a réti földeken mi is hanyagoljuk a kukoricát, helyette inkább imis napra lesz a vetésforgóban. Tényleg sokkal érzéketlenebb a xar földre mint a kukorica, főleg ha gyommentes. Meg a napránál nem akkora kényszer a korai vetés mert azt a deszikkálás beérleli.
ez mekkora vetett tőszámmal van?
Mi 64-el vetettük őket de ennyi esővel kell is ennyi mert nekünk 2008-ban akkora tányérok lettek hogy visszahajlott a földre a növény, az 55-el volt vetve, több mázsa veszteség volt aratáskor hiába volt nas asztal.
Akkor egész pontosan megosztom mindenkivel 86kg Nitrogén hatóanyag volt az amikor a termésmennyiség már nem nőt ,gyakorlatilag "dekára annyi" amennyire te is tippelsz...Ez két és fél mázsa 34-es ez a plafon,kamatoztason mindeki ebből a tudásból,mert ez ingyen vanmég{:lol:
Válasz #1391. hozzászólásra
Szia Feco,
Kukoricánál vetéssel egy menetben mennyi és milyen műtrágyát adtok? Ezek szerint kizárólag a vetéskor kap tápanyagot?
A napra és a kukorica gyökere is lassan fejlődik, a sorok között május végére, júniusra ér csak össze. Ha teljes felületre szórod, ráadásul napokkal, vagy hetekkel vetés előtt, akkor akár 2-3 hónapig is mosódik lefelé, meg a gyomokat eteti a sorok közé hullott szemcse...
A sorba szórás ugyan lassítja a vetést, de akár 25-30%-al is csökkenthető a műtrágya mennyisége ugyanahhoz a hatáshoz! És kimarad egy, de akár több műveleti lépés is!
Akkor azt is tisztázhatjuk itt és most,hogy a három mázsa bedolgozva semmivel nem ér kevesebbet mint ha sorba szórva tökölnénk vele ,vagyis inkább arra koncetráljuk az erőnket,hogy a műtrágya szórásnál ott legyen gyorsan a bedolgozó eszköz ...A száz kiló hatóanyag felett meg teljesen felesleges szórni és ez egy biztos támpont lehet mindenkinél,mert ezt már végig játszottuk...A tápkultivátor az egy remek ezsköz arra ha nagy eső miatt kimosodás van ,de csak is akkor ...
Az egy téves közhiedelem és baromság , hogy a naprának nem kell sok Nitro !
Mondjuk attól függ hogy mennyi a sok , mert annyi tényleg nem kell mint a kukoricának.
De ha nem kap legalább bedolgozva 2-3 mázsát akkor szart se ér...
Felénk legalább is így lehet jót termelni , jobbat mint aki kevés vagy nulla nirot ad ki rá , de még attól is jobbat mint aki csak kálit és foszfort ad.
Magyarán a Napraforgó inkább a Nitrot igényli mint bármi mást .
Napraforgónál alig számít a frissen kijuttatott tápanyag, ha a megelőző években rendesen juttattál ki foszfort és kálit is. A szotyi összeszedi magának amennyit kell, emiatt érdemes inkább utána nagyobb adagot szórni, visszapótolni, amit kivett, különösen, ha jól termett!
Amúgy a Yara-t tavaszi vetésűek alá kár kiszórni ősszel, jobb azt tavasszal...
Válasz #1383. hozzászólásra
Köszönöm!!!!!!!!!!
A helyzet az, hogy a naprát tényleg nem nagyon kell nitrogénezni,inkább a kálium és a foszfor igényes növény, akartam rá szórni Yarat de ebből nem lett semmi(drága is, meg azt szerintem ősszel kell), maradt a nitrogén.....Gombaölőzve egyszer volt eddig, majd most jön hidassal a következő menet(Pictor 0.5 l/ha+Liquibor 2.5l/ha - Kén S bórt akartam de aztán nem volt)
Tényleg szép az állományod! Bár én úgy tudom, a napra nem nitrogénigényes. Mégis egyre több gazda szór hasonló, vagy csak kicsit kevesebb mennyiséget nitrogénből rá. Akkor most hol az igazság? Kell-e nitrogénezni? Kinek mi a véleménye? Gombaölőzve volt-e?
Hát ez az, 115-nél mondtam azt hogy majd lesz ez még több is, dehogy lesz,sanyargatják csak az embereket, akik igen is akarnak dolgozni, de minek........
9915 hozzászólás
Válasz #1412. hozzászólásra

Remélem.
Válasz #1411. hozzászólásra

Csak módjával amit a pénztárca bír.Nem mindig a sok műdolog segít.Búza lesz, más terveim vannak a talajerővel.
Válasz #1410. hozzászólásra
Igen, víznyomásos volt, így semmi.
Válasz #1411. hozzászólásra

De lehet jól jár , mert addigra úgy lehet majd a felébe kerül a műxar...
Válasz #1410. hozzászólásra
Ja,majd az utóveteménynek odakefélheti rendesen a műkakit..
Válasz #1400. hozzászólásra
Műtrágya nélkül???
Válasz #1398. hozzászólásra

Válasz #1407. hozzászólásra

Így igaz , ha ennyi az ár , amit említettél is , akkor jövedelmezhetőnek tűnik , de ha "csak" 6-7 eft. lenne , akkor az már cumiiiiiiiiiiii!
Válasz #1402. hozzászólásra
120ezres árnál jó üzlet a Napra de 60-70 ezresnél dől a tudomány,itt a gyenge földeken a 3t-nak örülünk
a réti földeken mi is hanyagoljuk a kukoricát, helyette inkább imis napra lesz a vetésforgóban. Tényleg sokkal érzéketlenebb a xar földre mint a kukorica, főleg ha gyommentes. Meg a napránál nem akkora kényszer a korai vetés mert azt a deszikkálás beérleli.
Válasz #1404. hozzászólásra
jó közepes, csak a hozam is jó közepes legyen. 

Nincs mit elárulni,

Áruld el mi a titka...

Nekünk az is van, hogy kétszer kellett elvetni.
Kikelt másodjára, de azóta meg nem kapott esőt.
Válasz #1401. hozzászólásra

A körülményekhez képest.Rájöttem/eddig nem voltam kényszerítve erre/tavaszi talajmunkánál csak napraforgó.
Válasz #1400. hozzászólásra

Sanyi, ez szép!
Tavaszi talajmunka minden nélkül, 60szem/ ha.

Válasz #1392. hozzászólásra
ez mekkora vetett tőszámmal van?
Mi 64-el vetettük őket de ennyi esővel kell is ennyi mert nekünk 2008-ban akkora tányérok lettek hogy visszahajlott a földre a növény, az 55-el volt vetve, több mázsa veszteség volt aratáskor hiába volt nas asztal.
Egy kis LG 56 58 CL

Válasz #1394. hozzászólásra
még
{:lol:
Akkor egész pontosan megosztom mindenkivel 86kg Nitrogén hatóanyag volt az amikor a termésmennyiség már nem nőt ,gyakorlatilag "dekára annyi" amennyire te is tippelsz...Ez két és fél mázsa 34-es ez a plafon,kamatoztason mindeki ebből a tudásból,mert ez ingyen van
Válasz #1391. hozzászólásra
Szia Feco,
Kukoricánál vetéssel egy menetben mennyi és milyen műtrágyát adtok? Ezek szerint kizárólag a vetéskor kap tápanyagot?
Válasz #1390. hozzászólásra
Ja és még 1 kiegészítés : -ne legyen sokkal hamarabb kiadva a ganéj vetés előtt...
!
Ezzel szóról szóra egyet értek , csak annyi hogy szerintem már 80 kiló N hatóanyag is plafon
Ha többet kap már bajos lehet , nyurgul , betegszik stb...
Válasz #1392. hozzászólásra

Akkor rendeld kutya inkább csácsá-nál az M5-ös blokkot , meg az Etanol chip-et!
singenta alego
2q superfoszfát, 1q 27% péti
ja és tavasszal tárcsázásba

mondjuk én ezzel erősen vitatkoznék...
A napra és a kukorica gyökere is lassan fejlődik, a sorok között május végére, júniusra ér csak össze. Ha teljes felületre szórod, ráadásul napokkal, vagy hetekkel vetés előtt, akkor akár 2-3 hónapig is mosódik lefelé, meg a gyomokat eteti a sorok közé hullott szemcse...
A sorba szórás ugyan lassítja a vetést, de akár 25-30%-al is csökkenthető a műtrágya mennyisége ugyanahhoz a hatáshoz! És kimarad egy, de akár több műveleti lépés is!
Válasz #1386. hozzászólásra
Akkor azt is tisztázhatjuk itt és most,hogy a három mázsa bedolgozva semmivel nem ér kevesebbet mint ha sorba szórva tökölnénk vele ,vagyis inkább arra koncetráljuk az erőnket,hogy a műtrágya szórásnál ott legyen gyorsan a bedolgozó eszköz ...A száz kiló hatóanyag felett meg teljesen felesleges szórni és ez egy biztos támpont lehet mindenkinél,mert ezt már végig játszottuk...A tápkultivátor az egy remek ezsköz arra ha nagy eső miatt kimosodás van ,de csak is akkor ...
No, éppen ezért kérdeztem...
Akkor jót cselekedtem, mert kapott 3.5 q/ha 27%-ost!!!!
Válasz #1382. hozzászólásra

Láttam én ...

Az egy téves közhiedelem és baromság , hogy a naprának nem kell sok Nitro !
Mondjuk attól függ hogy mennyi a sok , mert annyi tényleg nem kell mint a kukoricának.
De ha nem kap legalább bedolgozva 2-3 mázsát akkor szart se ér...
Felénk legalább is így lehet jót termelni , jobbat mint aki kevés vagy nulla nirot ad ki rá , de még attól is jobbat mint aki csak kálit és foszfort ad.
Magyarán a Napraforgó inkább a Nitrot igényli mint bármi mást .
Válasz #1384. hozzászólásra
Napraforgónál alig számít a frissen kijuttatott tápanyag, ha a megelőző években rendesen juttattál ki foszfort és kálit is. A szotyi összeszedi magának amennyit kell, emiatt érdemes inkább utána nagyobb adagot szórni, visszapótolni, amit kivett, különösen, ha jól termett!
Amúgy a Yara-t tavaszi vetésűek alá kár kiszórni ősszel, jobb azt tavasszal...

), maradt a nitrogén.....Gombaölőzve egyszer volt eddig, majd most jön hidassal a következő menet(Pictor 0.5 l/ha+Liquibor 2.5l/ha - Kén S bórt akartam de aztán nem volt)
Köszönöm!!!!!!!!!!
A helyzet az, hogy a naprát tényleg nem nagyon kell nitrogénezni,inkább a kálium és a foszfor igényes növény, akartam rá szórni Yarat de ebből nem lett semmi(drága is, meg azt szerintem ősszel kell
Válasz #1382. hozzászólásra
Tényleg szép az állományod! Bár én úgy tudom, a napra nem nitrogénigényes. Mégis egyre több gazda szór hasonló, vagy csak kicsit kevesebb mennyiséget nitrogénből rá. Akkor most hol az igazság? Kell-e nitrogénezni? Kinek mi a véleménye? Gombaölőzve volt-e?
Válasz #1380. hozzászólásra
3.5 q 27%-os pétisót/ha!!!!!!!!!!
Válasz #1378. hozzászólásra
Az csak akkor tapos csak annyit ha kikapcsolja a GPS-t ill pontosabban az ezzel működő autómata kormányzást...
Válasz #1377. hozzászólásra
Na és akkor végül is mennyi és milyen műtrágyát kapott ?
Válasz #1378. hozzászólásra

Ezt a képet akartam elsőre!
Amikor a hidas permetező csak ennyit tapos le!

És amikor a szomszéd a farmezsgyét nem igazán gyomírtózta le!
Válasz #1376. hozzászólásra

Így már oké!!!!!!!!!!!
Válasz #1354. hozzászólásra

Nem lehet , hanem biztos félre érted.
Amit írtam az 2 mázsa 34%-os AN . Az kevés ?
Szerintem nem...
Válasz #1374. hozzászólásra

Jártam már így le volt kötve 1-1 tonna 107 és 112 re és ha jól emlékszem 90 lett a vége amibe kifizették
Válasz #1373. hozzászólásra

én is kötöttem,de bizok benne
Én kötöttem 2 tonnát de nem hiszek benne
Válasz #1353. hozzászólásra

egy ismerősöm azt mondta az ilyenre hogyxxxxxxxxx FEJEK VANNAK RAJTA
Moderálta: (575) 2011-07-12 18:49:32
Hát ez az, 115-nél mondtam azt hogy majd lesz ez még több is, dehogy lesz,sanyargatják csak az embereket, akik igen is akarnak dolgozni, de minek........
Válasz #1369. hozzászólásra

a héten már csak 102-re kötöttek
Még nem, vagy sajnos nem?
Válasz #1367. hozzászólásra
lekötötted valakinél?
Köszönöm!!!!!!!!!!
No problémo! Szép a naprád!