F. Z. adatlapja

Becenév:F. Z.

Csatlakozott:2019-02-11 13:51:22

Utolsó belépés:2019-12-08 19:20:23

Fórum hozzászólás:13

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-05-14 12:08:38

  Válasz Spice #1053. hozzászólására

  Keress meg egy földmérőt és egy ügyvédet.
  A földmérő elkészíti a telekalakítás műszaki részét, az ügyvéd meg a szerződést.
  Egyeztess a többi tulajdonossal!
  Minden kialakuló területnek út kapcsolattal kell rendelkeznie. Ha máshogy nem megy ki kell alakítani valahol.
  A földmérési részben a dél-dunántúlon tudok segíteni

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-04-15 12:33:28

  Válasz Matyi50 #1038. hozzászólására

  Ez egész addig rendben is van, amíg az erdő határa nem a telekhatár, vagy az osztópont nem telekhatárra esik.

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-04-14 19:55:30

  Válasz Matyi50 #1031. hozzászólására

  Ilyen vázrajzot szerintem nem erdész, hanem ingatlanrendező földmérő jogosult készíteni.
  (8/2018 AM rendelet 6. és 39. §)

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-03-08 18:46:33

  Válasz Titti #1097. hozzászólására

  Ez esetben nem tartozik a földforgalmi törvény hatálya alá. "Sima" adásvétellel rendezhető, nem kell kifüggeszteni.

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-15 21:40:03

  Válasz GeBi #765. hozzászólására

  Gondolom azért a (ex-Fömi) BFKH FTFF-nek van egy senki által nem olvasott vagy soha be nem tartott ÁSZF-e a geoshop.hu adatainak felhasználására....

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-15 21:11:03

  Válasz Pont #760. hozzászólására

  "a nem egyenes oldalvonalak miatt terület eltérések lehetnek"

  Az eltérések a digitális átalakítás miatt vannak. Pl fogták az 1:4000-es A1-es méretű térképszelvényeket leszkennelték, a képet a "helyére" transzformálták és képernyőn megjelenő fekete-fehér pixel halmazból megpróbálták kitalálni, hogy hol lehet a töréspont. Az ilyen térképeken a 0.2 mm-es vonal a valóságban egy 80 centi széles sávnak felel meg. És akkor erre még rájönnek az eredeti térkép hibái, a szkennelésből eredő torzulások, a transzformáció pontatlansága és a digitalizálás személyi hibái. A digitalizáláskor 0.1 mm hiba a terepen 40 centi!
  Az a lényeg, hogy ezekből a digitalizált pontokból számítható az ún. földrészletek műszaki területe.
  Azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy a földrészleteknek a digitális átalakítás előtt is volt nyilvántartott területe. Ezt (a részletekbe nem mennék bele) valamilyen grafikus eljárással képezték, és ezek lettek bejegyezve a telekkönyvbe. Eredetileg nem is hektár.négyzetméterre, hanem hold.négyszögölre. Ezek a földkönyvi területek.
  Amikor jött a digitális átalakítás és elkészült egy település térképe, akkor összehasonlították a műszaki területeket a földkönyvi területekkel. Jellemzően az volt a szabály, hogy ha a két terület közötti eltérés kisebb volt, mint 5%, akkor nem változtatták meg a tulajdoni lapra bejegyzett területeket. Az ennél nagyobb hibákat elvileg vizsgálni kellett és ha az derült ki, hogy a földrészlet eredeti területszámítása volt hibás (pl a környéken minden stimmel, de az az egy nem), akkor a tulajdoni lap terület bejegyzését egy határozattal módosították. Ha ilyen történt, akkor ezeknek rajta kell lennie a tulajdoni lapon.
  Nem túl nagy számban, de azért olyan eset is előfordult, ahol nem lehetett kideríteni, hogy mi okozza az eltérést. Itt nem nyúltak a tulajdoni laphoz.
  Most az van, hogy a Földhivatal nem szolgáltathat adatot ha a földrészlet műszaki területe és földkönyvi területe között hibahatárt meghaladó eltérés van. Ilyenkor a hivatalnak le kell folytatnia egy eljárást a hiba okának kiderítésére, ami azzal is járhat, hogy meg kell változtatni a földrészletek határvonalát.
  Nekem pl. van egy tavaly március óta húzódó ügyem egy ilyen telken, még nem kaptam adatszolgáltatást, mivel ennek az eljárásnak nincs elintézési határideje, és más fontosabb dolguk is van.
  De a geoshopból simán be lehet szerezni ezeket a hibás adatokat is, amire a rendszer nem figyelmezteti a gyanútlan felhasználót.

  A kockázatok mellékhatások elkerülése végett kérem keresse fel földmérőjét!

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-15 18:42:31

  Itt szerintem arról van szó, hogy két RTK korrekció nélküli mérés között eltérés van. Igen, lesz is. Sőt, RTK és RTK mérések között is van eltérés akár pár óra elteltével is. Nekem, földmérőként GPS-szel mért pontokat független méréssel (RTK újrainicializálás után) ellenőriznem kell, és az eltéréseket ki kell mutatnom. Ez az eltérés általában 1-2 cm szokott lenni, de néha előfordul 6-7 cm is.
  Azt tudni kell. hogy GPS pozíció pontossága erősen függ az egyidejűleg észlelhető műholdak számától, és az égbolton való elhelyezkedésüktől.
  Korrekció nélkül az elérhető pontosság 5-10 méter, Egnossal ez levihető 1 méter (optimális esetben ez akár 30 cm is lehet) közelébe.
  Ha valaki nagyon pontosan szeretné tudni, hogy mekkora a területe, akkor RTK-s GPS-szel kell lemérni.

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-12 11:31:51

  Válasz Pont #744. hozzászólására

  Sajnos a legtöbb esetben a külterületi térképek valóban a korábbi 1:4000-es vagy rosszabb térképek digitalizálásával készültek. Én is elég sok ilyet csináltam. Mivel ezek EU-s hitelből készültek, a projekt elején még készültek földi újfelméréssel is külterületi térképek (pl Harkány), de a a legtöbb (99%) digitalizálásból származik. Azt, hogy megegyezik a koordinátákból számítható és a tulajdoni lapon lévő terület, annak az az oka, hogy a amiknél a digitális átalakítás során 10%-nál kisebb volt az eltérés, ott simán átjegyezték a tulajdoni lapra a műszaki területet. Ahol meg nem, ott területre állással oldották meg, vagy az eltérést bedobták az ún. községi gyűjtőbe.
  Az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29.) AM rendelet 7. melléklete szerint az 1:4000-es EOTR térkép alapú adatbázisoknál egy határvonal helyzetében 1.30 m, a telek szélességében 1.80 m a megengedett eltérés. Régebbi vetületű 1:4000-es térképek esetén ez 1.75 és 2.40 m. Vannak olyan speciálisan hitvány térképi alapok is ahol a földrészlet szélességében 3.78 m eltérés lehet 1:2880-as méretarányú alaptérkép esetén.

  Egy földmérők számára történő földhivatali adatszolgáltatás nemcsak a telekhatárok koordinátáit tartalmazza, hanem számos olyan adatot, ami az adott térkép és a pontok megbízhatóságára, eredetére vonatkozik. A földmérőknek ezeket a kitűzés során figyelembe is kell venni. Sőt, a földhivatal vizsgálja is, hogy ezek az adtok figyelembe lettek-e véve a kitűzési dokumentáció készítése során.

  A feketén kitűzött/azonosított földrészleteknél nincs ilyen információ, nincs vizsgálat. De rizikó az van.

  Ha valaki pl vesz egy használt autót, traktort stb, sok-sok millió forintért, akkor alap, hogy elviszi szerelőhöz, megnézeti, hogy minden rendben van-e a masinával, mielőtt kifizetné.
  Ha viszont telket, földet vesz, akkor simán bemondásra elhiszi az eladónak, hogy itt és itt van a határ (mert már neki azt mondta az előző tulaj)

  Szóval én csak azt szeretném mondani, hogy csak óvatosan ezekkel az "okosba" megoldott kitűzésekkel meg területmérésekkel!

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-12 07:19:41

  Válasz GeBi #742. hozzászólására

  "De ugye ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy eleve meg van neki a fél ország és feketén kitűzöget, mert ő a jogosult személy."

  Hiába jogosult, ha illegálisan szerzett adatból tűz ki a kolléga az pont olyan, mintha a szél fújta volna oda a karót!

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-11 14:51:21

  Válasz Pont #727. hozzászólására

  Természetesen a geoshop.hu és a földhivatali adatok koordinátái megegyeznek. Azt hiszem a geoshop.hu adatait negyedévente frissítik a földhivatalok adatai alapján.

  Ez még nem jelenti azt, hogy fel is használhatók ezek az adatok ilyen célra. Valószínűleg én is tudnék egy sztetoszkópot venni, de attól még nem leszek orvos, és nem írhatok fel egy gyógyszert.

  Az így kijelölt határok jogilag sehol nem állják meg a helyüket.

  Földmérőként találkoztam már nem egy olyan esettel, ahol a falugazdász által GPS-szel kitűzött telekhatár 6-8 méterre volt az általam kitűzött határtól. Ilyenkor a földmérő beméri a használat és a jogi határ közötti eltérést, amit a földhivatal által megvizsgált és záradékolt vázrajzon kimutat. Ez a vázrajz a felhasználható az esetleges jogviták rendezésében.

 • Ugrás a témához » F. Z. | 2019-02-11 14:25:27

 • Ugrás a témához » zoltan.faludi+agroinform | 2019-02-11 14:10:59

  Válasz ..MZ/X.. #936. hozzászólására

  A földhasználati megállapodást és vázrajzot kiküldi az érintett tulajdonostársaknak, olyan záradékkal, hogy a földterület használatához való hozzájárulást megadottnak kell tekinteni, ha a megadott határidőig az ajánlattételre nem érkezik válasz, vagy a megállapodást aláírva vissza küldi.

  A használati megosztáshoz érdemes földmérővel vázrajzot csinálni, ugyanis ezt az osztatlan közös tulajdon esetleges megszüntetésénél (földkimérés) figyelembe kell venni: https://intelligeo.hu/hasznalati-megosztas

 • Ugrás a témához » zoltan.faludi+agroinform | 2019-02-11 13:58:14

  A területmérést inkább bízza profi szakemberekre!
  A geoshop.hu oldalon megvásárolt határok nem használhatók telekhatárok kitűzésére. Telekhatár kitűzést (azonosítást) csak megfelelő jogosultsággal rendelkező földmérő mérnök végezhet.
  Ennek megfelelően a területmérést is érdemes földmérőre bízni.

  pl: https://intelligeo.hu/teruletmeres

Fórum szabályzat

Elolvasom »

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]