Gázolaj árak 554 Ft Benzin árak 576 Ft EUR 368.05 Ft USD 342.47 Ft CHF 379.08 Ft GBP 430.66 Ft

Fórum

Becenév: Nagy Péter 40
Csatlakozott: 2021-10-29 10:18:09
Utolsó belépés: 2021-11-03 20:20:27
Fórum hozzászólás: 367

Fórumhozzászólásai

Előzmény: ..,-:) #6448 hozzászólásaLehet hogy addig tart de ahogy az orosz gáz leválásról is hellyel -közzel sikerült 1 év alatt átállni így az ukrán gabona helyzetét is meglehet oldani 1 év alatt függetlenül hogy most 1 évig tart a háború vagy 8-10 évig.
Minden csak politikai akarat kérdése.
Megkell oldani az ukrán gabona logisztikáját hogy az valóban odajusson el ahová kell nem pedig a környező országokra rányomva ellehetetlenítve a gazdálkodást.
Ha az Unió megakarja oldani ezt a problémát megoldja csak kérdés hogy lesz e akkora lobbi hogy ez megvalósuljon.
Gyanítom érdemi előrelépés csak akkor lesz ha a kelet európai árak megérkeznek a német és francia gazdatársakhoz akik pár hét alatt kiegészülve a lakossággal pár várost porig égetve addig tüntetnek míg kikaparják nekünk is a gesztenyét.

Az 1 évet azért mondtam mert ha az Unió el is döntené hogy megoldja a logisztikát és tényleg jó helyre megy a ukrán gabona az a döntési gyorsaságukat ismerve leghamarabb a következő aratásra lenne majd hatása.

Előzmény: ..,-:) #6446 hozzászólásaMost még ellehet...
Az elsők eltudják, aki kivárja az aratást és akkor kezd ezen a megoldáson gondolkodni ott már jöhet a válógatósdi...
Az idő meg majd eldönti hogy az jár jobban aki azonnal eladta vagy az aki betárolja és adja isten jön egy olyan fordulat mint a műtrágyával hogy decemberben horror ár és riogatás hogy nem lesz tavaszra ,majd tavaszra bőség és egyre csökkenő árak.
Magyarul hogy most riogatás van hogy eszméletlen mennyiségű gabona van nálunk és a környező országokban, ősz végén meg lehet hogy "normális" árat kínálnak majd érte mert a valóságban még sincs olyan rengeteg.
Magam részéről nem bízok abban hogy itt 1 éven belül normalizálódna a helyzet így a 80 hektár búzám megy egyből a kamionra...

Előzmény: ..,-:) #6441 hozzászólásaA szállítást,tísztítást meglehet "spórolni". Tábla végére jön a kamion és oda ürítesz.
Van egy 70 hektáros őszi árpa bérmunkánk akinek 4100 ért viszik tábla végéről nincs levonás, csak 2 óra alatt tele kell rakni.
4000 forintos árpákat bevinni meg tisztítatni "öngyilkosság".Plusz majd még be-ki tárolást fizetsz
akkor már szinte te fizetsz hogy eladhassd..
A másik probléma hogy olyan sok raktár nincs ami szabad és a tárolási díjaknál is dupla árakról lehet hallani.
Egy szimpla betonplaccért hogy leboríthasd a terményt és egy héten belül elkell vinned van aki 2% levonást kért volna és még magad rakod fel.

Előzmény: trikolor5 #6434 hozzászólása30ezer/ha mivel a kis dominatorosok 28 ezerért mennek.
Békés megye

Előzmény: snooker #23902 hozzászólásaTudtommal Tebukonazol és Protiokonazol.
Én egy hete leszórtam 2/3 -nyi búzámat Staminával,1/3-nyit meg Zamirral. Remélhetőleg már nem kell belemenni csak közben megjelentek a kis kártevők is a melegre ugyhogy sanszos hogy majd jövő héten mehetek bele rovarölővel is.. Tegnap bérmunkába lefújtunk 30 ha árpát ma meg megyünk még 20 hektárba mert 2 nap alatt olyan mennyiségben lettek hogy eszméletlen.Azok sajna jönni fognak búzában is kalászoláskor.
Mellette Békésben már repedezik a föld,ha nem jön a beígért eső kb hasonló termések lesznek mint tavaly..

Ismerősnek a búzáján szeptóriás levélbetegség jelent meg.Még nem túl nagy a fertőzés és ezért nem akarja lefújni mert azt mondja hogy 10 napon belül már kikalászol.
Én azt mondtam hogy 20-30%-os kárt fog szenvedni mert mire teljes érésig eljut a búza az még egy hónap lesz.
Kinek mi a tapasztalata?

Előzmény: Anyuska #340 hozzászólásaAkkor ha ha a fehérjénél se fogadták el akkor sanszos hogy itt se fogják főleg hogy le is írja figyelmeztetésként már most hogy csak névre szóló számlával lehet bizonyítani.
Ha nem akartok adószámot a többieknek akkor mivel írtad hogy több növényt termesztetek így a terménydiverzifikáció vagy mint ahogy az előbb a kolléga is írta biológiai sokféleség és akkor maradhat ugyanígy a számlázás.Persze így hogy most lett nyílvánvaló hogy mire mi jár és még ez se hivatalos gondolom nem egyszerű ezt véghez vinni mikor az ősziek már elvannak vetve.

Nem hiszem hogy sok újat tudnának meg főleg hogy gondolom már a területalapú beadásra készítik fel őket de hátha tudnak vmi újat is majd.

Előzmény: Koczka József #339 hozzászólásaSzia.
Igen én is így tudom és amin voltam előadáson ott is ezt mondták csak a probléma annyi hogy ez kb 1 hónapja volt..Amikor novemberben kérdeztem hogy akkor vége a zöldítésnek és nem kell többet lucerna nagy csend lett és biztosat nem tudott mondani a falugazdász se ,így mivel nem akartam kockáztatni maradt a lucerna mert kicsit drága lenne idénre a vetőmag ha mégis
kellett volna .Március elején meg már nem piszkálgattam a lucerna földet.

Nem gondolnám hogy olyan nagy kihívás lenne a gazdálkodási napló vezetése és annak feltöltése elektronikusan.A web-GN-en eddig is csinálnunk kellett mert van egy kisebb naturás gyepünk plusz pár idősebbnek is mi csináljuk a beadást így az nem probléma.
A permetezési napló rész ami egyelőre számomra próbaként lassúnak és nyögvenyelősnek tűnt.

Előzmény: Anyuska #337 hozzászólásaNe vedd készpénznek amit mondok mert én is csak a NAK-os kiadványból tájékozódok jelenleg.Abban viszont a karbamidnál és a növénykondiciónál is az van írva hogy névre szóló számlával lehet bizonyítani.
Könnyen lehet hogy majd a rendeletben már benne lesz hogy hogy ÖCSG-n belül elmegy a dolog,de én inkább úgy csinálom ahogy most írják mert 2 hét múlva vetés és sanszos hogy addig nem lesz még rendeletben, utólag meg már nem tudok semmit csinálni ha a NAK kiadványos tájékoztatóban lévőek lesznek a hivatalosak.

Sztem nálunk Békésben is szélsőséges az időjárás látva a tavalyi aszályt és még most is hiányzik kb 40mm csapadék de attól még nálam két növény van plusz még idén lucerna de ha elvileg nem kell zöldítésbe mert a Feltételesség rendszere átalakul akkor az is ki lesz szántva ősszel

Előzmény: envagyok2 #334 hozzászólásaNekem csak annyi bajom van hogy tavaly a háború első napján megvettem az idei évi műtrágya adagot saját névre és mivel most gyerekre megy minden hogy fiatal gazdaként felcsippantsuk a plusz kb 50 manit vennem kellett annyit hogy meglegyen a miniumum 5%-a.Mivel ugyebár névre szóló számlával kell igazolni nem elég ha ÖCSG-n belül van.

Előzmény: envagyok2 #332 hozzászólásaFél éve írogatják már plusz csak átnézték 20-szor hogy a számok stimmelnek e...
Végülis nekem az is jó még ha 50%-ra kell bedolgozni.
Azt viszont nem tudom elképzelni hogy összevonnák a mikrobiológiással vagy kondiciónálóssal, akkor alapból így írták volna bele.

Az viszont tényleg komoly hogy ahhoz képest hogy tavaly ilyenkor azt ígérték hogy 2022 nyarán már minden tiszta és világos lesz hogy kellően fellehessen készülni az átállásra még 2023 március végén is csak egy tervezet van ami nem is hivatalos. Nálunk 2 hét múlva már kukorica vetés és még mindig nem biztos hogy mi az amit elfogadnak.
Sőt pár vakmerő már múlt héten elvetették a napraforgót ott már minden a földben van.

Nekem marad a karbamidos plusz a vetőmagon a kondiciónáló ha közben változtatnak akkor bukta.

Előzmény: envagyok2 #330 hozzászólásahttps://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/7038-agro-okologiai-program-2023/file

"A gyakorlatot a mezőgazdasági üzem szántó földhasználati kategóriájának legalább egy
tábláján, de legalább a szántóterület 5%-án teljesíteni kell. A minimálisan kijuttatandó
nitrogén hatóanyag mennyisége hektáronként 35 kg, de nem lehet több hektáronként 90
kg-nál. "

Előzmény: Laclac #28575 hozzászólásaKarácsonykor jelent meg róla rendelet hogy megszüntetik,vagyis a tavalyi évre se jár.
Marad a termeléses talán szűk 20 ropis támogatás 2022-re,2023-ra meg elvileg 24 ezer lesz.

Előzmény: GREVEN #288 hozzászólása


Indigo csávázás.
Kite hirdette az elmúlt fél évben hogy majd 2 pontot fog érni az AÖP-ben mert mikrobiológia készítmény de vagy a boríték volt kicsi vagy más gubanc lett de berakták növénykondicionálónak így csak 1 pontot ér. Szerencsémre van ez a karbamidos bedolgozás így kijön a 2 pontom anélkül hogy bmi pluszt csinálnék.

Előzmény: Traktoros30 #276 hozzászólásaAzért alapvetően csak a naturásnál van gond mert csak két opció van:van legeltetsz vagy alternálóval vágod.A többinél könnyen teljesíthető feladatok vannak.
A szántónál se kell a 3 növényest választani van másik 8 lehetőség.
Ott van a karbamidos hogy egy táblán de legalább a szántód 5 %-án bedolgozol legalább 35 kg hatóanyagnyi karbamidot.Ami sokaknál enélkül is megtörtént eddig is.
Vagy amit felénk is a nagy cég csinál hogy biológiai sokféleség fenntartása és most leszántott a földjéből 3 métert ahol azonos kultúra volt vetve a szomszéddal.
Mellette amit én is beírok a karbamid mellé növénykondiciónáló használata.Rajta van a kukorica vetőmagon így nekem plusz dolgomba nem kerül.

Az meg hogy hogyan leszünk versenyképesek nem az AÖP-ön múlik sokkal inkább hogy az Unió szana-széjjel szivat minket hogy egy óázist akar az unióból de ha most éppen drága az unió lakosságának a drágulás akkor jó lesz áthidalónak az ukrán szemét is csak nyugodjon meg a lakosság..Mellette azért azt is hozzá kell tenni hogy mit csináltak a szomszéd kormányok és sajátunk is a gazdáik érdekében: SEMMIT.
Vagyis de: fejlesztették a vasúti rendszert hogy minél több jöhessen be...
Senkit nem érdekelt hogy a gazdáknak ez rossz mindenki azt nézte hogy a lakosságnak legyen olcsóbb az élelmiszer bmi áron mert azok hamarabb leváltják őket mint a lakosság kb 5%-nyi gazdája.
Most lépett a lengyel hogy már csak átvinni lehet az országukon ami szép és jó de mi van azzal amit eddig már bevittek és teleraktak minden magtárt?
Nálunk meg fel se merül hogy ilyet meglépjünk mert az a nagyoktól elvenné a hasznot...

Visszakellene vezetni a vámot az ukrán terményre de lehet még az se lenne elég mert azok rövid időn belül még vámmal is olcsóbban adnák a szemetüket mint mi a minőségit..

Az idei év sokaknál eldönti hogy hogyan tovább.Felénk Békésben sokan már árulják a földet vagy bérbe kínálgatják. Mások meg elkezdtek ráállni hogy keresnek egy állattartót és bevetik lucernával, kaszálásonként 10 ezerért odaadják, a támogatást meg felveszik.
A második évtől 120-130 ezer tiszta haszon kockázat nélkül és AÖP se kell hozzá ha meg van fiatal a családban még plusz 50 ezer.Előzmény: Selvin #275 hozzászólásaEzzel nem is lenne gond ha lennének még bőven más opciók mint a szántónál nem pedig csak az hogy legeltetsz vagy alternálóval vágod.

Tehát ha veszel egyet az első évedben nullásra ki tudod hozni és a kövi 4 évben meg hozza a pénzt.Sztem megérné mert bukni nem tudsz vele és hátha még tudsz majd bérbe is "menni".

Előzmény: Selvin #271 hozzászólásaUgyebár terület nagyság függő hogy megéri e venni egyáltalán mert mi van ha jövőre átértékelik és rájönnek hogy baromság ez az alternáló kasza hülyeség?
Sokan abba bíztak hogy majd beírja alternálóval,majd kimegy a dobossal vagy a tárcsással, ledúrja, az ellenőrzés meg majd alakul.. de azzal hogy fényképezni kell már alapból bukott a dolog.
Mi pár éve fizetésképtelenség miatt elhoztunk egyet egy gazdától jobb híján de amilyen gyepekre kellene vele menni 10 percig bírná..csak ugyebár akik ideadják hogy kaszáljuk ők meg felveszik a támogatást, most felcsillant a szemük hogy alternálóval vágjuk mert kell nekik az a plusz 60-80 euró..ami persze érthető csak az nehezen felfogható épp ésszel hogy miért visszafele megyünk a fejlődésben,jóhogy nem már azt írja elő hogy csak kézi kaszával lehet vágni..

Előzmény: Selvin #266 hozzászólásaElvileg idén nem jár érte büntetés, legalábbis az előadáson kérdésre ezt mondta az egyik előadó.
Csak az AÖP-öt bukod el.

Mivel alapból lekell fényképezned az alternáló kaszád munka közben és elküldeni nekik így ha nincs neked vagy vmelyik ismerősödnek kár is vele vesződni mert arra hiába játszol hogy levágod tárcsással hátha nem nézik.
Viszont ha van valakinek a környezetedben van azzal már meglehet oldani smile innocent

Előzmény: Zoli3 #255 hozzászólásaSzuper hogy a KAP kiadványukban le van írva hogy mentesülünk alóla míg a Feltételesség szabályrendszere kiadványukban,mely részletesen kibontja a HMKÁ előírásokat ott nem írja hogy van rá mentesség.Vannak ott is bajok rendesen...

Köszi.

Előzmény: Zoli3 #251 hozzászólásaEzt hányadik oldalon írják?Mert amit én olvastam abban az volt hogy Magyarország él az uniós rendeleti eltérés jogával és ezért az eredetileg parlagon hagyott területen termeszthetünk élelmiszer célú növényt. Azt írják még hogy kukorica és szójabab kilőve.
Azt sehol nem látom hogy erre is van derogáció mint idén a vetésváltásra.

Fennt van valahol az a lista hogy mely élelmiszer célú növényeket lehet termeszteni idén a HMKÁ 8 keretében parlagon hagyott területeken amit a minisztérium elfogad?

Előzmény: plantek.kriszta #6286 hozzászólásaMonosem 6 soros:
12 ezer műtrágya vetéssel.
Ha kell vetni mellé talajfertőtlenítőt vagy sima startert akkor 5 hektárig plusz 2 ezer
5 hektár felett plusz 1 ezer/ha.
Békés megye.

Előzmény: arashan #5115 hozzászólása15-20%-ot gyengült a forint a dollárhoz képest még így is hogy most kapaszkodik kicsit.
Mellette a kormányunknak úgy kell minden bevétel mint egy falat kenyér így a Mol mint a csicskása nem fogja érdemben csökkenteni az árakat hiába is csökken a világpiacon. Főleg hogy most nincs komolyabb hideg így a rezsire nem kell annyit fizetni így mennek tankolni az emberek.
Mellette a kutak most szedik vissza amit az elmúlt 1 évben elvettek tőlük.
Épp tegnap mondta a Bujdos Eszter hogy magasabb árrésük van a kutaknak is...

Aki nem tárolt be annak sztem érdemes inkább most vennie mert lesz ez még drágább is a kövi hetekben-hónapokban..

Előzmény: Tézé #7572 hozzászólásahttps://mezohir.hu/2022/12/02/agrar-foldpiac-foldberlet-foldar-mezogazdasag/

Innen másolta.

Átlagárat nézi amibe benne van az 1 misis föld is meg az 5 misis is.

Ami meg ezt a 10%-os eltérést illeti az előző évi átlagos árhoz képest az adott településen megint egy vicc mert ha megindoklod nyugodtan lehet többet írni rá ahogy eddig is..
Vagyis ha beleírom hogy jól megközelíthető öntözhető még ha soha az életben eszembe se jutna nyugodtan írhatok rá többet.

Másik hogy nálunk az idei évi átlagár olyan magas hogy már ezt kifizetni is csak 3-4 gazda játszótere..persze ez magán probléma.

Előzmény: Borz #4555 hozzászólásaNos egyrészt a pénzünk kb 25%-ot gyengült a dollárhoz képest másrészt 80 dollár alá a héten ment a Brent árfolyama ami nálunk vélhetően jövő hétre érhet ide.
Sztem jövő hét végére lecsökken a Diesel 650 alá.

Ennyit számít hogy a kormányunk ocsúként tekint a forintra.

Előzmény: .Richard. #4552 hozzászólásaAz OPEC és OPEC plusz országok már novembertől kezdve napi kétmillió hordóval kevesebbet termeltek.
2023 végéig ez elvileg így is marad.Ez a döntés még októberben született.
Magyarul a jelenlegi 79 dolláros Brent árfolyamot is csak csökkentéssel tudják tartani.

Ha akarnák lemehetne 50 dollárra is csak az ugyebár nekik nem érdekük.. Rájuk hatni meg senki nem tud.Amerika próbálkozott az elmúlt hetekben de lepattantak a falról..

Előzmény: hasutas1 #4221 hozzászólásaAmit én írtam az arról szólt hogy nem az 5%-os kedvezmény miatt mennek szombat vasárnap tömött sorokba a Tescoba az emberek. Mert a kedvezmény előtt is mentek és a Lidl-be is mennek kedvezmény nélkül is hétvégén.
Amire azt válaszoltad hogy a családok hétvégén kirándulnak nem a boltokban vannak...

Én még egy szót sem szóltam hogy mikor mekkora a forgalma a Tesconak vagy Lidlnek mert egyrészt lényegtelen másrészt csak logikai alapon "számolgatjátok" ti is.
Vélhetően péntektől vasárnap délig van a legnagyobb bevételük de hogy ez hány százaléka az összesnek....

Előzmény: #bandi #4205 hozzászólásaAz első rész teljesen igaz nagyvonalakban én is ezt írtam csak hosszabban.

Az üzemanyagnál pont az a lényeg hogy a lakosságnak legyen olcsó mert a fuvarozók száma elenyésző szavazat számban,hiába vannak hatással a mindennapi életünkre.
A fuvarozók ahogy bejelentették nekik hogy nem tankolhatnak olcsón másnap már küldték az új árajánlatot hogy 20-30%-kal drágábban viszik a cuccost. Kell vagy nem?

Olcsóból gyártunk mert a Mol kimutatásaiban megnézhető az nem titkosított csak ők vmilyen oknál fogva úgy számolják el mintha Brent típusú olajból csinálnák...

Előzmény: lexrex #4199 hozzászólásaPersze hogy nem működik mert nem is válságra van "tervezve". Ő és a tanácsadói vélhetően úgy gondolták hogy a 2008-as válság után az ő idejében már nem lesz komolyabb probléma..
Tehát a fogyasztásra,olcsó munkaerőre és gyenge pénznemre épülő gazdaságpolitika majd egy olyan fantasztikus találmány lesz amit 100 év múlva is emlegetni fognak..és végülis emlegetni is fogjuk smile smile
Most ha nem tudja ez a botcsinálta bábellenzék leváltani tavaszig akkor a 2030 bőven reális politikai jövőkép vezérünktől..

Az Áfa csökkentés kettős dolog. Melyik szektorban kinél csökkentjük?
Ami nem állami ott értelmetlen igazából mert elég csak a sertés húsra gondolni mikor levitték neki 3 hónapig a szerencsétlen bábellenzék harsogta hogy ez a megoldás mindenre csak amikor eltelt a 3 hó szépen nőttek az árak ugyanúgy és most már az államnak is jóval kevesebb a bevétele belőle vagyis egy normálisan működő államnál kevesebb is lenne a visszaosztandó rész is(csökkenő bevételek).Az más kérdés hogy amit a mi államunknál landol Áfa bevétel azt "eredményesen" osztja e vissza..
Viszont állami cégeknél ez járható út lenne pl a gáznak az Áfáját levihetné hogy valódi segítséget adjon az állampolgárainak.Ott nincs aki benyelje elvileg a hasznot... vagyis de mert a mi kormányunk ilyen szempontból is különleges mert amikor olcsóbb volt a világpiaci ár mint a rezsicsökkentett azt szépen zsebre rakta...

Előzmény: lexrex #4193 hozzászólásaDehogyis politikai melléfogás az ársapka.
Hány nyugdíjas tapsikolt amikor bevezette a 6-7 termékre? Rengetegen.
Az üzemanyagnál hány "egyszerű" ember örült neki hogy 480-ért lehet tankolni.

Ez mindaddig tökéletes volt a kormánynak míg elérhető volt nagyrészt a lakosság számára. Főleg hogy neki egy fillérjébe se került.
Most van probléma hogy már ezek a termékek jóformán elérhetetlenek vagy csak pár percig- óráig elérhetőek így a lakosság nagy többsége kimarad belőle így a "kiabálók" száma gomba mód szaporodik.

A bevezetése meg politikai "marketing" hogy nem nézik tétlenül az árak emelkedését és ilyen eléréssel és tapasztalattal játszi könnyedséggel ellehet "adni" az embereknek.

Megbírják venni az emberek csak amikor már minden rohadt drága vezérünk egy kis oázist hitet el az emberekkel hogy az ársapka a "hűsítő".
Mellette meg van egy analfabéta bábellenzéke akiknek egyetlen céljuk van hogy mindig ellenzékbe maradjanak.

Az igazi probléma az élelmiszer ársapka kivezetésénél van hogy ugyebár eddig a boltok ezt ráosztották más termékekre majd ha kivezetik és "normál" árba kerülnek az árstopos termékek a ráosztott termékek ára nem fog visszacsökkenni hanem azt szépen ugyanúgy elrakja majd..

Előzmény: lexrex #4181 hozzászólásaHogy pontosan mi van a hanyatló nyugaton azt nem tudom max német ismerős mondataiból tudnék véleményt formálni.Ott elvileg még azért nem kell nagyon nézni mi mennyibe kerül de a Német Francia olyan hogyha emelkedik valaminek az ára hiába megse kottyan nekik már "megemelik" a hangjukat.Míg nálunk dobogós inflációval is az az egyik legérdekesebb téma hogy a dolllár baloldali bábellenzékkel mi a helyzet..
A fűtési szezon igazából most kezdődik míg nyugaton száz milliárd eurónál is többet adnak a cégeknek és a lakosságnak addig mi örüljünk hogy az olcsó orosz gáz csak 770 ft 1730 köbméter után.
Ezt a vezérünk el is mondta kb egy hónapja hogy a hanyatló nyugat tud adni támogatást a cégeknek és lakosságnak míg keletnek kevés a lovéja.
Felénk már esténként brutál füst van mert azt is égetik ami nem is tud elégni..és még hol a vége.

Valamennyire biztos megérzik a nyugati országok lakossága is hogy drágul az élet,de az biztos hogy a keletiek sokkal jobban fognak szenvedni miatta.

Előzmény: hasutas1 #4186 hozzászólásaA Spart én nem hasonlítanám egy Tescohoz,Lidlhöz.Egy Coop Penny szintjén van.
De én nem akarlak meggyőzni smile smile
Ha felétek megvan az az ideális családi hétvégi idilli modell hogy kirándulnak,túráznak a családok az fantasztikus.
Én azt látom hogy hétvége délelőtt dugig van mind a LIdl mind a Tesco.
Ennyi smile smile

Előzmény: Mihály #4176 hozzászólásaEz azért nem a gázszerződés..smile smile

Az olajnál láthatod a Mol kimutatásait hogy degeszre keresik magukat.Igaz eddig is mindig brutális hasznuk volt de most még a különadóval is meglesz az a nyereségük amit beterveztek idénre.

Míg gáznál csak elejtett mondatokból megcsonkított rezsicsökkentésből és oknyomozó írásokból lehet "sejteni" hogy 1-2 hónapos csúszással követjük a holland tőzsdei árat plusz 8%.

A hírek arról szóltak hogy 30-35 dollárral olcsóbban jön az Uráli olaj mint a Brent.
Vagyis jelenlegi áron nézve alul is kalkulálták a 60 dolláros pflafonnal.
Ez a csináltunk is vmit meg nem is című történet.

Előzmény: hasutas1 #4175 hozzászólásaAhogy te az adventi időszakot mondod hogy ne nézzük így sztem a nyári hónapokat se kellene különösebben figyelembe venni hogy olyankor kevesebben mennek.
Ki mit tapasztal. Én itt Dél keleti részen azt látom, hallom hogy hétvégén dugig vannak főleg délelőtt és nem csak most nem csak egy 5%-os kedvezmény miatt hanem már jó pár éve.

Előzmény: hasutas1 #4166 hozzászólásaAmiről te írsz az az ideális és "elvárt" családi hétvége..
A valóság hogy a családok jó részének a "kirándulás" a vasárnapi "nagy" bevásárlás.
Legalábbis Dél keleten ez van hogy hétvégén főleg délelőtt tömve vannak.

Egy kis tapasztalatszerzése vidd el a családot egy szombat vagy vasárnap 10 óra körüli vásárlásra lehet hogy meglepődnél mi a szitu.Előzmény: DDT #4165 hozzászólásaLidl Tesco majd egy pizzázó vagy hamburgeres az útvonal.
Akkor a Lidl miért van tömve egész hétvégén mikor itt ilyen akció nincs is?
Feleségem egyik barátnője Lidl-ben pénztáros. Előtte Tescoban volt csak itt jobb a fizu.
Tőle 3-4 éve csak azt hallom hogy csak szombat vasárnap délelőtt ne kelljen beállnia a kasszába mert téboly az egész.
De holnap lemérem neked mennyit kell sorban állnunk a Lidlben és a Tescoban.

Előzmény: DDT #4157 hozzászólásaNem azért de az 5%-os kedvezmény előtt is vasárnap mindig dugig volt mind a Tesco mind a Lidl..
Nem az 5% a fő mozgatója a vasárnapi boltba járásnak hanem mert ez mindig így volt hogy ilyenkor a család együtt elmegy és bevásárol.
Abban igazad van hogy egyre jobban megnézik az emberek hogy mit vesznek mert drága minden és mivel nem csak az élelmiszer drágul hanem minden más is és mellé a fizetés nem nő vagy nem arányosan így megy a válogatás.

Előzmény: ..,-:) #3996 hozzászólásaGondolom arra utal hogy sokan bevásároltak ársapkás gázolajból sokkal többet mint amit ellehetne számolni a meglévő földekre...
Felénk is hallani hogy az egyik 50 hektáros gazdánál 7 ezer liter után érdeklődnek hogy azzal mi a helyzet..
"Várom" már én is őket.

Előzmény: Ervin91 #7446 hozzászólásaAz OTP-t elkell felejteni azok az átlagot veszik figyelembe nem a helyi szokásos árakat.

Megnézed a hirdetmények oldalon hogy milyen áron mennek felétek az az egyik legegyszerűbb.
Azt is nézd hogy másoké hány AK-s földek és ahhoz képest a tied mennyivel jobb.

Utána meghirdeted és megversenyezteted ha kis szerencséd van az ottani jó pár nagy gazdából ráfognak harapni.

A reális a 100-120 ezer/Ak ha meg verseny van határ a csillagos ég...

Előzmény: Mihály #7447 hozzászólásaA földadó tudtommal csak a bérbeadókra vonatkozik Vásárhelyen .Aki eladja annak nem kell fizetnie négyzetméterenként 1 forintot.
150 ezer forint egy aranykoronáért? A kollégának 35 AK-s földje van vagyis több mint 5 misi hektárja...
Azt még felénk se fogadnák el nem hogy kifizesse vki..

A realitás 100-120 ezer /Ak ha egy nagy gazda felfigyel rá. Ha nem akkor is 3 misiért arrafelé ellehet adni.

Előzmény: Makói 70-es #11872 hozzászólása"Azért nem vagyok sokszoros milliárdos"
Akkor ezek szerint csak egyszeres milliárdos a rokonod? :)

Pont a két végletet vázoljátok fel.
Egyikőtök azt mondja hogy rohadt egyszerű a tőzsdézés,míg te azt hogy vakvágány.
A kettő között van az igazság hogy nem egyszerű de lehet belőle pénzt kiszedni.
Viszont a jelenlegi időszakban tényleg csak szerencsejáték.
Megkell várni a háború végét és akkor kicsit normalizálódik a helyzet.Az OTP pl fele annyit éri kb mint a háború előtt és a helyzete se indokolná hogy ennyit zuhanjon így egy teljesen lezárt háború után várható hogy emelkedik.Így is azért kapaszkodik visszafele.
Addig meg van pl inflációkövető állampapír amivel kilehet bekkelni ezt az időszakot.
A deviza is egy út csak most olyan sokat már nem valószínű hogy rövid távon nagyot romlik a forint mert már így is fabatkát se ér.Attól hogy a kormányunk gazdaságpolitikájának a forint szétcseszése az alapcélja de neki se mindegy hogy milyen gyorsan..

Ahogy mosolygós kolléga is írja ha másért nem Margot-ért bőven megéri megnézni ... :)

Előzmény: .Richard. #3949 hozzászólásaMilyen fillérekért csurgatják az olajat? 80-90 dollár között ugrál hordonkénti ára.Normál időben meg kb a fele..Bőven meg van a hasznuk.Nem is akarják hogy lejjebb menjenek az árak mert folyamat csökkentik a kitermelést hogy nehogy túlkínálat legyen.Most visszaszedik a covidos pénzeket plusz kamatostul megszedik magukat..

A magyar helyzet meg elég érdekes hogy a MOL az uráli olajat veszi kb 30-35 dollárral olcsóbban mégis a brent árfolyamán számolja el...Nem véletlen hogy minden negyedévben rekord nyereséget produkál.

Előzmény: .Richard. #3945 hozzászólásaNem lesz itt 1200 a gázolaj se nemhogy a benzin.
Már szimplán attól hogy ráeresztenék a lakosságra a piaci árakat drasztikusan kevesebbet használnának még 600-700 forintnál is. Plusz akkor külföldről is jönne.Ha meg felmenne 900-1000-re a garázsban porosodna az autó főleg most hogy fogy a lakosság pénze.
Sztem tavasz végéig marad a stop rajta hogy azzal tudjanak kampányolni,addig elvánszorgunk azzal a kevéssel amit a MOL kiosztogat.

Előzmény: Pont #3943 hozzászólásaA cél kettős. Egyrészt politikai előnyt szerezni ezekkel az árstopokkal másrészt a vetélytársakat letudják morzsolni és amikor helyreáll minden nekik termeli a hasznot.. A beígért támogatást is csúsztatják halasztják kifizetni ahogy csak tudják..
A tározókban legutóbb még 70 napra volt emlékeim szerint elég.
Mi értelme feltölteni a normál szintre ha emiatt közben az országban meg alig lehet tankolni?
Ahogy írtam is közben a kiskutak szövetsége meg a tározókból kérne...

A kormány köszöni szépen jól elvan neki aztán mindegy hogy te mennyit traktorozol el 100 literért.Neki az a lényeg hogy maradj csendbe és max csak fórumon írkálj..Ahogy írod is amíg nincs komolyabb felháborodás addig marad ez a helyzet minden témában...Kormányunk viszonylag jól érzi a néplélek tűréshatárait így ellavíroz.

Előzmény: Pont #3941 hozzászólásaJaja nem szabad arra gondolni hogy a kiskutakat csinálják ki áá dehogy..
Sok értelme is van tölteni a stratégiai tárolókat mikor az országban hiány van és a kiskutak azt kérik hogy a stratégiaiból szabadítsanak fel nekik...Főleg hogy azt most sürgősen felkell tölteni nem lehet lassan hogy közben jusson a kiskutaknak is..Teljesen logikusan csinálják..

Megtudnak magyarázni mindent.. Lehet 30%-os is az infláció amíg egy bábellenzék van plusz egy alvó lakosság addíg nincs problémájuk.

Előzmény: Gandhy #11848 hozzászólásaJaja látszik is milyen egyszerű a tőzsde mikor sorra bukják az emberek a pénzüket..
Hányan fektették a pénzüket Tesla,Netflix papírokba mert hogy majd még 50% fog nőni most meg szívja mindenki a fogát.A kriptot meg ne is említsük mert annál nagyobb bukta nem nagyon van.A legjobb hogy most is azt mondják majd most indul be a kripto és vegyen mindenki közbe meg még mindig zuhan..
Eddig a legegyszerűbb az volt ha devizában volt a pénz mert a kormányunk gazdaságpolitikája erre épült hogy a forint minél silányabb legyen.Nekem is abban volt a megtakarításaim jó része.Viszont most már a 430-450-es euró -dollár szint már sok volt az országnak is.
Az infláció követő állampapír annyiból jó hogy az biztos ,nem bírsz bukni rajta,ilyen bizonytalan helyzetben sztem előnyös.Reálisan nézve államcsődre minimális a sansz így max attól kell tartani hogy megadóztatja.Annál mindenképpen jobb mintha otthon a szekrényben vagy csak a számlán csücsülteti az ember.

Ha meg vége a háborúnak és rendesen lebírják zárni, OTP-t érheti meg újra venni mert ott megint lehet 50%-os hozam is majd.Csak az még lehet akár több év is.

Előzmény: Pont #3937 hozzászólásaA fuvarozók ahogy kiderült hogy nem tankolhatnak 480-ért másnap már mondták is hogy plusz 20-30%-kal drágábban tud csak szállítani. Kell vagy nem?....
Magyarul alapjában véve már rég át van hárítva a lakosságra max csak egy indokot ad hogy még emeljenek kicsit a fuvardíjakon.Az árstop nagyobbat dob az infláción mert mindenki hárítja a lakosságra szépen beleépítik minden termékbe.
Ezzel csak a kisboltokból szelektál megint szépen épül a haveri birodalom.
Ahogy kiskutakat is rombolja szépen lefelé mert ebben nagy pénz lesz majd mikor átveszik tőlük és helyreáll az ellátás.Mondom ezt úgy hogy a nálunk lévő kis kutas kap rendesen most is hála a kapcsolati tőkéjének.

Üres a kassza mert megkellett venni a választási győzelmet,most már persze hogy nincs pénz semmire, felesleges is várni bmi segítségre bkinek.

Előzmény: Gofri #27712 hozzászólásaIgen.
Összbelépőktől függően 60-120 euró juthat hektáronként.Falugazdász azt mondta 80 euróval számolnak átlagban.Ennyiért már megérheti venni vmi használtat ha nincs saját.
Főleg hogy lehet ebből majd bérmunka is akár.Persze nem 5 hektár gyepre.

Előzmény: Selvin #27709 hozzászólásaPersze az a legegyszerűbb.Felénk Békésben nem is nagyon van már mit legeltetni..
Pár birkás még van meg pár tehenes de egy húsbikás mint én nem hajtom ki...
Sok gyepesnek még kaszája sincs,felveszi a támogatást és ideadja hogy csináljuk meg.

Az egész KAP egy baromság. Hogyan próbáljunk meg kicseszni a gazdákkal a környezetvédelemre hivatkozva.Majd 2030-ban megint kijön egy kimutatás hogy ez a KAP is haszontalan volt ahogy az előzőnél is kiderült hogy értelmetlen volt.
Ettől függetlenül mi megyünk minden földünkkel és ha tényleg elfogadják az indigo csávázást akkor nagyon könnyen meglesz.

Előzmény: Pisti09 #27694 hozzászólásaEzt az árat még húsvétkor hallottam.Elég jó árnak tűnik a 2 ezer,de hogy kijön e matek azt ti tudjátok.
Eladásnál megy még az előválogatás? Hogy megtapogatja a hátikáját és megy a levesbe..
Utána meg jön hogy súly alatti.. majd pedig hogy igaz hogy súly alatti de 50-100 ft-tal olcsóbban elviszi...
Ötödikes koromban emlékszem ment a szemétkedés hogy fikázták mindenkiét...

Sok mindenkinek az idei év volt a vízválasztó.. Mennek is a belföldi tehenes kamionok most hogy lejárt a tartási idő..

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Ha így végzed a lombtrágyázást, a növényeid látványosan meghálálják
Hirdetés
Ha így végzed a lombtrágyázást, a növényeid látványosan meghálálják
Tápanyagellátás szempontjából a június fontos időszakot jelent.
A Corteva bemutatta legújabb innovációit a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n
Sajtóközlemény
A Corteva bemutatta legújabb innovációit a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n
A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok álltak a középpontban.
Lucerna bála
Lucerna bála

10.000 Ft

MTZ ülés
MTZ ülés

10.000 Ft

Ásóborona
Ásóborona

560.000 Ft

Hesston körbálázó kényszerpálya rendfelszedőhöz
Hesston körbálázó kényszerpálya...

30.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]