Praetor adatlapja

Becenév: Praetor
Csatlakozott: 2011-11-10 12:14:07
Utolsó belépés: 2021-10-15 16:22:46
Fórum hozzászólás: 900

Fórumhozzászólásai

Előzmény: ..,-:) #6195 hozzászólásaAz alatta lévő hozzászólás div tagje rálóg a fölötte lévőre a margin: -80px; css szabály miatt.

Gondolom majd javítják.

Előzmény: 5465 #9537 hozzászólásaSzerintem félreértette.

A kezdőoldal elrendezése most sokkal jobb, de a fórum elrendezése és az információk hangsúlyozása korábban nagyságrendekkel jobb volt.

Ahhoz mit szóltok, hogy az AKI PÁiR jópár hete hülyeséget ír a napra árára?

Előzmény: bandigh #7051 hozzászólásaNem ismerem a gázszerződés részleteit, de azt gyanítom, hogy a lakossági igények fölötti mennyiségeknek is meg van a helye. Ha esetleg nincs, akkor a spot piacon most komoly profittal tudnak rajta túladni. Nem biztos, hogy ebben a helyzetben akarnak akciózni.

Egyébként a gáz chartja eléggé lufi szagú. Nem kizárt, hogy még kitart egy ideig a ralli, de ezt szvsz a spekulatív tőke hajtja, nem a reálgazdasági igény. A következő hetekben, hónapokban lesz olyan időszak, hogy napi/heti szinten 40%-nál többet fog esni az ára. Valószínűleg jövőre magasabb szinten fog stabilizálódni az ár a korábban megszokottakhoz képest, de a csúcshoz képest kb 20-50%-os árszint között. Persze lehet, hogy máshogy lesz.

Előzmény: Bigyófelügyelő #21683 hozzászólásaNem erről beszéltem. Arról, hogy ha van itt 50 aktív hozzászóló, akkor van 500-1000 olvasó, akinek nagy része szintén gazdálkodó. Ez a "közösség" sok ezer hektáron gazdálkodik az ország különböző részén. Ezek a gazdák kapcsolatban vannak a saját környezetükben lévőkkel, így az itt elhangzó információk és a hangulat is hatással van rájuk, és részben a környezetükre is. Országos átlagban elég gyenge termés mutatkozik (ellenben a hungrana vezér jóslásával). Ha itt jönnek a 8-12 tonnás termésekkel dicsekvők (akik a valóságban a szokottnál jóval kevesebben vannak), akik éppen szerencsések voltak idén, akkor lehet, hogy hamis kép alakul ki az olvasókban az országos képet illetően, és ezért előre hozzák az eladásaikat, mert nem számítanak áremelkedésre. De ha ők az itteni beszélgetés alapján úgy döntenek, hogy a tervezetthez képest 1-2 héttel később adják el a termésüket, akkor annak már országos kihatása lehet. Ha a kereslet adott, de a kínálat pillanatnyilag szűkös egy ilyen döntés miatt, akkor a felvásárló a lehetőségeihez mérten emelni fogja az árat. Voltak elemző cikkek különböző oldalakon, ahol pont arról írtak, hogy az árazással igyekeznek a termést belföldön tartani, és az exportot ezzel lehetőleg lassítani.

Egyébként szerinted miért volt/van magasabban a kukorica ár, mint amit a nemzetközi ár indokolna egyébként? Korábban a matif minusz x árral matekoltak a felvásárlók, most meg az ukrajnai import ára a mérvadó szállítással. Ha valakinek kell az áru, akkor jellemzően eközött a két "szélsőség" között tud vásárolni, ezt pedig az aktuális kínálat és a várakozások (termelői, kereskedői, feldolgozói) fogják meghatározni. Erre pedig a pszichológiának nagy hatása van. Sokan eladási kényszerben vannak, de sokan a várakozásaik alapján döntenek.

Aki benyalta a hungrana vezér jóslását, az már korábban lekötötte a kukit 60e-ért. Ezzel már a beszállításkor keresett a kereskedő 20e-ret. Ha valaki nem hitte el, akkor ő most 80e-ről indul. Hidd el, hogy egy cikknek is lehet érdemi hatása, és az itt folyó beszélgetéseknek is. Nem biztos, hogy nagy, de előfordulhat akár az is.

Előzmény: Rabó001 #21677 hozzászólásaAlábecsülöd a közösség erejét. Az itteni diskurzus befolyásolja egy érdemi csoport hangulatát, döntését, akik sok esetben hozzászólás nélkül olvassák ezeket a hsz-eket (ezek vannak túlnyomó többségben). Ki tudja hány ezer hektárt jelent ez. Emellett a kupecek is olvassák. Az árak hosszabb távon úgyis a kereslet-kínálatnak megfelelően állnak be, de aratás idején nagy a bizonytalanság, és ha csak 2 héttel később indulnak meg az árak a felvásárlási oldalon, akkor a kupecek sokat kaszáltak, és a termelőknek a zsebéből lett ez a pénz kihúzva. Szóval a helyi árképzés dinamikájára igen is hatással lehet egy ilyen fórum diskurzusa is, még ha a világpiaci árra nincs mérhető hatása. Nem kell lebecsülni.

Előzmény: szanberg #1988 hozzászólásaMielőbbi gyógyulást!

Előzmény: barazdabetyar. #6853 hozzászólásaEgyébként a fermentálás szinte biztos, hogy nem szárazon történik, mert a bacik számára megvan az ideális nedvességszint. A folyamat végére valószínűleg a termék kezelhetősége miatt hagyják megszáradni. A kiszáradáskor viszont töredékére esik a biológiai aktivitás, de természetesen jó sok bacit fogsz látni benne a mikroszkóp alatt.

A szervestrágyában, ha nincs megfelelően kezelve, akkor nem is jön létre benne az a mikrobiológiai tömeg, mint pl komposztáláskor, és a kiszáradás a benne még meglévő folyamatokat is közel leállítja.

Előzmény: barazdabetyar. #6853 hozzászólásaNem tönkremegy, csak értékében töredéke, ahhoz képest, amit a komposztált, szabályozott nedvesség mellett tudna adni a mikrobiológia terén.

Előzmény: sanyi1965 #6843 hozzászólásaNézd, mi jópár évig egészen extenzíven nyomtuk a növénytermesztést, ezért biztos vagyok benne, hogy ha nem lesz műtrágya kijuttatás, akkor is legalább annyit (de inkább többet) fognak teremni a területeink, mint dédnagyapámnak 100 éve, amikor még nem voltak műtrágyák. A többet azért feltételezem, mert a mai fajtákban sokkal több a potenciál, és van pár olyan, ami egészen jól tűri a hanyagolást is. Búza lazán fogja hozni a 2-4t/ha hozamot, ami 100 éve jó termésnek számított. A kukorica is ezt a szintet simán hozza, ha van csapadék. Gyomirtással és 2q pétivel volt már 7t-ás kukoricám száraz súlyban. Nem hinném, hogy 4-5t alá csökkenne műtrágya nélkül ugyanolyan körülmények mellett.

A szervestrágya értékét a mikrobiológiai tartalom adná, nem az NPK tartalom. Az ehhez szükséges kezelést viszon kevés helyen adják meg neki, és nemhogy nem komposztálják, még egy rendes trágyaszarvast sem látni a környéken sehol. Ki van borítva a tábla szélére, majd mikor már nem férnek tőle, akkor feldúrják halomba. Amikor meg van rá idő, akkor meg szétszórják a táblákona a szétszáradt ganét, ami ebben az állapotban már kb szart sem ér. Aztán szépen leszántják 30cm-re a talaj felső 10cm-jével, amivel a meglévő talajélet és a trágya mikrobiológiájának nagy részének hulláiból felszabaduló tápanyagon tényleg látványosan indulnak meg tavasszal a növények, csak éppen a talajnak adtak egy szép nagy pofont.

Amikor kitolnak 40-60t/ha mennyiséget, akkor azért az mutatkozik a növényeken, de mikor lehoznak 5-6t/ha terméseket, akkor látszik a durva aránytalanság az "anyagmozgatás" oldalán. Ehhez képest egy 2-3 éves lucerna periódus a területen jóval nagyobb többletet jelent a következő kultúrában több évig nem csak a vitalitás terén, de terméstöbbletben is.

Előzmény: Gatti #6840 hozzászólása"Pedig a túlzott műtrágya használat rontja a talajt..."

Ezzel nem vitatkoztam, hanem csak azzal, hogy kis hazánkban _általában_ azért döglöttek a talajok, mert műtrágyáznak. Ez nettó baromság.

Előzmény: sanyi1965 #6837 hozzászólásaLehet, hogy felétek a műtrágyázás miatt rosszak a talajok állapota, de felénk az az évi 2-3q 27-es nitrogén, meg az 1-2q 3x15-ös NPK, amit kitesznek általában, nem olyan impact a talaj állapotára nézve, ami indokolná. Felénk a szervestrágyázott talajoknak sincs érdemben jobb állapota.

A műtrágyák hibáztatása a sajtóban a nyugat-európai 8-12q/ha műtrágya kijuttatási mértékkel kapcsolatosan jelenik meg, ami még indokolt is lenne. Ezt a mértéket megtámogatja az óceáni/nedves kontinentális éghajlat csapadékszintje is. A sajtó kényelmesen általánosít, ami nyilvánvalóan nem igaz sok helyen. Az hazai műtrágya felhasználási átlagok mélyen a nyugat-európai szintek alatt vannak.

A talajok állapotáért szerintem a földek egyoldalú hasznosítása, a művelési módok és vetésforgó szerkezete a felelős. Nem a vegyszerek, és nem a műtrágya. Persze vannak gazdálkodók, akiknél ez is probléma, de a nagy többségnél nem.

Akkor már nem sok hiányzik, hogy 1 év alatt 3x-os árra menjen a nitrogén.
"Semmi gond", lehet, hogy nem kell értékesíteni, hanem meg kell várni, hogy a termények is hasonló áremelkedést könyveljenek el.

Előzmény: horvath.agro #2879 hozzászólásaEz így van. Remélem nem így folytatódik, mert ha időarányosan számolom, akkor év végére 380mm-ig fogunk csak eljutni, és még a 450mm éves mennyiség is küszködős lenne. Itt általában 500-600mm között szokott lenni. 2017-ben 640mm volt, de ez kiugró érték (el tudnánk viselni minden évben :).

Előzmény: Adam19 #6776 hozzászólásaNettó?

Előzmény: horvath.agro #2877 hozzászólásaHa a térkép a helyi átlaghoz képest kalkulál, akkor ez azt jelzi, hogy felétek általában több csapadék esik, mint felénk (ez igaz is). Most a jóval magasabb értékhez _képest_ vagytok mínuszban.

Egyébként is, ez egy kalkulált térkép, és nem precízen jelzi a konkrét területen leesett csapadékmennyiséget.

Nálunk történetesen az elmúlt 10 évben volt már 100mm plussz is a tényleges hullott csapadék az ilyen térképekhez képest, és volt 100mm mínusz is, amit rosszul jelzett a térkép.

Csak érdekességképpen, nálunk így alakult az elmúlt 4 hónap:
2021.06.30. 0.5 (egész júniusban)
2021.07.02. 1
2021.07.09. 20
2021.07.12. 6.5
2021.07.14. 1
2021.07.16. 2
2021.07.19. 29
2021.07.21. 0.7
2021.07.25. 0.7
2021.08.01. 5
2021.08.05. 3.7
2021.08.17. 5
2021.08.23. 5
2021.08.27. 4
2021.08.29. 3.2
2021.09.22. 0.7
2021.09.28. 0.5

Ezek a tavaszi szárazság miatt, az ezévi mínusz 100mm csapadékhiányra jöttek. A júliusi 20mm fölötti két eső beáztatta 5-10cm-re a talajt, de alatta száraz volt. Emléxem, mert lazítóztam. A többit viszont a nap és a szél gyönyörűen felkapta.

Ennek ellenére nem vagyok elégedetlen, lehetett volna sokkal rosszabb is.

Előzmény: horvath.agro #2873 hozzászólásaEl vagytok kényeztetve.

Előzmény: GREVEN #4929 hozzászólásaItt is ez a helyzet, három lap tört már a nehéztárcsán.

Előzmény: GREVEN #47704 hozzászólásaVárd ki a reggelt, még nem lefutott a dolog.

Előzmény: Gumóka #21575 hozzászólásaHát ezek alapján a hungrana vezére pocsék jósnak bizonyult.

Előzmény: Földönfuto #9243 hozzászólásaPedig megérdemelnék, hogy a saját kacatjaikkal vesződjenek.

Előzmény: Bigyófelügyelő #1200 hozzászólásaIgen, előírás. Így lehet csak forgalomba hozni a trakit.

Előzmény: máris szomszéd #285 hozzászólásaSzerintem rövid időn belül a növényvédőszer gyártók fognak erre valamennyire reagálni, de a tömény koktélok kihívást fognak jelenteni egy ideig. Bizonyos szerek meg eleve nem fognak működni így, az ULV, meg az alkalmazott cseppméret miatt.

Előzmény: Bigyófelügyelő #3076 hozzászólásaHa nem tudnak árat mondani a napraforgóra, akkor hogyan akarnak vásárolni? Ha a szárításra, akkor hogyan akarnak szolgáltatni? A kényszerhelyzetben lévőkre, vagy a balekokra bazíroznak?

Előzmény: traktorajtóhajtogató #6633 hozzászólásaPontosabban kereslet-kínálat függvénye. A kínálat pont annyira meghatározó, mint a kereslet.

Egy műtrágya gyártó nem fog gyártani semmit, ha nincs rajta legalább egy minimális nyeresége. Inkább bezárja a gyárat. Ez megtámasztja a műtrágya árát. A földgáz pedig jelentősen befolyásolja a nitrogén bekerülési költségét, ezért a nitrogén jegyzési ára általában a földgáz árát szokta követni. A nemzetközi jegyzési árak pedig meghatározzák, hogy az értékesítő mennyiért kínálja neked a nitrogént.

A jelenlegi nagy kereslet szerintem csak ideiglenes, pár hónap, max egy év, és kifullad. A nitrogén műtrágya gyártó kapacitás a világon nem olyan szűk, hogy ezt indokolja.

A magasabb olaj ár magasabb termény és magasabb földgáz árakat is szokott hozni, így magasabb nitrogén árat is, bár eltérő arányban.

Előzmény: Praetor #6627 hozzászólásaEhhez kapcsolódva még ez is érdekes lehet: link

Nem kell ezt a témát túldilemmázni. Nem csak a li akkuk ára, de pusztán az a tény, hogy nem lehet napi 24h-ban hajtani (8-10h-t sem lehet velük talajozni), már ez kizárja, hogy elterjedt technika legyen ebben az ágazatban. Ez egyébként a kamionos verzió akadálya is. Felvetették az autópályás "töltősáv" ötletét is, de bitangul drága ötlet.

Úgyhogy az egyetlen jelenleg életképesnek tűnő villany megoldás az üzemanyagcellás hidrogén lehet. Személyautóban már piacon vannak, komoly hatótávval, és a kamionos verziók is hamarosan révbe érnek. A kamionos verziók után a mezőgazdasági vontatókra való méretezés már magától értetődő.

Úgy tűnik, hogy alacsonyabb gázárat sejtenek a télre. Remélem a nitrogén árára is hatni fog. link

Előzmény: ..,-:) #6600 hozzászólásaAzért kíváncsi vagyok, hogy miért gondoljátok ezt. Földgázból olyan nagy készletek vannak a világon mindenfelé, hogy közép és hosszútávon én kizárt dolognak tartom a magas árakat.
Azt mondják, hogy a tavalyi árakhoz képest már 4x-es ára van. Ha ez így marad, akkor a lakossági földgáz árakban is meg kell jelennie, és akkor lesz belőle cirkusz, ami a politikának nem érdeke, pont úgy mint a magas élelmiszer ár.

Ilyen áraknál már simán versenyképes lehet amerikából vagy Dubaiból tankerrel hozott LNG a horvát terminálon keresztül, pedig sokszoros költség és munka van vele, mint a ruszkiknak a csövön nyomni.

Szóval szerintem fél/egy éven belül jelentős korrekciónak kell lennie, mert szerintem ez csak temporális kínálati "vákuum".

Előzmény: szanberg #1262 hozzászólásaNagyon tetszik nekem az m6 és m7-es széria is.

De szavamra: elvennék a földjeidet, akkor is kiválóan megélnél gépértékesítőként pl. smile laugh

Előzmény: Lackó #1252 hozzászólásaOtt a pont. Azért kíváncsi leszek, hogy a következő m6-os sorozatban lesz-e fokozatmentes változat.

Előzmény: horvath.agro #1248 hozzászólásaA prémium változat azzal van szerelve.

Előzmény: Sk Laci #6558 hozzászólásaTavaly a MAP nekem barna színű volt. Állítólag marokkói. A szürke is szokványos szín tudtommal, de gondolom majd tapasztaltabbak is hozzászólnak.

Előzmény: $£€?! #48 hozzászólásaSorry, nem ez volt a célom. Felmerült ez a talajélet kérdés, és a részéről először a tagadás volt a reakció, legutóbb pedig egy maszatolós / nyugtatgatós válasz, miután kiderült, hogy az előbbi álláspontja tarthatatlan. Ezt tipikusan vállalkozók szoktak a lesajnált, hülyének nézett ügyfelek felé produkálni. Az ilyentől megy fel a vérnyomásom, és semmi bizalmam az ilyen marketing emberkék irányába.
MF-Pistabá pl teljesen korrekten szólalt meg mindig itt a fórumon, annak ellenére, hogy erős érdeke fűződik a traktoraik értékesítéséhez. Érdemes lenne tanulni tőle.

Ha a csapat igényli, felőlem terjesztheti itt az "igét", de szerintem akkor semi ide való, mert ez inkább gerilla-marketing kategória.
Emellett elnézést kérek az általam elmondottak miatt, ha sértő voltam.

Előzmény: jozsef.gordos3 #44 hozzászólásaElhiszem, de nem ez volt a vita(?) tárgya. A probléma az, hogy ezek a szerek primitív módon még az urea baci pusztító hatásán felül is gyilkolják a talajéletet.

Egyébként is ezt az elfogult marketing szöveget szerintem nem kéne itt a fórumon nyomni. Van ennek helye a fizetett cikkek között.

Előzmény: MrPoke #40 hozzászólásaEz a cikk ki is mondja: "These chemical compounds temporarily reduce populations of Nitrosomonas and Nitrobacter bacteria in soil."

Előtte többek között pl a limus hatóanyagait is listázza.

Előzmény: jozsef.gordos3 #6552 hozzászólásaFolytatva a Műtrágya árak topicból:

"Az inhibitorok lassítják a bacikat nem kiölik." Ez így szerintem nem igaz. De elhiszem, ha valami becsületes tanulmányt erről belinkelsz.

Ez a tanulmány foglalkozik a témával, és ez az ábra összegzi az baktériumok és egysejtűek számának alakulását, ez az ábra pedig a nitrifikálók gén diverzitását. Nekem ezek alapján úgy tűnik, hogy az inhibitorok igenis kihatnak a mikrobák számára és diverzitására is, legalábbis a hatástartam ideje alatt biztosan.

Előzmény: .Richard. #6544 hozzászólásaAz árához képest nekem inkább azzal van bajom, hogy az inhibitorok állítólag durván méregnek számítanak a talajbaktériumokra (is). Azzal elérni a csökkentett ammónia képződést, hogy kinyírjuk a bacikat, egy őrültség. Pont abban az időben, amikor a talajélet védelme lenne a prioritás. Kit érdekel az ammónia képződés, és annak - állítólagos - _hosszútávú_ klíma befolyásolása, ha _rövidtávon_ terméketlenné/sivataggá tesszük a talajainkat.

Ha komolyabb független hatástanulmányok nélkül kötelezővé teszik ezt, akkor lehetne kötelezővé tenni az uránfestéket is a háztartásokban, meg az ólmozott benzint is. Hajrá! smile thumbdown

Felénk gyakorlatilag azóta van jégeső, évente párszor. Előtte 7 évente 1-2.
Statisztika alapján korábban országos viszonylatban a mi megyénkben (JNSZ) volt a legkisebb kockázata a jégkárnak. Ez most már biztos változott.

A csapadékmennyiség éves szinten talán egy kicsit több, mint korábban. Bár az idei év lehet, hogy rácáfol.

Hova tűnt Damon Hill?!? smile pimp

Előzmény: Praetor #2070 hozzászólásaSzóval kicsit bénán fogalmazták meg, de csak 2x lehet kalászos.

Előzmény: levi #2069 hozzászólásaKM kézikönyv:

"A burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök és a dinnye önmaga után nem termeszthető ugyanazon a területen.
A kalászosok (rozs, búza, tritikálé, árpa, zab), a cirokfélék és a tökre oltott dinnye önmaguk után két éven keresztül (utóbbi esetben, ha a helyszíni ellenőrzés során
nem azonosítható egyértelműen a termesztett kultúra, úgy az érintett kedvezményezettnek az alanyként használt tök vetőmag megvásárlásáról szóló, vagy az oltványok
beszerzéséről szóló számlával kell igazolnia a tökre oltott dinnye termesztését). A kukorica (a vetőmag célra termesztett hibridkukorica kivételével) és a dohány
három éven keresztül maradhat ugyanazon a parcellán.
Az egyetlen növény, amely négy évig vethető ugyanarra a területre: a vetőmag termesztés céljából vetett hibridkukorica.
Az összes egyéb növényünk több éven keresztül is termeszthető önmaga után."

Előzmény: Gandhy #22289 hozzászólásaMost gondold el, hogy mennyit termett volna, ha jó idő lett volna rá... smile lol smile pimp

Előzmény: Ares 826 #6972 hozzászólásaNem tudom, lehet. Az viszont valószínű, hogy kína lesz az offenzív, mert az érintett területekre "jogot" tartanak fenn. Tajvan viszont nem akar Kínához tartozni, úgyhogy könnyen lehet, hogy az USA segítséget fog neki nyújtani.

A háború viszont utálatos dolog. Aki háborút akar, remélem annak a gyerekét és családját darálják be, és nem másokét. De sajnos nem így szokott ez lenni.

Ontopic: egyébként szerintem kérdés, ha az átmenő gabona készletek fele már kínában van, akkor meddig fog ez a készlethalmozás folytatódni? Az összes átmenő készlet egészéig? smile confused

Előzmény: .Richard. #6960 hozzászólásaA háború pénzkidobás, de Orwell: 1984 című rövid regénye jól elmagyarázza a miértjét.

Előzmény: Ares 826 #6964 hozzászólásaKínának a dollártartalékainak jelentős része amerikai állampapírokban van. Emellett az elmúlt hónapokban szándékosan erőfitogtató hadgyakorlatokat rendeztek, és pl Tajvan légterét is többször megsértették. De nem csak Tajvant fenyegetik, talán Fülöp szigeteket is. Volt katonai incidens Indiával is, nem olyan régen.
Ha Tajvannak nekimennek, akkor az USA valamilyen szinten belép, és komoly csim-bumm lesz.

Azon gondolkodom ez kapcsán, hogy ha kína már ekkora készletekkel rendelkezik, az könnyen lehet, hogy háborús felkészülés miatt van. Ha pedig eldördülnek a fegyverek, akkor a kínai terményszivattyú leáll, és hirtelen túlkínálat fog fellépni a termelő országokban, mert az export kína irányában többnyire nem fog menni.

Ha ennek van esélye, akkor az a kérdés, hogy mikor... smile blink

Előzmény: Sk Laci #6930 hozzászólásaBiztos "látóasszony"... smile w00tsmile pimp

Előzmény: .Richard. #13312 hozzászólásaA kalászos egyszikű gyomok elszaporodása az véletlen egybeesés is lehet. Nálunk a szántósoknál is ott van a búzában, ahol helyileg jobban meg tudtak telepedni.

Cikkajánló


A precíziós gazdálkodás változást hoz a gazdaságok irányításában
A precíziós gazdálkodás változást hoz a gazdaságok irányításában
A precíziós gazdálkodás térnyerése segíti a nők szerepvállalását.
Mezőgazdaságban dolgozó hölgyek, figyelem! Ez a felhívás nektek szól!
Sajtóközlemény
Mezőgazdaságban dolgozó hölgyek, figyelem! Ez a felhívás nektek szól!
Elindul a TalentA oktatási és támogatási program a női gazdálkodóknak.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

Tojótyúk
Tojótyúk

1.850 Ft

Németjuhász kutyák keresik új Gazdájukat
Németjuhász kutyák keresik új Gazdájukat

45.000 Ft

Szántó
Szántó

700.000 Ft

Aprító- szárzúzó- szártörő- henger,  3,2, 5,5, 6, 3méter függesztett vagy vontatott,  6, 9m
Aprító- szárzúzó- szártörő- henger, 3,2,...

1.800.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2021 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]