgy viszi, mint a 1025-ös 11 kapaszárral.
Szerintem elviszi de nem 30 cm mélyen!
Sziasztok!
A hirdetések között találtam több Regent dupla szívkapás 11 késes grubert. Szerintetek a 1025-ös MTZ el kell hogy vigye közepesen kötött talajon?
Előre is köszönöm!
Válasz #2294. hozzászólásra
szia! horsch legvékonyabb kapákkal 10 kapával 2,50es müvelési szélességgel megtud birkózni, nálunk rendelhető