74daiwa74 adatlapja

Becenév:74daiwa74

Csatlakozott:2019-05-06 20:47:56

Utolsó belépés:2020-06-30 20:44:11

Fórum hozzászólás:44

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2020-06-30 22:07:00

  Válasz agrogal #689. hozzászólására

  Kedves Agrogal!
  Jóllátja a hejzetet.
  A mi érdekképviseletünk az mindenkit képvisel rajtunk kívül. Valóban. Ez egy haldokló ágazat. Minden túlzás nélkül mondható, hogy szisztematikusan kivéreztetik ezt az ágazatot. A mostani "TÁMOGATÁSRÓL"pár szót ejtenék kicsi matekkal keverve.Természetesen örülünk neki!!!!smile thumbup
  1 családra 1000+1000Ft az = 2000Ft
  2000Ft ÷ 230Ft-os cukor árral, az =8.7kg cukor. Amemnyiben ezt elkészítem a méhek élelmezésére 1/1-szirupnak, úgy mivel az 1kg cukorból oldott állapotba csak 6dl lesz a következöként alakul a matek. 8.7kg cuki+8.7L víz= (8.7×0.6)=5.22L+8.7=13,92L
  Legyen 14L szirup. Na ez az adzályos nyáron, vagy egy fúll esős időszakban 14 nai élelem a méheknek, hogy ne dögöljenek éhen. Még senki nem kérdezte meg , hogy mizu az akáccal? Vagy mennyire mosta el a szezont az eső.Vagy mizu a semmire való magas olajsavas naprával. Már évek óta menekültünk a repce elől 3 éve menekültünk a HO-s, Neos napra elől. Igen. EZ a támogatás sztori jól hangzik a médiába.....
  1 CSALÁD KETTŐ HETI KAJÁJA.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2020-06-30 21:29:54

  Válasz Matyi50 #688. hozzászólására

  Kedves Matyi! :)

  Szerintem ok nélkül senki nem bántja a gazdákat, ha igen az hamar kiderül.
  Amikor letíltották a neokat,a repcének lett egy új szuper fincsi vegyszere. Ő lett a https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dekalb.hu/documents/131312/734169/LUMIPOSA&ved=2ahUKEwjBsqf_nqrqAhVE2aYKHXH2DtEQFjABegQIAxAC&usg=AOvVaw3xFl0qVpNocap-IvLS6xRA
  Érdemes elolvasni hogy mit tud ez a "csodaszer". smile wink
  Nem kell a permetezésig menni. Vannak olyan méhész kollégáim akik nem vándoroltak repcére mert hallották az OMME szaktanácsadóktól hogy baj lesz belőle, mivel nagyobbat üt mint a neok. Annak ellenére hogy nem akartak repcére vándorolni, mégis repcét hordtak a méheik, ugyanis a falut ahol laknak körbevetették. Volt nagy tanakodás,aggodalom, hogy mi legyen. Mivel nem láttak veszélyesnek mondható tüneteket, igy maradtak a saját udvaraikon , és készültek az akácra.
  Ahogy jött az akác elvándoroltak és akkor jöttek a gondok. Két naponta jártak a méhekhez, és szinte minden látogatásnál azt látták , hogy fogyik a méhük. Volt olyan családjuk ami majdnem nullára fogyott, mire rájöttek hogy a recevirágporos lépeket gyorsan ki kell dobni. A naprára alig tudták gatyába rázni az álományukat. Az öreg barátom egy stabilizált családnak kísérlet gyanánt visszaadta a repcevirágporos lépeket. 3 nap múlva 1 léputca méhecske hiányzott.Szóval nem kell a permetezőt üldözni.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2020-06-30 20:50:57

  Sziasztok! Valaki vetett Hajdú-Biharban hagyományos LO-s naprát?

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-07-06 09:20:59

  Tisztelt Gazdálkodók!

  Korábbi kedves hangvételű hozzászólásában jelezte egy gazdálkodó, hogy a beporzásokban a háziméheknek csak 20 % körüli szerepük van A forrása eléggé ködös volt, bár a végére valahogy eljutottunk a Greenpeace-ig.
  Akkor kértem mindenkit, hogy járjon utána az igazságnak, és napraforgó virágzáskor nézze meg, hogy mitől is fognak megtelni a pótkocsik.Szívből remélem, hogy kimennek a földjeikre, és amikor meghatározzák a következő okszerű növényvédelmi beavatkozásokat megnézik félszemmel azt is , hogy igazat mondott e a Greenpeace, és valóban csak 20 % házi méh lesz a napraforgó tányérokon Így akkor ez tény is meigazolódik.
  További sikeres évet kívánok mindenkinek!

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-06-27 10:23:59

  Tisztelt Gazdálkodók!

  Korábban megkaptam mint méhész, jobban mondva maga az ágazat, hogy mi potyázunk potyalesők vagyunk.
  Kérem én akkori reagálásomban, több növényt is említettem ami jelentős szerepet játszik a méhek életében. Engedjék meg, hogy megmutassam önöknek, hogy a méhesem mögötti 8 "heki" zöldítési program alatt lévő föld, most hogyan is fest.
  Tudom....
  Ezt nem lehet megenni, ebből nem lehet megélni...stb Ez mind igaz is.
  Ezt a képet csakis azért osztom meg,hogy legközelebb ne írjon senki olyan badarságot, hogy ha nem volnának mezőgazdászok akiken mi potyázunk akkor nem volna bevételünk nem tudnánk méhészkedni.
  Kérem mindenki jóérzéssel gondolja végig.... Nem utolsó sorban szeretném korábbi írásomat ismételten megemlíteni. A méheim, méheink sajnos a tavalyi létszámon ugyan, de bomba jó kondiccióban vannak mint ahogyan minden évben a napraforgó virágzásának a kezdetéig. Reménykedem abban, hogy a vegyszervilág ez éven kegyesebbn, és felelősebben jár kel majd a földeken. Mindenkinek jó termést jó esztendőt kívánok!!

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-06-27 09:01:13

  Válasz Matyi50 #632. hozzászólására

  Tisztelt Matyi50!

  Kérem olvassa végig a hozzászólásaimat, és mutassa meg melyik hozzászólásomban feltételezek vagy minősítek. Nincs okom sértegetni senkit, hiszen itt mindenki csak egy személytelen regisztráció. Majd ha személyesen találkozunk akkor rá fog jönni ,hogy ön milyen kósza kavargó gondolatok mentén írja sorait.
  A magam 45 évével már nem vagyok zöldfülű, de köszönöm szépen még nyugdíjas sem. :) Nagypofájunak sem érzem magam, az gondolom kitünne írásaimból, és érzésem szerint lenne is "vita"partnerem bőven.
  Tisztelettel arra kérem , hogy így ismeretlenül látatlanba ne illessen senkit jelzőkkel, mert valójában ez minősít.
  Maradok Tisztelettel!

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-06-27 08:34:40

  Válasz Diesel Tibor #648. hozzászólására

  Hát igen. Maradjunk a magyar neve mellett. Ez a növény a mézontófű!
  Kellemes eperhez hasonló izű a méze. Igen csak keresett ez a mézféleség.Nem úgy mint a vetőmagja. :)

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-06-27 08:30:51

  Válasz medikus #652. hozzászólására

  Tisztelt medikus! Ez valóban így van, bár ha majd eteti észre fogja venni, hogy nem fogja úgy habzsolni a jószág mint a lucernát. Indásabb és kicsit érdesebb mondhatni "szúrósabb" mint a lucerna. Nálunk a birka észrevehetően finnyásaban fogyasztja. Talajlazításra gaz írásra méhek etetésére tökéletes. Állítólag a marha nem annyira érzékeny rá. Mivel nekem nincs ilyen állatom így nem tudom , hogy ez fedi e a valót.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-15 10:43:39

  Válasz Drisa #625. hozzászólására

  "Nincs lehetetlen csak tehetetlen"


  Tisztelt Drisa!

  Köszönöm, hogy ezt leírta. Talán olvassa majd az a szaktársa is aki korábban panaszkodott hasonló eladási gondokról, nehézségekről. És hogy ennek köszönhetően veszélybe került a dominikai utazása. Örülünk ha életben tudunk a méheinkel maradni, nem hogy Dominika......

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-14 12:48:42

  Válasz csuti0 #616. hozzászólására

  Tisztelt Csuti!
  Amennyiben nem sértem meg, egy kis kiegészítéssel élnék. A felvásárlás nyomott árakon, van hogy tavasztól őszig leáll országosan. De gondolom nekünk ezti tűrni viselni kell. Egyéb lehetőségünk sincs.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-11 00:28:56

  Válasz d-032a #599. hozzászólására
  Köszönöm az észrevételét , és örömmel látom hogy követi a beszélgetéseket. Igaz érdekes módon próbál bizonyos dolgokban állást foglalni, de nem baj.

  "De a méhészek
  tudják-e, hogy mit jelent a méheknek az ha 1 hektáron 3 méhcsalád helyett 15-20 család van"

  Igen sajnos tudják. Pont annyi méhész megyen el egy hektár repcére vagy bármire amennyit a gazda odaenged, aki illegálisan megy oda föl kel jelenteni és birtokháborításért eljárni ellene.. Felénk a főgazda aki mindenki földjét intézi kb 12 nagy földes gazda, 200hektár repcére simán rászervez 2000-2500 méhcsaládot. Ez a sokadik ok amiért már rég nem járok repcére. Helyettem ott feszítenek a 12 millások meg mindenki aki azt gondolja hogy azon fejlődnek a méhcsaládjai. Sajnálom őket.Vagyis a méheiket. Ha kicsit informálódnának tanulnának, ők sem mennének többet.

  "Tudják-e mit jelent nekik, hogy az ember 3-4 pergetés helyett 1 évben tizen-valahányszor rabolja el a munkájuk gyümölcsét."
  Kérem szépen ne vegye sértésnek de ne beszéljen badarságokat. tizenvalahányszor. Soroljon legyen kedves tizenvalahány mezőgazdasági mono, vagy vad növénykultúrát amiről lehet pergetni. A virágzások ideje kb 14-18 nap aminek a végén lehet pergetni. Adjuk már össze a napokat 18 szorozva tizenvalahánnyal .A végén még kiderül hogy mi télen is pergetünk. Úgy érzem ez egy rosz hangulat keltő hozzászólás, na de hát ilyn is van.
  Látom valamelyest olvasott a méhészkedésről. Egy méh anya akár 6 évig is élhet, és akár kétszer is képes életében pározni. A méhészetekben ütemes tervszerűen 2-3 évente új anyákra cseréljük a régieket , ugyanis egy öreg anya nem képes időre felépíteni egy családot termelői szintre.Ezért van ma Magyarországon egyre több méhanyanevelő telephely.
  Igen mindenféle barátom van. Mert mint ahogyan ön írta, én itt sem vádoltam meg senkit ezt csak ön érzi így a maga stílusában, máshol sem szoktam. A mezőgazdász barátomat annyiból sajnáljuk mi méhészek , hogy szereti a méheket, de valahogy nem tudjuk vele megértetni hogy adja fel, mert ez számára minden éveben egy nagy veszteség. Minden évben több százezret költ méhekre, és szegény el is hanyagolja őket. Természetesen nem értek vele egyet a szemléletével, azzal amit csinál a méhekkel, de én nem vagyok jogosult arra hogy ítélkezzek felette, vagy hogy megszabjam mit csináljon. Én őt is próbálom csak meggyőzni, hogy engedje el ezt a méhész dolgot. Ennek ellenére ő nem szokott önhöz hasonló stílusban reflektálni a javaslatomra. A szakmájában profi, ügyes mezőgazdász, sok gépe munkája van sok embernek dolgozik. A méhekhez nem ér oda soha időben. Ha olvasta a hidas barátomat. Akkor köszönöm hogy nem kell újból leírnom. Nagyon jó fej srác. Egy csomó vegyszert megtanított nekem. Mit mikor lehet az adatlapokat megszerezte, hogy minden szerrel képbe legyünk. Eljött a méhész összejövetelekre, igaz nagy izgalommal, de eljött. Elmondhatom hogy nem csak az én barátom. Minden méhész hívja amikor haza akar költözni hogy hol tartanak a növényvédelmek...stb
  Kérem fogadja el hogy van ilyen is.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 23:46:17

  Válasz Sanyee #590. hozzászólására

  Nos igen . Nekem is furcsa ez a fipronilos ügy. Ez fokozatosan hatott. Akik a töményen szennyezett terméket használták ott ment a méh a levesbe. Kb így képzelje el akik az elsőként mérgeződtek ott totális elhullás volt, és ahogy hígult a szennyező anyag úgy egyre kevesebb méh hullott el. Ami számomra érthetetlen, hogy ha a többi készítmény is ugyan itt lett csomagolva, miért álltak vissza a fipronilos szerre, majd megint a méhészeti szerre. Szóval valami nem tiszta. Én is érzek benne valami direktívát, még ha nem is tudom bizonyítani. Nyilván most már jó sok idő eltelt, és az okosok biztos összeraktak valami kellően frappáns történetet.
  Azt kell valahogy érezni a dologban , hogy akinek totális elhullása volt az úgy járt mintha valamelyik gazdának mondjuk őszre egyszer csak eltűnne vagy 50 hektár földje. Bár ez így nem életszerű. Mondjuk adnak egy őszi komplex műtrágyát, azt elszórják, és mondjuk mindegy mit vetnek évekig a földbe nem kel ki semmi. Szóval belegondolni is rossz..

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 23:29:16

  Válasz szantofold22 #595. hozzászólására

  Jaj kedves szántóföld22 azt nem szeretném. A világ baja mindönké, nem csak az enyém. Én a magam baja miatt vagyok itt, és próbálok informálódni hogy önöknek mi az ami gondot okoz,és hogy miért kerülhettünk mi az ágazat résztvevői ilyen viszonyba. Nagyon sok dolog lejött a beszélgetésekből,és örülök hogy egyre több nevet látok a topikban, és értelmes érdekes hozzászólást. Ez is azt mutatja, hogy van érdeklődés az ágazat résztvevőiben egymás iránt , de jól látszik, hogy elég sokféle irányba kanyarodtak el az álláspontok.
  Sajnos a 12millások mint ahogy mondja zömében fiatalok. IRDATLAN TAPASZTALATTAL. Igen . A mi ágazatunkban ők iszonyatos rizikófaktorok. Van akinek ez talált pénz mert az apu állományára vette föl,de van aki el is hitte hogy ez működik.Na ők a veszélyesek.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 23:14:10

  Válasz Sanyee #590. hozzászólására
  Sanyee
  Egyszer megkaptam itt hogy a suszter maradjon a kaptafánál. Most azt tenném , és kérem ennek tükrébem fogadja el amit hall, és kérem ne kétkedjeen. Az atka gyérítés évközeben a mézeltetés végén történik. Év közi vándorláskor nem igazán szoktak a méhészek atkát irtani sajnos. Ezért tud szaporodni és terjedni. A méhészek nagy többsége elég rossz technológiát alkalmaz, ismeret hiányában. Valamint ez köszönhető annak hogy sokan másodállásként űzik ezt a szakmát és nincs idejük. Sokan nem is igazán ismerik az atkát mint biológiai lényt, így ha nem ismerik az ellenségüket, nem is igazán tudnak hatásosan védekezni.
  A neok kártéteménye minden esetben a napra nyílása előtt, és közvetlen nyíláskor okozott gondot, eddigi információk szerin. Aki korábban költözött a naprára mint ahogyan nyílt a virága, mind sokkal rosszabúl járt, mint az aki később költözött. Kérem nézzék meg ebben az évben a napráikat tüzetesen. Mielőtt kinyílik a virágzata egy csomó helyen a növény külsején, közvetlen a csillagbimbó nyílásának idején, a kicsi virág kezdeményeken rengeteg víztiszta cseppecskék vannak. Ezek állítólag már tartalmaznak cukrot, és éppen ezért a méh lenyalogatja. Na ezek pusztultak állítólag nagy mennyiségben. A neós esetek többségében elég jól elhatárolhatók a méhészeti készítmények okozta kártéteményeiktől, már csak azért is mert időben jóval távolabb vannak egymástól.
  Sajnos igen . Jogos amit mond. Ez ma már nem összeesküvés elmélet. Minden amit csak lehet bevetettek a méhek ellen. Engedélyeztek olyan szereket melyek ha tetszik ha nem de ütik a méhet nem akárhogyan, és ami életbe maradt tovább ütötték ezekkel a készítményekkel, és ami érdekes ez már így meg évek óta. Olyat szerintem még önök gazdák sem hallottak, hogy valakinek a lombtrágya helyett totális gyomirtó volt csomagolva. olyat igen hogy a gombaölőbe rovarölő volt és az almásba levitte a méheket nullára.Az almának kutya baja nem lett, max annak aki megette.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 22:27:39

  Válasz Drisa #591. hozzászólására

  Nyilván az ilyen elítélendő.
  Dee kérdezni szeretnék valamit. Amikor a napra virágzik a gazdák azt mondják na jó legeltessék a földjeinket. De kérdezem én az aratásnál a magok mellé oda van csomagolva a méz is? Nem értem. Valahogy úgy érzem a szavaikból mintha mi elvennénk a gazdáktól valamit "mézes bödön". Mi pont hogy adjuk a nászt a virágaiknak, és így a virágok adják gyermekeiket a magot. Ebből van bevételük a gazdáknak. Volt itt olyan hozzászólás hogy a méhek csak 10%-át adják a naprának. Én feltöltöttem ide egy képet erre vonatkozó adatokkal. Kérem a gazdákat ez éven menjenek ki és számolják meg ne csak a forintot hogy meg van e a dominikai útra való, hanem a napra tányérokon hány vadon élő porzó és hány házi méh van. És kérem ne hozzanak föl többet olyan példát, hogy ki hova költözött illegálisan. Arra nagyon jó törvények vannak, és működnek. Erre vonatkozóan szívesen leírom még egyszer mi az eljárás.
  Én becsülettel tisztelettel fizetek minden helyért ahová járok mindenkivel a legjobb a kapcsolatom, ennek ellenére tavaj 30 családom teljesen elpusztult a napra virágzása idején. A gazdákkal konzultáltam ők nagyon sajnálták és minden segítséget megadtak, hogy rendeződhessen az ügymenet. Egy gazdát sem bántottam sem itt sem sehol. Nem ők voltak a döntéshozók.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 22:14:30

  Válasz 74daiwa74 #589. hozzászólására

  JA még egy szösszenet csak hogy kiből akarnak jobban megélni
  gazdákból vagy a méhészekből.

  Tik-tak 10ml 12 535 Ft (9 870 Ft + ÁFA)

  Taktic Ektoparazita Irtó Szer 1000ml Ár: 6 450,-Ft

  Akkor kicsi számtan.
  1000ml:10= 100 db kicsi 10ml -es üveg.
  na akkor ebből adódik hogy 100 x 12,535= 1.253.500
  nem is rossz egy liter 6450 Ft-os vegyszerért.
  Ja és reszkessek hogy kivégzi az év végére megmaradt méhemet vagy sem, mert valaki itt is hibázott.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 22:01:03

  Válasz Sanyee #586. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!

  A google jó barát elmondja, de én is segíthetek. Az üzem, ahol csomagolták ezt a méhegészségügyi készítményt, más állatgyógyászati terméket is csomagol, készít. A kutyák , macskák nyakára csepegtethető szer csomagolása után állítólag nem lett a gépsor kitakarítva és ezek a méhészeti készítmények szennyeződtek. A hatóanyag ami megölte a méheket a fipronil. Mondjuk úgy, hogy erre a szerre elég ha csak rá gondol a méh és döglött.
  Amit nem tudunk meg , hogy ez miért történt. Talán mert ott is minden dolgozó már annyira de annyira szenved, vagy unja a "jól fizető" állását. Nem tudjuk. Még nem igazán hallani a valós okot. Sajnos a Destruktor, és az oxovar is így járt.
  Mi méhészek bizalmunkat adva vásároljuk meg ezeket a készítményeket és még innen is csak a mérgezést kapjuk. Aki igazán szereti a méheit próbál technológiai fogásokkal védekezni nem pedig kétes eredetű szerekkel. Valamint ha mégis kell valamilyen szer, azt egy valamire való méhész saját magának állítja össze 100% biztonságos hatóanyagokból. Ma már az élelmiszerek zacskójára is ráírnak minden szépet és jót majd halljuk a hírekben hogy ennyien meg annyian vannak a kórházakban... stb
  Pár éve már hogy a méhészekre rá jár a rúd a méhészeti készítmények terén is csak ez nem hírérték, így csak az érintettek azok barátai ismerősei tudják, hogy baj van.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 21:47:01

  Válasz Sk Laci #585. hozzászólására

  Tisztelt Laci!

  Jól mondja. " Akadnak" , és igen az én városomban van egy méhész gazda barátom. Ő minden évben megfogadja, hogy na most majd jobban figyel a méhekre mint tavaly, mert hogy öööö minden évben, vagy az atkával végezteti ki a méheit ( nincs rá ideje), vagy lepermetezteti őket , mert arra nincs ideje, hogy a gazda társával konzultáljon. Minden évben veszi a családokat, és minden évben temeti is őket. Ő mindenhatónak érzi magát , és nem veszi észre, hogy amikor a gépbe kell ülni a méheknek pont akkor kellene a legjobban a gazdájuk segítsége munkája.
  Azt kell elfogadni hogy a méhész méhész a gazda gazda de mind a kettőnek a méh kell. Vitára pedig nem lehet ok.
  A gazda alapja a FÖLD. A méhész alapja a MÉH. Minden évben befektetünk az alapjainkba. Amennyiben nem jól fektetünk be egy irdatlan, nagy igazságtalan helyzet alakul ki. A gazda ALAPJA megmarad bármi történik, a föld a helyén marad. A méhész alapja vagy annak bizonyos része eltűnik. A következő évben a gazda ismét ugyan akkora alapról indul de a méhész már nem. Amennyiben ez az eluralkodott helyzet így marad.......


 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 21:16:46

  Válasz Drisa #580. hozzászólására

  Tisztelt Drisa!
  Előző hozzászólásokban 20-30 hektár földet, erdőt vetetnének minden méhésszel, hogy azon etesse a méheit,(bár szakmai szemmel nem tudom elképzelni hogy tudnám a méheimet csak a saját 30 "heki" földemen tartani, gondolom a gazdák ebben is adnak tanácsot) most meg azt olvasom, hogy ha valaki vesz egy szakadt tanyát az pofátlan . Tényleg mindegy mit csinálunk mi méhészek, az sosem lesz elég jó. Bár kíváncsi vagyok, hogy ha valamelyikük mellett vennék 30 " heki " földet, akkor is egy tetű méhész lennék mert mindig alkalmazkodni kellene hozzám? Mondjuk a röpkörzetemben ami egy (3-4km sugarú kör) minden gazda szemében tetű lennék, pedig csak azt tenném amit kértek itt tőlem. Érdekes. Úgy érzem ez a totális elutasítás. Amire még mindig nem jelentkezett senki, hogy neki van mondjuk 100 " heki " földje, és jó gazda módjára ahhoz van 250-300 méhcsalád, csak azért hogy jó legyen a termése.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 21:03:59

  Válasz szantofold22 #582. hozzászólására

  Elnézést hogy bármilyen írásommal terheltem önt. Látom ,hogy saját "kaptafája" olyan sok sebből vérzik, hogy ennyi gond közepette esélytelen, hogy bármilyen szakma idegen dolgot befogadóbban szemléljen.

  Maradok Tisztelettel

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 10:57:01

  Válasz *** HM *** #571. hozzászólására

  Tisztelt HM!
  Az efféle kérdés úgy látom ragályossá vált, aminek próbálom meglátni a lényegi elemeit. Remelem sikerül.
  Viszont amennyiben nem sértem meg, válasz helyett inkább visszafelé kérdeznék.

  Kiváncsi volnék, hogy hány gazda tart magának a napraforgója, vagy repcéje, vagy gyümölcsöse miatt,
  hektáronként 3 méhcsaládot?? Már csak a teljesség kedvéért. Természetesen ha nem válaszol rá senki az sem baj, hiszen az is egy válasz......

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-10 00:07:49

  Tisztelt Diesel!
  Még az akáchoz szeretném hozzátenni. Amikor kezdtem a méhészkedést a mentorom azt mondta, mikor az erdő méhekkel való túlterheléséről kérdeztem. Fiam ha mind az a nektár az enyém lehetne amit a méhek nap végére benne hagynak a virágokban már rég milliomos lennék. Ez éven hiába volna 20 hektár saját erdőm, mert az is fagyott lenne. Nem tudom mennyire jutnak el a gazdákhoz a méhész közélet hírei, de a Dunától keletre nagyon nagy a fagy kár és ez az esős idő be is zárta az akácot erre az évre.
  Azt gondolom hogy azért, hogy lássam a piramisokat nem fogok magamnak piramist építeni. Kérem nézze el ezt lehet kicsit durvára sikerült példát.De én erdő telepítés helyett, inkább szimbiózisban élve, és vigyázva megbecsülöm azt az emberi kapcsolatot, mely beenged a saját erdejébe.
  Természetesen a saját 10-20-30 hektár erdő gondolata nagyon pozitív és jó ötlet , de ehhez azért valljuk meg nem biztos, hogy elég egy "kosárnyi" forint....

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 23:53:11

  Válasz Diesel Tibor #564. hozzászólására

  Tisztelem azok alapján amiket végez. Nem kis munka. Kérem értse meg, amikor a méhész elmegy az akác erdőre , nem potyázni meg. A méhészkedés erről szol. Az akácfa egy gazdasági fa. Tök mindegy hogy megy rá a méh vagy sem. Minden méhész fizet a saját helyéért keményen. Ahol nem fizetünk ott mézet adunk házi készítésű termékeinkkel kedveskedünk, és családias a hangulat. Ne kezeljék úgy a méhészeket hogy potyázna. Ezzel nem azt mondtam hogy ne pecsételjék meg valamilyen módon azt aki szabálytalan.
  Tisztelt Diesel! Kérem olvasson utána ,hogy hol tart most Amerika ugyan azoknak a vegyszergyártóknak köszönhetően akik betörtek Európába is. Kérem nézze meg az interneten hány MILLIÁRD dollárt fizetnek a gazdák a méhészeknek csak hogy menjenek poroztatni! Nem a pénz a lényeg, hanem hogy NINCS MÉH! Mindent megadnának csak vigyen valaki méhet.

  Értem?
  Tavaly amikor a nébih kiküldte nekünk méhészeknek, hogy a gazdák kérésére eseti engedélyt adtak 5 féle neora, se köpni se nyelni nem tudtunk amikor kiderült hogy az egész ország területét érinti. Majd oda írták hogy eldönthetjük hogy a kultúrák látogatása vagy annak mellőzésével méhészkedünk tovább. Kérdezem én az egyik határból átmegyek a másikba menekülve a napra elől és ott is napra. Mit tenne ha sehová nem tudna menekülni? A szerekre rákeresve méhészek megtaláltak amerikai oldalakat blogokat ahol 50-es betűmérettel piros színnel írták hogy ahol ilyen szerrel csáváznak vagy permeteznek MENEKÜLJETEK MÉHÉSZEK. Szóval ilyen ez a potyázás a méhésznek.
  Minden tanácsot szivesen fogadok. Hogy ha országosan alkalmaznak méhekre veszélyes szereket az ország méhállományát addig hová kellene tenni? Vagy 1.5 millió család.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 23:33:52

  Válasz szantofold22 #561. hozzászólására

  Tisztelt Szántóföld22!

  Nos azért jöttem föl erre az oldalra, hogy kis bepillantást nyerjek abba a gondolkodásba amit a gazdák képviselnek.

  Elég sok dolog nyilvánvalóvá vált számomra, amiket akár meg is írhatnék, bár most úgy érzem ezt kihagynám. Bízom abban , hogy mindenki elolvassa a fórumot , és ha csak egy gazda másként gondolja majd dolgot, ha nem is éppen ma de ha csak valamikor is , akkor már megérte. Tudom most ennek még nincs itt az ideje. Még nincs baj.

  Kérem ne haragudjon hogy kiragadok az írásából egy gondolatot.

  "egész nap után még menjek éjjel kinlódni a magaméba a más hülyesége miatt"

  Mi is egész nap után, vagy egész nap végezzük a méhészkedést, és ennek ellenére nem érezzük kínlódásnak.
  Az önök szavaiból olyan sok gyötrelem érződik a szakmájukból fakadóan. A Matyi felhasználó szerint "szenved a paraszt". Nem is értem. Miért csinálják akkor? Nem lehetséges, hogy önök vállnak annyit amennyit nem bírnak becsülettel és biztonsággal? Kérem ne vegye bántásnak, de tényleg olyan szavakat írnak le, hogy elgondolkoztatott. A méhész ember egész héten, de minimum napokon keresztül készül egy vándorlásra, ami akár egy 10 órás utazást is jelent az éjszakában. Még sem érezzük kínlódásnak. Ez a dolgunk. A méheket olyan helyre szállítani ahol a természetes táplálék forrás rendelkezésükre áll. Ennek a szakmának ez az alapja.

  A másik amit sérelmez mondatában, hogy éjjel kell menni permetezni. Kérem ha megszerezte az erre feljogosító engedélyt, akkor a képzés folyamán gondolom elmondták, hogy miért kell, és milyen időszakokban permetezni. Amennyiben ezt sérelmezi meg értem, de nem gondolom, hogy ezért a méhész a hibás mert oda települt, vagy mert a szabályozás ilyen. Amennyiben a szabályozás bizonyos hatóanyagú szerek kijuttatásában tiltást rendel el, és csak napnyugta után, vagy előtte lehet permetezni arról nem a méhész tehet. Valamint ha azt sérelmezi hogy esetleg (bár nem feltételezem) gyorsan tiltott időben nem tudta lefújni a vetett kultúráját mert szólt a méhész, akkor kérem helyben is vagyunk. Ez a gond a gazda és méhész között.
  Bár remélem ön ettől etikusabb és törvénytisztelőbb.

  Végezetül sajnálom hogy sokuk, írásában jól kiolvasható, és kirajzolódik a mérhetetlen gyűlölet,és az hogy csak a rossz méhészeket emlegetik, csak rossz példákat hoznak fel , és érezhetően lenézik ezt a gyönyörű szakmát. Igen melyet végzettség nélkül is lehet végezni, megélhetési szinten , hobbi szinten, kóklerul , profin...stb és nem veszik észre hogy mindez pontosan igaz a mezőgazdaságra is. Volt itt említve a diploma,az iskola, a képzések stb. A méhészetet oktatják szakmunkás szinten, szakközép szinten, mester szinten, egyetemen. Kérem ne úgy kezeljék ezt a szakmát mint valami tanulatlan emberek fölös időtöltése.
  Köszönöm hogy legalább elolvasták írásaimat, bármilyen hangvétellel illetnek is, bízom benne, hogy egyszer jó kapcsolat alakul majd ki a két ágazat között. Bármilyen szakirányú kérdésre szívesen válaszolok tudásom erejéig. Addig is
  Maradok Tisztelettel

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 22:49:55

  Válasz Diesel Tibor #558. hozzászólására

  Tisztelt Diesel Tibor!

  Kérem tisztelettel segítsen abban hogy ezt Ön hogyan valósítaná meg? Milyen típusú földön képzeli el az akác erdő kialakítását?
  Kérem segítsen abban, hogy hol van ma Magyarországon ennyi felesleges terület mely akácfa befogadására alkalmas, és ennek a betelepítését engedélyezik is? Már csak azért mert ma zömében az akácok helyére nyárfa kerül.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 20:41:32

  Válasz zsozsi51 #539. hozzászólására

  Tisztelt zsozsi51!

  "Jó lenne már felfogni mind2 félnek, hogy hogy csak együtt lehet mindenki eredményes, mert mind2 félnek szüksége van egymásra."

  Kérem tisztelettel a meglátása nagyon jó. Amit talán sok mindenki nem tud, és ezt nem csak gazdákra értem, hogy mára már elérkezett a világ oda, hogy méhész nélkül nem maradnak életben a kolóniák. Olyan vegyszerek és méh élősködők jelentek meg, melyek egy vadon lerajzott méhkolóniát szinte abban az évben kivégez. Aki nem hiszi kérem olvasson utána, vagy nézzen szét az erdőkben, külterületeken, ahonnan valamikor vadon élő méhet befogta az ember. Mára már sehol nem él meg a méh kezelések beavatkozások nélkül. Sajnos ez van. A gazdáknak kel a méh ez nem kérdés, de ahhoz sajnos, vagy nem sajnos de mára elengedhetetlen tartozék a méhész. Még egyszer mondom mi méhészek csak jelezni tudjuk hogy ha baj van a méheinkkel, de a méheinkre nem tudunk vigyázni minden külső hatással szemben. Én nagyon szívesen el megyek dolgozni egy gyárba, és át adom a méhészetemet egy gazdának. Akkor majd megértik sokan, hogy mi a gond, ha valami ellen vétenek. Talán úgy megértenék ha saját több milliót érő állományaikat vernék oda egy rossz technológia miatt, és a következő szezonra megint venni kellene a méheket.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 20:10:23

  Válasz Matyi50 #544. hozzászólására


  Tisztelt Matyi!

  Látom már hogy mi lehet a gond.

  "ragadós napraforgó fajtákra mutogatnak,aztán a repce összes növényvédőszerére,meg a parasztra aki szenved "

  Ismét az ismerethiányt vélem felfedezni írásában. Minden napra ragadós, és normális esetben pont úgy kopik rajta a méh, mint a repcén. Amennyiben normális tempóban "eszi" a méhet, azt a kolónia bepótolja mire be kell telelni, valamint mi méhészek ezt már régen tudjuk, és elfogadtuk. A napra vonatkozásában, néha még talán "nem is baj" , ha az elöregedett esetleg vándoratkával fertőzött méhekből fogyatkozik valamennyi. A repce vegyszereivel semmi gond nincs, ezt az OMME monitoring vizsgálata és precíz kísérlete kimutatta, ezzel megvédve a gazdák által használt szereket.
  Nyilván nem olvasta.
  A repce vonatkozásában akkor van gond a szerekkel, ha a permetezés valamilyen okból rossz fenológiai állapotban éri a növényt. Akkor,bizony okozhat gondot a beporzó rovarok számára a virágzata. A fenológiai állapot figyelemmel kísérése, és helyes permetezési idejének meghatározását a gazdára van bízza. Amennyiben ezt nem tudja meghatározni, az véleményem szerint azért lehet , mint ahogyan ön is ezt megírja, mert ez önnek egy szenvedés. Kérem hogy informálódjon a témában, ha van információja , de a gyakorlatban még sem sikeres , úgy kérjen meg sikeres gazdákat, hogy mentorálják önt. Higgyen nekem, minél tökéletesebben (HASZNÁLATI UTASÍTÁSNAK) megfelelően használja a vegyszereket, annál kevesebbet kel méhmérgezés miatt posztokhoz hozzászólnia.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 19:36:26

  Arra kérnék minden JÓÉRZÉSŰ gazdát, hogy olvassa el ezt a cikket,

  https://felvidek.ma/2019/05/minden-harmadik-falatot-amelyet-elfogyasztunk-a-meheknek-koszonhetunk/

  esetleg ha van idejük ebben az esős időjárásban nézzék meg ezt a filmet.

  https://www.youtube.com/watch?v=OBJjVWsjNE0

  Érdeklődve várom kinek mi a véleménye cikkről és a filmről. Remélem a cikk olvasása után nem fogják felvidéki szaktársainkat is azzal vádolni , hogy ők sem értenek a méhekhez.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 19:23:35

  Válasz szantofold22 #540. hozzászólására

  Tisztelt Sszántóföld22!

  Köszönöm bejegyzését. Ön nagyon jól látja. Sajnos igen. Őket úgy hívják a "12millás méhészek" TISZTELET A KIVÉTELNEK,de kutya módon bánnak a méhekkel és igen semmilyen méhegészségügyi ismerettel nem rendelkeznek. AMOLYAN BUTA GAZDÁI a méheinek. Vagy inkább tulajdonosai. A gazdákkal tartott kapcsolat mindig a legfontosabb a résztvevők személyes kontaktusa. A gazdák és méhészek egész éves kommunikációja a kulcs érzésem szerint. Abban a vonatkozásban is ha a gazda illegális lepakolást talál. Amennyiben nekem jelzik a gazdák azonnal kimegyek megnézem ki az van e TÍR szám a kaptáron, és folyik azonnal az adat lekérdezés. Amennyiben ismert a tulaj, és szabálytalan a költözés , már jöhet is a rendőri feljelentés. Ebben nem lehet apelláta. Tiltott módon való vándorlás, birtokháborítás..stb Általában 2 nap és már ott sincs a méhes.
  Tehát van megoldás csak kommunikálni kell, nem modortalan módon. A méh közös érdekünk ez legyen a szemlélet. Én bármikor permeteznek mindig tudok róla és ha elkerülhetetlen a szabálytalan időben történő permetezés akkor a bajok elkerülése végett bezárom a méheimet egy számukra is elviselhető, és biztonságos időre. Ami felénk talán még ezt a vegyszer mizériát fokozza,sok ártatlan becsületes gazdának is kellemetlenséget okozva, hogy bizony van akinek több a földje mint a rászabott géppark, és a hidas napok alatt sem éri utol magát, ezért fúj reggel este meg egész nap és mindent mindennel. Ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni. Vagyis de tudom.....

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 19:02:51

  Válasz Matyi50 #550. hozzászólására

  Tisztelt Matyi!
  Gazdálkodók kellenek mert a világ éhen hal. A BUTA,az OKOSKODÓ, az ISMERETEK HIÁNYÁBAN OKOSKODÓ gazdálkodók nem kellenek. Ugyanis az ilyen ember kezében bármilyen kiválóan kifejlesztett növényvédő, szer egy vegyi fegyverré válik. A butasága miatt ő sajnos ezt nem tudja, és így akárkivel megeteti a vegyszeres élelmiszerét.

  Annyit még szeretnék NYOMATÉKOSAN a méhészek nevében elmondani, hogy a méhészek senkire nem szabadították rá a nébih-t. A szaktanácsadóink, a napra virágzása folytán rengeteg visszajelzést kaptak hogy hullanak a méheik. A szaktanácsadók ezt jelezték az OMME fele. Innen kell keresni azt, aki a nébin-t felkérte a vizsgálatokra. Azt a nébih-et aki eseti engedélyt adott a neokra a gazdák kérésére. Az én városomban és megyémben nem hallottam olyat hogy gazda ellen indult volna eljárás méhész indítványra. Kérdezzék meg a nébih-et hogy melyik méhész miatt kell ezen a vizsgálódáson részt venni, ők majd megmondják név szerint hogy ki az.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 18:50:03

  Válasz Matyi50 #548. hozzászólására

  igen Verni.
  Csak Idéztem!
  " No az ilyeneknek előbb utóbb kiverik a tudományt a fejükből. "
  De semmi baj. Elfogadom amit írt mert látom ettől, hogy sérteget másokat látatlanban, nagyon jól érzi magát. Sajnálom hogy ennyi tudással vértezte föl magát az évek során növény ismeret terén.

  " Egyébként az ilyen öntelt megmondó méhészek tuti nem volnának sehol,ha intenziv repce,napraforgó és akáctermesztés nem lenne! "

  Tisztelt Matyi! Kérem olvasson utána, mára a több mint 250 féle mézelő vadvirágokból, már csak 50 jegyezhető a monokultúrás földek körül egyetlen egy sem. Ez csak egyetlen szer hatása a (glifozát)
  Engedje meg, ha már említett egy pár ön szerint méhész "életét megmentő" növényi kultúrát, hogy néhányat említsek én is. Bár írását olvasva , valamint annak habitusára tekintettel, nem érzem hogy áttörő változást tudnék elérni a szemléletmódjában. Azért megpróbálom.
  A méhek kezdik az évet a mogyoróval mely nem mézel de pollent, tehát fehérjét ami elengedhetetlen a méhek életéhez azt ad.Aztán jönnek a márciusi fák nyárfa , szilfa,fűzfa ami a méhek életében egy jó nektárt és pollent biztosító fa,a tavaszi gyümölcsök cserjék, rengeteg vadszilvaféle..stb melyek mézelnek, áprilisban még mindig tart valameddig a gyümölcsök zöme. majd ennek a hónapnak a végén jön a REPCE. Remélem érzi hogy eddig nem a repcétől élt a méhész, és ha ügyes volt méze is van fűz és gyümölcsről. Én személyszerint nem járok repcére pont azért mert senki nem tudja megmondani évek óta, hogy ott az amúgy robbanásponton lévő állományom miért gyengül le. Sem a nébih, sem az omme, sem a gazdák, csak azt hallom hogy minden méhész hülye lett a méhekhez.Amíg jártam az időjárásnak köszönhetően annyi mézem volt róla amennyit a méhek megettek. Ennek az igazolása az hogy a boltok polcain szerintem nem igen látni tonna szám a repcemézet de még lehet kilószámra sem. Nyilván ami nincs azt nem lehet a polcra tenni. Nem kellet etetnem az igaz de buktam egy csomó méhet meg a vándorlási költséget, és cserébe hallgattam egy csomó zagyvaságot arra vonatkozólag, hogy hová lett a méhem. Na de " PONT". Én nem járok vitatkozni a gazdákkal nem járok a permetező után inkább kihagyom ezt a kultúrát. A repce után jön az akác, melyhez a mezőgazdászoknak vajmi kevés a köze, ezért kérem, hogy az erdészek által tartott kultúrát ne is keverje ide. Már csak azért sem, mert nem igen hiányzik, hogy egy nagyon jó méhész erdész viszonyt, efféle modorral melyet ön képvisel átitassunk. Fura módon az akác erdők tulajdonosaival kialakított kapcsolatokra mondhatnám a családias , de minimum kiegyensúlyozott baráti jelzőket.
  Nyilván mivel itt nem sérülnek a méheink tudnak mézet termelni nem kapnak vegyszert, és ami a lényeg ebben az évben alázattal tűrjük , hogy nem lesz akáctermésünk az időjárásnak köszönhetően, ettől még elmegyünk az erdészekhez átbeszéljük a dolgokat készséggel segítenek újabb területek biztosításával amennyiben fagykárosak a törzshelyeink, ami a legfontosabb szeretettel várnak minket. Az akác után következik a selyemfű (vaddohány) ehhez csak Kádár János rendszerének van köze de a mezőgazdaságnak semmiképen. No aki nem megy vaddohányra annak az akác után azonnal kezdődik az olajfűz , vagy parasztosan olajfa, ámorakác, és minden olyan vadon mézelő pillangós virágzatú növény mely még nem randizott a glifozáttal. Aki merész az minden vadon mézelő növény helyett elmehet MÉZONTÓFŰRE, mely vetett kultúra. Ön szerint lehet érezni a repce, és a mézontófű jelentőségét??????? Ezek hiányában a méhésznek optimális időjárásban az állománya robbanásszerűen fejlődik. Majd ezek után jönnek különböző mézelő fák ,melyek élelmet adnak a méheknek bálványfa, hársfa... stb Egy csomó növényt meg sem említettem melyekről lehet fajtamézeket pergetni galagonya, acat, egy csomó cserje kúszónövények, solidágó...stb Majd mindennek végén van szinte időben egybeolvadva a hárs és a napraforgó. Az egész éves munkánk és szépen felfejlődött családjaink ennek a kultúrának a megjelenésével el kezdenek hanyatlani. Ami a gond hogy a gazdák nem látják azt, hogy milyen volt a méhész méhállománya a napra előtt, (én nem hallottam még olyat, hogy egyszer is oda ment volna egy gazda is megnézni a méhészének az állományát a napra indulása előtt. Valamint azt sem, hogy megnézték volna, hogyan néz ki egy pusztulás, mérgezés.
  Nyilván ez az abszolút érdektelenség.
  Száz szónak is egy a vége. Kérem amikor prioritálja a monokultúrás növényeket gondolja végíg azt amit itt olvasott. Az összes kultúra ami nem köthető a mezőgazdasághoz fejleszti a méhcsaládokat és soha nem hallhatja azt hogy akácon hullnak a méhek vagy hárson mérgezést kapott a méhész. Minden olyan kultúrán van gond ahol megjelenik a vegyszer. A vegyszerek zöme """ jó""" megfelelő technológiával. Természetesen, hogy éljek az ön szavaival a több 100 vagy 1000 hektáros" ÖNTELT MEGMONDÓ " gazdák magasról leejtenek.
  Nekem van egy nagyon jó barátom és méz vevőm aki hidason dolgozik. Őt megérintette a méhek világa. Minden alkalommal felhív amikor megy permetezni. Kimegyek vele én is és minden kultúrát előtte való nap bejárunk. Kockázatelemzést készítünk és a vegyszerek permetezések sorrendjét , vagy hogy a méheket kell e hajnalban bezárnom ehhez határozzuk meg. Tökéletesen működik a rendszer és szinte beválalható pici veszteséggel de működik mindenki dolga. Természetesen van olyan hidas is a környezetemben akinek hasonló a habitusa, és az életről alkotott véleménye mint az öné,és vele nem boldogulok- boldogulunk. Na itt marad a fohászkodás a jó Istenhez. Ez a barátom a hidason folyamatosan hív telefonon hogy hol van szabálytalan permetezés amiről ő tud. a permetezések kb 50% szabálytalan mind időben , mind készítmények tekintetében. Őt mint hidason ülőt, ez rettenetesen dühíti, már csak azért mert ő mindent precízen betart, és egy egy mérgezési esetnél ennek ellenére őt is ellenőrzik , és piszkálják. Ezért döntött így hogy figyeli a határt. Ő csodálkozik hogy miért nem jelentgetjük fel azokat akik vétenek. Nos lehetne ragozni reggelig meg év végéig. A két ágazat azért tart itt, mert a kommunikáció ILYEN, és mert a résztvevők soha nem találkoznak inaktív időszakban amikor lehetne a zökkenőmentes jövőt tervezni.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-09 14:25:18  álasz Matyi50 #541 hozzászólására

  Tisztelt Matyi!

  ". Elfelejtik,hogy gazdálkodók nélkül ők se lennének. "
  Szépen kérem ezt gondolja át! Kepzelje el azt a világot ahol nincsennek gazdálkodók. Ön szerint nem volnának méhek, és méhészek? Vegyszerek, gépek, földművelés még sehol nem volt, méhek már voltak. Tisztesfü?? Kétszer is lehetett róla pergetni míg nem volt tarlóhántás.
  Kérem ilyen buta kijelentéssel ne képviselje a mezőgazdaságot! ! Azt gondolom hogy az ilyen tudást kellene valahová verni... Már elnézés hogy az ön szavait használom.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-07 23:32:10

  Válasz Batka #529. hozzászólására

  Még egy szösszenet és talán a gazdák is megértik, hogy miért aggódnak a méhészek ha látnak egy hidast mondjuk délután fél kettőkor a röpkörzetükben. Amennyiben onnan indulok, hogy Január. Nincs nagy gondom, a méhek telelnek kezdődik lassan a kaptárban az élet. Február, még mindig nem sok a gond már zajlik az élet a kaptárakban, bár már mind a két hónapban aggódik a méhész, hogy a méhek valamikor kijöhetnének üritkezni , tisztulni, mert ugye már rég a kaptárban telelnek. Március, nos már munkás hónap, a méhésznek, is a méhnek is. Sok pollen, sok fiasítás gondozás, készülés az évre. Nos ha az én méheimmel történik valami márciusban, annak visszafordíthatatlan következményei lesznek, ami logikusan veszteséget jelent. Legyen ez a márciusi fagy, ami kivégzi a fiasítás nagy részét, vagy növényvédelem. Ami biztos , hogy semmilyen támogatást, segélyt nem fogok kapni, sem arra vonatkozólag, hogy a fagyok miatt összezsugorodott méhcsaládok nem fognak tudni termelni, sem arra nem kapok támogatást, hogy ha lefújták a méheimet. Még átmeneti segélyt sem kapok, hogy új családokat vásároljak, míg tart az eljárás. Április, jön a kritikus hónap.A szitu ugyan az mint Márciusban. A különbség annyi, hogy ha a gazdának kifagyott a repce, megkapja a fagykárt annyit amennyit de kap, valamint kitárcsázza a repcét és vet egy másik kultúrát amin realizálhat hasznot. Ezzel párhuzamban nem kérdeznek meg minket méhészeket, hogy a kitárcsázott x hektár repcéről mennyi mézünk lett volna? Mert akkor annak a termeléskieséséből származó veszteségéből valamicskét megtérítenének fagykár gyanánt. Május túléltük a repcét , semmi gond van valamennyi mézünk is, de a fő bevételi forrás az akácméz volna. De az ördög vigye mint ebben az éven is , meg kell nézni mennyi méhész lessz az erdőkbe. Jött a márciusi fagy ami odavert a méheknek, de senki nem figyelt oda hogy odavert az akácnak is. Na nem baj megyünk akkor is a fagyos erdőre majd ha eláll az eső. Nos ha a virág nem tart ki mint 2014-ben akkor puff neki egy deka akácmézet sem sikerül termelni. Marad a méhek etetése napráig. Természetesen senki nem fizeti ki a kiesést. Sem esőkárt , sem fagykárt, sem semmit. Nagy nehezen túl éli a méhész az évet szinte semmilyen terméssel, és bízik a napraforgóban, hogy az " jó szokott lenni" aztán jön a vegyszer őrület. akkor virágzik a csemege, a napra és a hidasok szinte le sem mennek a pályáról. Remélem érezhető, hogy a méhész ágazat még mindig egy megtűrt mostoha gyereke a mezőgazdaságnak. Szaktanácsadóink elmondásai szerint a megkérdezett illetékesek, arra a kérdésre, hogy a méhészeknek a kiesett termés után miért nem jár semmilyen kárpótló támogatás, úgy mint a gazdáknak, az volt a válasz, hogy legyen elég a méhészeknek az amit az omme ad nekik.
  Biztatnám a gazdálkodókat hogy hívják föl az omme bármely szaktanácsadóját, vezetőjét és érdeklődjenek bátran afelől, hogy mennyi támogatást kapnak a méhészek a kiesett termés után. Érdekelne majd ki milyen választ fog kapni.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-07 22:55:50

  Válasz Batka #529. hozzászólására

  Tisztelt Batka!
  Azt gondolom hogy ma a mezőgazdaságban lévő szereplők túl távolra kerültek egymástól. Minden túlontúl hivatalossá túlszabályzottá vált. Ennek még sem lehet látni az eredményét. A méhész társadalom egyre inkább a kárát látja ennek a nagyon fontos túl szabályozott kamara világnak. Amiben egyet értek a kölcsönös tisztelet. Valójában a kérdés, hogy ezt milyen szintről kellene kezdeni. Közös érdeke a gazdának és a méhész társadalomnak is a MÉH iránti tisztelet, hisz mind a két szektor rengeteget köszönhet nekik, belőlük élnek. Ha már őket megtanultuk tisztelni akkor képesek lehetünk összhangban vigyázni rájuk, és érzésem szerint ha ez kialakul a felek között a részleteket egy kávé, egy bogrács, egy pofa sör mellett meg lehet beszélni. Kérdeztem a helyi gazdakör tagjait hogy mit szólnának ha pár méhész elmenne az előadásaikra és megpróbálnánk átbeszélni téli nyugodt délutánokon , hogy kinek mi a prioritása, a gondolata. Érdekelné a méhészeket a gazdák nézőpontja. Gondoltam sok olyan részletet el tudnánk mondani a technológiáinkról amit eddig lehet nem értettek meg vagy rosszul értelmeztek. Beszélgetnénk a növényeikről, hisz sok év tapasztalat után sem tudják hogy a méh mire megy gyűjteni és mire nem. Esetleg megpróbálni összedolgozni a permetezés idejének meghatározásában vagy hogy ezek beporzókra mért negatív hatásait milyen módon lehetne minimalizálni. És sorolhatnám az ötleteket amit szerettünk volna, úgy hogy mi méhészek beszélgetünk a gazdákkal, nem pedig a mondvacsinált bürokratikus érdek képviseletekre bízzuk a sok semmibe beszélgetést levelezgetést egymással, ami mondjuk jól néz ki a médiába. A válasz számomra megdöbbentő volt. Több gazda (tisztelet a kivételnek) azt mondta nem járunk efféle bohóckodásokra mert nincs értelme. Akkor azt gondoltam hogy azt nevezi bohóckodásnak amit felkínáltunk. De nem. A saját gazda összejöveteleket nevezte annak. Azt mondták , hogy egy baromság okoskodás, parasztvakítás megy ezeken a gyűléseken.Szomorú lettem, mert úgy érzem amíg ez így van messze a megoldás.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-07 22:03:49

  Válasz Sanyee #528. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!

  Ne haragudjon, hogy nem fotóztam le az önnek ígért írást. Ám a következő linken megtalálja a kért információt a szerek keverhetőségéről. Az írás 50. oldalán foglalkozik e témával az írás.

  Ez az infó az OMME oldalán a MONITORING fül alatt minden évben elérhető.
  Remélem hasznos infókat tud meg belőle.

  http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2017/12/Monitoring-2017.pdf

  Engedje meg, hogy egy korábbi hozzászólására még reagáljak, melyben hozzászólásában nem érti, hogy a méh mit keres a "kukin" vagyis a kukoricán. A válasz egyszerű, a virágport ami temérdek sok van rajta. Annyit gyűjt róla a méh, hogy még augusztusi virágpor mintákban 60 - 70 % ban jelen van a takarmány kukorica virágpora.Ezt a kérdést egy helyi több mint 30 éve földet művelő nagy földes gazda is feltette aki csemegekukoricát akart permetezni dandár virágzásban karate-val, du. 13:20 kor 38c fokban. Ki sem jött a földjére megnézni a több százezer vagy millió méhet akik gyártották neki a csemegetengerit. Fura....

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-07 00:21:55

  Válasz 74daiwa74 #526. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!
  Még egy gondolat ami mentén hamar rá lehet jönni hogy ki, és mik a bűnösek.
  Egy méhészt ha mérgezés ér egyértelműek a tünetei. Mit amikor valaki túl sokat iszik. de nem ez a lényeg. Lemérgezik a méhészt összeomlik az állománya.Mondjuk a 60 családból lesz 30 család. A gazdák azt mondják felénk, hogy ááá biztos a méhészek nem értenek a méhekhez, vagy ááá ez valami új vírus ami kivégzi a méheket. Rendben. De mért nem mindet? De hogy lehet hogy egyszerre hülyül meg minden méhész, és nem ért a méhekhez, pont a napra virágzás idején? Tovább megyek a családroncsokból a következő évben minden méhész visszahozza az állományát gond nélkül, majd ahogy vége a vadon virágzó kultúráknak, a gyümölcsöknek stb, és jön a repce, elkezd a jó kondiccióban lévő állomány hanyatlani. Ezt kell megérteni, hogy amikor egy méhész olyan kultúrákon mézeltet ami nincs szerekkel kezelve, akkor fejlődik, és mihelyt egy mezőgazdasági monokultúra közelébe ér, el kezd hanyatlani, jobb esetben stagnálni.Értem? Szóval szerintem a méhész embernek annyit lehet megköszönni, hogy szól hogy gond van. Amit egyszer remélem megért majd mindenki, hogy nem a méhekkel van gond. Ők csak jelzik hogy gond van, a méhész meg tolmácsolja, hisz ő ért valamelyest a méhek nyelvén.A régen is volt NEO slágert azért nem szeretem hallgatni, mert a gazdákkal folytatott beszélgetésekből kiderült , hogy régen sem vette meg mindenki mert volt olcsóbb permetszer, aztán inkább fújták többször a táblát ha kellett. Természetesen ez sem volt megnyugtatóbb de hallomásaim alapján nem volt ennyi gond a méhesekben. Persze volt akkor is eseti mérgezés meg főként regionális de semmiképen nem országos.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 23:59:20

  Válasz Sanyee #524. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!

  Kérem tisztelettel informálódjon kicsit pontosabban. A gyár amely az atkaölő készítményeket csomagolta, más rovar, jobban mondva parazita irtó készítményeket is csomagol. Az eddigi ismeretek alapján egy a kutyáknál macskáknál használt csepegtetős kegyszer csomagolása után nem lett a gépsor kellően kitakarítva, és így ennek a szernek a hatóanyaga amely a fipronil belekerült a méhgyógyászati szerekbe. Természetesen az első szériák kivégezték a méheket a következő széria mivel hígult a szer már csak a felét vitte az állományoknak és így tovább.
  Nos az akkumulálódás és hogy mit tudnak a szerek. Egy Dunántúli méhész több száz családja elpusztult nullára ez miatt a baki miatt. Meg volt az kárfelmérési eljárás és állítólag a méhész gyorsan visszavásárolt egy csomó méhet hogy legyen megélhetése. Ez a szer olyan erős a fipronil hogy az újra betelepített családokat is kivégezte. Senki nem gondolta hogy a lépek és a kaptár falai ennyire beszennyeződtek.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 23:46:07

  Válasz Sanyee #522. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!

  Egy szemléltetés az évek óta használatra. A vegyszerek zöme lebomlik!! Halljuk ezt, mindenhol a csapból is ez folyik. Akkor kérdezem én mi a francnak kell időszakosan orvoshoz járni annak aki túlnyomásos hidason dolgozik?
  Hát beszívhat valamit? Na és majd lebomlik semmi baj.Igen az éveken át szennyezett föld folyamatosan mint egy akkumulátor tárolja a szereket csak egy ismert közülük(DDT)vagy ezek bomlástermékeit, és senki nem tudja hogy az új szerek+bomlástermékeinek keveredése mit okoz, és hogy milyen vegyület alakul belőle.Azt végkép nem tudja senki hogy ezeket az éppen vetett kultúra amikor felszívja hogyan hat a külvilágra. az akkumulálódás a méhészek szempontjából fontos dolog. Meg fogja érteni. A méhésznek a földje mondjuk a lépkészlete. Elveti bele a méheit amik kikelnek , majd hasznot termelnek. Nos a méheknek haszon a méz a virágpora propolisz hisz mindezektől maradnak életben. Nos a gombaölő szerről egy pár gondolat és így érthető lesz. A méh hazahozza a nem jelölés köteles rovarokra nem veszélyes gombaölős virágport+ plusz mellé jön a nektár is. Tök jó a méhnek mert van mitől élnie. Igen ám de a gombaölőszert nem tudja a méh megemészteni, legfőképpen a fiasítása azaz a csecsemő méh. Ennek a hatása hogy egy csomó ki sem kel vagy ha ki kel tök béna nyomorék.Ezt azért nem veszi észre a méhész mert nincs hulla a kaptár előtt mint a mérgezésnél és viszonylag ki tudja rúgni a család magát ha nem jutott sok ilyen virágporhoz. Ami a gond hogy a lépsejtekbe tárolt virágporból a szer hatóanyag szépen beszívódik a viaszba és ott akkumulálódik minden más szerrel ami csak a kaptárba jut. Ennek az a következménye, hogy amelyik sejtben sok a szermaradvány oda az anya már soha többé nem tesz petét. Így egyre kisebb helyen kel neki a család utánpótlását biztosító egyedeket kinevelni.Ennek a vége az szokott lenni hogy ha a fészek valamiért zsugorodik ott maga a kolónia is zsugorodik. Egy gyenge család már semminek nem tud ellenállni. A rovarölőket meg sem említem , és a méhészek által használt atkaölőket, amelyek pár éve kísérteties módon itt ott ölik a méheket ahelyett hogy védnék.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 23:22:55

  Válasz endypapa #497. hozzászólására

  Tisztelt endypapa!
  Senki nem szidja önöket!! A gond az hogy a kommunikáció elég rossz irányt vett. A méhészek a döntéshozókat szidják akik engedélyeztek olyan szereket amelyek hatásai elsőként a beporzó rovarokon jelentkeznek láthatóan. Ezen belül természetesen a házi méheken. Természetesen kiveri a biztosítékot hisz hatalmas gazdasági károk keletkeztek. nem csak mint méh családok hanem a kieső termés is. A döntéshozókat szidja a méhész társadalom. Felénk a méhészek kapcsolatba kerültek a gazdákkal, oly módon ,hogy a gazda megkereste a méhészt , és azt kérdezte, hogy feljelentette e a méhész őt mert hogy a NÉBIH vizsgálódik ellene. nos ezeknek a beszélgetéseknek az alkalmával kiderült, hogy a NÉBIH által engedélyezett (gazdák szerint nem volt választásuk)szerek után vizsgálódnak, és az összes vizsgálatot a saját laborjaikban végzik. Nos ha a gazda rá van kényszerítve arra hogy csak egy féle csávázószeres magot vehet és vethet, és következik a vetésforgó akkor azt gondolom hogy ezért nem a gazda a hibás. De amennyiben valaki okoskodott annak hulljon porba a feje. Azt kell látni a NEOS szerekkel, hogy amíg opció volt addig választhatta a gazda hogy használja vagy se, az amúgy igen drága kegyszert. És igen akkor is voltak méhpusztulások!! Csak nem tömeges, meg nem volt hírértéke. Most hogy mindenhol engedélyezték ezeket a finomságokat az ország egész területén nagy a baj, és nincs felelős.Ami a nagyobb gond, hogy nem reklámozzák hogy a NEOK a rovarvilágtól kezdve az EMBERIG bezárólag mindent ütnek. Felénk a földeken összegyült pangó vizekben mutatták ki a neot. Temérdek méh pusztult el ami abból ivott. A fecskéket gyilkolja amelyik abból a pocsolyából építi a fészket. Szóval míg a méhekről vitatkozunk addig zajlik az "élet". Fogynak a vegyszrek ürülnek a raktárak, telnek a zsebek, és egyre többe betegszenek meg a nagyon szép csuda friss ropogós világtól.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 22:58:59

  Válasz Sanyee #518. hozzászólására

  Tisztelt Sanyee!
  Az OMME által végzet szinergecia vizsgálatokról szóló táblázatot nagyon szívesen lefotózom önnek holnap. Sajnos igen . Ez is most derült ki hogy két mondjuk úgy erős idézőjelben ártalmatlan vegyszernek a keveréke egy ártalmas harmadik vegyületté alakúl. De ezt holnap átküldöm .

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 22:55:08

  Válasz csoppika #514. hozzászólására

  Félre értések elkerülése véget írom. A repce önmagában is köszöni szépen jól el van a széllel. A szél porozta növénye egyike. De mivel gazdasági célokat szolgál, nem bízzák a gazdák a véletlenre, így méheseket engednek (jelzem kapzsi módon eszetlenül tisztelet a kivétel ha van ilyen) a földjeik mellé telepedni.
  A hektár per család szám a méhész vonatkozásában fontos. Fajtája válogatja de a repce 1ha/3család méhest lát el oly módon hogy van csekély mennyiségű elvehető méz. Természetesen ez megint egy érdekes dolog hiszen van hogy látni rengeteg kaptárt a földek partjára rakva, viszont szakmai szemmel nézve elég sokban nem egy család van hanem csak családocska.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 22:46:11

  Tisztelt Hús Futár!
  Olvassa el amit a képen lát, a többit önre bízom. Ha kivégzi a méheket rendben. Nincs tovább, nem kell alkalmazkodnia hozzájuk tovább. De hogy a vadon élő beporzókat ha kivégzi hogyan lesz napra termés azt nem tudom. Vagy a vadon élő beporzókat nem üti a vegyszer? Akkor lehet hogy átverték a vegyszergyártók.
  Egyet kell megérteni. A méhész ember az az ember aki a rovarvilággal foglalkozik, és ő látja ha baj van a rovarvilággal és szól. Ő az aki összeköti az ok okozatokat. Persze ez miatt egy problémás ember a gazdák szemében. De a gazdák elgondolkoznak azon vajon hogy ha nem volnának méhész emberek akkor honnan tudnák meg hogy kivégezték a vadon élő beporzókat??? Hiszen senki nem figyelne a rovar világra, mint ahogyan most sem.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 22:05:34

  Tisztelt Batka!

  A méhésznek ha van egy kis esze akkor fölveszi a gazdával a kapcsolatot higgye el. Ami a gondot okozza e téren, hogy mondjuk egy tömbön belül van több gazda aki azonos kultúrát vetet mondjuk naprát eltérő vetési időkkel. Az egyik gazda, vagy azért mert úgy ért rá, vagy mert így engedték a lehetőségei (időjárás, belvíz ...stb) mondjuk 10 nappal később veti el a napráját. Eddig ez tök normális és érthető. A gond a következő ha mondjuk a méhész a korábban vető gazdának a földjére megy a gazda tudtával poroztatni aki tud róla hogy méhész van a földjén, és a méh ne adj Isten a később vető gazda földjén repül keresztül akkor simán előfordulhat a baj. A később vető gazda csillagbimbós frenológiai állapotban lepermetezett naprája leszedi a méhek zömét mert a tábla felett repülnek permetezés közben is. Nos ilyenkor ki is a hunyó.... Na a méhészeknek kutya kötelességük bejelentkezni minden egyes vándorlásnál a helyi önkormányzatoknál, ahol a gazdáknak kutya kötelességük volna lekérni hogy van e méhész a földjének a röpkörzetében, ami méh mértékkel számolva a méhes körüli 5 kilométeres kör. Na ezt az önkormányzati dolgozók elmondása szerint soha egy gazda nem kérdezi meg. És egy kis segítséget is szeretnék adni. Amennyiben a földek mellé valaki csak úgy lepakol méheket azzal elég sok jogot sért meg. Mivel a méhészeknek vándorlási engedély kötelező a vándorláshoz, valamint kötelező a TIR számukat a kaptárakon feltüntetni, valamint a kaptárak közelében köteles jól látható módon a méhest kitáblázni, vigyázz méhek táblával, és a saját nevét címét telefonos elérhetőségét tartalmazó táblával, így nem nehéz a méhész ellen eljárást indíttatni. Sok méhésztől hallottam hogy 50.000- 100.000 -es bírságot kellett fizetniük mert illegálisan vagy szabálytalanul pakoltak le. Ami itt ismét a gond, hogy ha egy naprára pakoló méhész szabályosan bepakol a földes gazda magántulajdonára, és a szomszéd gazda meg szépen lefújja a méheket. Természetesen a kommunikáción volna a hangsúly. Na az ami ma ebben a vad kapzsi pénzvilágban kifogyóban van.

 • Ugrás a témához » 74daiwa74 | 2019-05-06 21:30:09

  Tisztelt Erdőjáró!
  Azért nincs kivonulás repcére, mert a családok nem tudnak talpra állni a repce virágzásra már jó pár éve. Azt kell tudni, hogy amelyik méhet hajtják a repcén annak jelentős része eltűnik, így az a méh már nem vesz részt az akácméz hordásában, ami jelentős bevétel kiesés egy méhész számára, tekintettel hogy a repcemézet jóval kevesebbért tudja értékesíteni mint az akácmézet. A méheltűnés okai összetettek. Nem feltétlen a vegyszer a bűnös, bár az utóbbi évek vizsgálódásai beigazoltak több esetet, ahol a vegyszer volt a bűnös.A repce egy elég intenzíven mézelő monokultúrás növény, amely fajtától függően igen csak vonzza a méhet. Ez alapból nem baj hisz a mézeltetésnek ez a lényege. Ami a baj hogy a méh képes kint tölteni az éjszakát a virágon oly annyira erős a repce illata, hogy kicsábítja a méhet, vagy már nem ér haza időben így kénytelen kint éjszakázni a virágon. Na ez a baj. A repce virágzásának idején olyan kiszámíthatatlanná vált az elmúlt 10 évben köszönhető a felmelegedésnek, és persze a gazdáknak is akik a vetési idővel próbálnak kísérletezni, hogy az ilyen kint maradt méhet ha egy lehűlés , egy eső éri, ne adja Isten egy permetezés az tuti halott. Nos ezért nem szeretik a méhészek a repcét látogatni. A másik fontos tudni való. A repcének vannak olyan "nemesítései" amik abszolút nem mézelnek vagy csak éppen.na ezt a gazdák soha nem tudják megmondani hogy az ő repcéjük mézel e. Ennek köszönhetően se méz és a végére még méh sem marad a kaptárban a fent leírt okok miatt.A méh egész nap repűl mint egy zavarodott az élelem után kutatva és a nap végére széthajtva zuhan a kaptárba izgágán. Így a méhészek mára már menekülnek a repce elől, köszönhető ez a nagy hiperszuper hibridizált precíziós mezőgazdaságnak köszönhetően. Azt kell megérteni hogy a méh mint rovar 21 napra kel ki mint mondjuk egy csirke. Majd 20-22 napig a kaptáron belüli dolgokat végzi genetikailag így van összerakva. Majd ez után lesznek Hordó vagy dolgozó méhek 30-40 napig. De ez mind csak is optimális körülmények között. Egyenletes hőfok , kaja,..stb Na a repce az nem optimális körülmény a méhek a nagy beáramlást tudják kezelni azzal hogy fölhalmozzák a millió mézet, de ezért az életük rövidülésével fizetnek. A repcét hordó méh már túl van a tavaszi gyümölcs, nyár, fűzfélék gyűjtésén. Ha elpusztul a repcén a hordó méhek nagy százaléka el lehet képzelni hogy mennyi méh fog hordani akácon ha a 21 napos ciklust figyelembe vesszük. Remélem tudtam némi bepillantást adni a tekintetbe hogy miért nem látni annyi méhészt mostanság a repcén.

Fórum szabályzat

Elolvasom »

// SZERVERBŐVÍTÉS //

Áprilisban közel 1 millió látogatónk volt, és folyamatosan csúcsokat dönt az Agroinform.hu látogatottásága, ezért bővítjük és továbbfejlesztjük a portált kiszolgáló szerverparkot. Kérünk, ha bármilyen lassulást, működési rendellenességet tapasztalsz a portálon, ezen a linken jelezd. Köszönjük!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]