Fórum

Becenév: Zoli 63
Csatlakozott: 2010-03-20 22:27:05
Utolsó belépés: 2020-10-30 11:45:45
Fórum hozzászólás: 4034

A felhasználó hirdetései

17.000 Ft
11 éve hirdető
2022. szeptember 29. 22:12 Rozs Termény Bács-Kiskun, Ballószög
Ryefood I. fok termése eladó ! 17e/q ( 2t alatt 18e/q ) " egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozs szilázs), amelynek...
8 tonna
435.000 Ft
11 éve hirdető
2022. szeptember 26. 23:37 Szántóföldi, vontatott permetező Mezőgazdasági gép Bács-Kiskun, Ballószög
Huniper 3000/18 permetező, szuszpenzióra szerelve, Renson szivattyúval eladó !
Használt 3000 l Munkaszélesség: 18 cm
1.190.000 Ft
11 éve hirdető
2022. szeptember 26. 23:37 Szemenkénti vetőgép Mezőgazdasági gép Bács-Kiskun, Ballószög
6 soros Becker Aeromat szemenkénti vetőgép műtrágyaszóróval, vetőgép fix vázas 1.190e = 1-2ha termése a jobb eredményekért , ( napraforgó...
Használt 2008 Gépigény: 80-120 LE Munkaszélesség: 6 cm Csúszó Pneumatikus

Fórumhozzászólásai

Megint kezdődik, mi lett az előzőkkel ?
Miért a Carbofarm?

A Carbofarm programot osztrák partnereinkkel közösen dolgoztuk ki 2020-tól kezdődően. A célközönségünk elsősorban a Közép-Európában üzemelő légitársaságok, amelyek körülbelül 1 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki évente a Magyarországon megforduló járataikkal.

A programmal a célunk az, hogy ezek a cégek a karbonlábnyomukat a Magyarországon és a szomszédos országokban tevékenykedő gazdák segítségével tudják semlegesíteni. Ennek köszönhetően azok a talajmegújító gazdák, akik részt vesznek a programban, extra bevételhez jutnak úgy, hogy közben a talajaik egészségét is javítják.

Csatlakozz a programhoz 2022 tavaszától és keress pénzt a talajmegújítással!
2022 februárja óta több mint 1000 hektárnyi területtel csatlakoztak a programhoz a hozzád hasonló gazdák! >>>>>>>>> ---
Gyakran ismételt kérdések

1. Mi az a karbonkredit és miért van rá szükség?

A széndioxid-kibocsátás világszerte problémákat okoz, hiszen ez az üvegházhatású gáz (ÜHG) az egyik fő oka a klímaváltozásnak. Ezért a legtöbb állam és a legtöbb vállalkozás arra törekszik, hogy csökkentse a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, ebben az Európai Unió kifejezetten az élen jár. Ugyanakkor bizonyos tevékenységek kibocsátását nem lehet egyik napról a másik csökkenteni, ilyen például a repülés, ahol az elektromos hajtású repülőgépekre vagy a környezetbarát üzemanyagra még várnunk kell. Na de mit lehet ilyenkor tenni?

Ezek a vállalatok a karbonkreditek segítségével semlegesíthetik a kibocsátásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fizetnek azoknak az embereknek vagy cégeknek, akik valamilyen módon karbonkrediteket állítanak elő. Ennek gyakori fajtája volt a “fizess és mi ültetünk egy fát valahol az Egyenlítő környékén”, de ezek nehezen ellenőrizhetőek és a hatásuk is kérdéses. Sokkal kézenfekvőbb, hogy egy Magyarországon működő cég egy magyarországi embert – például egy gazdát – támogat, hogy “elsüllyessze” a talajaiban a cég által kibocsátott szén-dioxidot, így a cég továbbra is karbonsemleges lehessen.

2. Miért érdemes a talajokban “elsüllyeszteni” a légköri szén-dioxidot?

Mert odavaló. Az elmúlt 100 évben a felére esett a széntartalom a talajokban az intenzív művelés miatt, és ez a mennyiség most a légkörben van. A humusz építése a legjobb módja visszacsapdázni a szén-dioxidot, ezért a talajok szervesanyag-tartalmának növelése nemcsak egy lehetőség a szénmegkötésre a sok közül, hanem konkrétan az egyik legjobb – annyira jó, hogy érdemes kifizetni ekkora összegeket egyenesen a gazdáknak.

3. Miért pont a Carbofarm kreditjeit keresik a vevők?

A korábbi gyakorlatok (pl. a faültetés egy távoli országban) sokszor csaptak át abba, amit ma “greenwashing” néven emlegetünk, tehát nem volt valós változás és környezeti javulás a kredit mögött. Ebben mások a Carbofarm kreditjei, hiszen azok:

valódiak: a karbonkredit ellenőrzött tevékenység (talaj széntartalmának növekedése) során keletkezik;
ösztönzőek: a szén-dioxid megkötése a karbonkreditek után járó anyagi haszon miatt valósul meg;
állandóak: a talajban megkötött szén ott is marad, onnan nem szabadul fel;
egyediek: minden kredit egyedi, kiállításától visszavonásáig ugyanaz a cég birtokolja;
független tanúsítással rendelkeznek: a szénmegkötést egy független tanúsító szervezet is ellenőrzi.

A Carbofarm által kiállított kreditek (amik a talaj széntartalmának igazolható növekedésével keletkeznek) megfelelnek a fenti kritériumoknak, így magas értéket képviselnek a piacon.

4. Hogyan állíthatok elő karbonkreditet?

Gazdaként a kreditek előállítása egyszerű: növeld a talajaid széntartalmát. Hogyan? Ez már kicsit bonyolultabb, lásd lentebb.

A talajok széntartalmának növelését talajvizsgálatokkal ellenőrizzük a program során: a csatlakozáskor (0. év) és minden 2. évben ugyanazokról a helyekről gyűjtünk talajmintát, és azokat akkreditált laborban vizsgáljuk be. A FAO által megadott képlettel könnyen kiszámítható a talaj széntartalma, abból pedig a megkötött szén-dioxid mennyisége.

5. Hogyan növelhetem a talajaim széntartalmát?

Ez már egy bonyolultabb dolog, de szerencsére a weboldalunkon található cikkek és videók segítenek elindulni az úton. Javasoljuk, hogy itt kezdd: Szervesanyag-gazdálkodás haladóknak (a cikk címével ellentétben nem csupán haladóknak szól).

6. Milyen információkra van tőlem szükségetek?

A programban való részvételhez a gazdaságod adataira (név, székhely, adószám, kapcsolattartási adatok) és a tábláid adataira van szükségünk. Utóbbihoz tökéletes az adott évi Egységes Kérelem PDF formátumban, amelyben megtalálhatóak a táblák számai, blokkazonosítói és a területméretek. Ezen kívül a regisztráció során a gazdálkodásra (talajművelés módja, van-e állattartás, mik a fő növényeid stb.) és az elmúlt 5 év tevékenységére vonatkozó adatokat kérdezünk tőled.

7. Kik állnak a Carbofarm program mögött?

A programot az osztrák tulajdonú, de magyarországi székhelyű Carbofarm Hungary Kft. indította útjára. Ez a cég tartja kézben a program platformjának fejlesztését, rendeli meg a talajmintázásokat és intézi a programmal kapcsolatos teendőket.

A programot szakmailag a Talajreform csapata is támogatja. Hozzánk fordulhatsz szakmai segítségért és a talajmegújító rendszer alkalmazásával kapcsolatos kérdésekkel.

8. Volt már ilyen próbálkozás Magyarországon, az nem sült el túl jól – ez miben más?

Való igaz, hogy volt már ilyen próbálkozás hazánkban. A Carbofarm program abban más, hogy a koordináló cég, a Carbofarm Hungary Kft. csak és kizárólag az eladott kreditekből szerzi a bevételét. Magyarul: nem kell semmilyen terméket megvásárolnod ahhoz, hogy részt vegyél a programban, a talajmintavételt és a laborvizsgálatot külsős cégek végzik, és a Carbofarmnak ugyanúgy érdeke az értékes kreditek előállítása és eladása, mint Neked. A cél közös: a talajok megújításából extra bevétel szerzése azok számára, akik a talajjal dolgoznak – a gazdáknak.

Előzmény: kulakman #8187 hozzászólásaSokáig vakargattad a fejed, h ugyan megéri e levágatni ? smile lol

Facen talált komment, angliában élő , ottani olcsó kenyérről szóló posztja alá írta . " nekünk van angol és magyar cégünk is...azt tudom, hogy kint az első másfél év adómentes volt, a burgonya áfája pedig 0. Halálra röhögtük magunkat ???? Nem, nem ugyanaz. Nem is lehet összehasonlítani, és nem is kell. Persze, nem kell az aktuális kormányra fogni mindent, de a rendszer alapjait, az adónemeket, a Nemzeti klímavédelmi díjat (????) és az egymillás agrárkamarai díjat meg az összes többi elmebeteg költséget mégiscsak ők alkotják meg. Hidd el, hogy kint nincs Nébih fenntartási díj, és egyéb 30 féle (nem túlzás) adó-díj-kötelező kamarai és ezer fizetési kötelezettséged. Nincs EKÁER, ami miatt 2 plusz alkalmazottat kell felvenned. Ez mind beleépül a végső árba... Angliában egy cuki könyvelő csaj könyvel nekünk, ki sem kell menni aláírni dolgokat. E-mailben minden megoldható. Itt egy könyvelőcégre van szükség, olyan bonyolult, és van, hogy 3 órán keresztül csak aláírok Zolival. Tudod, ami már úgy kezdődik, hogy Nemzeti..., ott mi már összeszarjuk magunkat. Ha valamelyik Nemzeti hatóságtól jön levél, ember, az bünti-bámm-bámm....
Biztos jó ez... mint a kismacskának az ereszen "

Előzmény: fuletuzep #252 hozzászólásaNevemre kettintva, a hírdetésben lévő számon hívj fel , este 10-ig is lehet .

Agrár Biztosító , na akinek alacsony a referencia átlaga annak nem jó, mert hiába fizetsz sokat várt magas tonnák után, ( csak az aszálynál van így náluk ) a SAPS-ot kéri a referencia átlaghoz, ref. átlag 50% feletti kárt fizeti , így a kötelezőt is jelenteni kell a 30% felettit kérni 50%-ig . A cső hossz - szélesség - nedvesség méricskéléssel kiszámolt várható termésátlagot megnézik hány %-a a ref. átlagnak , és ha 65%, akkor az 50% feletti 15 %-át veszik amekkorára pl 100q/ha-ra kötve volt 11e/q , 15q szorozva 11e/q = 165e/ha .

Előzmény: Határleső #3875 hozzászólása


Horvátoknál van kedvezmény az üzemanyagon, vagy piaci áron van náluk 600ft körül ?

Előzmény: Gumóka #87282 hozzászólásaVégig negatívan láttad a világot, jó kis benyakalás után mindjárt pozitívan ( pozitívnak ) láttál volna mindent . smile lol

1. Módosult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) felhívás

A módosítás az alábbi pontokat érinti:

A horizontális ültetvénycsoport esetében a támogatási feltételek között szerepelt az ültetvény vonatkozásában a 26 évnél nem idősebb kor megléte (kivéve szőlő, dió, gesztenye és a hagyományos gyümölcsös). Több esetben a lemért KET és a kormányhivatal által visszaigazolt területi méret eltéréseket jelzett, hiszen az AKG-ban a mérési pontosság a 3 m-es toleranciát várta el. Az eseti eltérések feloldása érdekében bevezetésre került a „kerületi tolerancia” fogalma, mely az alábbi a fogalomtár szerint:

„Kerületi tolerancia: a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület (a továbbiakban: KET) kerülete és 3 méter (KET koordináták mérési pontossága) szorzatának megfelelő területnagyság. Ide nem értve, a 809/2014 EU rendelet 38. cikke alapján alkalmazott kerületi toleranciát.”

Példa: 1000 m KET kerület x 3 m= 3000 m2, tehát ennyivel kisebb területre kiállított terület alapján a KET egészére megfelelő a megyei Kormányhivatal igazolása.

Az IH korábbi tájékoztatása szerint a Szántó és Ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében a folyamatos talajvizsgálat megléte a következők szerint igazolható az első évben:

„Amennyiben a támogatást igénylő nem rendelkezik 5 éven belüli talajvizsgálattal, úgy legkésőbb a 2022. évi Egységes Kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig – június 9. - kell a talajvizsgálati kötelezettséget teljesíteni, vagy akkreditált talajlaboratórium által a talajminta leadásáról kiállított, a felhívás 6. számú melléklete szerinti átvételi igazolás példányával rendelkezni.”,

Pontosításra került, hogy a szántó Tematikus Előíráscsoportban a „Pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keveréke/illetve zöldugar vagy méhlegelő betakarítása/szárzúzása során kaszálatlan területet kell hagyni 5-10% térmértékben, táblánként, kaszálásonként
változó helyen, a tábla szélével érintkezően legalább 6 méter szélességben.” előírás abban az esetben teljesíthető, amennyiben a gazdálkodó vállalta a vetésszerkezeti előírást is, azaz az előíráscsomag összterületének legalább 20%-án az adott évben pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keverékének termesztése, illetve zöldugar vagy méhlegelő fenntartása történik, továbbá amennyiben a terület szélessége eléri a 6 métert. (A támogatási kérelem benyújtásakor is csak ezen feltétellel volt választható az előírás.)

Ennek megfelelően módosulnak az 1. számú mellékletben a 11., 187., 208., 230. számú pontok.

Szántó Tematikus Előíráscsoportban a „Pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keveréke, illetve zöldugar vagy méhlegelő kaszálása, silózása és szárzúzás során madárbarát kaszálás (kiszorító kaszálás alkalmazása, vadriasztó lánc és eszközök
alkalmazása, max. 8 km/h sebesség).” előírás abban az esetben teljesíthető, amennyiben a gazdálkodó vállalta a vetésszerkezeti előírást is, azaz az előíráscsomag összterületének legalább 20%-án az adott évben pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keverékének termesztése, illetve zöldugar vagy méhlegelő fenntartása történik.

E szerint módosulnak az 1. számú mellékletben a 12., 188., 209., 231. számú előírások.

A módosítással a felhívás 1. számú mellékletben pontosításra került, hogy amennyiben a gazdálkodó vállalta „A kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal a területen képződő melléktermékek (különböző szalma- és szármaradványok) visszaforgatása a talajba” előírást, úgy az „önállóan választható, viszont az előírás szálas pillangós, illetve zöldugar visszaforgatásával nem teljesíthető. Vetésszerkezeti előírás betartása esetén (...) minimum a KET 20%-án szükséges az előírás teljesítése.” Érintett előírások: 20., 84., 113., ,145., ,173.,194., 215., 237.

>>> 2. Egyes AKG-hoz kapcsolódó vis maior esetek az aszályhoz kapcsolódóan
Az aszály miatt az új telepítésű AKG ültetvényekben jelentős tőszámpusztulás léphet fel (85 % alá csökken a beállottság). Ez esetben is vis maior bejelentéssel lehet élni, csatolni nem kell dokumentumot.

Ugyancsak az aszály miatt az idei évi zöldugar/méhlegelő szegélyek kelése gyér volt, majd a kikelt állomány kisült. Természetesen ez esetben is jelenthető vis maior az EK felületen, azonban az fontos, hogy az ügyfélnek igazolnia kell a friss telepítést számlával, valamint visszatelepítési kötelezettség is terheli a területet. A visszatelepítési kötelezettség teljesítése direkt kiválasztás során kerül ellenőrzésre. Amennyiben a vis maior kérelem elfogadásra kerül, akkor az adott évre fog vonatkozni, vagyis a kedvezményezett nem fog mentesülni a kötelezettségvállalási időszak további éveire. Amennyiben lehetséges hasznosítási kódot, ne változtassuk pihentetettre, hiszen ez esetben a növény vetésszerkezet szempontjából egyéb növénynek fog számítani.

Amennyiben az újratelepítésnek nem teszünk eleget, vagy 2. évben is vis maior eseményre hivatkozással a szegély ismételten nem funkcionál, úgy a zöldugar/zöldugar szegély, méhlegelő szegély elfogadhatósága megszűnik, és az első év tekintetében is ismételten sor kerül a vetésszerkezeti ill. szegély előírások teljesítésének vizsgálatára.

A pályázati felhívás ugyanis az alábbi kötelezettséget tartalmazza: „Ha ugyanazon kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen legalább kettő évben vis maior körülmény miatt nem történik meg a tematikus előíráscsoport előírásainak megfelelő hasznosítás, akkor az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület a támogatásból, a területre addig felvett támogatási összeg visszafizetésének kötelezettsége nélkül, a tematikus előíráscsoport támogatási időszakának lejártáig kizárásra kerül.” Tehát ez a terület – az egész KET, nemcsak a szegély - kiesik a teljes kérelemből visszamenőlegesen is, ami befolyásolja a pl. vetésszerkezet meglétét.
NAK/Sztahura

Előzmény: MrPoke #5408 hozzászólásaElőző 5 éves végén 3% levonás lett 16ha táblából, mert huszonpár m2 hiányzott egyik jelentési kötelezettségnél ( utolsó 2 szám kevesebbre lett írva ) , másik tábla hiába lett akár duplán teljesítve hektárszámra is , egyesével nézik a KET-eket . Most szétvágtam 5 ha alattira a nagyobbakat , a 16-ból 1,5ha szegély lett, többi 5 alatti , szegélynél 1 trágya - lazítás - tavaszi vetéssel lerendezve , a KET-ben másik kicsiben teljesíthetem a második trágyázását + szármaradványozást , ezért egyik kicsiben a 3. évben is kénytelen vagyok trágyázni min 1,5ha kiváltására . A zöldugar táblám külön van 1 , azt meg a lucernásokkal együtt másik csomagba tettem, azokat nem tudom szárbedolgozni , AKG fejtágítón reklamáltam, nézzenek utána az utolsó évben bedolgozott pillangós + zöldugar elfogadásának, elvégre utolsó kaszálás elhagyásával ott maradna a szára .

Előzmény: colizoli #5402 hozzászólása

Szervestrágyázást jelenthetsz rá , nekem van ahol szegély második trágyázását is meg kell oldani, ezért a másodikját + 1 öthektár alattiban tudom teljesíteni, az mindhárom évben trágyázva lesz , mert a 16ha-t egyben szankcióznák akár 1m2 hiány miatt is, 5 év alatt könnyebb volt , de a 3 év szűkös lesz .

Előzmény: Koczka József #5398 hozzászólásaPár évvel ezelőtt szeptemberben hívogattak falugazdászoktól párszor figyelmeztetésként, mert az aug 15-re beírt vetés még nincs bejelentve, és ki ne csússzak a szept végéig vethetőségből , eső nélkül nem kapkodtam el . Most a 3 év alatt szorosabb a 2 trágyázást zöldtrágyával teljesíteni , eddig a bacik segítettek korrigálni . Ha nem teljesül az nem baj, de ha nem írták be előre, akkor hiába van vetve, nem számítódik be , így több táblára is beírom , ki tudja mi lesz a lehetőségem , most aki lesilózott, váratlanul tudna vetni erre az évre elszámolva is .
.

Előzmény: JDfan90 #1205 hozzászólásaHonnan indult, nekik jó volt smile biggrin " Szabó Bálint politikai karrierje 2002-ben indult, amikor Csepreg polgármesteri székéért szállt versenybe. A politikus elbukott a megmérettetésen, és hamarosan átlépett a Fideszből az MSZP-be. Szocialista politikusként hamar botrányos ügyekben vett részt. Nem sokkal később kiderült, hogy pénzért toborzott új tagokat a pártba, helyi roma vezetők beszéltek erről. 2004-ben kizárták az MSZP-ből "

A medve imádóknak, át lehet költözni, ezt most is megkaphatják, sok arrafelé az öngyilkos ha otthon találják ! " Sztálin meteorológusa
Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.
Emléke úgy maradt fenn, hogy büntetését a távoli Szoloveckij-szigeteken töltötte, ahol egy kolostorból kialakított Gulag-táborban dolgoztatták. Itt egy egykori kolostor könyvtárába időnként beengedték a jó magaviseletű rabokat. Mivel a szakmája volt a szenvedélye, Wangenheim engedélyt kért rá, hogy méréseket készíthessen a környéken felgyülemlett hómennyiségről és más időjárási adatokról. Azt is megengedték neki, hogy lerajzolhassa a sarki fényt, a különböző felhőalakzatokat, később pedig már a helybeli állat- és növényvilágot is. Rajzait és akvarelljeit egy külön füzetbe gyűjtötte. Naplót is vezetett négyéves kislánya számára, amelybe megfigyeléseit és irodalmi igényű reflexióit rögzítette. Meteorológiai témájú előadásokat is tartott rabtársai számára. Lenyűgöző előadó volt: a foglyok rajongva hallgatták, amit a sarkvidéki kutatásokról, a sztratoszféra meghódításáról, a Holdra és a Marsra való utazás megvalósíthatóságáról jövendölt.
Néhányszor feleségének is írhatott levelet, ezekben örök szerelméről biztosította, és optimista volt saját jövőjével kapcsolatban. „Sétáim során beszélek a Holdhoz, és megkérem, hogy adja át üdvözletemet kedvesemnek. Egyszerre ragyog rád is, mint rám” – írta egyszer költői lelkesedéssel. Három és fél évvel a letartóztatása után azonban az államvédelemtől érkezett levél a feleség számára, amelyben közölték, hogy férje büntetését újabb 10 évvel meghosszabbították, és egyúttal megvonták tőle a levelezés jogát is. Soha többé semmilyen információ nem érkezett felőle. Csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy a levél minden szava hazugság volt. Wangenheimet 1937. november 7-én, a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján – egyfajta perverz ünnepi aktusként – 1115 másik rabbal együtt kivégezték. Hivatalosan egy nacionalista összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Valójában egyszerűen kellett a hely az újabb raboknak.
A meteorológus naplója és rajzai az egykori kolostor könyvtárából kerültek elő. Lánya, Eleonóra, aki ismert paleontológus lett, megtudta az igazságot. Elzarándokolt apja tömegsírjához, és egy emlékalbumot állított össze a tiszteletére. Ennek alapján írt a történetből regényt Sztálin meteorológusa címmel Olivier Rolin, francia író.
A 81 éves Eleonora Wangenheim 2011-ben, 77 évvel apja letartóztatása után kiugrott egy moszkvai bérház kilencedik emeletéről. Nem sokkal később Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus a Dumában követelte az orosz Meteorológiai Szolgálat feloszlatását, és vezetőinek kirúgását, mert a szervezet nem tudott megjósolni egy moszkvai felhőszakadást. Mindez persze már csak halvány visszfénye a sztálini időknek... "

Előzmény: Gumóka #937 hozzászólása" A Strabag az MSZP-SZDSZ kormányok idején SZDSZ-közeli cégként volt számon tartva, és rendszeresen támadta is ezért a Fidesz. 2010 után azonban tudtak váltani, a felcsúti akadémiát és a fideszes médiát kezdték támogatni. Olyan jól sikerült az irányváltás, hogy már Mészáros Lőrinccel is gyanúsan közel kerültek a Belfry nevű cég kapcsán, és szépen csendben ők lettek a magyar infrastruktúraépítés királyai, még a NER-t is előzve. "

Vezess . cikke >>> 2022.08.17. szerda 10:20
" Néhány napja írtunk arról, hogy megkérdeztük egy hazai Mol-benzinkút alkalmazottjait arról, a gyakorlatban mennyire lehet tartani, a Mol augusztus eleji bejelentése alapján, hogy naponta csak egyszer lehet tankolni a hálózat töltőállomásain. A válaszuk az volt, hogy igazából sehogy, mert aki mégis többször tankol, és a kasszánál a forgalmi leolvasása után kiderül, hogy már járt aznap egy Mol-kúton, nem szívhatják le az üzemanyagot a tankjából. Viszont a második vagy sokadik tankolást már piaci áron mérik neki, hiába lenne jogosult a hatósági árra.

A külföldi rendszámos/forgalmis autókkal pedig nem lehet mit kezdeni, hiszen nincs vonalkód, amit le tudnának olvasni a kúton, így ők annyiszor tankolnak, ahányszor akarnak. Természetesen csak piaci áron és max. 50 litert.

A fent leírtakra hamar reagált a Mol és megkerestek minket. Előbb telefonon, majd írásban is. Elmondták, hogy a központ minden egyes Mol-kútnak kiküldi a tájékoztatót, hogyan kell eljárni egy adott módosításnál (esetünkben a napi egyszer tankolásnál), és ők soha nem adtak olyan utasítást a kút üzemeltetőinek, hogy ha valaki kétszer, háromszor, ötször tankol egy nap a Molnál, akkor az első tankolás után már piaci árat kell fizetnie, holott jogosult lenne a hatósági árra (mert magyar rendszámos és magántulajdonban van az autója). A kúthálózat kommunikációért felelős szakembere szerint az általunk megkérdezett kollégáik valamit félreérthettek és ezért rosszul alkalmazták a szabályokat, azaz kértek piaci árat a többszöri tankolások alkalmával.

Itt pedig a hivatalos közlés a helyzet pontosítására:

A MOL minden esetben a hatályos jogszabályok alapján adja a hatósági áras üzemanyagot. Az 50 literes limit bevezetése nincs hatással az árképzésünkre: ezzel arra szeretnénk ösztönözni az ügyfeleinket, hogy Magyarország normál üzemanyagellátása érdekében minden alkalommal csak annyit tankoljanak, amennyire szükségük van. Amennyiben előfordul, hogy egy napon belül másodszorra tankol egy ügyfél ugyanabba a személygépjárműbe, akkor kollégáink emlékeztethetik őt a MOL kérésére, de kizárólag olyan áron szolgálhatják ki, amelyre jogosult. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében pedig a MOL továbbküldi az ügyfél adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. "

Már ekkora hiány van a németeknél , talált hsz üzemanyagos cikk alatt >>> Itt Baja alatt 4.16 liter a maximum. 2000 Ft-ért adnak.

Előzmény: #bandi #3680 hozzászólásaNálunk volt időszak, amikor osztrákokhoz jártak át , mert occób volt, na meg jobb is .

Előzmény: Praetor #577 hozzászólásaEz így van, erre találták ki a termések regisztrálását, és már nem a környék átlagát kell figyelembe venniük . Véletlenül van tűrhetőbb termésünk , azt ki is veszik , de a többségében aszályos gyenge évek alacsonyan tartják , azt nem nézik h mennyi károsult év miatt kevés . Ha nincs a támogatott piaci biztosítás hozzá, akkor még le is feleződik .

Előzmény: FöIdönfuto #86317 hozzászólásaEz a pálfordulásos megnyilvánulás arra emlékeztet, mikor 56-ban a hívő eeevtársak a tagkönyvüket égették el, most is előszelet érezhetnek . ( gondolom alteregó reggeltél ujjra fricskázni :D )

Előzmény: TeljesenMindegy #86295 hozzászólásaMajd felturbózzák a szedd magad mozgalmat .

" ????Július utolsó napján, vasárnap reggel ismét új műsorral jelentkezik az Új Mezőgazdasági Magazin!
????Aszódi János főszerkesztő-producer a következő témákkal vár benneteket 6.20-kor az ATV-n.
✅Emberemlékezet óta nem volt ennyire súlyos aszály az Alföldön – Nagy István agrárminiszter arról beszélt műsorunknak, hogy mit tervez a rendkívüli helyzetben létrejött aszály vészhelyzeti operatív törzs.
✅A hazai kukoricatermés nem lesz elegendő a feldolgozóknak, ezért behozatalra szorulnak. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója azzal is számol, hogy az energiaproblémák miatt a feldolgozóipar kevesebb alapanyagot használ fel, így a termékeik iránt is csökken majd a kereslet.
✅Most nem szabad hozzányúlni a tarló talajához mindaddig, amíg egy kiadós csapadék nem áztatja be mélyebben – hangsúlyozta prof. dr. Birkás Márta a Väderstad bemutatóján, de ha repedések vannak, azokat sekélyen meg kell mozgatni, hogy kisebb legyen a vízveszteség.
✅A mezőgazdaságot érintő nehézségek ellenére idén is megtartották a hagyományőrző aratók találkozóját Hajdúnánáson, a Nyakas Farmon. Az idősebbek szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok lássák, valamikor milyen nehéz és fáradságos munka volt a betakarítás.
????Új Mezőgazdasági Magazin az agrárium híreivel az ATV-n, a Facebookon és a YouTube-on is. "

A rovarölők hiánya máshol is problémát okoz ! >>> " Az utóbbi hetekben konganak az ürességtől a francia mustáros polcok - írja a G7.hu. A franciák ugyanis rengeteg mustárt fogyasztanak, viszont egyre nehezebben jutnak hozzá a termékhez.

Az egyik fontos probléma, hogy a Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, Kanadában viszont egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termésnek kb. a felét.

A kiesést ukrán és orosz beszerzéssel tervezték pótolni a franciák, de a február végén kirobbant háború keresztülhúzta a számításokat.

Ráadásul a kanadai termelők idén már a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a mustármagtermesztéssel, és a gabonákra váltottak, amelytől jóval nagyobb hasznot remélnek. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is akadozni fog.

Úgy tűnik, a franciák komoly bajba kerültek azzal, hogy felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mert nem volt benne elég nyereség, és a növényeket támadó bogarak ellen sem tudtak védekezni.

Az iparág vezetői most már sürgetik a belföldi alapanyag-ellátásra való visszatérést, de ez időbe és sok pénzbe kerül. Az előrejelzések szerint a mustár gyakori hiánycikk marad, amíg nem oldódik meg a helyzet. "

Előzmény: .Feco. #215 hozzászólásaPár hete 44% tartalékkal voltunk elsők az EU-ban, legutóbb 25%-al voltunk elsők, hova lett a különbség, megy a fűtés nyáron is , vagy a szomszédba eladottat már levonták a bevallásból ?

smile lolsmile lol " A szerb pénzügyminiszter, Szinisa Mali arról beszélt hazájában, hogy Szerbia a magyar barátaiknak köszönhetően 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárol – írja a Telex a szerb Nova hírportál alapján.

Ez a megállapodás nem új, mert a két ország június tizedikén jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor. Azt nem tudni, hogy ezt a mennyiséget honnan szerezte be Magyarország.

A Nova hírportál (Szerbia egyik legolvasottabb lapja) vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek. Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek felöltik a Banatski dvorban lévő tározójukat, és a magyarországi tartalékkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tározók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Előzmény: ..,-:) #165 hozzászólásaHátra dölni, és nevetni a nagypo.ályúkon, ebből már ők sem maradnak ki, annyira alacsony a küszöb, gúnyolódtak a pár foknyi takarékoskodás felvetésére . smile lol

Erről mit lehet tudni ? " Elhunyt a Somogy megyei agrárvállalkozó, Claessens Peter. Az üzletember önkezével vetett véget életének a saját otthonában. A halál hírét több, hozzá közelálló személy is megerősítette. Claessens Peter idén lett volna 48 éves. "

Előzmény: Kisvuk #2474 hozzászólása4:30 körül történ, még annyira sötét lett volna ? " Napkelte és napnyugta 2022: Debrecen, Magyarország
Ma: Napkelte 04:45 | Napnyugta 20:31

Előzmény: Blackalex #5360 hozzászólásaNem kell jelenteni, de ha bevállaltál szegélyt is, a kaszálás-zúzásoknál kimaradjon 5-10%-nyi 6m széles kaszálatlan, és a naplóban is így csökkentve legyen dokumentálva / kaszálás + sodrás + bálázás + bálalehordás egyezzen / .

Előzmény: 5465 #7914 hozzászólásaAz csak az éjszakai lehülés miatti zsugorodás volt, már emelkedik 412.97 Ft-on van .

Előzmény: Drisa #7910 hozzászólásaEgyre aktuálisabb lesz Rúúúzsa Sándor + Ciccolííína , eljött az a világ . smile hammer

Előzmény: 5465 #7908 hozzászólásaA millpengőhöz képest ?smile biggrin

" A következőkre kívánom felhívni a figyelmet.

1. Kötelező a kaszálás bejelentése a következők esetében:

A. Natura 2000 gyepterületek: a tevékenység megkezdése előtt legalább öt munkanappal be kell jelenteni az illetékes nemzeti park igazgatóságnak

B. 2022. 07. 31. előtt végzett kaszálás/szárzúzás bejelentése: tevékenység megkezdése előtt 5 munkanappal az illetékes nemzeti park igazgatóságnak

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés

▪ MTÉT túzok szántó esetében

▪ MTÉT kék vércse szántó esetében

▪ MTÉT hegy- dombvidéki madárvédelmi szántó esetében

▪ MTÉT alföldi madárvédelmi szántó esetében

C. Egész évben végzett kaszálás/szárzúzás bejelentése: tevékenység megkezdése előtt 5 munkanappal az illetékes nemzeti park igazgatóságnak

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés

▪ MTÉT gyepek esetében

Mellékelten megküldöm a kaszálás bejelentő formanyomtatványt. Kérem, ezt használják.

A kitöltött űrlapot eljuttathatja az Igazgatóságnak levélben (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.) vagy e-mailben (titkarsag@knp.hu). A postai levélküldés hosszú ideje miatt javasoljuk az e-mailben történő bejelentést. Lehet e-papíron is beküldeni, amelynek linkje:

https://www.magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=805deb23-2dc8-4fe0-8e3b-9d3ccd20c72e

2. Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés Szántó tematikus előíráscsoport Agrotechnikai műveletek bejelentése

(2) A támogatást igénylőnek – az (1) bekezdésben foglaltakon túl – a kötelezettségvállalási időszak alatt az Államkincstár felé, az Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül be kell jelentenie a következő agrotechnikai műveleteket:

a) zöldtrágyázás megvalósítása esetén a zöldtrágyázásra kerülő növényfajt, a munkálat végzésének helyét és időpontját, a növényállomány beforgatását, a munkavégzést követő 15 napon belül;

b) istállótrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

c) területen képződő melléktermék visszaforgatása esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

d) középmély lazítás megvalósítása esetén a megvalósítás helyét és időpontját a munkálat elvégzését követő 15 napon belül "

Képzés - b5
b5 Képzési program letöltése
A képzés térítésmentes.
Helyszín és időpont - b5 *

1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. - 2022.09.28 (szerda) - Időtartam: 9:00-15:00 - Helyszín: Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége
3525 Miskolc, Városház tér 8. - 2022.08.17 (szerda) - Időtartam: 9:00-15:00 - Helyszín: Miskolc Polgármesteri Hivatal
4032 Debrecen, Kartács utca 25 - 2022.08.24 (szerda) - Időtartam: 9:00-15:00 - Helyszín: Nyírerdő Zrt.
4700 Mátészalka, Kossuth u. 5. - 2022.08.17 (szerda) - Időtartam: 9:00-15:00 - Helyszín: Szatmári Múzeum
6235 Bócsa, Kecskeméti út 2. - 2022.09.04 (vasárnap) - Időtartam: 9:00-15:00 - Helyszín: Hungarikum és Közösségi Hely >>>>>> intézi a >>>> Magiszter Menedzser Kft. – FESZ:E-000196/2014
1064 Budapest, Izabella utca 44/a fsz.3.

Előzmény: szgyuri82 #5354 hozzászólásaDátumot igazítsd hogy jó legyen, ha megcsúsznál, a tárcsa is bedolgozta, arra találták ki, h maradjon ott tápanyagnak, és így ottmarad ! >>> " Amennyiben a 2022. EK előtt végzett a gazdálkodó valamely kötelező, vagy választott agrotechnika műveletet, úgy azt az első kifizetési kérelem benyújtását követő 15 napon belül szükséges megtennie a 2022. évi Egységes kérelem benyújtási időszakban. A jelentés tehető a 2022. június 30-ig nyitva lévő W0212-Egységes kérelem2021-adatváltozás bizonylaton is. Ezt követően a feladat befejezését követő 15 napos bejelentési kötelezettség áll fenn (szármaradvány, szervestrágya, lazítás, zöldtrágyázás). "

A kárenyhítési rendszer topicba komplett beraktam ! >>>> " Tájékoztató az aszályhelyzet kapcsán a kárenyhítési rendszerhez kapcsolódó főbb tudnivalókról. "

Tájékoztató az aszályhelyzet kapcsán a kárenyhítési rendszerhez kapcsolódó főbb tudnivalókról. Talán hosszú, de akinek fontos, érdemes rászánni az időt.
Az alább információk egy linken külön dokumentumban is elérhetőek és letölthetőek:
https://kormany.hu/.../tajekoztato-az-aszalyhelyzet-kapcsan
Az agrárkár-enyhítési rendszer fontos segítséget jelent a jelenlegi helyzetben a gazdálkodók számára, éppen ezért a segítség elérése érdekében általuk elvégzendő legfontosabb feladatokról az alábbi tájékoztató nyújt hasznos információkat. A rendszer uniós jóváhagyással működik, szabályai ezért kötöttek.
1. lépés: a kár bejelentése
A mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül, de a betakarítást megelőzően legalább 15 nappal kell a kárt a valóságnak megfelelően bejelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén elérhető MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazáson keresztül, ügyfélkapus hozzáféréssel. A bejelentésben a falugazdászok is segítséget nyújtanak. Aszály esetén a bekövetkezést követő 15 napos határidő számításának kezdő időpontja az a nap, amikortól a károsodás első alkalommal észlelhető és a kárbejelentést aszálynál legkésőbb szeptember 30-ig lehet megtenni.
Fontos, hogy a gazdálkodók a kárbejelentés során a valósághoz minél közelebbi hozamcsökkenési adatokat adjanak meg. A kormányhivatal a bejelentést leellenőrzi, és a káreseményt abban az esetben igazolja, ha az időjárási esemény miatti várható hozamcsökkenés legalább 30%-ot elér. A pozitív kormányhivatali határozat önmagában még nem jogosít fel kárenyhítő juttatásra.
2. lépés: a kárenyhítő juttatás igénylése
Azon termelők igényelhetnek kárenyhítő juttatást, akiknek a kormányhivatal a hozamkiesését leigazolta (1. lépés). Az igazolt mezőgazdasági káresemény esetén a gazdálkodó november 30-ig kárenyhítő juttatás iránti kérelmet nyújthat be elektronikusan a MÁK fent nevezett honlapján. További feltétel, hogy a termelőnek a hozamérték csökkenése legalább 15% legyen. A kárenyhítő juttatás alapja ugyanis a hozamérték-csökkenés. A károsodott növénykultúra 30%-ot meghaladó hozamcsökkenése (terméskiesés) és 15%-ot meghaladó hozamérték-csökkenése (termelésiérték-kiesés) együttesen jogosíthat fel kárenyhítő juttatásra, amelynek mértéke a hozamérték-csökkenés 80%-a (megfelelő mezőgazdasági biztosítás hiányában 40%).
A hozamérték csökkenés egy múltbeli referencia időszakhoz (az elmúlt öt év legmagasabb és legalacsonyabb értékű évének elhagyása után fennmaradó három év átlaga) viszonyított bevételkiesést (hozam és vonatkozó ár szorzata) jelent, így az alábbi módon kerül kiszámításra:
- a károsodott kultúra múltbeli hozamérték (Ft) = tárgyévi terület x három éves referencia hozam x három éves referencia-átlagár;
- a károsodott kultúra tárgyévi hozamértéke (Ft) = tárgyévi terület x tárgyévi hozam x tárgyévi referenciaár.
A kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos eljárásban a referencia- illetve a tárgyévi hozamértéket a ténylegesen hasznosított termőföldről betakarított mennyiség alapján kell megállapítani. Azonban, ha a megyei kormányhivatal a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy a tárgyévi betakarított termésmennyiség alapján számított tárgyévi hozam 30%-ot meghaladó mértékben múlja alul a kárbejelentésre hozott döntésben igazolt, káresemény utáni hozamot, akkor tárgyévi hozamként az igazolt,a káresemény utáni várható - 1. lépés szerint megállapított - magasabb hozamadatot kell figyelembe venni (a 27/2014 (XI. 25) FM rendelet 10 § (2a) bekezdés a) pontja alapján). Kiemelendő, hogy ez a szabály semmiképpen nem jelenti a kárenyhítő juttatás iránti kérelem automatikus elutasítását, csupán a hozamadat korrigálásra ad lehetőséget, abban az esetben, a káresemény bejelentésére hozott határozatban megjelölt várható hozam és a ténylegesen betakarított hozam között jelentős eltérés van. A magasabb tárgyévi hozamadat befolyásolja a hozamérték csökkenés mértékét, így a kifizethető támogatás összegét is. Erre a szabályra az alap forrásainak és a jóhiszeműen eljáró, kárt szenvedett gazdálkodók jogos érdekeinek védelme miatt van szükség.
Kiemelendő, hogy az agrárkár-enyhítési eljárásban az Országos Meteorológiai Szolgálat a https://agro.met.hu/ honlapján az aszály, felhőszakadás, vihar, valamint az őszi-, téli- és tavaszi fagy (és nem az általuk okozott kár!) bekövetkezéséről tájékoztatja a termelőket és a hatóságokat, amely információk az ellenkező bizonyításáig alkalmazandók. Az elmúlt évtizedben megszokott módon az agrárminiszter a gazdálkodási év egészének végén, október 31-ig aszályközleményben hirdeti majd ki az aszályhelyzetet, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakvéleményén alapul.
Az agrárkár enyhítési rendszerről a Magyar Államkincstár (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/.../638/jogcimismerteto) és az Agrárközgazdasági Intézet (https://www.aki.gov.hu/product-tag/karenyhitesi-rendszer/) honlapján érhető el részletes tájékoztató.
A kárbejelentés és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeknek az MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazáson keresztül történő benyújtásában pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területileg illetékes falugazdászai állnak a gazdálkodók rendelkezésére.
#agrárminisztérium #feldmanzsolt #aszály #mezőgazdaság

Permetezés topicból hoztam át a lényegét ! ---- " A növényvédelmi tevékenységet szabályozó rendelet módosítása fél évvel később, 2023. január 1-től lép hatályba.
- Az online bejelentési kötelezettség kizárólag a szántóföldi rovarölőszeres kezelésekre vonatkozik, melyeket a kezelést követő 24 órán belül kell megtenni.
- A 10 hektárnál kisebb területet művelő gazdák mentesülnek a kötelezettség alól.
A módosító rendelet várhatóan hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.”

Előzmény: Agrárman #5348 hozzászólásaMegnéztem, már a jun 9.-i híreiben is benne volt , sokszor ismétlődnek amig aktuális lehet valami ..

Előzmény: Agrárman #5346 hozzászólásaHétvégén /2 napja/ szétküldött köremailben jött a szaktanácsadómtól, kb 2 hetente küld híreket, amiben aktuális teendőkre hívja fel a figyelmünket .

8. Hamarosan kezdődnek a helyszíni ellenőrzések a VPAKG2021 vonatkozásában

A VP4-10.1.1-15/16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekben a helyszíni ellenőrzések hamarosan megkezdődnek, melyek a gazdálkodó jelenléte nélkül fognak megvalósulni.

A korábbi tapasztalatok szerint az egybeművelésre, a szomszédos kötelezettségvállalással érintett területek (KET) elkülönítésére nem kellően figyelnek az érintett gazdálkodók. Fontos ügyelni a sarokpontok jelölésének megfelelőségére, a KET-ek és a táblák megfelelő elkülönítésére. Célszerű tájékozódni kell arról, hogy a táblával szomszédos másik gazdálkodó milyen növényt vetett. Amennyiben azok megegyezőek, úgy 50-60 cm-es – természetesen nagyobb sorközű kultúra esetén a sorközt meghaladó mértékű sávval kell az elkülönítést megvalósítani. Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha a gazdálkodónak a kötelezettségvállalással érintett területével szomszédos egyéb, az AKG-ban nem támogatott területén azonos növényt termeszt.

Amennyiben egybeművelés kerül megállapításra, úgy sajnos az egész táblára adott évben nem jár támogatás, és még a túligénylés szankció kiszabására is sor kerülhet. Ha a gazdálkodónak a kötelezettségvállalással érintett területei, vagy más gazdálkodó ilyen területei szomszédosak, vagy a KET-en kívül ugyanazon kultúra termesztése folyik, úgy a KET-ket jól láthatóan el kell különíteni:

· Eltérő kultúra (hasznosítási kód)

· Eltérő növényfejlettségi állapot

· Szántó esetén 50-60 cm széles sáv, amennyiben az adott kultúra sortávolsága 60 cm feletti, úgy legalább az adott kultúra sortávolságának 30%-kal megnövelt szélességű sáv elhelyezéséről szükséges gondoskodni

· Ültevénynél: természetes anyagú jelölő tárgy (pl.: karó) a közös sarokpontoknál. Itt alkalmazható a sarokpontra megadott módszer, miszerint a sarokpont jelölése úgy is történhet, hogy az ültetvény támrendszer szélső sorának kezdő oszlopa mellé kerül kihelyezésre a sarokpont jelölő tárgy azzal, hogy a területmérés kiindulópontja az ültetvényeknél meghatározott mérési szabályok figyelembevételével a sarokpont jelölő tárgytól a meghatározott távolságban indul.

· Gyepek – évelő szálas takarmánynövények - esetében a sarokpontokon/töréspontokon természetes anyagú jelölő tárgy pl. T-ülőfa elhelyezése.

Amennyiben az ellenőrzés keretében az elkülönítés nem megfelelő, és a kötelezettség teljesítésre vonatkozó felszólítást követő 15 napon belül pótlásra kerül, úgy részére a KET-re jutó támogatási összeg 5%-kal csökkentésre kerül. Ha a felszólítás ellenére sem valósul meg a kötelezettség, akkor az adott évben a KET elutasításra kerül.

Szántó esetében vállalás esetén – amennyiben több szomszédos táblán ugyanazon kultúra található - a KET-en belül az 5 ha-os táblákat el kell különíteni az alábbiak szerint:

· amennyiben az adott kultúra sortávolsága 60 cm vagy az alatti, úgy legalább 60 cm széles sáv elhelyezéséről szükséges gondoskodni,

· amennyiben az adott kultúra sortávolsága 60 cm feletti, úgy legalább az adott kultúra sortávolságának 30%-kal megnövelt szélességű sáv elhelyezéséről szükséges gondoskodni.

Eltérő növényikultúra (eltérő hasznosítási kód) termesztésével, illetve eltérő növényfejlettségi állapottal a táblák elkülönítése megvalósul! Amennyiben a gazdálkodó választotta az 5 ha-os táblaméretet, úgy attól eltérhet, ha évelő szántóföldi kultúrát, vagy zöldugart termeszt.

Ha a táblaméret meghaladja a kötelező, vagy a vállalt méretet, akkor a KET-re jutó támogatási összeg 20%-kal, ismétlés esetén 50 %-kal csökken.

A KET és a táblák elkülönítésén túl, figyeljünk a természetes alapanyagból létrehozott sarokpont jelölő tárgyak meglétére is. Amennyiben helyszíni ellenőrzéskor a jelölés nem fellelhető, úgy 1 % szankció jár a KET-re, ha az ellenőrzést ez nem akadályozza. Amennyiben az ellenőrzés nem hajtható végre, úgy 15 napon belül a jelölő tárgy pótolható a KET-re jutó adott évi támogatási összeg 5 %-os csökkentése mellett. Amennyiben a megadott határidőig a pótlás nem következik be, úgy a lemért KET teljes területére adott évben nem jár támogatás.

A mérési jegyzőkönyvet is őrizzük meg, mert annak hiánya az érintett KET első évi támogatási összegének 5%-os csökkentését jelenti ellenőrzés esetén. Gyepek és zöldugar vonatkozásában a kaszálatlan sávok meglétét és kaszálási időpontokat is tekintsük át. Nézzük meg, megvannak-e a madárodúk, előrejelzéshez használt eszközeink!

NAK/ Sztahura Erzsébet

Előzmény: Gatti #83 hozzászólásaKöszi , elég jónak látszik, nálunk már kezdjük rozsra cserélni a tritit, jobban bírja a sivatagi homokot , csak eddig kevés helyen vették meg , nem raktározgatják külön plusz egy helyen .

Tritikálé és rozs felvásárlási árat tud valaki ?

Előzmény: RkTomi #8095 hozzászólásaFürdőruhában is túlöltözött lennél, ezekhez a cirkuszi előadásokhoz, ellenszavazat nélküli 110%-os megszavaztatásokhoz , 40-60 évvel ezelőtti forma, kár az üzemanyagért, + elcseszett időért aratási időben . smile biggrin

Előzmény: medikus #6001 hozzászólásaTanuld újra a kopasz törvényt . smile biggrin

Előzmény: lewy940 #2321 hozzászólásaAz 6%-nak felelne meg, az majdnem lombtrágyának is mehetne gabona gyomírtáskor .

Előzmény: Rabó001 #1311 hozzászólásaA termőterület hely adatainak megadása során három lehetőség közül lehet választani, de csak egyet kötelező megadni a terület pontos meghatározásához.
A GPS koordináták megadásánál a szélességi és hosszúsági foknak az országhatáron belüli területre kell mutatnia. Ennek ellenőrzésére a „Koordináta ellenőrzése” gomb szolgál.
A kezelés helye megadható pontos cím alapján is. Az adatok beírása után itt is ellenőrizni kell a cím helyességét a „Cím ellenőrzése” gomb megnyomásával. ------------------------------------------------------ Helyrajzi szám alapján is kiválasztható a kezelési terület. Ezen adatok helyességének ellenőrzése a cím illetve GPS koordináták ellenőrzéséhez hasonlóan a „HRSZ(ek) ellenőrzése” gombbal történik.
Bármelyik helymeghatározási módot választja a felhasználó, a terület adatainak mentését megelőzően az adatok helyességét ellenőriztetni kell a programmal. Amíg ez nem történik meg, a „Később folytatom”, illetve a „Véglegesítés” gombok inaktívak maradnak.
A „Később folytatom” gomb megnyomásával az addig felvitt adatok mentésre kerülnek, azonban kezeléseket ezen terület tekintetében addig nem lehet rögzíteni, amíg nem került véglegesítésre a termőterület.
Valamennyi helyes adat megadása után a „Véglegesítés” gombbal kerül bejegyzésre a termőterület. A terület véglegesítése után a területet már nem lehet törölni, adatait módosítani nem lehet.
A „Mégse” gomb megnyomásával a rendszer visszatér a termőterületek listájához, de ebben az esetben az eddig felvitt termőterületi adatok elvesznek.
A termőterületet a kultúra utolsó növényvédelmi kezelését követően le kell zárni.
2.2. KEZELÉSEK RÖGZÍTÉSE
A korábban véglegesített, vagy az újonnan felvitt termőterülethez a „Kezelések” oszlopban látható nyílra kattintva lehet a kezelés rögzítését elkezdeni. A gomb megnyomása után a kezelések listájának oldalára jutunk, ahol lehetőség van a kiválasztott termőterületre vonatkozó új kezelés felvitelére az „Új” gomb megnyomásával.
A kezelés rögzítése során valamennyi mező kitöltése kötelező. A kijuttatás időpontja ablakba szükséges beírni a növényvédő szer kijuttatásának időpontját, vagy választható időpont a naptár segítségével is. Lehetőség van a tervezett kezeléseket 1 hónappal korábban is rögzíteni, ez esetben azonban nem lehet véglegesíteni a kezelés rögzítését, a „Később folytatom” gomb megnyomásával viszont a felvitt adatokat el lehet menteni a rendszerbe.
A növényvédő szer nevét a lenyíló listából kell kiválasztani. A növényvédő szer hatóanyaga valamint az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő (ÉVI) a kiválasztott szer és a kultúra alapján automatikusan kitöltődik. A növényvédő szer kiválasztása során lehetőség van a lenyíló listában-néhány karakter megadásával -keresni is. A növényvédő szer dózisát tizedesjegy pontossággal kell megadni, és a legördülő listából ki kell választani a megfelelő mértékegységet is. ---- A kezelés módjának megadása során szántóföldi, ültetvényes vagy légi kijuttatások közül lehet választani. Végül a lenyíló listából ki kell választani a kijuttatáshoz használt gép típusát is.
A „Később folytatom” gomb megnyomásával az addig felvitt kezelési adatok mentésre kerülnek, ám ahhoz, hogy a kezelés rögzítésre is kerüljön, a felvitt adatokat véglegesíteni kell.
Amennyiben a felhasználó meggyőződött róla, hogy valamennyi adat helyesen került felvitelre, a kezelést „Véglegesítés” gombbal tudja lezárni. Véglegesítés után a kezelést már sem törölni, sem módosítani nem lehet.

Előzmény: lewy940 #2316 hozzászólásaVegyél ipari fajsúlymérőket, egyik 1,14-1,28 és 1,28-1,42 -ig tud nálam, mezőgazdasági boltban kapható .

Előzmény: Sk Laci #11288 hozzászólásaMár csak a vegyszert kell bebiztosítani, amíg nem emelnek rajta .

Előzmény: Sk Laci #11286 hozzászólásaVargáné legutóbbi ajánlatát átküldtem privátban .

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Milyenek lesznek a jövő növényvédő szerei? Mutatjuk a választ
Milyenek lesznek a jövő növényvédő szerei? Mutatjuk a választ
Fenntarthatóság és jövedelmezőség a mezőgazdaságban. Egyidejűleg?
Olcsóbb lenne a hatósági áras gázolajjal fűteni?
Olcsóbb lenne a hatósági áras gázolajjal fűteni?
A jelenséget elnevezték fordított olajszőkítésnek.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

KERNER - SCHOLLENCRACKER szántáselmunkáló 3 fejes váltvaforgató ekére
KERNER - SCHOLLENCRACKER...

790.000 Ft

AMAZONE D 8-40, 4 méteres tárcsás vetőgép
AMAZONE D 8-40, 4 méteres tárcsás...

2.150.000 Ft

AMAZONE D8-30,  3 MÉTERES,  25 SOROS VETŐGÉP
AMAZONE D8-30, 3 MÉTERES, 25 SOROS...

1.590.000 Ft

I.OSZTÁLYÚ MILOTAI M10-es dió termelőtől
I.OSZTÁLYÚ MILOTAI M10-es dió termelőtől

710 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2022 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]