Gázolaj árak 593 Ft Benzin árak 573 Ft EUR 382.26 Ft USD 354.74 Ft CHF 404.86 Ft GBP 445.63 Ft

Fórum

Becenév: otis
Csatlakozott: 2009-12-17 17:30:19
Utolsó belépés: 2023-07-10 19:04:28
Fórum hozzászólás: 1457

Fórumhozzászólásai

Előzmény: agronavigátor #8345 hozzászólásaNem igazán értem ezt a szarkazmust, én mindig is elismertem a tudásod földügyekben, soha nem tettem rád bántó megjegyzést. És megvallom, tőled is vártam volna valami észrevételt a kérdéssel kapcsolatban.
A lakcímadatokhoz csak annyit, hogy nagyon alacsony, max. 1 Ak részarányokról van szó, az egész nem érte el a 0,3 hektárt, így nem foglalkoztam vele nagyon. De ha már vannak új címek, gondoltam rendbe teszem ezt a pár négyzetmétert.

Előzmény: Balu21 #8346 hozzászólásaKöszönöm szépen a választ! Szerintem egy megyében élünk, csak a járás más, de reménykedem, hogy azért megyén belül nem lesz eltérés.
Sajnos a járási hivatalban lévő személy nem tudott ilyen mélységekben tájékoztatni, mint te! Mégegyszer köszönöm a segítséget!

Sziasztok!
Adott egy volt osztatlan tábla, ami megosztásra került. Az egész táblát én használtam, részben tulajdonosként is több mint 3 éve, egy -két elérhetetlen tulaj részarányát kivéve. Most, mikor a megosztás zajlott, hirtelen lettek új címek, amiken már el tudtam érni a korában elérhetetlen tulajdonosokat. De mivel ők nem kérték a kimérést, ők maradtak osztatlanban a tábla szélén, én kértem a kimérést és nekem így lett egy új 1/1-es hrsz-om, ami a saját tulajdonom. Most szeretném tőlük megvásárolni hivatalosan a területüket ami ugye osztatlanban maradt, de nekem meg szomszédom lett.
A kérdés az lenne, hogy hivatkozhatok-e az elővásárlás gyakorlásánál a 18. § (1) c) bekezdésére, azaz "az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül"? Azért vagyok kicsit bizonytalan, mert mivel új hrsz-ot kaptam, így erre a hrsz-ra még nincs meg a legalább 1 évem, ami a helyben lakó szomszéd fogalmánál meg van határozva: "a) aki helyben lakó és a legalább egy éve tulajdonában vagy használatában lévő föld szomszédos az adásvételi, a csere- vagy a haszonbérleti szerződés tárgyát képező földdel, ".

Előzmény: Mtz 550E #23872 hozzászólásaEngem is érdekelne, hogy azért kezelted mert így nézett ki már előtte is, vagy miután kezelted, azután nézett így ki!
Egyébként elsőre nekem is a fagyás jutott eszembe, idén is volt belőle felénk nem kevés smile crying
De kép alapján akár perzselés is lehet.

Előzmény: Ganajos #3001 hozzászólásaAzt szerintem senki nem állította, hogy semmilyen körülmények között nem kell fújni, és nem tűntek el, csak belefáradnak a folyamatos győzködésbe.
Tennék ide pár képet az árpán előforduló levéltünetek egy részéről. Szándékosan nem jelölöm egyesével név szerint. A képeken van mangán hiány, bór mérgezés, élettani levélfoltosodás és az egyik az, amiről már írtam neked, a lisztharmat fertőzés által kiváltott hiperszenzitív reakció. Ezek közül egyik sem kíván gombaölő szeres kezelést. Sajnos ezek terepi beazonosítása szinte lehetetlen, de egy kis utána járással meg lehet állapítani, mivel is állunk szemben. A gyakorlat általában az, hogy a legegyszerűbb megoldást választják, adnak neki valami fungicidet, és attól megnyugszik a lélek.
Kérdezted korábban, mit értek egészséges talaj alatt. Létezik egy olyan fogalom, hogy szupresszivitás, ez magyarul a talajaink betegség elnyomó képességét jelenti . Ez arra épít, hogy a talajt egy önálló élő rendszerként kezeli, ahol a természet törvényei szerint történnek a folyamatok. Egy egészséges talajban nem tud túlsúlyba kerülni semmilyen kórokozó, ami a termesztett növényeinkre veszélyt jelentene. Továbbá az egészséges talajban a növény is jól érzi magát, így ellenállóbbá válik mindenféle negatív külső behatással szemben.
De idáig tényleg sok meló eljutni, de nem lehetetlen.
Ne vedd bántásnak, de te továbbra is a saját álláspontod igazát erőlteted, nem érezni azt, hogy nyitott lennél a változásra, az új szemléletek megismerésére. Így szerintem nem is igen lehet meggyőzni arról, amit itt néhányan képviselünk.smile flowerssmile cool
A képek:

Előzmény: Ganajos #2943 hozzászólásaEgyik üszöggomba ellen sem tudsz állományban védekezni, az már mag korában megfertőződött. Amennyiben valóban üszög volt, nem valami más.
Volt idő, mikor én is elhittem a színes prospektusok ajánlásait, de szerencsére ez már megváltozott.
A jelenlegi helyzetet látva úgy érzem jól jártam a szemlélet váltással.

Előzmény: CirokMan #2901 hozzászólásaA legnagyobb faj és egyedszámot a pókok szolgáltatják. Egy keresztespókféle élete során akár 2-2,5 kg rovart is képes elfogyasztani. Érdekes egyébként, hogy a rovarölő szeres kezelések után ők az elsők, akik újra benépesítik az adott területet, azonban a többi hasznos szervezet már nem reagál ilyen jól.
Természetesen rajtuk kívül még számtalan segítőnk lenne, ha békén hagynánk őket. Nagy részüket szinte nem is vesszük észre, olyan aprócskák, 0,5-1 mm-es méretükkel el sem hinnénk milyen - emberi szemmel nézve - horrorisztikus módon végeznek az áldozataikkal.

Előzmény: Ganajos #2916 hozzászólásaNem szerencsés képről határozni bármit is, de árpa esetében nekem az első képről inkább a lisztharmat elleni hiperszenzitív reakció jutna eszembe. Amire te gondolhatsz kórokozó, az alapból nekrotróf kórokozó, míg a lisztharmat biotróf, azaz neki az előbbivel ellentétben nem célja elpusztítani a gazdanövényt, sőt. A kezedben tartott levelet elnézve nekem az látszik, hogy viszonylag jó kondiban lévő állományod van, ezért a lisztharmat is szívesen telepedne meg, de mázlid van, mert rendelkezik olyan tulajdonsággal ez a fajta, hogy támadás esetén inkább feláldozza az érintett sejteket, elpusztítja azokat, hogy az élő szöveteket igénylő gomba ne jusson élettérhez. A nekrotrófok amúgy is az idősebb illetve legyengült növényi részeket támadják meg. A képen látható levél szerintem nem nagyon szenved hiányt semmiből.
Egyébként maximálisan egyetértek az előttem hozzászólókkal. És én ezt nem annyira ökoként kezelném, hanem az egyébként is kötelező jellegű integrált védekezéssel való teljes összhangként értékelném. Fehérítő ellen én magam sem tudom mikor védekeztem utoljára, sőt úgy általánosságban sem használok rovar és gombaölő szereket sem.
Egészséges talaj = egészséges növény. Idáig eljutni sok meló, de nem lehetetlen.

Lehet, hogy korábban már volt, de belinkelem én is. A G7 portálon egy új szuperhatalom születését vizionálták az olvadó permafrosztból, már két évvel ezelőtt. Nyilván nem egy termelési év alatt fog mindez megvalósulni, de lassú víz partot mos, szóval az irány jól kivehető.
Új szuperhatalom születhet az olvadó földből

Előzmény: 72 #8724 hozzászólásaMivel az idén jelentősen megemelkedtek a tagdíjak is, az alábbi adatoktól lényegesen nagyobb lesz a tagdíjból befolyó összeg.
NAK 2021 költségvetése

Előzmény: tri #11964 hozzászólásaAlapművelésnek rövidtárcsa 15+áfa-ért, nulla NPK, max 60 kg nitrogén folyékony formában, és ha van csapadék egy jó hibriddel bőven 10 tonna felett jön le egy hektárról. Idén a jó hibrid (DKC 5182) 5,3 tonnát adott 17-es vízzel. A kukorica helyzet felénk is hasonló volt, kb 20% maradt meg aratásra, de még ott is sok volt az üresjárat, 0,5-2 tonnás átlagokról jöttek hírek másoktól.

MrPoke szeret hergelni, de sok igazság is van abban amiket ír. A közgazdasági részéhez nem kívánok hozzászólni, ahhoz nem értek nagyon. De a talajokkal kapcsolatos dolgokban maximálisan egyet tudok vele érteni. És nem annyira termelési körzet függő a dolog, majdnem mindegy, hogy az ország mely részén gazdálkodsz, ha odafigyelsz, tanulsz, tapasztalsz, néhány év után már jönnek az eredmények. Volt alkalmam belelátni Tisza menti öntéstalajokon garázdálkodó nagyüzem mindennapjaiba és meglepődve láttam, hogy arrafelé is vannak újító kedvű gazdák, akik fényévekkel előrébb jártak talaj szempontjából, mint a nagyüzem aki a 600 LE csodamasináival folyamatosan gyilkolta a talajait.

Ja, és felénk nulla a kukorica mozgása, senki nem keresi, árat sem mondanak, még a háztájis nénik/bácsik is visszáb vettek a felhasználásból. Takarmánybúza ment el 100 tonnás tételben 110 ezerért az egyik kollégának.

Előzmény: BNC01 #1 hozzászólásaDicséretes a kezdeményezés, de szerintem ez is olyan magyarosra sikeredett. Miért csak az egymással hozzátartozói láncolatban állók számára teszik lehetővé a gazdaság átadását egy fiatalabbnak? Mi a helyzet azokkal az idős gazdákkal, kiknél nem megoldott az utódlás, ahol egyik lehetséges örökös sem akar tovább gazdálkodni, vagy egyáltalán nincs is örökös? Biztos mindenki ismer ilyen gazdát szűkebb vagy tágabb környezetében. Ilyen esetben miért nem lehet egy nem családtag fiatal számára átadni a gazdaságot, nyilván a megfelelő ellenszolgáltatásért, hasonló elvek szerint, mint a törvényben leírtak?
Szerintem sok esetben a lehetséges átvevő örökösök már eleve ott vannak a gazdaság életében, vagy ÖCSG tagok, vagy valamilyen társas vállalkozás tagjai, ahol egy egyszerű szerződésmódosítással megoldható mind a földek, mind a gépek átírása.
Azokban az esetekben pedig ahol nincs utód, a vagyont, jellemzően a földeket meg oda dobjuk koncnak a földéhségüket soha ki nem elégítő földesuraknak, elvéve a lehetőséget egy új generációtól.

Előzmény: TeljesenMindegy #87704 hozzászólásaNem tudom itt van-e a helye, vagy inkább a poén topicban, de az árnyékkormányról rögtön ez ugrott be:
Biden elnök úr már gratulált is az árnyékkormány tagjainak!

Előzmény: Csera #5386 hozzászólásaKötelezettségvállalással érintett egybefüggő területnél kisebb terület is visszavonható, többek között akkor is, amikor az osztatlan megszűnése miatt csökken a terület, vagy változik az elhelyezkedése. Szerintem azt az 50 métert le kell csípni, újra felmérni az EOV koordinátákat, shp.-t feltölteni a visszavonási kérelemmel együtt. És mivel eddig még kifizetésre nem került sor, így vissza sem kell fizetni semmit.

Előzmény: gyorfy10 #11343 hozzászólásaAkkor hagy jöjjön egy másik megfigyelés:
Tábla összevonásoknak köszönhetően két művelésmód és két különböző elővetemény 3 táblában. Kettő, évek óta általam művelt (vagy nem művelt, kinek hogy) terület közötti tábla is egybe lett művelve az ősztől. Ez a középső tábla korábban hagyományosan volt művelve, semmi takarózás meg ilyen úri huncutságok, folyamatos feketére művelés volt a bevett szokás. Balról haladva az első tábla előveteménye repce volt, a középső napraforgó, és az utolsó is napraforgó volt. Az első repce előveteményes aratás után kapott egy Jokert, majd vetés Rapiddal. A középső tábla napraforgó aratás után két sorral meg lett tárcsázva (sima V-tárcsa), majd vetés ( a korábbi használója azt mondta, ezt így illik átadni). A harmadik tábla napraforgó aratás után kapott egy aprítóhengert, majd vetés. Egyformán Mv Nádor került elvetésre 250 kg/ha normával október 27-én. Alapműtrágya nem ment ki. Tavasszal 60 kg/ha nitrogént kapott folyékony formában. Egyszer kapott egy Aurórát veronikák ellen a repcés rész, illetve később kapott 0,5 l/ha Overdose-t az egész terület. Sem gomba ölőt sem rovarölőt nem kapott az állomány. Kapott viszont egyszer 3 l/ha Amalgerolt illetve 3 l/ha Dell Agro-t. Majd június végén aratás.
A repce előveteményes 61,92 q/ha lett malmi, 82 hl súllyal 32 sikér és 14 fehérje.
A középső napraforgó előveteményes 34,5 q/ha lett takarmány 79 hl súly 23 sikér és 9,5 fehérje.
A harmadik szintén napraforgó előveteményes 46,25 q/ha lett szintén takarmány 80 hl súly 26 sikér és 11,5 fehérje. Mindhárom esetben 8,5 %-os nedvességgel smile scared
A fasor túloldalán lévő intenzív, hagyományosan művelő gazda, igaz, neki csak napraforgó után volt a teljes terület vetve, de elmondása alapján alig lett több, mint 30 q/ha, a fajta úgyanúgy Nádor volt. De ő az ősszel 4 q/ha DAP-al indított ami mellé még oda tett 3 mázsa kálit is a biztonság kedvéért. Ezt a jóég tudja hány művelettel sikerült bedolgoznia, de kb tárcsa után grúber, majd újabb két sor tárcsa. Tavasszal 130-140 kg nitrogén hatóanyag ment ki folyékony formában, gyomirtás, két gombaölő, három rovarölő, (amiből az utolsó tejes éréskor ment ki, mert a szélén meglátott 3 Vetésfehérítő imágótsmile scared)
Szóval ami nekem tanulság az egészből, amit már korábban is említettem talán pont ebben a topikban, hogy bár sokan ki nem állhatják Kökényt, de ő erre már egész korán felhívta a figyelmet, már mint arra, hogy nem lesz itt mindig korlátlan mennyiségű olcsó műtrágya. Nem azt mondom, hogy lehet nitrogén műtrágya nélkül termelni, mert azt én sem merném bevállalni. De foszfort kálit meg egyéb ilyen kevert, komplexeket már évek óta nem szórok. És nitrogénből sem feltétlen kell akkora mennyiség, mint azt a különböző "szaktanácsok" ajánlják. Ha tudatosan hozzáfogtunk időben a talajok élettel való feltöltéséhez, akkor ez a rendkívüli helyzet sem vág annyira orrba, mint másokatsmile flowers

Előzmény: barazdabetyar. #181 hozzászólásaHűtésre tökéletes, de fűtésre valami más opciót keresünk, mert arra nekünk nem jött be. A légcsatornásra pedig olyan árat kaptunk, ami rögtön elvette a kedvünket, szóval valami paneles megoldás után kell nézni. Kérdés, hogy azzal hogy boldogulna a jelenlegi hálózatunk.

Mai cikk az origón: Itt a bizonyíték: a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést
Pelikánhoz hasonlóan, én sem vagyok elég képzett ideológiailag, ezért jó lenne, ha valaki elmagyarázná, hogy akkor mi is folyik éppen!

Előzmény: Gatti #52388 hozzászólásaA szürke zónában várva az esőre, erről a térképről most akaratlanul is ez a kis jelenet ugrik be:
Van esély!

Előzmény: Bárány #23278 hozzászólásaNe legyetek már ennyire tapintatlanok. A Radócz/Kémlelő felálláson is tök jól el lehet szórakozni. Hátha itt is ki alakul majd hasonló beszélgetés.smile rolleyes

Előzmény: VMisi #1756 hozzászólásaNem húzza be semmi, egyszerűen beszorul a kalász a levélhüvelybe, majd a levélbe. Ez tipikus tünete a súlyos rézhiánynak, amit ez a mostani extrém szárazság tesz igazán hangsúlyossá.

Előzmény: VMisi #1752 hozzászólásaEz súlyos rézhiány tünete. A pók, amit a kezedben tartasz az pedig a Fehér karolópók - Thomisus onustus, egy igen csak falánk ragadozó család egyik tagja. Szóval védekezni nem kell. Sajnos az idei aszály nagyon sok rég vagy soha nem látott tüneteket produkál szinte minden kultúrában.

Előzmény: atisgyulai #770 hozzászólásaAz egyik megye Növényorvos kamarájának az elnöke kategorikusan kijelentette, hogy amennyiben egy növényorvost találnak egy permetezést végző drón mellett, azt azonnal kizárják.
Egyelőre még ott tart a dolog, hogy már van rendelet a típus minősítésre, de engedélyezett szer még nincs. Kísérleti kezelések ha jól tudom zajlanak, aztán lehet, hogy ennek az égisze alatt permetez, aki permetez drónnal.

Előzmény: Devyd #2330 hozzászólásaTovábbá a Veronikák már lassan elvirágoznak, ilyenkor már nem sok vizet zavarnak. A kárt már megcsinálták. Azt vagy ősszel, vagy nagyon korán tavasszal egy jól irányzott Aurórával kell kiütni.

Előzmény: Nskype #4147 hozzászólásaVagy 3 éve egyik ismerősnek rugózás nélkül, de gyári homlokrakodóval nettó 10-ért sikerült eladni alig két hét alatt. Pár hónapja másik kolléga rugózott fülkével, EC váltóval nettó 12-ért tudta eladni, de sokáig kellet hirdetnie. Gyártás és üzemóra mindkettőben hasonló nagyságrendű volt. Remélem kiindulási alapnak megteszi. Egyébként venni akarsz vagy eladni?

Előzmény: Nskype #4145 hozzászólásaMilyen váltóval van szerelve illetve az ülésen kívül rugózik-e bármi más?

Előzmény: Bárány #2985 hozzászólásaNálunk a kolhozban a ranglétra úgy nézett ki, hogy először a fiatal suhancok mentek vetés után gyűrűshengerezni, és akin látszott, hogy tudja tartani az egyenest, azt kezdték el betanítani vetésre is. Ennek mai napig nagy hasznát veszem!

Előzmény: GREVEN #2326 hozzászólásaIgen, nincs vele gond. Kicsit megtekergeti a kezelés után, de soha rosszabb termésünk ne legyen, tavaly az itteni körülményekhez képest nagyon szépen termett a Viballa után is.

Előzmény: VMisi #331 hozzászólásaIgen arra.

Előzmény: envagyok2 #325 hozzászólásaTudnám még javasolni a Rexade illetve a Genius nevű terméket, a bennük lévő piroxulam ha ki nem is fogja vinni, de tapasztalatok szerint meggátolja a maghozást. Ugyanakkor ahogy írjátok is, a nagyon vékony levél miatt olyan fúvókát kell használni, ami garantálja a legnagyobb fedettséget. És itt is, mint egyébként mindenhol, nagyon fontos a permetlé pH-ja!
Kétszikű kultúrákban pedig az évelőkre való dózissal érdemes a kezelést elvégezni.
Egyébként sajnos nagyon sokan emiatt fogták fel újra az ekét. Nálam 3 éve jelent meg, de még sikerült megakadályozni a szétterjedését. Valószínű a méhlegelő sávban használt vetőmaggal érkezhetett, mert onnét indult ki a fertőzés.

Előzmény: Bárány #7498 hozzászólásaÉs ha még hozzácsapják az felolvadt szibériai részeket is, akkor tényleg meg lesz az új gabona nagyhatalom: Új szuperhatalom születhet az olvadó földből

Előzmény: falugazdász22 #3092 hozzászólásaPontosabban egy Nem és egy Nincs a helyes megfejtés. Végre értelmesebben lehet válaszolni erre a kérdésre.

Mindenféle politikai célzás nélkül az elmúlt napok margójára egy régi kabaré:

Előzmény: Ádám05 #5041 hozzászólásaIgen lehet, részlegesen és teljesen is, de a részleteket a VP4-10.1.1-21 Felhívás VII. fejezetében találod, ott talán pontost választ kapsz a kérdésere:
Az oldal alján van a Felhívás
Jó tanácsként annyit mondanék, hogy mindenféleképpen jelentsd a Kincstár felé a visszavonási szándékodat, mert ha csak nem nyújtasz be kifizetési kérelmet, a második után kizárnak, és jó eséllyel fogsz kapni egy alapos ellenőrzést, ami szerintem neked sem hiányzik.

Előzmény: Dvili #6492 hozzászólásaSok mindenre ráakasztják a fokozatmentes jelzőt, és van is sokféle váltó, amit tekinthetünk is annak. De olyan faék egyszerű ám mégis nagyszerű egyik sincs, mint a Fendt variója. És talán túl merész a kijelentés, de talán ez áll a legközelebb a hidrosztatikus hajtáshoz, nyilván nem az, de ebben nem sok fogaskereket találunk. Mondjuk ennyi erővel a kombájn sem tiszta hidrosztatikus, mert ott is van fogaskerekes váltó, meg a lehajtásokban is van bőven. Tisztán talán egy önjáró permetezőt nevezhetnénk annak.
Az viszont tény, hogy ha a tarlón rakottan lehasalok, a kombájn úgy szedi ki a traktort pótkocsistól, hogy időm sincs sebességbe tenni. Illetve egy-egy csapadékos őszön amikor hason csúszva kell leszedni a 10+ tonnás kukoricát, azért vallatva van rendesen a hajtás. Apu 86-ban kapta meg a Dominátorát 3 másik társával együtt. 15 évig hajtottuk, kapott hideget meleget a kolhozban, ahol menni kellett minden körülmények között. Aztán még 5 évig volt a látókörömben, de addig mindvégig bontatlan volt a hajtása. Na jó, talán bordás hüvelyt kellett cserélni, de erre nem emlékszem pontosan.

Előzmény: dnsv #388 hozzászólásaTanár úr egy októberi fb posztjában ír erről, azonban egy fiatal ellenzéki politikus - aki az agrár és vidékfejlesztési programot koordinálta - a hozzászólások alatt arról biztosítja, hogy sok-sok egyeztetés zajlott a témában, szakértőkkel, civilekkel, és az előválasztások után lesz erről majd országjárás is. Na majd meglátjuk, mivel és legfőképpen mikor fognak előrukkolni.
Az biztos, hogy a jelöltnek a korábbi interjúi nagyon ellentmondásosak, hol így, hol úgy nyilatkozik. Van ahol kormánypárti van ahol ellenzéki, van amikor támogatja az ökológiai szemléletet, van ahol elképzelhetetlenek tartja.

Ha előveszitek a varázsgömbjeiteket kedves gazdatársak, jobbról is meg balról is, vagy akár középről, mi a véleményetek a napokban meghirdetett szakpolitikusok közt megjelenő mezőgazdaságért felelős szakpolitikaikabinet-vezetőről? Mi várna a magyar agráriumra az ő irányítása alatt? Ha valaki nem tudná, itt a napokban megjelent lista: Ők irányítják az ellenzék szakpolitikáját
A többiekkel ne foglalkozzunk most, csak kimondottan az agráriumért felelős személlyel kapcsolatban lennék kíváncsi, ki hogyan látja eddigi munkáját, az általa képviselt irányvonalat.

Előzmény: ÁdámZoltán #1605 hozzászólásaValóban van egy ilyen szabály, azaz ha alanyi mentesként túlléped a 12 milliót, akkor automatikusan ÁFA körös leszel, de ez az általános szabályok szerint adózókra vonatkozik. Mezőgazdasági őstermelőként, amikor arról nyilatkoztunk, hogy alanyi mentességet kérünk kompenzáció mellett, akkor különleges jogállású adóalannyá váltunk, így ránk ez a szabály nem vonatkozik.

Előzmény: bandigh #13749 hozzászólásaA talajélethez hozzátartoznak a hasznos ízeltlábúak is, amikből lényegesen több van, mint kártevőkből, és lényegesen érzékenyebben reagálnak a rovarölőkre, mint a kártevők, amikben viszonylag gyorsan ki szokott alakulni a rezisztencia is.
Ezért nem szerencsés a rovarölő szerek alkalmazása, pláne nem megszokásból, minden kezeléshez lökök valami olcsó piretroidot, ártani nem árt felkiáltással, mert igen is árt, nagyon sokat.

Előzmény: horvath.agro #13384 hozzászólásaAz abszolút hülyeség ott kezdődik, ha valaki beszűkül a saját kis mikro környezetére, és onnét próbál meg nagy és általános igazságokat megfogalmazni. Azért kell járni az országot, hogy minél jobban szélesítsük a látókörünket, és ne hülyézzünk le senkit, aki egy kicsit is másként látja a dolgokat, mert éppen nála mások az adottságok. Továbbá azért is érdemes eljárni ilyen talajos, növényélettanos "szeánszokra", mert talán egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, mi is van a lábunk alatt a sáron és poron kívül, és így talán elkerülhetjük az olyan blamákat, amikor valami netes fogadatlan prókátor "tanításai" alapján harsogjuk tele a netet, majd 3 év "ötcentizés" után elővesszük a grúbert, mert a lényeg továbbra sincs megértve.

Előzmény: ND #13392 hozzászólásaA talaj- és növényélettanról a gyakorlatban

Szabó István nagyszerű előadásmóddal rendelkező, nagyon jól felkészült szakember. Már csak miatta is érdemes kilátogatni, amennyiben az idő engedi. Bár elnézve a csapadék eloszlást, most arra nem sok értelme lesz talajszelvényt elemezgetni a sár miatt.

Előzmény: A vasalás témája #4906 hozzászólásaHa megnézed a 3. számú mellékletet (Területmérési jegyzőkönyv), az általános adatoknál az utolsó előtti pont így szól: "Támogatható területnagyság (hektár, két tizedesjegy pontossággal, a kerekítés szabályai szerint, körbemért terület és a kivett terület(ek) különbsége):"
Szerintem elég kell legyen annyi, hogy ide beírod azt a területet, amit a MÁK felület vágása után kapsz a KET-edre. Ezt egyeztesd a földmérőddel, aki kinyomtatás előtt beírja azt a területet, ami támogatható, majd kinyomtatja, aláírja, elviszi neked, te is aláírod és 10 évig megőrzöd.
Ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor a "Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egyedi azonosítója (az elektronikus benyújtó felület által generált egyedi azonosító):" is beírod.

A hozzászólás írójának a neve alig vehető észre még asztali gépen is, mobilon még annyira sem. Ellenben akinek a válasz szól, annak a neve túlontúl hangsúlyos. Fordítva lehet szerencsésebb lenne.

Nem volt túl népszerű Kökény, de már 7 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet erre a lehetőségre is, azaz nem lesz mindig olcsón elérhető műtrágya a piacon. Aki akkor egy kicsit is komolyabban foglalkozott a témával, és nem szektásodott, kereste az új lehetőségeket, azt most talán kevésbé vágja mellbe ez a brutális áremelkedés műtrágya fronton. Akik most akarnak változtatni, azoknak valószínű fájdalmas lesz, hiszen nem fog egyik pillanatról a másikra átállni a talajuk a csökkentett dózisokra. Felénk még most is van aki 3 mázsa DAP-pal és 4 mázsa kálival indítja a búzáját, tavaszra pedig a megszokott 6-7 mázsa nitrogénnel tervez, amennyiben fog tudni vásárolni. Kíváncsi leszek, hogy hová fog ez a dolog fajulni tavaszra smile sadsmile unsure

Előzmény: Ares 826 #253 hozzászólásaAz a hidas, ami leszór 3-400 hektárt egy nap alatt, az nekem biztos nem fog sem repcében sem napraforgóban állományt szárítani. Mekkora tempóval kell ahhoz rongyolni, hogy ez meg legyen? Napraforgó esetében egy bókoló tányérállású, rendesen beállt állomány esetén, ahol a sort is alig lehet kivenni, szerinted mekkora pusztítást végez ha 25 km/h sebességgel haladó gép? A Dammannal max 15 km/h sebességnél a 200 hektár sincs meg naponta. de cserébe nincs is taposás. De amint lesz normális jogi háttér én is biztos a drón mellett teszem le a voksom ha magas állományban kell valami ellen védekeznem.

A palyazat.gov.hu oldalon megtalálhatóak a jövő év elején induló AKG felhíváshoz kapcsolódó dokumentumok. Az észrevételeket, javaslatokat 2021. augusztus 9. napjáig lehet megtenni, ami valljuk meg őszintén nem túl sok. Egyébként komoly támogatási összeg növekedések várhatóak az előzőekhez képest.

Előzmény: endypapa_20120 #7011 hozzászólásaJúnius 9 és 12 között volt ennyiért leakciózva a Kauflandnál 1,39-ről.

Előzmény: Sk Laci #21662 hozzászólásaNagyjából 20 Bársonylégy faj fordul elő a Kárpát-medencében, de egyik sem veszélyes kártevő. A képen valószínű egy Tavaszi/Márciusi bársonylégy hím látható. Az imágó nem károsít, a lárva sem igazán, hiszen korhadék fogyasztó. Szóval ha van elhalt szerves anyag/szármaradvány a talajban akkor nem fanyalodik rá a kultúrnövény gyökerére. Ez amúgy is inkább a Kerti bársonylégyre jellemző. Szóval emiatt nem kell rovarölőznöd.

Előzmény: bandigh #754 hozzászólásaNem akartam demagóg lenni, megsérteni meg pláne nem akartam senkit, csupán a személyes tapasztalatom írtam le, ami nyilván, csak egy szűk szelet kicsiny országunkban, és ebből nem lenne szabad általánosítani, de a véleményem akkor is ez. Nem, nem lehet beültetni a szarvasba sem akárkit, de ha választani lehet, akkor inkább abba. Sok nagyüzemet és maszekot látok, ahol ment a flancolás a Fendt-ekkel, aztán ahogy jöttek a milliós bajok a váltóval illetve a motorral pár ezer óra után, nagyon gyorsan jöttek a Johnik, amik lényegesen kevesebb hibával mennek adott gépkezelői mentalitással illetve előképzettséggel. Nem a sok diplomás parasztoknak készülnek a Fendt-ek, de feltételeznek némi műszaki vénát, illetve azt, hogy legalább a kezelésit olvassa el valaki. Az amerikai farmert sem tartom hülyének, sőt, de ott sem csak a szarvas az isten, és azért nagyon sok külföldi, jellemzően mexikói vendégmunkás ül a gépeken, főleg a nagy bérmunkázók flottáiban, szóval egy bizonyos szint fölé nem is nagyon akarnak menni. És ezzel megint csak nem a hazai kollégákat akarom megsérteni, mert tényleg vannak jó és rossz példák mindkét oldalról

Előzmény: VMisi #749 hozzászólásaHogy a határban kell terhelni a gépet, vagy valami ilyesmi, már nem emlékszem, csak mesélték.smile innocentsmile blush

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


A matematika segíthet a kukoricatermesztésben?
A matematika segíthet a kukoricatermesztésben?
Új összefüggéseket fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói.
Mi lesz, ha elfogy az utolsó kenyér?
Mi lesz, ha elfogy az utolsó kenyér?
Hogyan jutottunk ide? Mi a kiút ebből a zsákutcából?
I H 8 soros kultivátor
I H 8 soros kultivátor

1.100.000 Ft

Kolaszewski 4 az 1-ben kanál készletről,  kedvezményes áron
Kolaszewski 4 az 1-ben kanál készletről,...

1.850 EUR

Lajta ekét keresek cserélek
Lajta ekét keresek cserélek

10 Ft

NAS 676 (2015)
NAS 676 (2015)

5.950.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]