Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Öntözés új
- Földhasználati jog, lehet csalni? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Zöldítés, öko-célterület: 2015-ös SAPS (?) alaptámogatások új
- Cirok termesztése új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Hirdetés
368 hozzászólás
Válasz Bandita29 #167. hozzászólásáraMég nem érdeklődtem senkitől csak az interneten találtam valami árat 110-s 220-körül volt tán!
Neked milyen szivattyú van különszívó csövet te is tettél bele? Mire használod esetleg? Nekem tartályt kellene tankolni és a fák alját úgy locsolnám a tartályból!
Van 90mm-es méret. Anyagostól lenne 2-300,vagy csak a fúrás?Hány métert tervezel? Nekem 220ért fúrtak 160-ast,17méter,anyagot én vettem.
Hali!
Nem tudjátok a 63-as és a 110-es átmérőjű kút között vannak még méretek? Mert nem találok a neten! Mert a 110-s fúratása vagy 2-300eft az nagyon sok!
Akkor marad a 63-as és anyacső és abba menne az 1"-os szívócső!
Válasz Mtz 550E #164. hozzászólásáraHonda Wh20
Válasz medikus #161. hozzászólásáraOlyat szeretnék fúratni hogy legyen anyacső és abba lenne egy 2"-os szívócső!
Válasz kanyo #162. hozzászólásáraMilyen mélyet építesz?
Gyürüskut építése! Nálam elérhető!
Válasz Mtz 550E #160. hozzászólásáraÁtmérő,és nyugvó szint az érdekes!
Hali!
Ki milyen benzines szivattyút használ vagy ajánlana fúrt kúthoz?
Válasz #158. hozzászólásra
Most se ott van és műkszik.Köszi a segítséget.
Válasz #156. hozzászólásra
10 méter nem táv, nyugodtan vidd be. De a lábszelep csak úgy működik ha a víz alatt van a kútban.
Beviheted
Válasz #155. hozzászólásra
Be szeretném vinni egy épületbe a szivattyút,hogy meg védjem a fagytól
mert télen is szeretném használni kb 10 méter.Lábszelepet a kúthoz tegyem
közvetlen?
Válasz #154. hozzászólásra
Álltalános szabály hogy függőlegesen 10méteremként 1bar nyomáseséssel kell számolni, vízszintesen pedig 100méterenként nagyságrendileg.
Fúrt kutatnál a kút és a szivattyú között bármekkora lehet a távolság
vízszintesen?
Helló.
Segítségre lenne szükségem. Van egy kutam a kertben. Nem a legnagyobb a kertet ellátja.
Most szeretném "téliesíteni".
Ezt hogyan csináljam?
Előre is köszönöm a segítséget.
Nagy fába vágtad a fejszédet kedves sorstás, azóta eltelt 2 év s senk i nem reagált én már ugyanezt kértem a kutfurás fórumon, de nem bolond, hogy megossza a kenyerét velünk. De én mégis letöltöttem valahonnan /gogle a barátom/ ha sikerül ide illeszteni akkor itt lesz na nézzük:
Egy ásonyomot kiásunk a földből, és egy fél méteres 40-es müanyag csővet befogunk a fúrógépbe, én jelen estben egy hiltit használtam mert annak erősebb a motorja és lassabban forog.
A müanyag cső egyben a fúrószerszám is melynek a vége 45-fokban le van vágva. Ezt a fél méteres müanyag csövet kell a fúrógéppel lefúrni. Ezután már szinte nem is lesz szükség a fúrógépre.
Ezután az ásonyomba belerakunk egy 110-es fél méteres müanyag csövet, és ebbe beleteszünk egy 110/50-es T-idomot. A T-idom kifolyásához egy müanyagládát (ez legalább 50 literes legyen) rakunk.
A következő lépés hogy egy búvárszivattyút belerakunk a vizzel teli müanyagládába és a kivezetését összekötjük egy 40-es 90-fokos müanyagsarokkal, melyhez egy menetes toldót rakunk, és persze egy kb. 2-3 méteres locsolócsövet. És igy már össze is van kötve a szivattyúnk a fúrúcsővel. Nem nagy ördöngősség, érdemes megpróbálnod, mert igy lesz kutad házilag.
Elinditjuk a szivattyút, és a fúrószerszámot vagyis a csövet (most már 2-méteres csöveket használunk), jobbra, balra mozgatjuk, közben finoman nyomogatjuk lefele. A viz majd a 110/50-es csövön a kimosott földdel, vagy a homokkal visszafolyik a müanyagládába. Néha egy kicsit megállunk, és hagyjuk hogy a viz kiöblitse a talajréteget. Az öblités közben finoman mozgatjuk fel-le a fúrórudazatot(müanyag csövet). Ezt majd az első 2-méteres cső után érezni fogjuk, hogy mikor szükséges.
Amikor az első 2-méreres cső lement, akkor hőlégfúvóval megmelegitjük a következő csövet, majd az előző cső végét bekenjük müanyagragasztóval és a következő csövet ráigazitjuk. Rácsatlakoztatjuk ismét a szivattyút és már mehetünk is a fúrással lefele újabb 2-métert. Ezután újra ragasztunk és igy tovább. És ha még nem adtad fel, amit remélek, akkor lehet egy kutad házilag.
Persze közben folyamatosan engedjük a müanyagládába a vizet is mert ahogy fúrunk lefele úgy a ládából is fogy a viz, amit pótolni kell. A müanyagláda aljáról a homokot időnként kiszedjük.
Az első vizzáróréteg 6-8 méteren van. Itt hirtelen eltünik a viz a müanyagládából, amikor ezt a réteget elérjük. Gyorsan utána kell tölteni, és még legalabb 1,5-2 métert fúrni lefele. Ha ez a mélység megfelel, akkor leállunk a fúrással. Leengedünk pl: egy vasgolyót madzagon a csobbanásig, utána a madzagra kötünk egy csomól, és felhúzzuk a vasgolyót, evvel leellenőrizhetjük a kút mélységét továbbá 1-2 óra múlva a golyóval megnézhetjük hogy megvan e még a vizünk. Ha megvan akkor kihúzzuk a csővet és az előre elkészitett szűrőt hozzáragasztjuk és visszanyomjuk.
FIGYELEM! A cső kihúzása és visszatolása közt minél rövidebb idő teljen el. Ha túl hosszú a cső kb. 7-50 méter akkor kihuzáskor tetszés szerinti méretre vágható (kb: 5-7 méter) a visszatoláskor pedig újra össze kell ragasztani. Ha idáig eljutottál minden bizonnyal lesz egy házilagos kutad.
Következő lépés hogy a megvásárolt 40-es szelepet ráragasztjuk a cső végére, majd rátehetjük a rendes szivattyút. Eleinte kicsit homokos lesz a viz, de ez elég hamar kitisztul.
Gratulálok a jó munkádhoz, most már biztosan van egy jó kutad házilag.
A házilagos kútszűrő elkészítése.
Egy 2 méteres 40-es müanyag csővet kilyukasztgatunk, vagyis 8mm-es fúróval kifúrjuk, de mindkét végén hagyjunk ki 25-25 cm-es darabot. Kútszövetet veszünk és rátekerjuk a müanyagcsőre ezt bilinccsel vagy dróttal rögzitjük. A cső alsó végét levakdugozzuk.
Ui: Ha figyelmesen elolvasod és van egy kis ügyességed akkor te is megtudod csinálni a kútfúrást házilag.
A következő lépés hogy egy búvárszivattyút belerakunk a vizzel teli müanyagládába és a kivezetését összekötjük egy 40-es 90-fokos müanyagsarokkal, melyhez egy menetes toldót rakunk, és persze egy kb. 2-3 méteres locsolócsövet. És igy már össze is van kötve a szivattyúnk a fúrúcsővel. Nem nagy ördöngősség, érdemes megpróbálnod, mert igy lesz kutad házilag.
Elinditjuk a szivattyút, és a fúrószerszámot vagyis a csövet (most már 2-méteres csöveket használunk), jobbra, balra mozgatjuk, közben finoman nyomogatjuk lefele. A viz majd a 110/50-es csövön a kimosott földdel, vagy a homokkal visszafolyik a müanyagládába. Néha egy kicsit megállunk, és hagyjuk hogy a viz kiöblitse a talajréteget. Az öblités közben finoman mozgatjuk fel-le a fúrórudazatot(müanyag csövet). Ezt majd az első 2-méteres cső után érezni fogjuk, hogy mikor szükséges.
Amikor az első 2-méreres cső lement, akkor hőlégfúvóval megmelegitjük a következő csövet, majd az előző cső végét bekenjük müanyagragasztóval és a következő csövet ráigazitjuk. Rácsatlakoztatjuk ismét a szivattyút és már mehetünk is a fúrással lefele újabb 2-métert. Ezután újra ragasztunk és igy tovább. És ha még nem adtad fel, amit remélek, akkor lehet egy kutad házilag.
Persze közben folyamatosan engedjük a müanyagládába a vizet is mert ahogy fúrunk lefele úgy a ládából is fogy a viz, amit pótolni kell. A müanyagláda aljáról a homokot időnként kiszedjük.
Az első vizzáróréteg 6-8 méteren van. Itt hirtelen eltünik a viz a müanyagládából, amikor ezt a réteget elérjük. Gyorsan utána kell tölteni, és még legalabb 1,5-2 métert fúrni lefele. Ha ez a mélység megfelel, akkor leállunk a fúrással. Leengedünk pl: egy vasgolyót madzagon a csobbanásig, utána a madzagra kötünk egy csomól, és felhúzzuk a vasgolyót, evvel leellenőrizhetjük a kút mélységét továbbá 1-2 óra múlva a golyóval megnézhetjük hogy megvan e még a vizünk. Ha megvan akkor kihúzzuk a csővet és az előre elkészitett szűrőt hozzáragasztjuk és visszanyomjuk.
FIGYELEM! A cső kihúzása és visszatolása közt minél rövidebb idő teljen el. Ha túl hosszú a cső kb. 7-50 méter akkor kihuzáskor tetszés szerinti méretre vágható (kb: 5-7 méter) a visszatoláskor pedig újra össze kell ragasztani. Ha idáig eljutottál minden bizonnyal lesz egy házilagos kutad.
Következő lépés hogy a megvásárolt 40-es szelepet ráragasztjuk a cső végére, majd rátehetjük a rendes szivattyút. Eleinte kicsit homokos lesz a viz, de ez elég hamar kitisztul.
Egy 2 méteres 40-es müanyag csővet kilyukasztgatunk, vagyis 8mm-es fúróval kifúrjuk, de mindkét végén hagyjunk ki 25-25 cm-es darabot. Kútszövetet veszünk és rátekerjuk a müanyagcsőre ezt bilinccsel vagy dróttal rögzitjük. A cső alsó végét levakdugozzuk.
Ui: Ha figyelmesen elolvasod és van egy kis ügyességed akkor te is megtudod csinálni a kútfúrást házilag.
http://kutfuras.agrar.hu/
https://www.youtube.com/watch?v=razwE3gpy0k
Sziasztok
Vízre van szükségetek a növénytermesztéshez, állattenyésztéshez?
http://kutfuras.agrar.hu/
Szécsi Norbert - olajipari mélyfúró technikus, hivatásos kútfúró mester
Válasz #103. hozzászólásra
Neki nem tudjátok az elérhetőségét?
Pl. van egy olyan kútfúró aki nagyon közvetlenül beszél az anyagi dolgokról. Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot. Itt van az elérhetősége: http://mezeikut.hu
Mennyibe kerül kb. Egy új, hivatalos kút?
Uj telephelyre, ivóvíz minőségű!
Azt mondták a városi vízugynél hogy a megyei vízügyi hatóságtól kell engedélyt kérni, (25 m mélyebb kúthoz), és hogy milliós tétel!
Válasz #141. hozzászólásra
Nagyon nagy vízhozamú kút.
A fagyás nem akadály, az egész tömlő fagyvédett helyen van.
Válasz #143. hozzászólásra
mi 1 m3 tartályba nyomtuk a vizet.
Onnan gratvitációval ment tovább a csepegtető rendszerbe.
Egyszerre 1 ha.
A furatok 20 cm-re voltak egymáshoz.
Mivel a víz 20 km-ről jött és a lineár végén levő túlfolyóra csatlakoztunk így nem tudom, hogy mekkora vízmennyiség folyt ki.
Amíg sikerült bekalibrálni egy tartályt sikerült szétnyomatni.
Azután már okosabbak lettünk, mert a végére tettünk egy nyomásszabályzót, ami 1 bár elérése estén elengedte a pluszt a földre.
NEM OLYAN BONYOLULT EZ, CSAK TÜRELem kérdése.
Válasz #141. hozzászólásra
A hordóhoz túl nagy hozam nem kell, legalább is aszt írta hogy hordóba menne, és valamivel, hogy mekkora a hidroforja nem tudom, akarja továbbítani.
Válasz #140. hozzászólásra
Van topik,a mi erről szól
Ha végig olvastad azután kérdezz.
Jártasak vagyunk egy páran a témában.
Adorex nagyózemi a kertészek meg kicsiben profik.
Válasz #139. hozzászólásra
A kút hozama stb.?
Van egy csomó dolog, mit figyelembe kell venni.
Válasz #139. hozzászólásra
Helló! Mély kút szivattyút javaslok , és a homoktűrő típust a neten rengeteg van. Én a fenéktől úgy 5 métert javaslok bemerítési mélységnek, és ne tegyél vissza csapó szelepet, így mindig használhatod akár télen is nem tud elfagyni. A vatt nem annyira fontos ebben a kategóriában csak ha mondjuk nagy nyomással akarod üzemeltetni vagy szóró fej használathoz.
Sziasztok!
Van egy fúrt kutunk, 29 m mély, 13 m vízoszloppal.
A szivattyúzás egy hordóba menne, amiből egy hidroforba kerül a víz, amit használunk.
Milyen szivattyút, illetve milyen tömlőt ajánlanátok? Mekkora teljesítmény lenne az ideális? Milyen mélyre engedjük a szivattyút? Valamint érdemes lehet-e egy visszacsapó szelepet szerelni közvetlenül a szivattyú mellé?
Előre is köszönöm a választ
Üdv
Gábor
Szia!
Szerintem akár új kutat fúratsz, akár a régit használod, azért érdemes lenne egy vízminőség vizsgálatot elvégeztetned, mielőtt elkezded használni.
tovább
Ha egyéb környezettel kapcsolatos vizsgálatok is érdekelnek, tudom még ajánlani ezt a cikket: http://laboratorium.hu/kornyezetunk-analitikaja/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-3/
Remélem, hogy tudtam segíteni. :)
Válasz #136. hozzászólásra
http://www.startapro.hu/hirdetes/ruha_szepseg_egeszseg-szepsegapolas-egyeb_szepsegapolas/vizminoseg_vizsgalat_kutviz_bevizsgalas_hetvegen_is/xvi_kerulet/659218
Válasz #134. hozzászólásra
Kérdeztem a vízművet 28.500 a víz bevizsgálása ántsznél is vmi hasonló ha jól emlékszem, de ott van ismerős, hátha így olcsóbban megúszom :) vezetékrendszert kéne még gyors kiépítenem mielött bejönnek a nagyobb fagyok meg vennem vmi normálisabb házi vízművet
Ismerősom kutakat ásna
k es tisztitanak specko géppel csak gyurus kutakat! Györ-moson-sopron megye!
Válasz #132. hozzászólásra
Szerintem csak 15 körül van.
Ha nagyobb, értékesebb állományt akarsz belőle itatni, akkor szerintem igen.
célszerű kitisztítás után bevizsgáltatnom szerintem,nemde?
Válasz #131. hozzászólásra
Hát az biztos vizsgálat 30.000 kút kicsivel több :)
Válasz #130. hozzászólásra
Ha egyszer rendesen megcsinálod és folyamatosan használatban lesz, valamint tisztán tartod a környékét (csurgalékvíz, felszíni víz, mechanikai szennyeződések) akkor nemigen kell többször. Ha lesz a vízkivételben több hónapos szünet, akkor mindig érdemes ezzel kezdeni. Hogy mire használható a víz, azt leginkább egy vízminőség vizsgálat tudná megmondani. Ez még mindig jóval olcsóbb, mint új kutat fúratni...
Az elmondásod alapján, szerintem jó eséllyel használható lesz a vize.
Válasz #129. hozzászólásra
Ezt követően szerinted biztonsággal itathatok belőle?Vagy kéne még valami szert beszerezzek valamint milyen idő közönként célszerű egy ilyen tisztítást elvégezni?
Válasz #128. hozzászólásra
Maga az eljárás leírása korrekt, hogy a klórmész mennyisége jó-e azt nem tudom. Én többször fertőtlenítettem így kutat, de ennél valamivel több klórmeszet tettem bele. Kb. akkora kútba, mint a tied, 2-2,5 kiló klórmeszet tettem. Igaz, néhányszor ki kellett szivattyúzni, mire elment a szaga...
Na a link sikeresen lemaradt:
http://www.inaqua.hu/Content/Vizkemia/kutfertotlenites.htm
Üdv mindenkinek
Egy kis segítséget szeretnék kérni,nem tudom mit tegyek.Szükséges egy új kút fúrása vagy megteszi a régi....
Na szóval,vásároltam egy birtokot amin található egy régi gémeskút,felső faszerkezete sajnos korábban leégett így előző tulajdonos rakott rá egy beton födémet maga a kút téglával van kirakva amennyire látom egész jó állapotban,igaz nagyon régi. Az volna a kérdésem hogy van-e rá lehetőség hogy ezt a vizet állatok itatására alkalmassá tegyem?Korábban juhodály volt itt és ebből itattak több száz állatot csak ugye azóta eltelt jöbb évtized,környéken nincs mezőgazdasági művelés szóval a föld nem szennyezett.Csak ugye mielőtt tulajdonomba került a terület kitudja miket dobáltak bele...nem oda illő tárgyakat kihalásztam és ki volt már 2 szer szívatva de nemtudom ez mennyire elég...Van valami olyan szer amivel ezek után is állandóan tudnám a vizet kezelni hogy biztosan megfelelő legyen a minőség(klórmeszet és hypot olvastam eddig kút tisztítására de nemtudom hogy hosszú távon állandóan használható-e az)
Maga a kút 5m átmérőjű és jó 4-5m mély 2-2,5m víz van benne mindig...igaz kitudja valójában milyen mély,évek alatt mekkora réteg rakódott le aljára.
Tudok ebből a kútból biztonsággal itatni valahogy vagy jobban járok ha fúrattatok egy új kutat és a régit csak locsolásra használom.
Ha fúrattatnom kel akkor azt minél gyorsabban mielőtt beköszöntenek a tartós fagyok is mert még egy házi vízművet és hozzá a vezetékrendszert is le kell fektetnem a földbe hogy télen ne fagyjon el,mert be szeretném vezetni a vizet az istállóba és ugye a kútba leengedett szivattyú+slag kombináció télen nem igazán fagybiztos
Előre is köszönök minden hozzászólást
Amit linkeltem azon található kút fertőtlenítési számításokhoz mit szóltok?
Haszonagrárba van kútfúrásos cikk......... ha kívánjátok a dolgot vlk idén
Sziasztok!
Kutat szeretnék fúratni, de nem találom az MVH építési normagyűjteményben a megfelelő megnevezéseket és kódokat. Nincs valakinek egy árazatlan tervezői költségvetése, amiben lehetne ilyen adatokat találni?
Nagyon sokat segítene.
Előre is köszönöm.
Válasz #123. hozzászólásra
Most még hagyd szépen békén azt a kutat.Majd elfog jönni az az idő is amikor aranyat fog érni.
persze hogy örülök de jó lenne vele vmit kezdeni erre kellene valami tipp ha tudnátok. köszi
Válasz #121. hozzászólásra
Örülj neki de nagyon .
régebben ez egy sertés telepet meg vágóhidat látott el vízzel, sztem sok nagyon jó ér van eltalálva régen tudtak vmit az öregek :) 2 éve hívtam műszaki mentő tűzoltó autót próba képpen mit tud a kút 3 órát szivattuk nyáron szárazságba és 1.40 alá nem tudták kiszívni. (2 szivattyú állítólag 6000 l/percet tudnak ők mondták
Válasz #119. hozzászólásra
Az egy nagyon jó kút (legalábbis nálunk az lenne ) persze hogy lehet jó pár szóró fejet elvinne , na de nem értem hogy hogy képes egy 6 méteres kút annyi vizet adni valami folyóban van ?
üdv területemen van egy kút ami mint kiderült 6000 L/perc-et tud kb 6 méter mély.Lehet-e érdemes-e vmire hasznosítani?