Ahonnan könnyebben tud szívni azok a kutak lesznek jobban "használva", állítólag. Tehát ha a mélyebb kutakból nehezebb szívni, a sekélyebbek adják a vizet. Szerintem egyforma mélységűeket kellene összekötni.
Felénk is 63as kutak vannak összekötve. Egymástól kb 2-2.5m távra, négyszög vagy csillag alakban, középen közösítve a szívóágban.
Köszi a megtisztelő bizalmat, de nem vagyok szakember. Nálam 200-as átmérőjű a kút csöve lent a földben és 18 méter mély a kút, ebből a lehet rendesen nyomatni mert van kavics szinte végig, a Sigma motor kettő dobot tud megnyomni de a nagy Tudzsa mocim az kapásból hármat de lehet elvinné a négyet is de még nem próbáltam, itt az öntözés az szinte mindenhol lehetséges, igaz a település észak-keleti részén ott nehezebb kutat fúrni de ott sem megoldhatatlan!
Az MA 120-as szivattyú el tud hajtani egy Sigma dobot 24-es fúvókával átveri a 100 sort, az az jobbra is és balra is 50, 50 sort, de kell hozzá a 90-es átmérőjű cső, ha csak 75-ös van rajta akkor összesen 70-75 sor persze kell hozzá az 5,5-6 bár nyomás!!
190/50es turbinás malupe dobom van.
Jókis szerkezet csak kb8 óra alatt locsol be egy ha-t ettől gyorsabban nemlehet jól belocsolni vele mert ettől több vizet nemtud szállětani az 50es cső.
Most olyan szivattyút keresek ami ellátná ezt a dobot meg legalább 1ha-t letelepített vízágyúkkal vagy szórófejekkel.
Milyen szórófejeket,vízágyúkat tudtok ami 20-25m sugárban locsolna?
Csak segítségként mondom, hogy lehet olyan csöpicsövet is kapni,ami nyomás kompenzált . Nem baj a hosszú, több km csöpicső vagy a domborzati különbségek, minden csöpögtető lukon ugyan olyan az öntözés mennyisége.
Ez valami kétlapátos Kínai szivattyú? Direktbe, kútról tolja a 16 köbmétert, vagy csak nyomásfokozásra használod, és van előtte egy másik szivattyú? Mennyit eszik óránként ?
Válasz #2252. hozzászólásra
Szia.
Most készült el tavasszal a rendszer előtte dobról öntöztem,de rettentő költséges volt az üzemeltetése.
Ezzel a rendszerrel öntözhetek erős napsütésben,vagy akár szélben is.
WB 20-as,WH-20-as szivattyúkat néztem első körben,de nem tudnak ennyit.
Sokan ott csúsznak el,a választásnál,hogy alulméretezik a szivattyút,nem veszik figyelembe,hogy 5-8 méter mélyről fel is kell szívni a vizet,ami az emelési magasságból lejön,és már nem is tudja kiszolgálni a rendszert,csak szakaszolva.
Gond nem volt vele,de be is cseszne,hiszen még csak 70 órát üzemelt.
Válasz #2250. hozzászólásra
Hidd el,hogy jól körbejártam a kérdést,mire belevágtam a lecsóba.
Hozzáteszem nem a saját fejem után mentem,hanem megterveztettem.
Nem muszáj 1-et értened velem,a lényeg számomra az,hogy üzembiztosan, gazdaságosan,jól működik!
Válasz #2247. hozzászólásra
De!
Kell a két bár induló nyomás,hogy a 300 méter hosszú szárnyvezeték végén is csepegjen az utolsó elem.
Óránként 2,5 liter csepeg ki ezen a nyomáson testenként.
A cső méteres osztású,6200-6300 elem van a 3 hektárra lefektetve.
Ezt a számot megszorzod a 2,5 literrel,kijön,hogy 16 köböt nyom óránként.
A csepegtetőhöz nem kell nagy nyomás. (vagy én tudom rosszul)?
Minden géphez adnak gépkönyvet.
Az ott leírtakat érdemes időnként elolvasni és be kell tartanil, ha jót akar magának a tulajdonos.
Az előírt, (javasolt) minőség idénként változik.
Pl. Van egy Stuhl fűrészem, amibe most már nagy fordulatú motorokhoz kitalált motorolajat kell vásárolni. 10 éve ,amikor megvettem, akkor még más volt a módi. Legalábbis én ezt nem tudtam.
Azért vannak a szakemberek, hogy érdemes velük kommunikálni.
Vagy szakbolt, szakszervíz, vagy itt is. Én így csináltam és ....
anno vettem 6 m-es homokos kúthoz egy "kínai" szivattyút.
Keveset ment ígty nagyon drága lett.
Azt javasolta a szakember, hogy Pedrollót vegyek és tegyek elé szűrőt, ami megszűri a homokot.
Ezt már tudtam (mert a mit vettem "sterimobot" azt írja a gépkönyv, ha nem teszek elébe szűrőt és nem hálózati vízről használom, garancia megszűnt) csak nem adtam össze.
kérdésem:
Ha olyat veszek amihez van hidrofor azzal tudok-e gyepet locsolni?
6 m-es alucsöveim vannak, Tisza II és Sió szórófejjel.
Kéretem kölcsön csöveket, hogy ne kelljen annyit a sárban áthordani a következő állásra.
Szórófejből nem volt olyan sok így csak azokat kellett átrakni.
Anno a KITE tanácsadója is azt mondta, hogy a csepegtetés, és a mikrofejes kombinálása a legjobb öntözés.
Biztos úgy van, de szegény ember azzal főz, amije van.
Az elején 6 hengeres csepel motor (MAB 350-es) által hajtott szivattyúval is öntöztem. Pl krumplit, de meguntam.
Most már csak csemege kukorica van. Linear alatt, amit integrátor gondoz.
Az élettartam nagyban függ a terheléstől, és a karbantartástól. A szelephézagot évente ellenőriztetem. Leghamarabb a főtengelycsapágyakat kell cserélni. Az alkatrész 6 - 8 ezer Ft (persze nem honda szervízbe). Munkaidő hozzáértőnek is 1 nap.
Hiába raksz bele akár milyen jó olajat, a 200 óra nagyon sok. Én kb. 50 óránként cserélem az olajat, sőt olyan embert is ismerek aki 30 óránként cseréli.
Válasz #2237. hozzászólásra
Szia!
Az enyém elment több mint 2000üó-t mióta nálam van (padlógázon) és még hozzá se kellett nyúlni fogyasztása is 1,7l.
Kb 200üzemóránként cserélem az olajat de én a gyári honda olajat öntöm bele ugyhogy elmegy sokáig!
Üdv.Zsolti
Válasz #2228. hozzászólásra
Hidd el sokkal jobb dobbal mint óvatosan húzgálni a tömlőt pl paprikában mert nagyon könnyen eltörik a szára...
Meg ha jól megvan locsolva akkor 2-3óra múlva is sár van.
Aminek értelmét látom az a csepegtetés,letelepětett mikroszórófej és a dob.
Erre felénk a mikroszórófej elképzelhetetlen mert sok az élelmes nem az idén lebarnult emberszabású.
Régen kocsival jártak lopni most nemtudnak bejönni a földre kocsival.Jönnek gyalog, teljes kerítés se tántorítaná meg őket.
Maradok a lapátnyélnél...
Üdv.Zsolti
Ja igen, számolja valaki az üzemórát a WH20-nál? Az olajcsere miatt is érdekes lehet, meg arra vagy kíváncsi, hogy vajon mennyi üzemórát megy el javítás nélkül, illetve mennyi az élettartama?
4835 hozzászólás
Akkor most hogy lehet szabályszerüen locsolni furt kutakbol?????Valamit agyaltak a tavasszal rajta nem tom milett a végkifejlet.

Válasz #2281. hozzászólásra
Az első réteg 12 méter,a második,33-40 körül.Nagy átmérőn megszakadhat a víz,ha nagyon meghúznánk.Vagy nem?
Válasz #2281. hozzászólásra
Te búvárral dolgozol?
Válasz #2280. hozzászólásra
Ahonnan könnyebben tud szívni azok a kutak lesznek jobban "használva", állítólag. Tehát ha a mélyebb kutakból nehezebb szívni, a sekélyebbek adják a vizet. Szerintem egyforma mélységűeket kellene összekötni.
Felénk is 63as kutak vannak összekötve. Egymástól kb 2-2.5m távra, négyszög vagy csillag alakban, középen közösítve a szívóágban.
Válasz #2280. hozzászólásra

Miért nem fúrtok 200-as átmérőjűt, mennyire van a víz nálatok?????????????
Válasz #2279. hozzászólásra
Itt 2db. 63-as kút van összekötve.Minden infó érdekel,bárkitől.Agyaltam,mi volna, ha 4 kutat kötnénk össze,2 lenne az első,2 a második vízrétegen.
Válasz #2276. hozzászólásra
Bocsánat,hogy beleszólok. Nálunk több kutat kötnek össze(van aki 12!!-t,van is 1500l vize percenként).A 3-5 db az általános.
Válasz #2276. hozzászólásra

Köszi a megtisztelő bizalmat, de nem vagyok szakember. Nálam 200-as átmérőjű a kút csöve lent a földben és 18 méter mély a kút, ebből a lehet rendesen nyomatni mert van kavics szinte végig, a Sigma motor kettő dobot tud megnyomni de a nagy Tudzsa mocim az kapásból hármat de lehet elvinné a négyet is de még nem próbáltam, itt az öntözés az szinte mindenhol lehetséges, igaz a település észak-keleti részén ott nehezebb kutat fúrni de ott sem megoldhatatlan!
Válasz #2274. hozzászólásra
Sió 2.-vel locsolgatok 40 óra/hektár úgyhogy felüdülés lenne még a 8 óra is. 25 métert visz kb.
Válasz #2275. hozzászólásra
Itt 2 kútról locsolnak,mtz hajtja a szivattyút,280/75-ös dobbal.Szerinted,ezt,hogyan lehetne fokozni?Nagyobb átmérőjű cső,stb..Te mint szakember??
Válasz #2273. hozzászólásra

Az MA 120-as szivattyú el tud hajtani egy Sigma dobot 24-es fúvókával átveri a 100 sort, az az jobbra is és balra is 50, 50 sort, de kell hozzá a 90-es átmérőjű cső, ha csak 75-ös van rajta akkor összesen 70-75 sor persze kell hozzá az 5,5-6 bár nyomás!!
Válasz #2267. hozzászólásra
190/50es turbinás malupe dobom van.
Jókis szerkezet csak kb8 óra alatt locsol be egy ha-t ettől gyorsabban nemlehet jól belocsolni vele mert ettől több vizet nemtud szállětani az 50es cső.
Most olyan szivattyút keresek ami ellátná ezt a dobot meg legalább 1ha-t letelepített vízágyúkkal vagy szórófejekkel.
Milyen szórófejeket,vízágyúkat tudtok ami 20-25m sugárban locsolna?
Sziasztok MA100,200,350 szivattyúk mennyit vizet nyomnak?
Üdv Zsolti
Malupe 300/63.Jo szerkezet csak a csö tekerés vezérlö menetes szerkezet szorult meg és eltépte a láncot.Nem használjuk most.
malupe van

Forrás volt
Válasz #2268. hozzászólásra

Egy hypro is nekem a locsolon az van 5.5kw villanymotor hajtja 12 fuvokáju szorofejjel vigan locsol.
Válasz #2266. hozzászólásra
10-12mm fúvóka akart lenni.
Malupe, vagy Forrás öntöződobja van valakinek?
Melyik szivattyú képes ellátni, egy 200 méteres 50-es csővel ellátott öntöző dobot,10-12 fúvókával?
Válasz #2264. hozzászólásra
Nekem az van.... PC
Válasz #2263. hozzászólásra
Csak segítségként mondom, hogy lehet olyan csöpicsövet is kapni,ami nyomás kompenzált . Nem baj a hosszú, több km csöpicső vagy a domborzati különbségek, minden csöpögtető lukon ugyan olyan az öntözés mennyisége.
Válasz #2262. hozzászólásra

Én a Verbis kft-nél vettem nagy faluban.
Válasz #2260. hozzászólásra
Én beirtam a gugliba, kiadta a forgalmazót, tiszta japcsi ez is, és direktbe tudja, van több tipusu ott, kérésre árajánlatot is küldtek mailon
Válasz #2260. hozzászólásra
Tsurumi Japán szivattyú márka.
1,3 liter körül eszik óránként.
Válasz #2253. hozzászólásra
Ez valami kétlapátos Kínai szivattyú? Direktbe, kútról tolja a 16 köbmétert, vagy csak nyomásfokozásra használod, és van előtte egy másik szivattyú? Mennyit eszik óránként ?
Válasz #2258. hozzászólásra
140 egyben,van amit lehet hegeszteni kell,de van benne vagy 3 alu is...
Válasz #2257. hozzászólásra
Mi lenne egybe az ára és mennyire sürgős az eladás?
Nem folynak?
85-ös öntözöcsö 34db(vas)+Tisza2 szórfejek kb10 eladók,Jászság...
Válasz #2255. hozzászólásra
Az nekem nagy, nincs is trakim:D
Válasz #2254. hozzászólásra
Bauer Famos kardánról hajtott szivattyú,ami Sigma 75/280-as dodot táplálta.
Válasz #2253. hozzászólásra
Hát nem is lenne jó ha ennyi idő után bedőlne...
A te szivattyud akkor nyomásban tud többet mint a vh20, előtte milyen szivattyud volt?
Válasz #2252. hozzászólásra

Szia.
Most készült el tavasszal a rendszer előtte dobról öntöztem,de rettentő költséges volt az üzemeltetése.
Ezzel a rendszerrel öntözhetek erős napsütésben,vagy akár szélben is.
WB 20-as,WH-20-as szivattyúkat néztem első körben,de nem tudnak ennyit.
Sokan ott csúsznak el,a választásnál,hogy alulméretezik a szivattyút,nem veszik figyelembe,hogy 5-8 méter mélyről fel is kell szívni a vizet,ami az emelési magasságból lejön,és már nem is tudja kiszolgálni a rendszert,csak szakaszolva.
Gond nem volt vele,de be is cseszne,hiszen még csak 70 órát üzemelt.
Válasz #2246. hozzászólásra
Amugy mióta van meg a szivattyud?
Én most akarok venni ezért nézelődök, mennyire vált be?
Volt e vele valami gond?
Használtál másfélét is?
Válasz #2250. hozzászólásra

Hidd el,hogy jól körbejártam a kérdést,mire belevágtam a lecsóba.
Hozzáteszem nem a saját fejem után mentem,hanem megterveztettem.
Nem muszáj 1-et értened velem,a lényeg számomra az,hogy üzembiztosan, gazdaságosan,jól működik!
Válasz #2249. hozzászólásra

Tudom olvastam az eredeti dokumentációt!
Válasz #2248. hozzászólásra

Ezt írja a szivattyúd tájékoztatója.
"Magas nyomás (~7 bar), alacsonyabb folyadékszállítás. Javasolt felhasználási területek: tűzoltás, nagynyomású mosás, túlnyomásos locsolás stb.
Vízminőség: tiszta víz, a szemcseméret kisebb legyen, mint 2 mm."
Én a csepegtetőt úgy fektettem le, hogy 75 m-né nem volt hosszabb a csepegtető cső.
Egyébként ez gravitációval is elmegy, ha nincs más, és van idő kifolyni a víznek.
Válasz #2247. hozzászólásra

De!
Kell a két bár induló nyomás,hogy a 300 méter hosszú szárnyvezeték végén is csepegjen az utolsó elem.
Óránként 2,5 liter csepeg ki ezen a nyomáson testenként.
A cső méteres osztású,6200-6300 elem van a 3 hektárra lefektetve.
Ezt a számot megszorzod a 2,5 literrel,kijön,hogy 16 köböt nyom óránként.
Válasz #2246. hozzászólásra

Ugye nem gépész vagy?
Ez a szivattyú azt írja, hogy magasnyomású.
A csepegtetőhöz nem kell nagy nyomás. (vagy én tudom rosszul)?
Minden géphez adnak gépkönyvet.
Az ott leírtakat érdemes időnként elolvasni és be kell tartanil, ha jót akar magának a tulajdonos.
Az előírt, (javasolt) minőség idénként változik.
Pl. Van egy Stuhl fűrészem, amibe most már nagy fordulatú motorokhoz kitalált motorolajat kell vásárolni. 10 éve ,amikor megvettem, akkor még más volt a módi. Legalábbis én ezt nem tudtam.
Azért vannak a szakemberek, hogy érdemes velük kommunikálni.
Vagy szakbolt, szakszervíz, vagy itt is. Én így csináltam és ....
anno vettem 6 m-es homokos kúthoz egy "kínai" szivattyút.
Keveset ment ígty nagyon drága lett.
Azt javasolta a szakember, hogy Pedrollót vegyek és tegyek elé szűrőt, ami megszűri a homokot.
Ezt már tudtam (mert a mit vettem "sterimobot" azt írja a gépkönyv, ha nem teszek elébe szűrőt és nem hálózati vízről használom, garancia megszűnt) csak nem adtam össze.
kérdésem:
Ha olyat veszek amihez van hidrofor azzal tudok-e gyepet locsolni?
Nekem ilyen szivattyúm van.http://www.verbis.hu/gepek/kategoriak/2-Szivatty%C3%BAk/8-Motoros_szivatty%C3%BAk/190-Tsurumi_TEF3_50H
Gyümölcsös bő 6 kilóméter csepegtető öntözését táplálja 2-2,2 bar nyomáson,kb 3/4 es motorfordulaton.
Kövezzetek meg,én öntözésenként lecserélem az olajat,ami 16 óra üzemet jelent.
Össz vissz 6 dl olaj kell bele,úgyhogy én ezen nem fogok spórolni.
Válasz #2240. hozzászólásra

Én káposztát, aradicsomot és kukoricát öntöztem.
6 m-es alucsöveim vannak, Tisza II és Sió szórófejjel.
Kéretem kölcsön csöveket, hogy ne kelljen annyit a sárban áthordani a következő állásra.
Szórófejből nem volt olyan sok így csak azokat kellett átrakni.
Anno a KITE tanácsadója is azt mondta, hogy a csepegtetés, és a mikrofejes kombinálása a legjobb öntözés.
Biztos úgy van, de szegény ember azzal főz, amije van.
Az elején 6 hengeres csepel motor (MAB 350-es) által hajtott szivattyúval is öntöztem. Pl krumplit, de meguntam.
Most már csak csemege kukorica van. Linear alatt, amit integrátor gondoz.
Válasz #2242. hozzászólásra

Legnagyobb baja gyertya csere volt úgyhogy nem tudom mit csinálhatok rosszul.
1-1,5-2hetente azért nem fogok olajat cserélni...
Üdv.Zsolti
Az élettartam nagyban függ a terheléstől, és a karbantartástól. A szelephézagot évente ellenőriztetem. Leghamarabb a főtengelycsapágyakat kell cserélni. Az alkatrész 6 - 8 ezer Ft (persze nem honda szervízbe). Munkaidő hozzáértőnek is 1 nap.
Válasz #2241. hozzászólásra
Hiába raksz bele akár milyen jó olajat, a 200 óra nagyon sok. Én kb. 50 óránként cserélem az olajat, sőt olyan embert is ismerek aki 30 óránként cseréli.
Szia!
Az enyém elment több mint 2000üó-t mióta nálam van (padlógázon) és még hozzá se kellett nyúlni fogyasztása is 1,7l.
Kb 200üzemóránként cserélem az olajat de én a gyári honda olajat öntöm bele ugyhogy elmegy sokáig!
Üdv.Zsolti
Válasz #2228. hozzászólásra

Hidd el sokkal jobb dobbal mint óvatosan húzgálni a tömlőt pl paprikában mert nagyon könnyen eltörik a szára...
Meg ha jól megvan locsolva akkor 2-3óra múlva is sár van.
Aminek értelmét látom az a csepegtetés,letelepětett mikroszórófej és a dob.
Erre felénk a mikroszórófej elképzelhetetlen mert sok az élelmes nem az idén lebarnult emberszabású.
Régen kocsival jártak lopni most nemtudnak bejönni a földre kocsival.Jönnek gyalog, teljes kerítés se tántorítaná meg őket.
Maradok a lapátnyélnél...
Üdv.Zsolti
Válasz #2238. hozzászólásra

fene se tudja milyen gyártmány, nincs rajta felirat. Belül gumis, jónak tűnt, de 20 óra alatt mikroszórófej lett belőle.
Most keresek német gyártmányú tömlőt folyóméterben.
Válasz #2234. hozzászólásra

ne vegyél kínai tömlőt.....
Válasz #2236. hozzászólásra
Ja igen, számolja valaki az üzemórát a WH20-nál? Az olajcsere miatt is érdekes lehet, meg arra vagy kíváncsi, hogy vajon mennyi üzemórát megy el javítás nélkül, illetve mennyi az élettartama?
Válasz #2235. hozzászólásra
Én teljes gázon használom a Hondát, úgy van kitalálva, hogy bírnia kell, nem pörög szét. A fogyasztás is úgy jön ki 1,5 literre/óra.
tűzoltó tömlők, akár 110-es is van...