Hát kb 1,8 hektár de kicsit elcsalunk ide-oda két szélén igy kb 2 hektár 6 q AN bent van a kamrában Ugyhogy már csak az a kérdés hogy mikor és hogy hányszor Szomszédtól elkérjük a szóróját, 1 tárcsás tuti tökéletes a szórásképe kb 2000 éves de inkább ezzel mint kézzel Tavaly ilyesmi felállással full posza homokba 3t/ha lett tritikáléból, jah és a vetés is ilyen műtrágyaszórós téma volt de szépen kikelt
És ha ezt még kézzel is szórja akkor az lesz ám az "állati jó" meló...de szanbergre ne halgass ő mindent szűken mér,kívévé a portfoliós minta parcelláit...mert neked bizony nem a 7 hanem a 10 mázsás big-"bagszik" oda a 7 mázsás meg csak big-ráBAGszás lenne mível egy nem elég kettő meg sok...a "jóból"
Az 50-essel, 5q-ás függesztett szóróval, 20-25 lemegy egy reggel, 552 kihúzza, 80-as emeli a bagit, tölt oszt szórom mint bolond a lisztet. A mi területeink nem egész 2 reggel magvannak kényelmesen
715-716-ban leírtakat osztom én is, haver kitette múlt héten, most itt a 20-25 cm-es fagy, nálunk hó nemigen eddig, növény még fel nem veszi, talaj még be nem veszi akkor meg minek, meg rizikós is, elillanás, elfolyás hólével stb.... Majd meglátjuk úgy febr, 20-a után ahogy kezd éledni a világ, de akkor mindjárt kinyomjuk, nem olyan nagy meló. Sztem
Majd amikor már tavasz felé fordúl az idő, nappal locsog hajnalban kopog, akkor reggelente kell meghinteni szépen amíg el nem kezd felengedni a fagy oszt cső.
Ilyen minden évben volt idén is lesz minden bizonnyal
Felénk akármilyen idő van február utso hete március első hetében szoktak kezdődni az első fejtrágyaadagok kiszórása...előtte sztem értelmetlen!Elillan a nitrogén!
Olvasgassatok az AZOSPEED-ről!:)
Én várnék vele picit, nem látom értelmét kitenni a hó elé, ha elolvad, akkor a műtrágya is elfolyik a felszínen, meg a fagyott föld be sem veszi. Ettől még annak is több értelme van, amit írtál, hogy elszórta korábban már, de szerintem nem lesz az megkésve még 3 hétig sem, elvégre még mindig január van és 2 hétig fagyot mond, így a búza se fog megmoccanni addig
"Tavaszi" első adagot tett már ki valaki? Dilemába vagyok ha most kiteszem és rájön negyvencenti hó akkor az elvisz ha hirtelen olvad. Ha pedig nem teszem ki és locsipocsi lesz mire elolvad a hó akkor nem fogom tudni kijuttatni. Itt a szomszédban egy szaki már kitolta január elején az első dózist.
1 fasza tagnak szórtam a tanyáról...
Nem sokan szednének rá ilyenkor h. elhagyjam a tanyasi melókat......
Neki mindent.
Múltkor neki szórtam a 1200 kgt is 1 hektárra....
Hát sima permetezővel nem tudom nyilván benne vann a szűrők tuti nem, de szerintem csak akkor ha a fejek sincsenek rajta akkor meg eltömödik. Én úgy nyomom hogy 5m3-ös tartály és sima fém keret lukakkal nagy nyomás és azon nyomatja a száraz anyagot is
Én még sohasem hallottam erről a vinaszról, de most felkeltette az érdeklődésemet.
Honnan lehet beszerezni ilyet?
Sima szántóföldi permetezővel ki lehet juttatni?
NEM. Ahol szeszgyár van az összes nagy mezőgazdasági vállalkozás ezt használja... nem véletlenül amúgy az ökológia gazdálkodásba engedéylezett szervestrágya.
Nagyon sokoldalú és jó cucc. be kell szántani a búza/repce tarlóra juttatás után, kuk/napra vetés előtt a fagyos földre kipermetezve pedig a hóval vagy a fagy kilvadás utűn beszivárog és magágyelőkészítés és m,ehet a vetés. Büdös mint az állat mintha pálasz lenne a földön, sok alkesz biztos felcsillan, de amúgy a talaj állagát nem rontja.
Ez folyékony de 50-50 szilárd és folyékony tartalommal, én is 5m3-es tartályból nyomatom és permetező van a végén nem oylan széles mint a huniper... , DE valaki csak simán a tartály végén kinyítja a csapot, és veretik ezerrel...pár méterre oldalra iselnyomja az is...de jobb permetezős véget rápakolni sztem...
Mert most olvastam hogy a közútkezelők is nyomják , de ott permetezik . Meg egy cikket is találtam amin egy Mtz+Huniper párossal nyomták ... Így aztán érthetetlen számomra a dózis ...
4000 Ft/Tonna. 3 tonnával fogom kiszórni. De nem csak Káli van benne nagyon sok mikroelem, faxon lekértem az FVM-es papírját, hid el nem rossz. De emellett nem is a papírnak hittem elsősorban. Van egy gazda akinek nézem a terményeit, CSAK vinaszozik, külön még egy kevés nitrogént szór a földre, főleg szárazságban szenzációs, valahogyan jobban bírja az aszályt még gagyi földbe is, már évek óta nézem mindig. P-t én is 1q-t nyomok majd a búzára is nagyon korán tavasszal az első nitrogénezéskor majd. Megpróbűálom, mert ezek a műkaki árak nem normálisak és annyi mikroelem van pluszba a vinaszba, hogy ezt műtrágyával soha nem tudnám kijuttatni. Emellett jó hatása vana földre is...
Válasz #696. hozzászólásra
kukorica alá jó,de búzánál én nem javasolnám mert foszfor szinte semmi nincs benne.Vinaszozás esetén nem árt lazítani is hogy a nátrium lemosódjon minél hamarabb.Amúgy mennyiből jön ki most a vinasz?
Nincs valami számitás arra, hogy a kiszórt AN 34-es napi hány %-ot veszít a hatóanyagábol ha ki van szórva és nincs bedolgozva , vagy nincs rá bemosó csapadék?
6125 hozzászólás
Válasz #724. hozzászólásra

Ugyhogy már csak az a kérdés hogy mikor
és hogy hányszor
Szomszédtól elkérjük a szóróját, 1 tárcsás tuti tökéletes a szórásképe kb 2000 éves de inkább ezzel mint kézzel 

Tavaly ilyesmi felállással full posza homokba 3t/ha lett tritikáléból, jah és a vetés is ilyen műtrágyaszórós téma volt de szépen kikelt 

Hát kb 1,8 hektár de kicsit elcsalunk ide-oda két szélén igy kb 2 hektár 6 q AN bent van a kamrában
Válasz #723. hozzászólásra

2hektárra???
mondjuk kérdés mennyi a cél.
Ha 4-5tonna akkor a 7mázsa is vastag két hekire normális fődön normális időben.
Ha 8tonna/hektár akkor rád halgasson hehe
Szójásba írj már valami okosat sortávokról miegymásról hallode!
Válasz #722. hozzászólásra
...de szanbergre ne halgass ő mindent szűken mér,kívévé a portfoliós minta parcelláit
...mert neked bizony nem a 7 hanem a 10 mázsás big-"bagszik" oda a 7 mázsás meg csak big-ráBAGszás lenne mível egy nem elég kettő meg sok...a "jóból"
És ha ezt még kézzel is szórja akkor az lesz ám az "állati jó" meló
Válasz #720. hozzászólásra

lökj rá hóolvadás után egy 7mázsás bigbag-zsák pétisót és olyan búzád lesz mint állat!
plusz kevesebb a meló is
Válasz #720. hozzászólásra
Nem...
szerintetek 2 hektárral érdemes foglalkozni hogy két adagban kapja a műkakit?

Válasz #718. hozzászólásra

Az 50-essel, 5q-ás függesztett szóróval, 20-25 lemegy egy reggel, 552 kihúzza, 80-as emeli a bagit, tölt oszt szórom mint bolond a lisztet. A mi területeink nem egész 2 reggel magvannak kényelmesen
Egy reggel 30-40ha is le lehet dobni,ha ugyvan.volt olyan h 55ha ment le egy délelött.ifa kcrel,ih szoroval.
715-716-ban leírtakat osztom én is, haver kitette múlt héten, most itt a 20-25 cm-es fagy, nálunk hó nemigen eddig, növény még fel nem veszi, talaj még be nem veszi akkor meg minek, meg rizikós is, elillanás, elfolyás hólével stb.... Majd meglátjuk úgy febr, 20-a után ahogy kezd éledni a világ, de akkor mindjárt kinyomjuk, nem olyan nagy meló. Sztem
Válasz #711. hozzászólásra
Majd amikor már tavasz felé fordúl az idő, nappal locsog hajnalban kopog, akkor reggelente kell meghinteni szépen amíg el nem kezd felengedni a fagy oszt cső.
Ilyen minden évben volt idén is lesz minden bizonnyal
Felénk akármilyen idő van február utso hete március első hetében szoktak kezdődni az első fejtrágyaadagok kiszórása...előtte sztem értelmetlen!Elillan a nitrogén!
Olvasgassatok az AZOSPEED-ről!:)
Szerintem is másabb most a szitu mint az elözö évben..Most jobban járhatóak a területek..Csak el ne kiabáljam..

Én várnék vele picit, nem látom értelmét kitenni a hó elé, ha elolvad, akkor a műtrágya is elfolyik a felszínen, meg a fagyott föld be sem veszi. Ettől még annak is több értelme van, amit írtál, hogy elszórta korábban már, de szerintem nem lesz az megkésve még 3 hétig sem, elvégre még mindig január van és 2 hétig fagyot mond, így a búza se fog megmoccanni addig
Válasz #711. hozzászólásra
Elkésve nem vagy az biztos,én 17-e környékén tervezem kiszórni.Az időkép szerint akkor még fagyok várhatók.
"Tavaszi" első adagot tett már ki valaki? Dilemába vagyok ha most kiteszem és rájön negyvencenti hó akkor az elvisz ha hirtelen olvad. Ha pedig nem teszem ki és locsipocsi lesz mire elolvad a hó akkor nem fogom tudni kijuttatni. Itt a szomszédban egy szaki már kitolta január elején az első dózist.
Itt a kép grűn.

Ebből kéne kiindulni.... mennyit is a kalászosokra......
Válasz #708. hozzászólásra

1 fasza tagnak szórtam a tanyáról...
Nem sokan szednének rá ilyenkor h. elhagyjam a tanyasi melókat......
Neki mindent.
Múltkor neki szórtam a 1200 kgt is 1 hektárra....
Válasz #707. hozzászólásra

Kifigyelted mikor jön az eső.
21 ...... 25 ....... 27el szórtam a ganyét máma

de csakhogy haladjon a téma.........
Válasz #705. hozzászólásra
Annyi mikroelemet és összetevőt a P kivételével mert az kevés van benne nem tudsz megfizetni műkakinál... Tényleg nagyon jó....
Válasz #704. hozzászólásra
Te már akkor nyomtad búza alá?
Hogyan adott?
Megérte?
Válasz #703. hozzászólásra
Hát sima permetezővel nem tudom nyilván benne vann a szűrők tuti nem, de szerintem csak akkor ha a fejek sincsenek rajta akkor meg eltömödik. Én úgy nyomom hogy 5m3-ös tartály és sima fém keret lukakkal nagy nyomás és azon nyomatja a száraz anyagot is
Én még sohasem hallottam erről a vinaszról, de most felkeltette az érdeklődésemet.
Honnan lehet beszerezni ilyet?
Sima szántóföldi permetezővel ki lehet juttatni?
Válasz #701. hozzászólásra
NEM. Ahol szeszgyár van az összes nagy mezőgazdasági vállalkozás ezt használja... nem véletlenül amúgy az ökológia gazdálkodásba engedéylezett szervestrágya.
Nagyon sokoldalú és jó cucc. be kell szántani a búza/repce tarlóra juttatás után, kuk/napra vetés előtt a fagyos földre kipermetezve pedig a hóval vagy a fagy kilvadás utűn beszivárog és magágyelőkészítés és m,ehet a vetés. Büdös mint az állat mintha pálasz lenne a földön, sok alkesz biztos felcsillan, de amúgy a talaj állagát nem rontja.
Válasz #697. hozzászólásra
magyarul savanyít/szikesít?
Ez folyékony de 50-50 szilárd és folyékony tartalommal, én is 5m3-es tartályból nyomatom és permetező van a végén nem oylan széles mint a huniper... , DE valaki csak simán a tartály végén kinyítja a csapot, és veretik ezerrel...pár méterre oldalra iselnyomja az is...de jobb permetezős véget rápakolni sztem...
Válasz #698. hozzászólásra

Most ez akkor folyékony vagy szilárd ?
Mert most olvastam hogy a közútkezelők is nyomják , de ott permetezik . Meg egy cikket is találtam amin egy Mtz+Huniper párossal nyomták ... Így aztán érthetetlen számomra a dózis ...
Válasz #697. hozzászólásra
4000 Ft/Tonna. 3 tonnával fogom kiszórni. De nem csak Káli van benne nagyon sok mikroelem, faxon lekértem az FVM-es papírját, hid el nem rossz. De emellett nem is a papírnak hittem elsősorban. Van egy gazda akinek nézem a terményeit, CSAK vinaszozik, külön még egy kevés nitrogént szór a földre, főleg szárazságban szenzációs, valahogyan jobban bírja az aszályt még gagyi földbe is, már évek óta nézem mindig. P-t én is 1q-t nyomok majd a búzára is nagyon korán tavasszal az első nitrogénezéskor majd. Megpróbűálom, mert ezek a műkaki árak nem normálisak és annyi mikroelem van pluszba a vinaszba, hogy ezt műtrágyával soha nem tudnám kijuttatni. Emellett jó hatása vana földre is...
Válasz #696. hozzászólásra
kukorica alá jó,de búzánál én nem javasolnám mert foszfor szinte semmi nincs benne.Vinaszozás esetén nem árt lazítani is hogy a nátrium lemosódjon minél hamarabb.Amúgy mennyiből jön ki most a vinasz?
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata VINASZOZÁssal kapcsolatban? Kérem írjon...
sziasztok,titikáléra mennyi mütrágyát nyomtok hektáronként?és mikor a legjobb neki?
Válasz #691. hozzászólásra

számolj vele ha süt rá a nap és alulról nyaldosva van 20-on fok plusz tombol a szél rá éjjel-nappal akkor az amónia kicuggol belöle
Válasz #691. hozzászólásra

Van pl. 1 ilyen szám h. a
30%-a elillan a pba annak amit kiszórunk.....
Válasz #690. hozzászólásra
Mi búzára 2*2q AN 34%
kukoricára 4q AN 34% + kevés komplex 3*15 NPK
Nincs valami számitás arra, hogy a kiszórt AN 34-es napi hány %-ot veszít a hatóanyagábol ha ki van szórva és nincs bedolgozva , vagy nincs rá bemosó csapadék?
ti menyi műtrágyát dobtok a búzára????
és menyit a kukorica alá???
Válasz #688. hozzászólásra
Itt van (ha nem boldogulsz kérdezz nyugodtan )
csak nem találom a honlapot
be tudnád linkelni?
tudom mert a rauch gyártja a kuhnt is. megnézem köszi.
Válasz #685. hozzászólásra
a Rauch honlapján van táblázat a beállításhoz (Rauch=Kuhn)
Van valakinek KUHH mds 921-es szórója? segítséget kérnék beállításhoz 24m-re. van hozzá farkasfogas lapát is, csak nem tudom a beállítását.
Válasz #639. hozzászólásra
Köszi,szerintem is.
Válasz #679. hozzászólásra

nekem megmondák már tavaly hogy a borsó kel a gyáraknak töretlenül
a többi eddig csak körités volt de vastagon
Válasz #680. hozzászólásra
nem vagy az:DD
Válasz #680. hozzászólásra

Válasz #677. hozzászólásra
Nem vagyok szemét ,de hátha nem kelene használni az idén!!!
Válasz #676. hozzászólásra
Én is azt hitem de nekünk lasan ugyananyit kel vetnünk mint tavaj!!
Válasz #677. hozzászólásra

Válasz #674. hozzászólásra
elvileg áprilisban megjön a gép
Válasz #673. hozzászólásra
a csemiborsó vetésterületek drasztikusan lecsökkentek?