Gázolaj árak 623 Ft Benzin árak 616 Ft EUR 390.32 Ft USD 358.55 Ft CHF 403.23 Ft GBP 463.39 Ft

Fórum

Becenév: nemerdőmérnök
Csatlakozott: 2016-11-22 08:31:21
Utolsó belépés: 2023-12-01 05:21:55
Fórum hozzászólás: 473

Fórumhozzászólásai

160 mm-nél járunk egy fél év alatt idén. Szahara.

Előzmény: envagyok2 #110 hozzászólása


4 milliárd felett ment igénybe vett szolgáltatásra 2022-ben. A nyakamat rá, hogy ez fog a legnagyobb arányba növekedni. Igen, ellopják, kifizetőhely ez is.

Előzmény: envagyok2 #89 hozzászólása


Bőven 1 milliárd feletti adózott nyereség, de meg kellett emelni a tagdíjakat. Hülyék vagyunk.

Jött határozat: 986 Ft Biss-ről. Kipótolom és eszek egy 2 gömbös fagyit a hétvégén.

Criis határozat jött, kapok még 1500 Ft-ot. De komolyan, az ilyeneket miért bontogatják így meg ?

Ez fogadott az e-ügyintézés felületen:
"FIGYELEM! Nyilvántartásunk szerint Ön nem tett eleget a Kedvezményezetti monitoring adatokra vonatkozó éves kötelező adatszolgáltatásnak."
Tudja valaki ez mi a franc ?

BISS+CRISS határozat jött ma részfizetésről. Még eddig egy petákot sem utaltak (előleg stb.), Sentinel-bajos ügyfél vagyok.

Vajon melyik évre hasonlít a mostani ?
csapadék mennyisége január 1. és március 20. között (Hajdú-Bihar):
2020: 87 mm
2021: 108 mm
2022: 33 mm
2023: 66 mm
2024: 39 mm (megelőlegezve még 1 nap).

Na, csak van élet az MVH-nál. Ma jött jegyzőkönyv egy 2022. (!) évi ellenőrzésről. A legszebb, hogy olyan területeket ellenőriztek, amire nem igényeltem támogatást. Akkor az idei is meglesz kb. 2026-ra.

Előzmény: Koczka József #576 hozzászólása


Én még nem találkoztam savanyú szikes talajjal, max. ha csak a felső 10-20 cm-t néztem, akkor volt semleges körüli, de lentebb az is lúgos volt (erdészeti termőhelyvizsgálattal a C szintig nézve, ami az alapkőzet). Mondjuk én főleg Hajdúban néztem, itt ilyenek.

Előzmény: Koczka József #573 hozzászólása


Ok. Mi a gond ?

Előzmény: VMisi #570 hozzászólása


Az ammónium-nitrát savanyít, ne használd. A nitrosolnál kb. víz a vivőanyag, az jó. Az össz sónak nem örülünk, de hát ez van. Ha tudod, hogy miből tevődnek össze, akkor talán lehet javítani, de nagy költséggel (pl. gipszezés), szóval a gyakorlatban már nem alkalmazzák. Ha van erdész ismerősöd a közelben, többet tud mondani, pláne, ha lát is valamit a talajból.

Előzmény: VMisi #568 hozzászólása


Ok. Villámgyorsan:
- a pH 7 alatti: savanyú talaj ( használj pétisót),
- szoloncsákos: ilyen nálad nincs, az a szikes talajok legkeményebb talajtípusa, biztos, hogy nálad nincs, mert akkor a pH bőven 7 felett lenne, a szik (Na sók) lúgosítják a talajt.
- Ca: a feltalajban nincs Ca, használj pétisót, ha fontos.
-össz só: bár nem írtál értéket, 0,05% felett már károsak, de ebben a talajban nincs gond.
A tápelem tartalomra nem írok semmit, mert szerintem ha 10x veszel mintát, mind a 10 alkalommal más-más eredmény jönne ki. Nagyon sok függ a talaj nedvesség tartalmától, egyes anyagok antagonizmusban vannak, kötöttség-levegőzöttség stb. A legnagyobb ökörség ezeket így vizsgálni, ez csak a tápanyag gyártóknak. forgalmazóknak üzlet. 2 különböző dolog a talaj tápelem tartalma és a felvehető tápelem mennyisége.

Előzmény: VMisi #564 hozzászólása


Savanyú talaj - gyengén szoloncsákos ? Ki merte ezt leírni ?

Előzmény: korrektuzlet11 #30239 hozzászólása


Kamu, időhúzás. Én 7 ha-ra igényeltem csak az alaptámogatást, még előleget sem kaptam, eddig egy fillér nem jött. Mondjuk most sejtettem, hogy nem jön, fontosabb a 13. havi nyugdíj meg a reptér.

Előzmény: Gandhy #1398 hozzászólása


Ez most irónia ? Nagyon felbaszott már ez a szar.

Előzmény: Gandhy #1396 hozzászólása


Egy normális világban talán így kellene hogy legyen. Te tényleg azt hiszed, hogy ezeknél a beszerzéseknél semmilyen korrupció nincs, hanem csak ez így alakult most ? Valóban minden fejlesztő kb. ilyet hozott volna össze ?

Előzmény: Gandhy #1393 hozzászólása


OK. Szerinted z agrárminiszterünk ki tudná tölteni hiba nélkül ?

Előzmény: Gandhy #1391 hozzászólása


Légy szíves ne védd az informatikust, felesleges. Ez igen is egy szar alkotás. Mivel másik NÉBIH felületeken is van dolgom, látom, hogy valami félelmetesen hülyék dolgozzák ki ezt. Nagyjából tudom is az okát, de az nem fórum téma, hanem büntetőjogi. Ott dolgozók mondták.

Kedves Naplózók ! Átrágtam magam a mindössze 85 oldalas útmutatón, felfújtam a pofámat és egy levegővel megcsináltam ezt a szart. Mondjuk a jogosultságoknál szinte semmi sem úgy lett, ahogy a valóság van, de nem igénylek csak alaptámogatást, majd lesz valahogy. Minden szart beírtam a műveletekhez is. Rögzítettem is. De : mi a faszt kell még tennem, hogy az összesítőben ne azt lássam, hogy : nincs adat.
És kérem ennek a remek informatikusnak, aki ezt a csodát megalkotta, a nevét és elérhetőségét, ha valaki megadná, hálás lennék érte.

Nesze sánta, itt egy púp is. Mai NÉBIH e-mail:
"Tisztelt Címzett!
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2022. évben lezajlott HFAA (Health and Food Audits and Analysis) Növényútlevél témájú EU audit megállapításai értelmében a növényútlevél kiállítására 2024 májusától csak a teljes körűen felhatalmazott termelő, illetve forgalmazó jogosult, a részleges felhatalmazás jogköre kivezetésre kerül.
A növényútlevél kiállítására részlegesen felhatalmazott vállalkozók rendszerét tehát a saját jogkörű felhatalmazás váltja fel. A vállalkozó a teljes felhatalmazást egy meghatározott online szakmai képzés sikeres teljesítéséről szóló tanúsítvány birtokában kaphatja meg az illetékes vármegyei kormányhivataltól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: Nébih) munkatársai az illetékes kormányhivatalban dolgozó kollégákkal együtt zárlati károsítókról tananyagot és számon kérő vizsgakurzust készített, hivatkozva (EU) 2019/827 rendelet cikk (1) bekezdésben foglaltakra. A tanfolyam eredményes elvégzése és a tanúsítvány megléte a felhatalmazás feltétele. A felhatalmazást kérő vállalkozó a szakmai képzésre és a vizsgára való jelentkezéssel kapcsolatos részletekről az illetékes vármegyei kormányhivatalnál érdeklődhet. A regisztráció és a vizsga elvégzésére vonatkozó útmutató jelen levél mellékletét képezi."
Amúgy sem tudtam már, mit kezdjek magammal.

Előzmény: nogradcattle #2079 hozzászólása


Az. Ráadásul, ha igazak a hírek, csak 1-2 tagállam vezeti be kötelezően, de erről nekem nincs információm. Decemberi 40 órás továbbképzésre jött egy kamarai halljakend, hogy bemutatja mit kell csinálni. Fél órát töltötte be a dolgokat, egy csomó mindenen át kellett ugrani, mert nem működött. Kérdésekre válaszolni nem tudtak, ötletelés szinten ment az egész. Az ilyet nem szabad kötelezővé tenni. De majd január 31.-én talán észre veszik.

Még valami: ne gondolja senki, hogy mi vagyunk felkészületlenek: a rendszer nem állt fel időben (emlékezzünk az AÖP "értelmezésekre pl. évközben stb.), szóval ezeket az adminisztrációs baromságokat ebben a formában nem szabad ráerőltetni senkire, pláne, ha a támogatásod forog kockán.

E-Napló: Ide írom, mert a saját topikjában csak azon versenyeznek, ki tudja jobban vezetni a naplót. Arra kellene felhívni valahogy a figyelmet, hogy:
1., tényleg csak a releváns infókat kelljen felvinni: tápanyag, permetezés. A többinek a hatóság szempontjából semmi értelme, ahogy előttem már leírták.
2. Ne dolgozzunk vele többször: a NÉBIH felejtse el, hogy ők adják a programot, nem értenek hozzá: ilyen az EUTR stb, más Nébih-es felület is. Szar.
Javaslat: az egységes kérelem beadási felületén egy újabb felugró, bezárható ablak, amibe ezt az 1-2 dolgot fel lehet rögzíteni. Ott is táblánként dolgozunk, ugyanazokkal az adatokkal, és gondolom ellenőrzéskor is összevetik a kettőt. Ne jöjjenek azzal, hogy ez 2 dolog, meg szervezet, oldják meg, legfeljebb nem a sógor informatikai cége kapja a megbízást, bízzák profikra.
Ha valaki ilyesmi információkat el tudna juttatni a megfelelő helyre, szerintem előbb-utóbb elgondolkodnának rajta. Most van egy helyzet más országokban is, amit biztos hogy feszülten figyel a vezetés, nehogy itt is valami elkezdődjön. Szóval kapcsolóható a tüntetéshez a téma. Bár én azzal is kiegyezek, ha ezt az egész naplós baromságot belevágják majd a kukába.

Előzmény: Pont #852 hozzászólása


Ok. De hogyan szankcionálnak, ha nem. Jogszabályban hol lehet ezt megtalálni ?

Előzmény: cyclo-400 #831 hozzászólása


Vajon ha nem kérek támogatást és l..arom az EGN-t, mi a szankció ? Teljes komolysággal kérdezem.

Előzmény: jogértő erdész #84 hozzászólása


Üdv ! Osztatlan erdővel lenne teendőnk, egy elérhetőséget kaphatok ?

Előzmény: az őrző #2021 hozzászólása


De a "sima" Naturás területen a fafajcsere benne van a Naturás terület ún. fenntartási terveiben is.
Ez nem tudom milyen következményekkel jár (gondolom evégett tervezik így az erdőfelújítást is...).
A védett területeken előírt fafajcsere miatt pedig mi a javaslat ? Pereljük az államot ? Kitől kell kártalanítást kérni ? Engem kb. 40 ha-on érint ez a baromkodás, de még a tervező barátom is azt javasolta, hogy hagyjuk kiszáradni az erdőt, nincs jobb ötlete (Akác felújítás őshonosra, kb. 20-30%-os lejtőn...).

Előzmény: hashtag #2246 hozzászólása


Ha túltartott a vadállomány (ebben egyetérthetünk), akkor ez így fából vaskarika. Ebbe így bele vannak kódolva a jövőbeli konfliktusok. A vadászok megítélésén is sokat változtatna (lassan), ha nem halomra kellene lőni vadat, hanem hagyni, hogy a természet is dolgozzon.

Esetleg sakált, rókát kicsit hagyni ? A szaporulatot azért ritkítaná ingyen. A helyi vadőrök csak a szemüket forgatják, amikor erről kérdezem őket.

Előzmény: rongyos #29431 hozzászólása


Mert hagyjuk, hogy ilyen legyen. Rengeteg jogszabály, intézkedés, határozat, ha a bíróságon kötne ki, szinte biztos, hogy nem állná ki a próbát. Csak szinte mindenki beletörődik. Magamat is beleértve.

Előzmény: Meggybefőtt #29428 hozzászólása


Gratulálok, Ön nettó befizető lett. Komolyra fordítva a szót, erre tippeltem, amikor látjuk, hogy 2016-tól a státuszok feldolgozás alatt maradtak, előtte jóváhagyottak. Biztos, hogy bemennék asztalt csapkodni az MVH-hoz. Szerintem nem te leszel az egyetlen a jövőben, akivel ezt megteszik.

Előzmény: bojoba #29398 hozzászólása


Ne aggódj ezen, nekem van 2018-as jogcímem is, ami még azóta sem látszik (kifizették már). Egy kalap szar ez a rendszer.

Előzmény: subikiss #1559 hozzászólása


Pályázati kiírások várható időpontjai (újak), a kifizetések más lapra tartoznak.

Csináljunk egy topikot arról, hogy mire számíthat az a termelő, aki NEM akar igénybe venni semmilyen területalapú támogatást, vagy mehet ide ?

Előzmény: jetta #58333 hozzászólása


Ott azért nem lepődnék meg rajta. De ez Hajdú, homok ( kovárványos barna erdőtalaj, Dél-Nyírség erd. táj).

Előzmény: ..,-:) #3435 hozzászólása


Ezekre elméletben küldi az EU a pénzt, kiírni bízok benne, hogy kiírják őket (ezt mutatja a táblázat). A kifizetések már más lapra tartoznak.

Előzmény: csontii #3434 hozzászólása


Ez a 2024-es. Én hiányolom pl. csemetekerti fejlesztést is, de jobban örülök, hogy lesz erdőtelepítési pályázat. Szerintem az új jogcímeket (amire most először lehet pályázni, még nem volt idejük kitalálni).

Kérdéseinkre választ kaptunk. Pályázati menetrend, várható időpontok.

Előzmény: hasutas1 #58328 hozzászólása


Nekem azért az az átlagos 300 kissé gyanús, persze igazad is lehet. Nem igazán emlékszem az elmúlt 25-30 évből olyanra, hogy azért kellett letermelnünk erdőt, mert kezdett kiszáradni, ha megfelelő volt a termőhely. Most egy akácost kell pl. emiatt, jó termőhelyen. Az elkövetkező évtizedekben lehet, hogy egészséges erdőt nem is fogunk levágni, hiszen a kiszáradók is biztosítják bőven a fapiac igényeit (1-2 fajt kivéve, ahol a beteg fa nem piacképes). Én azért (szerencsére) azt látom, hogy az erdészek nem bagatellizálják el ezt a csapadék kérdést.

Ma reggelre elértük a 400 mm-t erre az évre. Már csak 70 mm kell, hogy a tavalyival megegyező "csapadékos" évet zárjunk. 2020-ban értük el utoljára az 500 mm/évet (akkor 740 körül volt). Innen szép nyerni.

Előzmény: számkivetett #1052 hozzászólása


Ráadásul az adattár (leíró lap) bruttó fatömeget tartalmaz, míg az értékesítés többnyire nettóban történik. Úgy szar ez az egész, ahogy van...

Előzmény: envagyok2 #3427 hozzászólása


Ok. nem vitázni akarok. Arról beszélünk, hogy (bár szerintem sem logikus), többen is olyan információkat hallottunk, hogy a beruházási támogatások (pl. gép) előre lesznek véve pl. a termelést ösztönző (pl. telepítési) pályázatokkal szemben. Majd meglátjuk.
Az áfa, mint akkor ahogy tudod, nem az én számlámon pihen, hiszen az áfa körösök nagy része havi áfás, DE ez a gyakorlatban a befizetésekre vonatkozik. Aki már igényelt vissza áfát, az tudja miről beszélek (értékhatár,vizsgálat, visszafizetési határidők stb.).
Lehetséges, hogy olyan üres a kassza, hogy még ez is tétel, azért, hogy a folyó kiadásokat teljesíteni lehessen. Nem látok rá más értelmes magyarázatot jelenleg, de nyilván nem vagyok tévedhetetlen. Szerintem sem a gép a jelenlegi helyzetben a legfontosabb pályázat.

Előzmény: envagyok2 #3425 hozzászólása


Ha jól sejtem, te nem vagy áfakörös. Az én cégem az, de még soha nem igényeltem vissza, akkor már a fene megette az árbevételemet. A visszajáró, de nem visszaigényelt, hanem az értékesítésből keletkező áfából majd valamikor levont visszaigényelhető áfa pedig nem nálam pihen.

Előzmény: nemerdőmérnök #3422 hozzászólása


...nem fognak bokáig...

Előzmény: pinkpont #3420 hozzászólása


Benne van a pakliban bőven. Én erdészeti pályázatokról érdeklődtem, egy halljakend azt mondta, a gépeseket tervezik előre venni időben. Kell az áfa... Mondjuk, ha nem lesz mit csinálni, mert pl. az erdőtelepítést nem írják még ki emiatt, akkor nem bokáig gázolni abban az áfában.

Sokat csuklottak az elmúlt években a meteorológusok szülei, most kapnak egy piros pontot is. 30 mm-t mondtak a környékünkre mára, meg is lesz az.

Előzmény: szeszko #58260 hozzászólása


Persze, úgyis nekünk kell hozzászokni, tudom. De ha alkalmazottakkal fizikai munkát végeztetsz, hidd el, van jelentősége. Akármekkora összegben fogadok, hogy valamelyest csökken a termelékenység. A legjobb teljesítményt nálunk 7-től reggeliig van, majd 12-13 (14) óráig is kb. rendben van. Ami utána történik, annak sokszor már semmi értelmen nincs. Ez kb. évszázadok óta így van, ezen fogunk most változtatni, mert régebben az állítgatás előtt a télit használtuk.
Na, mindegy, nem akarom túltárgyalni.

Előzmény: K__K #58257 hozzászólása


Senki sem mondta, hogy a legnagyobb, de pl. erdészetekben egy újabb probléma ( van itt elég).

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Így jelentsd a vis maiort, ha az közérdekű igénybevétel során lép fel
Hirdetés
Ezekbe az ősziárpa-fajtákba kódolva van a siker
Ezekbe az ősziárpa-fajtákba kódolva van a siker
Korai vethetőség, stresztűrés, vírusrezisztencia.
Kuhn GA 350 Rendsodró
Kuhn GA 350 Rendsodró

1.490.000 Ft

Pöttinger Eurotop 280 Rendsodró
Pöttinger Eurotop 280 Rendsodró

1.150.000 Ft

Eladó 1 db holstein üszőborjú
Eladó 1 db holstein üszőborjú

130.000 Ft

Eladó JOHN DEERE 6190R Premium
Eladó JOHN DEERE 6190R Premium

27.500.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]