Véleményem szerint is jobb vízgazdálkodású földekbe nagyobb az esélye,hogy megtérül a műtrágyába fektetett pénz mint a rosszabb földekbe. Mert ha aszályos idő van a jó földön akkor is van egy közepes termés de gyengébb földeken nem biztos,hogy a nagyobb műtrágyaadag megtérül,úgyhogy az ilyen területeken megkell gondolni az embernek,hogy milyen költséggel termel
HELLÓ!!azt hiszed csak nitrogén kell startkor?ez olyan mintha a kisbabának csak egy fajta zöldségpürét adnánk mindig!!
fontos a foszfor és a nyomelemek!!
nem néze-tem le soha akik nehezebb körülmények között gazdálkodnak és minden termőhelynek megvan a maga külön világa és még egy falu határában is hatalmas különbségek is lehetnek szóval mindenki a maga tapasztalata illetve gondolata és legföbbképpen lehetőségeinek határa szabja meg mit ittél jónak is mit nem!PONT a végén
tréfát félretéve hideg tavasz vagy korai vetés esetén a starthoz kel és fontos!!ez csak a "inditótáp" a nagy kokszot ahogy irtad oda kell adni de a végeredmény több lesz mint ha nem adod alá.
ENNYI!
Ahol a 10tonnás összátlag hozható vagy felette oda menjen, megtérül vagy ha nem is eltörpűl a bevételek mellett.
de ahol 7 az összátlag és ezzel kuuva jók vagyunk és felfelé húzzuk a megye átlagot oda az árán tényleg még pétisó kell, meg jó idő, nagy hőösszes elégsok csapadék mellett
Mi meg még nem tartunk ott hogy ilyen kis nüanszokat is kiaknázzunk, 20kilo árán ha meglököm plussz pétisóval attól majd odabax!!!
de ettől a 20kilotól sokkal előrréb nem leszek...
Nem szólom le biztos van valamikor előnye, szomszédok szórtak itt tavaly de eredménye nemnagyon volt, a lombtrágya többet ért
Én csak ennyit tudtam..De ha jól emlékszem a kukorrica klubb - versenyzői nagyrészt ilyen vető géppel vetnek és ha valakik akkor ök masszivan szorják..
Én használtam tavaly a tuttoferti Kft. tavaszi starterét kukoricához, (150kgN-t is kapott), nekem nagyon szép lett a kukoricám tőle, nem voltunk hozzászokva, hogy tölteni kell a garnulátumtartályt, ahol elmaradt ott kb, 2 héttel el volt maradva a kuk. Ősszel komplex helyett használtam az őszi starterüket amit vetőmaggal keverve együtt kell vetni, most az aszály miatt nem tudom lemérni, de van olyan a búzám mint másnak, viszont kb.10000 Ft-al beljebb vagyok hektáronként mintha komplexet használtam volna. Szóval nekem árakban és minőségben bevált ennek a cégnek a terméke, de ami a legjobb, hívtam őket, hogy idén is kell starter, tavalyhoz képest szinte semmit nem drágultak, pedig már akkor is olcsóbbak voltak mint más, emiatt fostam kicsit, hoggy csak a cimkén van anyag a zsákban meg csak kőpor meg darát hungarocell, de minden rendben volt, hozta a szintet, én mondom nagyon korrekt kis cég ez a tuttoferti, ha starter kell őket mindenképpen keressétek, kurvajók az áraik!
számolgattam én is ezért nem szórtam eddig még annyit se ,hogy kipróbáljam
de jövőre csak pétisót szórok vg-el és mivel nem kell forceot-szórjak gondoltam lökök a granulátumszóróba egy kis darát
de ha kb 4q kukorica árnba kerül akkor nem hinném hogy megtérülő dolog lenne
nálunk kalászos után szoktak látványosan lilulni és fejlődésben visszamaradni a kukoricák lehet olyankor látványos lenne a hatása
Mekkora mennyiségeket szórtatok és mi volt a controll? Mert ha szórtatok 3 q yara komplexet is akkor ne is várj külömbséget
én úgy tesztelném, hogy semmilyen komplexet nem adnák csak 4q pétisót vetéssel egy menetben
Nem is akarom, csupán arra utalnék, hogy az én szemmértékem és a mázsákban mérhető különbség nem áll egyenes arányban egymással, szerintem ez másnál is hasonlóan működik.
Ezen kár vitatkozni, ha Te úgy érzed, hogy jobban jársz, ha ezen a 7000 forinton pétisót veszel és kiszóród, akkor tedd azt, ha meg úgy gondolod inkább beteszed a bankba kamatra, akkor úgy van jól. Én amikor használtam láttam különbséget, van aki nem. De valószinüleg a látványossága ennek is évjáratfüggő. Én sok diabriticás kísérletet csináltam, volt olyan év amikor a kezeletlen kontroll úgy állt mint a cövek, ez alapján kár volt megvenni a talajfertőtlenítőt, aztán a szakértők kimondták a 4,5-es iowat a gyökérkártételre, termésmérésnél meg legalább 30% minusz a kezelthez mérten. Akkor lehet számolgatni.
Szabikám,teljes mértékben igazad van!
Ez a starteres tizenkilós adagolás,méregdréga áron a parasztok legnagyobb átbaxása!Tujátok mit csinálnak ezek a kutyaütők:Ledarálják a MAP-t meg az a többi anyagot,és finom rostált anyagként nekünk eladják!nesztek vegyetek 100x áron műkekszet!Büntetendő ez a cselekedet!
Amint Capreolus is írta.....csupán 4,5% P-ról beszélünk ami kell a hidegben neki. No meg beszélünk olyan anyagról aminek mázsája legalább 70.000 forint, szemben a starteres műtrágyákkal amik kb 16-20.000 forint. Mindenki sokallja a nitrogén árakat de ez 10x drágább és még is, mint ha ingyen adnák........
Na ja, de amilyen irányba megy az időjárás, mire felmelegszik a talaj, addigra vetésmélységből is eltűnik a nedvesség, azt meg még nehezebb pótolni, vagy pl cukorrépa után vetett kukoricánál is előfordulhat a relatív foszforhiány, de ez is orvosolható azzal, hogy répa után nem vetünk kukoricát!
1078 hozzászólás
Válasz #362. hozzászólásra
semennyit
Válasz #368. hozzászólásra
Véleményem szerint is jobb vízgazdálkodású földekbe nagyobb az esélye,hogy megtérül a műtrágyába fektetett pénz mint a rosszabb földekbe. Mert ha aszályos idő van a jó földön akkor is van egy közepes termés de gyengébb földeken nem biztos,hogy a nagyobb műtrágyaadag megtérül,úgyhogy az ilyen területeken megkell gondolni az embernek,hogy milyen költséggel termel
Válasz #373. hozzászólásra
na eszembe jutott Amalgerol amit még a anyagba tesznek.
Válasz #374. hozzászólásra

HELLÓ!!azt hiszed csak nitrogén kell startkor?ez olyan mintha a kisbabának csak egy fajta zöldségpürét adnánk mindig!!
fontos a foszfor és a nyomelemek!!
Válasz #373. hozzászólásra
és ha aztmondom fínomra őrölt pétisó???!!!
Válasz #372. hozzászólásra
azért mert a szemcse méret sokal finomabb és a gyökér jobban felveszi!plusz még van a Cheminovának amelyikben baktériumtrágya formulálva van benne.
Válasz #371. hozzászólásra
Ígyvan!
de nemértem miért jobb ez a starter korai időben hidegben mint a síma anyag????
Ha ősszel alányomsz komplexet azis jobb szerintem.
20 kilotól nemtudok komoly dolgot várni/hektár!!!
az majdnem semmi
Válasz #369. hozzászólásra

nem néze-tem le soha akik nehezebb körülmények között gazdálkodnak és minden termőhelynek megvan a maga külön világa és még egy falu határában is hatalmas különbségek is lehetnek szóval mindenki a maga tapasztalata illetve gondolata és legföbbképpen lehetőségeinek határa szabja meg mit ittél jónak is mit nem!PONT a végén
Válasz #366. hozzászólásra
tréfát félretéve hideg tavasz vagy korai vetés esetén a starthoz kel és fontos!!ez csak a "inditótáp" a nagy kokszot ahogy irtad oda kell adni de a végeredmény több lesz mint ha nem adod alá.
Válasz #368. hozzászólásra
ENNYI!
Ahol a 10tonnás összátlag hozható vagy felette oda menjen, megtérül vagy ha nem is eltörpűl a bevételek mellett.
de ahol 7 az összátlag és ezzel kuuva jók vagyunk és felfelé húzzuk a megye átlagot oda az árán tényleg még pétisó kell, meg jó idő, nagy hőösszes elégsok csapadék mellett
Válasz #366. hozzászólásra

ne vedd sértésnek de ezt csak jó földbe érdemes "boritani" mert hát ugye "rossz" földbe ne pocsékoljunk értékes anyagokat
Válasz #365. hozzászólásra
honnan látod

gazdag??
mert én nem látom
bakker az már sok 1000 kilós áron /nettó/meg még a tövire kb. 3 mázsa 34% mibe se lesz ahh
Mi meg még nem tartunk ott hogy ilyen kis nüanszokat is kiaknázzunk, 20kilo árán ha meglököm plussz pétisóval attól majd odabax!!!
de ettől a 20kilotól sokkal előrréb nem leszek...
Nem szólom le biztos van valamikor előnye, szomszédok szórtak itt tavaly de eredménye nemnagyon volt, a lombtrágya többet ért
Válasz #363. hozzászólásra

Szórjál 20-at vagy semmit , gazdag vagy '
Válasz #355. hozzászólásra

Jó nagy hülyeséget mondott neked , akár ki is volt az...
Válasz #360. hozzászólásra

én 10-15 között sacperkaralábé
Válasz #361. hozzászólásra

Talán még ettől is többet??
Válasz #360. hozzászólásra

Válasz #359. hozzászólásra

Feri-bátyánk talán 20-25 kilót szór belőle!!
Válasz #357. hozzászólásra

gondolom.
amúgy úgy is nekem kell belőnöm a dózishoz a beállítást
ő az elkövető
Válasz #356. hozzászólásra
Én csak ennyit tudtam..De ha jól emlékszem a kukorrica klubb - versenyzői nagyrészt ilyen vető géppel vetnek és ha valakik akkor ök masszivan szorják..
Válasz #355. hozzászólásra

értem!jó tudni de nekem kék a vetőgép
köszi
Válasz #354. hozzászólásra

Amit én tudok ill. hallotam hogy a JD-15 kilónál többet nem igen akar és tud kiszórni belőle!!!
HAHÓ!
volt aki monóval szórt ki pannon startert??
mik a tapasztalatok a kiszórással?
Én használtam tavaly a tuttoferti Kft. tavaszi starterét kukoricához, (150kgN-t is kapott), nekem nagyon szép lett a kukoricám tőle, nem voltunk hozzászokva, hogy tölteni kell a garnulátumtartályt, ahol elmaradt ott kb, 2 héttel el volt maradva a kuk. Ősszel komplex helyett használtam az őszi starterüket amit vetőmaggal keverve együtt kell vetni, most az aszály miatt nem tudom lemérni, de van olyan a búzám mint másnak, viszont kb.10000 Ft-al beljebb vagyok hektáronként mintha komplexet használtam volna. Szóval nekem árakban és minőségben bevált ennek a cégnek a terméke, de ami a legjobb, hívtam őket, hogy idén is kell starter, tavalyhoz képest szinte semmit nem drágultak, pedig már akkor is olcsóbbak voltak mint más, emiatt fostam kicsit, hoggy csak a cimkén van anyag a zsákban meg csak kőpor meg darát hungarocell
, de minden rendben volt, hozta a szintet, én mondom nagyon korrekt kis cég ez a tuttoferti, ha starter kell őket mindenképpen keressétek, kurvajók az áraik!
Válasz #349. hozzászólásra
számolgattam én is ezért nem szórtam eddig még annyit se ,hogy kipróbáljam
de jövőre csak pétisót szórok vg-el és mivel nem kell forceot-szórjak gondoltam lökök a granulátumszóróba egy kis darát
de ha kb 4q kukorica árnba kerül akkor nem hinném hogy megtérülő dolog lenne
nálunk kalászos után szoktak látványosan lilulni és fejlődésben visszamaradni a kukoricák lehet olyankor látványos lenne a hatása
Válasz #348. hozzászólásra
Sose szórunk kapás alá komplexet...
Válasz #348. hozzászólásra

Nitro-t kapott minden .
De a nagy része kapott micro-t is . Ahol nem kapott micro-t , ott se volt rosszabb az állomány.
Úgy emléxem az alap dózissal mentünk a micro-val.
Nekem amúgy ezeknek is amolyan talajbacis feeling-je van...
Lehet ha csapadékosabb az időjárás , látszott volna valami , de ki tudja...
Arról már nem is beszélve , hogy a teljes dózis árán kapnál majd egy mázsa 3x15-öt . Akkor már számolgatni kell a hatóanyag mennyiségeket...
Válasz #346. hozzászólásra
Mekkora mennyiségeket szórtatok és mi volt a controll? Mert ha szórtatok 3 q yara komplexet is akkor ne is várj külömbséget
én úgy tesztelném, hogy semmilyen komplexet nem adnák csak 4q pétisót vetéssel egy menetben
mi olyat brobáltunk amit kalászos vetésel 1menetben kellet a vatőmagal adagolni. 1 nagykaki az egész
Válasz #345. hozzászólásra
Igen , idén ezen se látszott semmi , mint ahogy a pannon starter-en se...
Jövőre lesz a Timac-nak is micro-ja...
radistsrt standard és turbót próbálta valaki?
Válasz #341. hozzászólásra

Naná , hogy jobban jár...
Válasz #342. hozzászólásra
Nem is akarom, csupán arra utalnék, hogy az én szemmértékem és a mázsákban mérhető különbség nem áll egyenes arányban egymással, szerintem ez másnál is hasonlóan működik.
Válasz #341. hozzászólásra

Azért a bogarat ne keverjük ide.......
Válasz #333. hozzászólásra
Ezen kár vitatkozni, ha Te úgy érzed, hogy jobban jársz, ha ezen a 7000 forinton pétisót veszel és kiszóród, akkor tedd azt, ha meg úgy gondolod inkább beteszed a bankba kamatra, akkor úgy van jól. Én amikor használtam láttam különbséget, van aki nem. De valószinüleg a látványossága ennek is évjáratfüggő. Én sok diabriticás kísérletet csináltam, volt olyan év amikor a kezeletlen kontroll úgy állt mint a cövek, ez alapján kár volt megvenni a talajfertőtlenítőt, aztán a szakértők kimondták a 4,5-es iowat a gyökérkártételre, termésmérésnél meg legalább 30% minusz a kezelthez mérten. Akkor lehet számolgatni.
Válasz #338. hozzászólásra

Basszus.......a lazítóra !!!!!!?????????
Akkor MAP-ot kell sor mellé nyomni
Válasz #336. hozzászólásra

Kire Gondolsz?
köszönöm az infót :D
Válasz #334. hozzászólásra

Attila ????????
Válasz #332. hozzászólásra
Sima starter műtrágya pl.: 8-20-30, 8-24-24.
Válasz #328. hozzászólásra

Szabikám,teljes mértékben igazad van!
Ez a starteres tizenkilós adagolás,méregdréga áron a parasztok legnagyobb átbaxása!Tujátok mit csinálnak ezek a kutyaütők:Ledarálják a MAP-t meg az a többi anyagot,és finom rostált anyagként nekünk eladják!nesztek vegyetek 100x áron műkekszet!Büntetendő ez a cselekedet!
Válasz #331. hozzászólásra
Amint Capreolus is írta.....csupán 4,5% P-ról beszélünk ami kell a hidegben neki. No meg beszélünk olyan anyagról aminek mázsája legalább 70.000 forint, szemben a starteres műtrágyákkal amik kb 16-20.000 forint. Mindenki sokallja a nitrogén árakat de ez 10x drágább és még is, mint ha ingyen adnák........
értem és nincs v.mi ami ehez hasonló és az spc és képes elvetni????
Válasz #328. hozzászólásra
Na ja, de amilyen irányba megy az időjárás, mire felmelegszik a talaj, addigra vetésmélységből is eltűnik a nedvesség, azt meg még nehezebb pótolni, vagy pl cukorrépa után vetett kukoricánál is előfordulhat a relatív foszforhiány, de ez is orvosolható azzal, hogy répa után nem vetünk kukoricát!
Válasz #329. hozzászólásra

Ehhez mikrogranulátum szóró kell.
üdv érdeklődnék h a pannon startert spc-re szerelt műtrágyaszóróval hogyan lehet kiszórni(hogyan lehet mondjuk15 kg/ha vele kijutatni)