Gázolaj árak 629 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 394.79 Ft USD 367.51 Ft CHF 412.03 Ft GBP 466.42 Ft

Fórum

Becenév: Chillout
Csatlakozott: 2010-01-24 01:11:33
Utolsó belépés: 2022-06-09 17:24:47
Fórum hozzászólás: 46

Fórumhozzászólásai

Előzmény: JOSEY #104 hozzászólásaTavaly nem fellebeztem meg nagyimnak a tagdíjat. Egy földhasználat volt még amit rendeztünk tavaly márciusig. Átkerült az én nevemre. Az átírás után kérdeztem az ügyintézőt pont emiatt, hogy lát valamit még a rendszerben? Mi miatt kaphatott NAK-tól tagdíjat? Őstermelői már nincs kiváltva neki, regisztrált bevétel nem volt a nevén évek óta. Földhivatali ügyintéző azt mondta lehet emiatt az 1 hónap földhasználat miatt. Amúgy minden piros nála. (itt a földműves nyilvántartás pirosra gondolok)

Sajnos idén februárban nagymamám elhunyt. Most szólt a szomszéd hogy jött a NAKtól levél neki. Gondolom a tagdíj lesz benne...

Nekem is megjött a fiatal határozat.
2. éven igenyéltem. Terület ugyanaz mint 2022ben. De idén csak a fiatalnál belekötött 7 ha-ba (tavaly nem volt gond) hogy jogosulatlan igénylés és még beszankcionált mellé 10 ha-nyi büntetéssel...Nem indult vidáman a reggel.

Előzmény: tamás820 #1039 hozzászólásaIgen, adatváltozással.

Nekem csak egyszer kell, de ha több művelet akkor gondolom még egy módosítót beadsz.

Szóval adatváltozás kérelem -
-Lemész a táblaadatokig. Fülig. Itt az AOPos vállalással érintett táblák (kiválasztás tábla sorszám alapján) M/A jelölést kapnak.
-Bekattintotd a táblamodositast, nyomj egy igent a felugro ablakra
-kattints a módosító soron a szerkesztés ikonra
-bejön a térkép nézet
-nekem a falugazdász már jelölte az elvégzendo AOP művelet (kondicionalo), kapott egy /1 sorszámot. Azt kijelölöm.
-másodvetes./agrotehcnikai menüpont alatt meg tudom adni a kijutotatott szert és az időpontot. Beirom, mentem kész.
-ha többször kell kijuttatni a szert az okirat szerint:
-akkor a címsávban az NPLFA/Agrotehcnika beszúrásra kattints
-kapsz egy /2 sorszámot a tablara. Ez itt ismét tudsz majd egy kijuttatast jelölni új időponttal.
Mentes és a kijuttatasokat mint Módosító sor fogod látni a táblaadatok fülnél.

A segítséget itt találod:

www.mvh.allamkincstar.gov.hu/documents/d/guest/ek_2023_kerelembeadas_felh_kk_7

Sziasztok!

Lehet csak én aggódom túl, de ti hogy értelmeznétek a fiatal gazda területalapútámogatás feltételét:

A kiadott tájékoztatóban a jogosutsagi feltételek:
a, nem nyújtott be még egységes kérelmet, vagy már legkorábban 2019ben igényelt fiatal gazda támogatást
b, mezőgazdasági tevékenységét 2022. jún 9-e után kezdte meg
c, megfelel a korra és képzettség vonatkozó kriteriumnak
d, alaptamogatasra is nyújt be kérelmet

Első egységes kérelmem tavaly adtam be ahol igényeltem és meg is kaptam a fiatal gazda területalapu támogatást. Még 4 évig ugye fentiek alapján kaphatnám.

Tájékoztatóban szerepel hogy:
"Aki jelenleg részesül ilyen támogatásban és még nem telt le az öt éves részvételi idoszak valamint megfelel a kibovitett feltételeknek akkor 2023tol is részt vehet"

"a mezőgazdasági tevékenységét önállóan nem korábban mint 2022 jun 10-én kezdte" az gondolom csak az új ciklusban első igénylésnél számít és azt csak nem nézik újra mert az hülyeség is lenne...

"Hogyan kerül meghatározásra a mezőgazdasági tevékenység megkezdesenek időpontja"
Alábbiak közül a korábbi:
A, fiatal termelő nyilatkozata
B, kincstar által adminisztratív nyilvántartások alapján megállapított

(Ha a kincstár nem tudja megállapítani akkor dönt a nyilatkozat)
Kincstar úgy állapítja meg:
Első mezőgazdasági kérelem vagy pályázat benyujtasanak időpontja vagy az alabbiak.. "
Igen ez akkor egymás kizáró (korábbi igénylés és ez feltétel). Vagy az én értő olvasásom béna vagy néha ezekben a tájékoztatókban lehetne szerencsésebben használni az "és, vagy, ha, akkor" szavakat.

Előzmény: Boldizsar90 #28303 hozzászólásaMajd csak jelentkezik valaki aki nem elutasítót kap. Én nem lepődtem meg illetve számítottam rá, hogy innen nem jön pénz.

Amúgy ennek a módszertana is kicsit olyan, mint amit megszokhattunk a KSHs számításoknál:
-bruttó átlagkereset
-munkanélküliségi mutatók számítása
-infláció

Olyan számot hozunk ki amit akarunk.

Kárenyhítés elutasító itt is.
Egy része vicces:
Ha az 51 000 Ft / t-ás kukorica referencia árhoz nézzük a dolgokat akkor végül is tavaly fergeteges évet zártam. smile rolleyes

Előzmény: R Sándor #22880 hozzászólásaNem mind ugyanolyan, a 6 tonnás átlagú mélyebben fekvő terület. Nagy különbség nem szokott lenni köztük normál évben.
(a 6t/ha-s területen 2020-ban 2ha kukoricát kivitt a sok eső miatti vízállás...Valamelyik éven elvesz, most adott)

Végeredmény:

Dkc 4943 - 12 ha - 10q / ha
Dkc 4897 - 3 ha - 0 q / ha
Dkc 4897 - 5 ha - 60 q / ha

Előzmény: Chillout #8205 hozzászólásaMa a maradék 1/3 is lekerült:
29q/ha és 7-es vízzel...közel duplája...
Csak hogy tornázza fel az átlagot. A jobb vízgazdálkodású terület volt....

Előzmény: DDT #8206 hozzászólásaAlapkezelés nem kapott bemosot, késői csapadék miatt a kétszikűek később és nem egyenletesen jöttek.. A max dózisú listego pro elég sok gyomot nem vitt ki, és erre jött egy viballa kezelés ami legalább a szerbtovist és parlagfüvet takarította.

Rovarölő: tele volt levéltetűvel (eddig ilyet még nem láttam) és fodrozodott már a levele is

Gombaolo + lombtragyaval együtt ment ki. Azt ki is hagytam. Akkor még bíztam a csapadékos júniusban. Tény hogy a gombaölő volt a felesleges kiadás...

Előzmény: Chillout #8138 hozzászólásaÉs úgy is lett. 15q/ha...
13as vízzel tegnap csepergő esőben.
Fedezeti pont - támogatást nem számolva- épphogy nincs meg. (csak az inputanyagok sokat elvittek: 3x gyomirtas + 1 rovar + 1 gombaölő, 2q kevert 1.5q péti)

Miért ne most kapjuk meg a 100+ mm-t szeptemberben. Itt Sz-Sz-B megyében még rengeteg napra kint. A mélyebb részen lévőket még nem is lehetett vágni. Nekem is 1/3 még hátra.. Talán majd október közepén...

Tavaly ősszel rendeltem az emelkedett árakon (220e / t volt a Péti, 240e a kevert NPK, százalékot most meg nem mondom) 3q/ha + 1q kevert a kukorica alá, 1.5q péti és 2q kevert a napraforgó alá)

Tekintve hogy a kukorica 0-zik idén (vagy jó indulattal maximum 1 t/ha) ilyen műtrágyaárakkal nem rendelek és nem szórok alapba...meglatjuk hogy alakul a téli csapadék, és ha kapható anyag májusban és látni azt is, hogy nem 10 mm eső esik akkor, talán sorközművelésnél kapnak 1-2q-t/ha-t a növények. Persze tőszám visszavéve. Marad most a minimális kockázat. Még egy ilyen évet nem lehet kibírni...Nem látni a matekot mögötte mi lesz. Ha látnám inkább tőzsdéznék...

Kerestem az egyik táblában hogy van-e olyan folt amibe a kombájnnak érdemes belemenni és nem az egészet bezúzni... Hát... Nem találtam...

30 tövenként 1 cső. Ez közelebb van a 0 t/ha-hoz mint az 1t/ha-hoz.


Aszály

Nem értem mi ez a sok negatív felhang, hogy nem lesz termés. Ha a vonalzó megfelelően végére rakom akkor ez bizony egy 30 centis cső.(és ez is csak kb. minden harmadikon...)

Előzmény: blsjela #8139 hozzászólásaJaa persze. Egyszer hopp. Másszor kopp. Mezőgazdaság ilyen de jól tudjuk. (2020 és 2021 itt átlag feletti volt) Csak 2023 ne legyen aszályos mert az nagyon fájna.

Minden blsjela-s képre kell egy kompenzáló.

Gyerünk napraforgó, mentsd meg az évet nullszaldóra (legalább a fedezeti pont legyen meg). 15 ha kukorica sült fel, jo lenne egy 1.5t/ha átlagtermés. (120-130 cm magas, cigidoboz nagyságú tányérok.)

Napraforgo

Előzmény: cimbike. #51313 hozzászólásaA gfs-ben bízunk. Én minden tőlem telhetőt megteszek. (Kocsimosás aznap hogy ellensúlyozza az ezüst-jodidot. smile rolleyes)

Előzmény: atyu80 #4747 hozzászólása3 nap után már nem nagyon láttam a napraforgón hogy Viballa volt rá fújva. Gyomokon látszott.

Viballa

Viballa 2

Előzmény: Selvin #8044 hozzászólása"Keverhetőség:
A készítményt önmagában kell kijuttatni, más növényvédő szerrel (insecticid, fungicid, herbicid)
lombtrágyával és nedvesítőszerrel nem keverhető."

A leírásában ott van a funigicid szerek is. Ha ez a gyártói leírás... Én a gombaölőt majd amúgy is a lombtrágyával tervezem együtt kijuttatni.

Előzmény: Josku #8042 hozzászólásaViballa mellé semmit! Most mondta a növényvédősöm hogy majd inkább várjak egy hetet a lombtragya kezeléssel is.

Előzmény: szokeszucs #1582 hozzászólásaMost látom hülyeséget írtam. IPAhoz sem kell. Tényleg csak a megőrzési kötelezettség miatt.

Ez az átalányadózást új még nekem is. Eddig az ember választotta a tételes költségelszámolást a "nemleges nyilatkozattal" ha minden 4 milllió Ft bevétel alatt volt, (ez az opció már 2021től nincs) és iparűzési adónál viszont ugye nem volt ilyen opció és szépen kellett mellé minden számla ( 8 millió alatti nettó árbevételű adózó).

Előzmény: SanyiII #1577 hozzászólásaÉn inkább az iparűzési adóbevallás miatt tippelnék a számlagyűjtési kérésre. Ott számíthat ha átalányadózó vagy akkor is.

Ahogy az előttem szólók írják 2021-ben alapból átalányadózónak indul az ember, és erről nem is kellett külön a 2020-as bevallásnál nyilatkozni (ahogy eddig kérték)

Nekem érkezett tegnap a 2021-es előleg, amiről amúgy kaptam határozatot.

Egy kicsivel kalandosabb volt mondjuk az előélete. ("örökölt" támogatás) Mondjuk legalább bizonyítja azt, hogy eredményes volt az elmúlt 4 havi levelezgetésem a MÁKal.
Az örökölt 2020-as végkifizetéssel azért még tartoznak...

Előzmény: k-roy90 #2242 hozzászólásaNehéz így megmondani. Azért nem mérvadó összehasonlítás.
(Ugye a Onestar neoma vonal, csak a CLP tecnhológiához.)
A körülmények nem ugyanazok. Csak a tábla:
5 ha - Viszonylag jó minőségű föld.

2018 Neoma 35q/ha ( műtrágyára nem emlékszem + gombaölő)
2021 Onestar 32q/ha (4q/ha péti vetés előtt + gombaölő)
De idén a felülkezelés el lett rontva a Onestarnál, eléggé gyomos volt a tábla. 1 ha kifejezetten....Ha jól sikerül a gyomírtás szerintem verte volna a Neomát.

Talán annyi észrevehető különbség van még, hogy gyengébb talajon (helyenként homokdombok) jobban teljesített a Onestar mint 2018ban a Neoma.Előzmény: ..,-:) #7323 hozzászólásaAkkor inkább írom a pontos fajtákat.
-72000-es tőszámra előszezoni rendeléssel-akcióval számolva, nem az általam idén vetett dekalb 4943-as lesz (~80460 Ft bruttó /ha költség)
Hanem mondjuk egy sy batanga (~36 500 Ft bruttó / ha költség)

Ezekkel van tapasztalatom...(igen, a fao számuk sem ugyanaz, tisztában vagyok vele)

Én megrendeltem a tervezettnek a felét. Ezen az árakon is...
(204000 / tonna nettó áron pétisó)

Műtrágya nélkül nem megy. (szántásos technológiában) Nem attól félek, hogy nem lesz tavasszal elérhető, hanem az árát nem tudjuk. Akkor megy ilyen kockázatcsökkentés címszó alatt legyen most a fele, másik (fele? áraktól függ majd) meg tavasszal. És akkor a beszerzési átlagárnak nem lesz olyan kilengése...

Plusz még azon gondolkodom, hogy akkor a vetőmagon fogok költséget, és most nem a drága dekalb megy a földekbe, hanem alacsonyabb műtrágya inputhoz akkor legyen egy olcsó mag (syngentás) Nem a csúcstermésre megyünk rá, hanem hogy ne álljak a földbe egy rossz termés esetén. Ilyen árak mellett lehet, hogy a bevételünk is magasabb de a kockázat is nőtt. Aztán meglátjuk, hogy jövőre milyen áron stabilizálódnak az inputanyagok és terményárak. Mert ami most van az minden más, csak nem stabil és kiszámítható.

Április 27-i vetés.

Jól kapta az esőt. 5 mázsa péti vetés előtt.
Szántás + Adengo alapkezelés...semmi más.

Múlt héten hétfőn 10mm eső, tegnap 2mm.

Ez a zászlóshajó...Többi terület ennél rosszabb...


2 Hete:kep 5


Mai:

alap1


kep 2

Itt eddig még jól kapja a csapadékot. (Egyenletesen - Szabolcs megye)

Jún 10.:jun10jún 25:

jun25

Csak egy kis csapadék és talajkülönbség eredménye:

DK4717
3q péti + starter

1 ha -> 60q
3 ha -> 88q/ha
3 ha -> 55q/ha
7 ha -> 33q/ha

Oké, elhiszem...hogy így néz ki amit most postoltatok...1 hónappal ezelőtt lehet én is ki tudok rakni ilyen képet...de az tényleg egy hónappal ezelőtt volt...Mindenhol leszáradva, kivéve egy-két lentesebb részen (táblán belül is)

ÉÉÉÉÉS az átlagnál jobb csapadékot kaptunk...

Régen láttam ilyen keservesnek...Úgy, hogy tavaly volt 110 q / ha mondjuk egy 5 ha-os területen...

50 - 60q / ha közé saccolom...jóindulattal...

Beírom mindenképp ide a végeredményt...

Előzmény: Chillout #11891 hozzászólása...

Előzmény: gazda001 #11880 hozzászólásaÉn ma megnéztem egy táblát...

Szerintem a 48q / ha búzával verni fogjuk, a legnagyobb tábla átlagát a kukiból...

Forgóban néhol cső sincs...megfűszerezve egy kis vadkárral...

Elnézést, a Kukorica várhatóan........! topikba szántam, moderátortól áthelyezést, ha nem megoldható csak simán törlést kérnék.Moderátor által módosítva: 2015-07-18 07:20:03

Előzmény: Powerfarm #25043 hozzászólásaJég nélkül? Mert itt 32 mm, de nehéz eldönteni, hogy mivel jártunk volna jobba...Aszály vagy jégkár...Lehet még így is a jéggel, mert van olyan zóna, amit nem kapott / nem a vihar centrumban volt...

Előzmény: Chillout #9608 hozzászólásaEredmény: 48q / ha, Malmi

Bokrosodhatott volna jobban is.

GK Csillag, múlt heti kép.

GK_csillag

Elosztva jobb lett volna...A tórendszerek kialakulását mellőzendő...

Csapadék

Egyáltalán nem minta -tudom-, de legalább nem bukott vele az ember...

Mai nap:

GK Csillag

4 ha -> 55 q / ha

Minőség: Takarmány (22-es sikér)

Műtrágya
3 mázsa nitro, 2 mázsa kevert / ha
2x gombaölőzés

Föld: tavaly vízállásos, most némi sás bezavar kb. 1 ha-on + cigánymogyoró az egész területen.

Sárgarozsa nyírta a zázlóslevelet/állományt. Max. 30-40q/ha tippeltük.

Ár: 4000 HUF/q

A gazdaságban nem én vagyok az "ész", hanem csak az eszköz. Faterom volt ágazatvezető még anno a helyi tsz-ben. Ergo ez egy családi gazdálkodás, kereset kiegészítés. Én is tavasszal 8 órás irodai munka után ültem be mondjuk kombinátorozni este 21:00-ig az MTZ-be.

Szabolcs-Szatmár egyébként, Rakamaz környéke.
Tehát nincs messze a Tiszától, a leírt földek egy része öntözhető is lenne.

Technológi mindig így néz ki->
Tárcsázás + őszi szántás
Műtrágyaszórás a leírt mennyiséggel.
Kombinátorozás (amelyik területet kell, azt kétszer is)
Vetés
Gyomirtás -> Adengo-val
Imádkozás

Idén először két részletben került ki a műtrágya. (Bérvetés miatt megoldható volt, hogy kb. 2 mázsát akkor juttassunk ki) Gyomirtás is bérben.

Hiába a jó termés, növekvő inputanyag árak (műtrágya, vetőmagok) és ilyen terményárak mellett...Itt a környéken mindenki 3700 HUF/q-ért vette át a kukoricát.

Próbál az ember mindent megadni a növénynek. Az egy dolog, hogy az ember berakja a képet a munkája gyümölcséről, de jelzem itt is nagyon sok stressz és idegeskedés volt mögötte. (időben csinálni ezt-azt, ez nem működik, az romlik vagy törik el)

Előzmény: #9759 hozzászólása


Mivel még "új volt" idén, a legdrágább vetőmag kategóriába esett a dekalbok között.

70 000-es tőszám.
hivatalos ismertető

Az első képnél nem vagyok 100%ig biztos. Nem volt bekapcsolva a helycímke. Az elvileg a 108q/ha os tábláról van.

A másik kettő a viharvert táblából.

4717_1
4717_2
4717_3

Előzmény: #9752 hozzászólásaNem akarok hülyeséget írni, csak kb.

A vetés egyszerre történt. Szóval inkább a vízellátottságon múlt.

A viharkáros tábla még száraz időben volt vágva, (két hete, októberben -> 17.5-18 -as víz)

A többi ma lett vágva (itt ma nem esett eső)->
Nem sok különbség volt a két fajta között, 19.5 -20-as vízzel jött mind.

A 4717 kényszer választás volt (vetőmaghiány a környéken) De pozitívabb. Jobban fejlődött. Hozta volna a második csövet, ha több csapadékot kap. (Még a viharvert táblában is ott volt helyenként a "kezdemény") 4590-nél nem láttam ilyet.

Jövőre 4717 megy vissza.

Előzmény: #9753 hozzászólásaGondolkodtam, hogy így fogalmazzak-e...Nem jól tettem. Szóval az alsó 2-3 levél már száraz volt a 7 hektárban, ameddig a másik táblában, még látszott, hogy lesz foganatja az esőnek.

DKC4717 -> 3 ha - 30% -os viharkár - 65q/ha

DKC4717 -> 5 ha - agyagos - 108q/ha

DKC4590 -> 7 ha, -domb/homok - 82q/ ha

DKC4590 -> 5 ha -> 100q/ha

Anyag: 3q péti, 2q kevert.
Víz: július 10-én 20-25 mm csapadék 1 nap alatt (A viharkár okozója)

A 100q/ha-os tábla kapott még július végén közel 10 mm-t. Ugyanabban az időpontban mondjuk a 7 ha-os tábla már felsült.

Kb. ez volt a júliusi-augusztusi csapadékmennyiség.

2/3-a letudva.

Sz-Sz-B


7 ha NK Lucius -> 71q / ha

3 ha DKC 4795 -> 60q / ha

A 3 ha nál volt egy kis "lopáskár". De nem jelentős.

4 ha DKC 4795 ös maradt. Jöv. hétre. Az kicsit "vizesebb" földbe került. Nem homokba.

6100-6200 /q ért veszik a környéken.

Tegnapi eredmény:

Neoma 29q/ha

3.2es szemét
8-as víz smile thumbup

Megnyugodtam.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Még praktikusabb lesz az eGN használata
Még praktikusabb lesz az eGN használata
További fejlesztéseket hajtottak végre a rendszerben.
Július 21-ig már a levegőből is megvédhető a napraforgó- és szójaállomány!
Július 21-ig már a levegőből is megvédhető a napraforgó- és szójaállomány!
A gombás betegségek ellen a preventív védekezés kulcsfontosságú.
Eladó MTZ 80-as
Eladó MTZ 80-as

1.300.000 Ft

Köla Rivale 2 kis kockabálázó
Köla Rivale 2 kis kockabálázó

720.000 Ft

Eladó széna körbála
Eladó széna körbála

11.000 Ft

KRONE KWT 8.80/8 FÉLIG FÜGGESZTETT RENDTERÍTŐ,  RENDKEZELŐ
KRONE KWT 8.80/8 FÉLIG FÜGGESZTETT...

2.250.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]