Gázolaj árak 604 Ft Benzin árak 577 Ft EUR 378.93 Ft USD 348.07 Ft CHF 400 Ft GBP 441.89 Ft

Fórum

Becenév: Dokicsabi
Csatlakozott: 2010-05-24 15:22:57
Utolsó belépés: 2020-11-04 20:19:07
Fórum hozzászólás: 31

Fórumhozzászólásai

Előzmény: Alföldi #5381 hozzászólásaÜdv!
Sajnos AKG-s pályázatom nekem is van még feldolgozás alatti állapotban. A szörnyű az egészben, hogy a családban ugyanazzal a vállalásokkal simán nyert 2 pályázat is. Telefonon hívogattam a budapesti MVH-t, de semmi tájékoztatás nem adnak. A szaktanácsadó szerint nem lesz vele gond, csak valamiért fenn akadt a rendszerben. Mi úgy csinálunk mindent, mintha nyert volna a pályázat.

Előzmény: gcastle #24123 hozzászólásaNálunk talán a legnagyobb gond, hogy szinte minden bizonytalan. Bőven elég lenne itt az időjárás rizikófaktornak. Ehelyett azt sem tudjuk, mit mennyiért fogunk ősszel eladni, márha lesz is aki megveszi. Nem tudjuk, hogy a területalapú támogatást kiküldik még idén vagy majd június 30.-án. Feljebb megy-e a forgó ára vagy adjuk oda 83 forintért? Aztán majd a kereskedő továbbadja 110 ért 2 hónap múlva. Nem normális dolog, hogy itt csak akkor van valaminek ára ha egész Európában mindenhol lefagy vagy elveri a jég. Nekünk azért se fizetnek többet semmiért, ha erős a forint, ha gyenge akkor meg azért nem.
Úgy működik az agrár vezetés, mintha be lenne dobva a gyeplő a lovak közé, aztán lesz ami lesz,se irányvonalak, se kitűzött célok.

Előzmény: endypapa_20120 #24120 hozzászólásaLehet én csinálok valamit rosszul, de jelen pillanatban azt látom, hogy annak a legjobb, aki nem csinál semmit. A szántóföldi növénytermesztés mellett belefogtam a húsmarha tartásba. Így kb. 10 év távlatában megállapítom, hogy aki ma Magyarországon állatot tart komolyabb létszámban az egyáltalán nincs előrébb, mint aki csak szánt-vet-arat. Háromszor annyit dolgozunk, háromszor annyit mennek a gépek, csak háromszor annyi pénzünk nincsen. A földvásárlásnál az elővásárlási jogunkat is elvették, és ráadásnak még az állatos jogcímeken járó támogatásokat is legutoljára utalják.

Nagyon sajnálom, hogy ez a fórumrovat csak ilyen pesszimista hozzászólásokat tartalmaz(sajnos nekem se jut semmi pozitív dolog a témával kapcsolatban az eszembe). A kifizetések összevisszasága szinte biztos nem véletlen, itt valaki arra játszik, hogy a gazdák létbizonytalanságát fenntartása.
A terményárak 10 éve egy szinten(a béka segge alatt) vannak tartva. A nagyokos megmondóemberek pedig azt mondják bennünk van a hiba, mert nem tudunk gazdaságosan sokat termelni. 15 évvel ezelőtt még a 8 tonnás kukoricán is volt haszon, most meg a 12 tonnáson is lassan alig marad valami. A gépárakról meg ne is beszéljünk, lassan egy 150 lovas gép 40 millió, gépvásárlásra pedig semmi támogatás nincsen, még az állattartóknak se.
Munkaerő egyre kevesebb, se szakmunkás, se napszámos. A gyümölcstermesztés, állattartás legnagyobb korlátja a munkaerő hiánya. Az egyszerű becsületes kétkezi munkások eltűntek, a dolgozni akarókat elvitte az építőipar vagy a nagyobb gyárak. A mezőgazdasági foglalkoztatás nem vonzó a fiatalok számára.
Ezeket a problémákat látjuk szinte mindannyian, csak a hangunk nem ér el sehova. A mi érdekeinket sajnos ma az országban senki nem képviseli. A "kamaránk" csak tagdíjt szedni tud, de azt szigorúan. Számomra hiteltelen né váltak 2018 őszén, mikor az almatermelőknek is ígérték fűt-fát és a végén cserbenhagyták őket is. smile thumbdownsmile hammer

Előzmény: sanyi1965 #11150 hozzászólásaNem, Sz.-Sz.-B. megyében Mátészalka mellett.

Előzmény: Diesel Tibor #11146 hozzászólásaHa egész évben rajta van a bika, akkor is kell 50 tehenenként 1 bika?

Kedves fórumozók!
Egy kis segítséget, tanácsot kérnék a következő problémára. 180 db anyatehenem van melyeket 2 db bika termékenyít. A 2018 decemberében tartott vemhességvizsgálat során szembesültem vele, hogy a korábbi évekhez képest megnőtt az üresen álló tehenek száma (igaz a tehénlétszám is nőtt kb. 20%-ot). A tehenek kondíciójával nincs probléma, a visszaivarzók ivarzása is ciklikus, elméletileg nem velük van a baj. Tapasztaltabbaktól kérdezném, mi lehet a baj, kevés lenne a 2 bika ehhez a létszámhoz? Vagy esetleg valami más?
Várom a javaslatokat, segítségeteket előre is köszönöm!

Előzmény: mukiyoe #2024 hozzászólásaSajnos én is ezt látom, ünnepeltetnék velünk a kialkudott önköltségi árat, hogy ez mekkora siker. A politika csak kihasználta a tüntetést nem melléállt. Milyen jól fog mutatni a 2022-és kampányplakáton, hogy ott voltunk veletek, kiálltunk mellettetek... Jönnek az idiótábbnál idiótább ötletek, termelői feldolgozó, emberek még alig telt el 20 év, hogy a meglévőket eladták a multiknak. Először keressük már meg ki adta el, és miért sz.rért h.gyért a feldolgozóüzemeket! Kár az újat tervezni, mikor még a régivel se tudunk elszámolni. Addig míg a kormánynak a multi a stratégiai partnere és nem a magyar gazda addig ne is várjunk itt semmi jót!

Hazugság vagy sem, sztem a nagy többség csalódott az aktuális agrárpolitikában. Ebbe értem az elhúzódó pénzkifizetéseket, a bundázott állami földbérleteket, eladásokat. A 2 évig eltartó pályázati bírálatokat, az indokolatlan ellenőrzéseket a hatóságok részéről. Felháborító, hogy egy agrárminiszter választások előtti legfontosabb, sőt egyetlen témája a migráció és a sáskaevés. Pedig lenne téma bőven: - hol van a 2018-rá ígért 6 millió sertés? - miért 350 forint az élősertés ára? -miért csak egy cég szállíthat húsmarhát a török piacra? - miért esett vissza az 1200 forintos kisbika ára 800 forintra? - hogy lehet az, hogy még mindig 10-15 évvel ezelőtti terményárakon dolgozunk, miközben az input árak mindig nőttek? - a NAK létjogosultságát és szerepét mikor tisztázzák, mert az érdekképviselet hez nincs sok közük - a világon egyedülálló kamarai hozzájárulásról is beszélhetnénk. És ezek csak a jéghegy csúcsai, számos probléma lenne még. A kiszámíthatatlan jövedelmezőség a magyar mezőgazdaság rablánca, tervezhetetlen az egész. Kíváncsian várom, mikor lesz végre valaki a bársonyszékben, aki csak egy kicsit is hasonlóan látja a világot?

Előzmény: szantofold22 #9914 hozzászólásaAzt egy szóval sem írtam le, hogy egy leányálom alákapatni a borjú az anyja alá, aki soha nem volt megkötve. Azt se mondom, hogy teljesen veszélytelen a művelet, de tapasztalataim szerint szükséges rossz. Agyon se kell verni a tehenet közben, általában a kötés és a hangos szó használ. Mi is először az összezárással próbálkozunk, sok esetben használ is, de tudni kell, hogy a borjú üres hassal jön a világra és nem bírja 2 napig erőszakolni az anyját, főleg ha még le is rúgják közben. Az ilyen esetben az első órák, nap az idegölő, hogy el kell döntened mikor avatkozz be, mert magától nem megy a dolog.

Előzmény: csontii #9907 hozzászólásaTovábbra is az erőteljes fellépést tudom javasolni. A borjúnak mindenképpen innia kellene az anyja tejéből ellés után, még ha keveset is. Kiegészíteni lehet tápszerrel is, de az anyatejben lévő ellenanyagokat nem lehet mással pótolni. Hasonló esetben mi kikötjük a tehenet és alávezetjük a borjút, egyikünk a borjút igazgatja a csecshez a másik pedig a tehenet neveli, ha ellenállna. Egy-két suhintás után már egy hangosabb szóra is hallgat a tehén és nem emelgeti a lábát. Ha így sem menne akkor megfejjük a tehenet kalodába kikötözve. Kissé idegölő meló, de amelyik borjúnál nem vettük a fáradtságot és idegen tejjel, tápszerrel itattuk az pár napon belül beteg lett és ki is purcant.

Előzmény: aniko19818 #9722 hozzászólásaSzerintem az átírásra a mostani időszak jó, mivel most semmilyen kötelezettség nem terheli az anyatehén tartókat. Az MVH-hoz kell jelenteni a változást, ami után a kvótát jóváírják a javunkra. A szépséghibája a dolognak, hogy kapásból elveszik a megszerzett kvóta kb. 20%-át, arra hivatkozva, hogy ez megy egy nemzeti alapba. Érdemes vele foglalkozni, bár az összeg évről-évre csökken.

Előzmény: tilati #17160 hozzászólásaVagy nem mernek írni, vagy pedig már belefáradtak sokan. Elméletileg gazdabarát kormányunk van, akik segítenek mindenben, de nekem inkább a régi "Sport szelet" reklám segíteni szándékozó embere jut róluk az eszembe, aki jött és mindig a kárt csinálta. Az érdek képviselet meg sehol sincs, a MAGOSZ vezetők a Parlamentben ülnek, onnan kapják a fizetésüket, hát hogy is várjuk mi azt, hogy majd valakivel is szembe mennének mi értünk.

Előzmény: #5288 hozzászólásaNagysúlyú limousin bikára jelenleg 530 nettót mondanak Sz-Sz-B. megyében. A januári 590-es utolsó értékesítéshez képest egy kalap sz.r.smile censored De konkrétan ezt se kell tényként kezelni, mert 1,5 hónapja már viszik, csak még most se értek ide, a végén még lehet ennyi se lesz az ár. Lassan sertés árba fog menni a bika is, nevetséges. Nem tudom, hogy ilyenkor az állattenyésztés fejlesztését szajkózó politikusok hol vannak, mire fejlesszünk ha el se tudjuk adni.

Előzmény: #4933 hozzászólásaÉn is "hallottam már" ilyen kiméréses vágásról. Gyenge számítások szerint a következő árakkal lehet normálisan kijönni belőle: -színhús(comb, lapocka, lábszár) 1800 Ft;-csontos hús(nyak, rostélyos) 1700 Ft;-borda(oldalas) 1500 Ft; - húsos csont 400 Ft. Az még plussz szerencse, ha a bélszínt el tudja adni az ember kb. 5000 Ft-ért (ez húsboltban 7000 Ft/kg). Az egész marhavágás gyenge pontja a borda rész, ha erre nincs piac, akkor ez beragad és elviszi a hasznot. A kimérést meg csak úgy érdemes csinálni, ha minden vevőnek azt adunk, amit kér, a vegyes csomagolás mifelénk nem jött be.smile thumbupcool

Előzmény: #4073 hozzászólásaHát ezt a cikket olvasva nekem is kedvem támadna bikát hizlalni, csak egy a baj, hogy én is ezzel foglalkozom. Tapasztalatom az, hogy az említett cégnek és a többi konkurensnek is vannak kitűnő termékei, melyeket előszeretettel venne a gazda, ha a képen látható bikák ára nem 550 Ft nettó lenne. Valami ebben az országban nagyon szarul megy sajnos. Nagyszüleim elmondása alapján az átkosban felhizlaltak 2-3 bikát és elkezdtek házat építeni a gyereknek, ma hol tartunk ehhez képest. Eladtam 15 db-ot, de szerint egy ház alapját nem tudnám megcsinálni a teljes bevételből (nem a haszonból). Ha az ember mindent kiszámol, jobb ha eladja a terményt ősszel és él, mint hal a vízben, nem kínlódik másfél éven keresztül a bikákkal. Ilyen árakkal nehéz lesz talpra állítani a magyar állattartást!

Előzmény: #3030 hozzászólásaTökéletesen átérzem a helyzetet, nekem is itt van 10 db gyönyörű limousin bika, de a kutyának se kell. 620 nettónál már adtam volna kínomba, akkor meg beütött ez a hormon botrány. A legbosszantóbb az, hogy 2-3 havonta kiáll egy politikus és nagy bölcsen kijelenti, hogy az állattenyésztést fejleszteni, támogatni kell, de legelőször piacot szerezzenek már ne csak a szöveget engedjék el. Bő tíz éve foglalkozom növénytermesztéssel, 3 éve hülye fejjel belekezdtem az állattartásba, most lenne először belőle bevételem, és a nem tudom eladni. Ezek után legyen kedve az embernek marhát tartani.smile nonono

Sziasztok!
Tud-e valaki aktuális árat nagysúlyú bikára? Itt nálunk Sz-Sz-B. megyében most 600+fát ígértek érte. Kb. 2 hónapja ez az ár 700 volt. Várható-e javulás? Meddig tartsam még a bikákat, ősszel feljebb szokott menni az ár?

Búza gyomirtást Pointer Starral végeztem 2-3 hete, valamilyen oknál fogva a vegyszerhatás gyengének bizonyult. Főleg az árvakelésű napraforgóval van gond. Az állomány kb. 2 nóduszos fejlettségű, mivel lehetne még gyomirtani, ami tuti nem okz kárt? A válaszokat előre is köszönöm.

A csapadékhiány miatt a fejtrágyázás hatása nagyon gyengére sikerült a búzánál, levélen keresztül nem-e lehetne vmivel segíteni. Kérnék tanácsokat, mit és mennyit lehetne tenni. Nekem hirtelen az Amalgerol jutott eszembe, tudtok-e jobbat?

Hát nálam látványban a Dorkeres hostess csaj nyert, aki fél pucéron volt. :D :D

Ha visszatér a török kb. milyen árra lehet számítani?

Előzmény: #1511 hozzászólásaKöszönöm. De már ha itt tartunk, még egy kérdés. Nem régóta van 40 tehenem, érdemes-e bikát vegyek hozzájuk? Azzal nem lesznek tartási gondjaim, nem fog esetleg engem legallyalni? Az inszeminátortól jobb lenne vagy sem?

Egyetlen kérdésem még lenne hozzátok. A nagysulyu bikákkal nincs nagy gond, nem balesetveszélyes? Attól tartok, hogy bepöccennek és a karámot szétkapják, vagy nyugisak azok ha jól vannak lakva?

A rideg valóság az az, hogy nem nem szereti a magyar a marhahúst, hanem nem tudja megvenni. Gondoljatok azért bele a 750 Ft-os nagysúlyú bika húsát mennyiért kellene adni, ha itthon értékesítenék. 3-4-5 ezer, nem tudom pontosan. Finom a marhahús, de ha csak csirkefarhátra jut, azt kell enni.

Előzmény: #1495 hozzászólásaSzerintem kár ezen agyalni, hogy a töröknek miért éri meg 1000 Ft-ért megvenni a 3q-ás bikát. A számokat nézve ennyinél érdemesebb kiszállni belőle, mint meghizlalni. Vannak Magyarországon még ilyen furcsaságok: - pl:az egész élelmiszer feldolgozó iparunkat eladták, azzal magyarázva, hogy nekünk nem éri meg. A sok külföldi meg mai napig üzemelteti ezeket a gyárakat, nem is kis haszonnal.
Visszatérve a marhatartásra én is ilyen dilemmába vagyok, adjam-e el vagy tartsam nagy súlyig. Ha visszatér a török és ad érte 1000+Áfát akkor vigye.

Előzmény: #613 hozzászólásaAz első kérdés esetében a földnek 1 tulaja van és lehet, hogy eladja.Ebben az esetben kérdeztem kinek van nagyobb esélye megvenni: nekem, mint bérlőnek, vagy a családi gazdálkodónak.
A másik kérdésben nem írtam le teljesen a sztorit. Az itt működő TSZ. 10éve már nincs is csak papíron, nincs elnöke, nincsenek gépei, nem létezik. Nincs kivel egyezkedni. Aranykoronát sem érdemes venni, mert nem valószínű, hogy oda sorsolnak majd egyszer, hiába tudnám lefedezni.

2 kérdésem lenne.:
- Van egy bérelt terület- én, mint sima őstermelő vagyok a bérlő, de van egy szintén helyben lakó családi gazdálkodó akinek szintén fáj a foga a területre, kié az elővásárlási jog?
-Saját tulajdonú földem mellett van még műveletlen, már bokrokkal benőtt szántóterület. Gondoltam ki kellene bérelni, de a földhivatalban megnéztem és még TSZ. tulajdonban szerepel. Használhatom-e a területet, míg nem lesz rendes tulajdonosa? Attól tartok, ha rendbe teszem a földet megjelenik valami új tulaj, akit oda sorsolnak és hiába dolgoztam. Mi a teendő az ilyen esetben?

Ebből a török felvásárlási rohamból lehet én már kimaradok, egyes emberek kapzsisága miatt.smile censored Tipikus magyar hibát követtek el, ami jól beindul, azt gyorsan el kel .úrni. Kíváncsi leszek számon kérik-e azokat az állatorvosokat, akik a marhaleveleket gyártották. De lehet itt sem lesz felelős, mint a politikában.

A kérdésem igencsak aktuális, van már 4db 200-250 közötti. Végül is az sem gond, ha tovább kell tartani, csak arra lennék kíváncsi mire rendezkedjek be. A takarmányellátás sem gond, jó minőségű siló és szálastakarmányom is van +abraknak való is.

Sziasztok!

Kezdő húsmarha-tartó vagyok, az első borjakat most választom le, azzal a kérdéssel fordulok a tapasztaltabb kollégák felé, hogy milyen súlyban érdemes majd a bikákat eladni? Tartsam őket nagyobb súlyig, vagy 3 mázsánál el kell adni jelen piaci helyzetben?

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Újra emelkedő élelmiszerárak, növekvő támogatások, fontos szabályok
Anyatehéntartás-támogatás: könnyítéseket jelentett be a Nébih
Anyatehéntartás-támogatás: könnyítéseket jelentett be a Nébih
Lehetőséget adnak az adatok előremenő bejelentésére.
15 db Magyartarka üsző
15 db Magyartarka üsző

230.000 Ft

5 tonnás román pótkocsi / mbp 6,5
5 tonnás román pótkocsi / mbp 6,5

990.000 Ft

Busatis 1102 tip 190 cm széles altrnáló kasza fűkasza
Busatis 1102 tip 190 cm széles altrnáló...

320.000 Ft

IFA HL 60.02
IFA HL 60.02

620.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]