hargitai sandor adatlapja

Becenév:hargitai sandor

Csatlakozott:2011-12-17 18:28:20

Utolsó belépés:2018-12-31 21:14:38

Fórum hozzászólás:120

A felhasználó hirdetései

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-19 16:10:15

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-19 00:19:19

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-18 12:45:29

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-17 19:51:31

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-17 19:46:22

  Válasz mtz1221 #2665. hozzászólására

  Lassan megyek.
  De most oda jutottam, hogy van segítség, és IBC-ben kihozzák a tápoldatot vagy a vizet, és nem kell ebben a tartályban szállítani.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-16 20:02:57

  Válasz mtz1221 #2647. hozzászólására

  A traktor Kioti Dk90, 90 Le-s.
  Ezek a képek vannak a tartály felfogatásról, de készítek még képeket, ha kell.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-15 21:56:17

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-15 15:45:01

  Saját gyártású tápkultivátor - a 6 soros Al-Terra sorközművelő kultivátorra szerelt, 1000 literes tartályból kijuttatható pl:
  - az első menetben gyomirtó, 6 sort egyszerre, minden sor fölé 1 fúvóka kerül, kb 25 cm-t permetezve, / a fúvóka magassága állítható / a sorközművelő védőtárcsák közé, a többi 50 cm-es sorközt a 75 cm-ből megkapálja, így oda nem kerül / nem kell vegyszer - elméletileg...
  / tehát sávban permetezve, kb 1/3-ad kell így a vegyszerből /
  - 250 l/ha vízzel számolva ennek harmada: 84 l/ha oldatot kell kijuttatni hektáronként, 6 x 0,75= 4,5 m munkaszélességgel, kb 8 km/h sebességgel, /

  - a második, harmadik menetben Nitrosolt, tápoldatot adhatunk ugyanezzel a géppel a sor mellé, a növények gyökeréhez, ugyanezen a vezetéken megy a tápoldat a fúvókához, amire ekkor húzunk egy műanyag csövet, ezután 2 felé osztjuk és így a szabad kifolyású vezetéken, a szélső kapa mögé vezetve soronként 2 oldalt, és szabadon kifolyik a tápoldat, a kapa nyitotta barázdába.
  Ahogy a traktor felemeli a gépet, megszűnik a szivattyú áramellátása, a fordulókban nem szór.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-15 15:16:17

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-14 16:00:25

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-14 07:27:24

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-13 23:28:34

  Válasz MrPoke #12244. hozzászólására

  Ülhetne a tengerparton...

  A sikeres üzletember nyaralni megy egy szigetre, de hamar elunja, elindul szétnézni.
  Körbemegy és találkozik egy pálmafa alatt nyugodtan pipázgató emberrel. Megkérdi tőle:
  - Mit csinál itt?
  - Üldögélek, nézem a tengert, pipázgatok, néha kicsit halászok, esténként zenélek egyet a barátaimmal.
  Az üzletember megkérdezi:
  - Gondolt már arra hogy több halat fogjon?
  - Miért?
  - Hát ha többet halászna, több hala lenne.
  - Miért?
  - Több hal több pénz, eladná a halakat, több csónakot vehetne, még több halat fogna.
  - És?
  - A sok hal árából nyithatna egy üzemet, ahol feldolgozná a halakat.
  - Miért?
  - Az üzem által az egész világot elláthatná hallal, megismerhetnék a nevét a világon és mesésen meggazdagodna.
  - És aztán.
  - Aztán végre megpihenhetne, pipázgatna, ülhetne a tengerparton, esténként zenélhetne a barátaival!

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-13 23:10:31

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-13 12:45:49

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-13 12:41:41

  Válasz mtz1221 #5584. hozzászólására

  Elnézést, ha valami rossz emléket idézett fel a kép...
  ha meg nem, akkor /is/ lapozz-görgess tovább...

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-13 11:44:01

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-10 16:06:52

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-10 16:03:14

  Válasz máris szomszéd #1110. hozzászólására

  Bán Zsolt
  Vmisi
  Szanberg
  Bárány+1
  Zoli 63+1
  Berko
  Bobo77+2
  Vénkabi+2
  Diesel Tibor+"Benzintyúk" +egy szoba
  +3
  Apuci+Anyuci

  22 Kémlelő ?
  Adorex +
  Czanik Sanyi +1 ott alvás reggeli
  Máris szomszéd
  Hargitai Sándor + 1

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-02 10:06:46

  Arpi 2....Nyár volt, fiatalok voltunk, és ilyenkor sok marhaságot csinál az ember. Árpi persze többet, mint a normálisabbja. Ez régebben történt, még nem volt meg az Opel Senator, csak egy szakadt Ladára futotta. Abból is csak olyanra, ami annyira rozsdás volt, hogy nem lehetett tudni, mikor hullik ki az ember alól. Mindig azt vártam, hogy egyszer kiszakad az alja, és Árpi úgy fogja hajtani, mint Flintstone a járgányát. Műszaki persze évek óta nem volt rajta, így csak a szerencsén múlt, hogy mikor bukik le.Persze, ez sem lehetett olyan, mint az átlag, ezert volt itt is optikai tuning ezerrel. Ekkoriban Árpi még nem rendelkezett jelentős tőkével (vagyona gyakorlatilag a széteső-félben levő Ladábol, két farmerből és néhány pólóból állt), ezért nagyrészt leleménnyel kellett pótolni a hiányzó anyagiakat. Hát, leleményben nem volt hiány. Felkerültek ugye az alap dolgok: rókafarok, műszőr kormányborítás, aprópénztartó, halálfejes valtógomb, órás visszapillantó (sajnos csak egy törötthöz tudott hozzájutni, de lényeg, hogy óra volt benne), „multifunkciós műszer", ami egy hőmérő, iránytű és óra mahagóni-utánzat keretbe foglalt kombinációja volt, és itt ki is merültek nagyjából az anyagi lehetőségei.
  Ekkor jöttek a segítőkész haverok, akik első hallásra kicsit furcsállották Árpi kéréseit, de aztán a hecc kedvéért megcsinálták, amit kért. Első lépés volt a műszerfal. Látta egy újságban, hogy egy sportkocsinak polírozott alumínium borítás volt a műszerei körül, és hát persze, hogy neki is kellett. Miután kiengedték az ügyeletről, ahova a sorjás alumíniumlemez által szétvágott tenyerével ment kötözésre, új ötlettel állt elő: alufólia lesz a megoldás. Finoman megemlítettem neki, hogy az nem túl strapabíró, meg gyűrődik is, de nem hallgatott rám. Egyik haverja szüleinek volt egy Ápisz-szerű boltjuk, és onnan szereztek vagy harminc tubus Technokol Rapidot, és kiadta az utasítást a haverjainak, hogy mindenki csenje el otthonrol az alufóliát. Mikor elég sok összegyűlt, megkezdődött a ragasztás. Én csak a végére értem oda, hát, mit mondjak, nem volt egy semmi látvány.
  Először is totál meghülyültek a ragsztó gőzétől, mert zárt garázsban csinálták. Mikor odaértem, sejtettem, hogy gáz lesz, mert méterekről olyan szaga volt a garázsnak, mint egy festékgyárnak. Árpi csak ennyit tudott hozzáfűzni az eseményekhez: „hehehe". Meg néha azt is, hogy „atom lett, hehe". Ültek a haverjaival a garázs betonján, mint marhatök a mezőn, néztek maguk elé, és vigyorogtak.
  Megnéztem az autót. Ez sem volt semmi. Láthatólag jobbról kezdték a mutatványt, mert ott még ollóval voltak vágva a darabok, de gondolom, közben hatott a ragasztó, és mire a kilométeróráig jutottak, már annyira zizik voltak, hogy azt is beragasztották. Be volt ragasztva a kormány, a sebességváltó, a szellőzők, a bal oldali ablak felé, a bal ajtókárpit, egy kicsit mindkét ülés, és úgy általában csöpögött minden a ragasztótól. Az elején még odafigyeltek rá, és próbálták kisimítani a fóliát, de a végén persze ilyen apróságokkal nem törődtek, és ettől az autó úgy nézett ki, mintha Bádogember vezette volna, aki egy szörnyű balesetben széttrancsírozódott.
  Kivonszoltam őket a levegőre, és akkor vettem észre, hogy a napsütésben csillog fejük és a ruhájuk, mint Szűcs Judit fénykorában, diszkókiránynőként. Csak rájuk nem üveggyöngy volt varrva, hanem sikeresen magukra ragasztották a levágott, lehullott alufóliadarabokat. Néztek rám kitágult pupillával, teljesen megzavarodva a fénytől, és szemkápráztatóan csillogtak. Olyanok voltak, mint két szerencsétlenül járt ufó, akik nem tudják, hol landoltak.
  Másnap kapartunk. Harmadnap is. A negyedik napon beláttuk, hogy a Technokol az erősebb. Árpi kicsit elkeseredett, mert a műszerfal enyhén szólva furán nézett ki, az itt-ott feltépett alufóliával, ezért gyorsan újabb csinosítás után kellett nézni. Jött a szárny. Egy igazi szárny, ugye elég komoly pénzekbe került volna, ezért maradt a szögvas, ket rúdra hegesztve, amikre menet volt vágva. Fúrtunk két lyukat a csomagtartón, átdugtuk a rudakat, csavar fent, lent, és készen volt a "szárny". Árpinak baromira tetszett, és megsértődött, amikor a „Na, milyen?" kérdésre én azt mondtam, hogy „Legalább van egy alkatrész, ami nem rohad". Egy volt a probléma: le kellett festeni. Neolux nem jó, mert nem tartós. Mivel fessük? Árpi azt mondta, hogy olvasta valahol, hogy az apróbb hibákat körömlakkal szokták javítani, mert az hasonló az autófestékhez. Próbáltam felhívni a figyelmét arra az apróságra, hogy ez nem apróbb hiba, hanem egy bazi nagy vasdarab, aminek befestéséhez jó sok körömlakk kell, de nem érdekelte („Majd felhigítjuk!"), irány a „butik". Akkoriban még nem nagyon vettek a pasik (mi még inkább fiúk) körömlakkot nőknek, úgyhogy furcsán néztek, amikor előadtuk, hogy piros körömlakkot szeretnénk. Mondtam Árpinak, hogy én azt hallottam, hogy a körömlakk másképpen néz ki felkenve, mint az üvegben, ezért ki kéne próbálni, mielőtt megvesszük. Ezt nem kellett volna mondanom. Amikor az eladónő nem nézett oda, Árpi suttyomban kinyitotta az összes piros és bordó körömlakkot, és minden körmére festett egy-egy pöttyöt. Kijöttünk az üzletből, és megpróbáltuk kitalálni, melyik szín illik az autóhoz. Eléggé belefeledkeztünk a dologba, mert arra eszméltünk, hogy egész szép nézőseregünk lett.
  Akkor jöttem rá, hogy állok egy női butik előtt, nézem ahogy a haverom a kifestett körmeit próbálgatja, hogy melyik megy a kocsijához, és közben arról vitatkozunk, hogy melyik a szebb szín.
  Árpi ügyesen feltalálta magát: „Csak a szárnyamra kell." Na, ettől kitört a röhögés. Megvártuk, amíg eloszlik a tömeg, visszamentünk, és megvettünk 1, azaz egy darab lakkot. Sikerült kunyerálnunk egy lánytól körömlakklemosót, és felhigítottuk a lakkot. Szép rózsaszín lett. Reméltem, hogy nem festünk vele, de festettünk. A „szárny"-at ettől kezdve egy foltos, rózsaszín szögvas képezte (á la Barbie mobil).
  Ja, a lényeg, amiért az egész cécó volt: Árpi a fagyis lányt akarta elkápráztatni a csodajárgánnyal. A lánynak ugyan egy másik pasi tetszett az I-es Golfjával, de Árpi úgy gondolta, hogy egy full-extrás Lada mégiscsak imponálóbb egy fapados Golfnál.
  Egy dolog volt hátra, a kipufogó. Árpi szerzett egy vascsövet, ami szerinte kitűnő kipufogó lett volna. Én, mikor megfogtam a csövet, és éreztem, milyen baromi nehéz, gondoltam, hogy baj lesz, de nem szóltam, mert tudtam, úgyis hiába. Elmentünk valami lakatos haverjához, aki kiröhögött minket, és elküldött a fenébe. Árpi bedühödött, és „Na, akkor majd én!" felkiáltással előszedte a forrasztóját, hogy majd azzal. Ráhagytam. Egy fél kiló ónnal ráforrasztotta a csövet, és elindultunk becserkészni a leányzót.
  Az első ötven méter után lejött a cső, és elkezdett zörögni. A második ötven méter után az ősrégi kipufogó megadta magát, és leszakadt mindenestül. Sebaj, így úgyis jobb hangja van, kipufogó be a hátsó ülésre, gyerünk tovább. A fagyizó előtt pár száz méterrel megálltunk, és Árpi előállt a haditervvel. Én előremegyek gyalog, kihívom a lányt a fagyisbódéból, és szóval tartom, amíg Árpi meg nem érkezik. Úgy tervezte, hogy odafarol majd a lány elé az autóval, és elviszi egy körre („Hogy lássa, mi az élet."). Kérdeztem tőle, hogy ezt a farolás-dolgot próbálta-e már. Mondta, hogy nem, de nem nem lehet nagy dolog. Én biztos, ami biztos alapon kinéztem magamnak egy villanyoszlopot fedezéknek, és elindultam. Odaértem. „Szia, gyere ki egy kicsit, légyszi." – „Most nem lehet, sokan vannak." (Hoppá, erre nem számítottunk.) „De valami nagyon fontosat akarok mondani." – „Mondd el itt, nem mehetek ki." (Közben hallottam, hogy Árpi közeleg. Ezt egyébként mindenki hallotta, mert kipufogó nem lévén, az autónak olyan hangja volt, mint egy Zetor traktornak, amikor elakad a szántásban.) „De gyere ki, mert..." Itt tartottam, amikor baromi nagy fékcsikorgás, egy reccsenés és csörömpölés, majd csend. Árpi megjött. Féltem hátranézni, mert azt hittem, letarolta a fél utcát, de nem. Csak éppen az autó félig az árokban volt.
  Árpi próbált úgy tenni, mint aki direkt így akarta az egész mutatványt, de nem volt túl meggyőző. Már csak azért sem, mert az egyik kerék elég furán állt. Mondhatni, kitört. Árpi gyorsan kiugrott az autóból, és jött a fagyisbódéhoz. Nem vette észre a kereket, mert a másik oldalon volt. Érezte, hogy furán áll az autó, de gondolta, majd csak kijön az arokból (ezt kesőbb mesélte). Elkezdtek beszélgetni, és csodák csodája, a lány levette a kötényét, és elindultak az autóhoz. Árpi meglátta a kereket. Sápadtan beült. Ült... Még mindig ült... „Na, megyünk?" – kérdezte a lány. „Ja, csak előbb nézd meg, milyen frankó a műszerfal. Klassz, nem?" (Itt kezdtem el röhögni.) Lány szétnéz a foszladozó alufólian: „Ööö, aha, klassz. Nem megyünk?" – „Áh, még nem, majd később. De hallgasd milyen hangja van." Beindítja (harmadszorra sikerül), gázpedál pumpálása. Lány: „Jézusom, megsüketülök. Inkább menjünk, mert mindjárt vissza kell mennem." – „Menjünk inkább később, most csak dumáljunk." – próbálta Árpi elkerülni az elkerülhetetlennek latszót. „De hülye vagy, ezért hívattál ki, hogy most nem is viszel egy kört?!" Árpi ettől bepöccent, és szerencsétlen lányra zúdította az elmúlt napok összes kudarcát (persze ordítva): „Nem megyunk, b*zmeg, mert kitört az a kib*szott kerék, és különben is, elegem van, hogy még mindig tiszta lakk a körmöm, meg a tököm is ragasztós lett, ez a rohadt alufólia meg nem jön le..." Idáig hallottam, mert itt már sírtam a röhögéstől. Innentől már nem olyan érdekes a történet. Jött egy rendőrautó, igazoltatás, kiderült, hogy nincs műszaki, szülők felhívása, büntetés kilátásba helyezése, amit valami ismerős egy üveg piáért elsimított, a szülők szörnyülködtek, kesőbb röhögtek.
  Az érdekes a dologban, hogy évekkel később Árpi, nem mint élete mélypontját emlegette, ahogy ült félig egy árokba borulva álmai nőjével, hanem ezt mondta: „Tudjátok, ha akkor öt centivel eltekerem a kormányt, meg lett volna a buxa." Hát, igen, sok múlik néha öt centin. Gondoljatok erre, miközben (néha) vadul tekergetitek ide-oda a kormányt.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 23:46:37

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 21:01:14

  Válasz ND #2288. hozzászólására

  Elnézést, ha félreérthető lett volna, a szabadalmi hivatal találatot példaként raktam be, nincsenek ilyenek fluidizációs reaktorok a birtokomban.
  Vagy 10 féle szabadalmat találtam, / ott van a kereső link is / abból próbáltam összerakni olyat, hogy a végén huminsav legyen belőle.
  Ez: lignit, kálium-hidroxid, hidrogén-peroxid.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 20:58:38

  Válasz VMisi #2287. hozzászólására

  Itt nincs szó pénznyerésről, eladásról.
  Kezd körvonalazódni a dolog, a Fb-on is megírtam:

  "Kedves csoporttársak! Nem találtunk összefoglaló anyagot a forgatás nélküli talajművelésről, az arra való áttérés módjáról, ezért készítettünk egy honlapot. A terv szerint egy működő kis gazdaság sikereit, kudarcait lehet majd követni itt.
  Szívesen vesszük az észrevételeket, kiegészítéseket."

  Ennyi..ha valaki bárhol elmondja a saját tapasztalatait, szívesen közzé teszem.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 18:31:56

  Válasz Bzsr #2276. hozzászólására

  Örülök, ha mindenki tudja és alkalmazza ezeket, esetleg ha van olyan, amivel még javítani lehet, azt is beleírjuk. Egy ideje kerestem ilyen összefoglaló oldalt a forgatás nélküli művelésről, de nem találtam. Azt is láttam a fórumokon, hogy ezzel nem vagyok egyedül.
  Ez nem az én tudásom, csak leírtam az itteni és ismeretségi körből a kollégák tapasztalatait.
  Ezért készült a honlap, https://sites.google.com/view/forgatasnelkul/
  tanuljunk egymástól. Egészítsétek ki, és felteszem, tanuljunk belőle közösen.

  A termékekről: a huminsavat kezdetben az Energia Humint használtam, aztán tavaly télen megnéztem a szabadalmi hivatal leírásait, http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU#
  és a lejárt szabadalmak alapján magam készítem el. http://publikacio.uni-miskolc.hu/data/ME-PUB-18563/elj%E1r%E1s%20huminsav%20alk%E1lis%F3i%20vagy%20huminsav%20el%F5%E1ll%EDt%E1s%E1ra.pdf
  A baktérium az Esstence nevű, Kiskunmajsáról, az alginitet a bányából hoztam utánfutóval.
  Elég sok anyagot áttanulmányoztam, úgy néz ki, ez tényleg egy élethosszig való tanulás...
  Harminc évet nem dolgoztam a szakmában, kiesett sok minden, most újra kell tanulni jó részét, de tetszik. Talán jobb is így, mintha berögzült volna a gyakorlat, és nehezen tudnék váltani. / Birkás Márta volt a gyakorlatvezetőm, de ő akkor még nem ezt tanítottam tanársegéd volt./
  Most így, ezzel az új technológiával minden szinte új, és szeretem csinálni.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 17:54:53

  Válasz Ká01 #2279. hozzászólására

  Mielőtt átalakítottam a vetésforgót, egyeztettem a fajtatulajdonosokkal is. A Syngenta képviselő is azt mondta, nyugodtan alkalmazhatom így, már több helyen, több éve 2 évre visszavetik a napraforgót önmaga után, minden gond nélkül.
  További javulást várok a forgatás nélküli műveléstől, kisebb kártékony gomba jelenlétet.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 17:47:49

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 14:50:02

  Válasz emcett #2272. hozzászólására

  Nem valósul meg.
  Eddig a 70 ha-t hol kukorica, hol napraforgó, hol búza túlsúlyosan vetettük. Nem volt biztonságos.
  Most el lett osztva 3 felé a terület, és
  22-23-25 ha és napraforgó -búza /után közvetlenül takarónövény/- kukorica a sorrend.
  Utána olvastam, és bízom benne, hogy nem lesz gond.
  Van olyan gazda, aki már így termel, probléma nélkül.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 13:28:47

  Válasz Sk Laci #2259. hozzászólására

  Köszönöm, feltettem ezt is a repce technológiához.
  https://sites.google.com/view/forgatasnelkul/repce-technol%C3%B3gia
  Nálunk jó adottságú, termékeny földek vannak, de most az őszön a repce sem kelt ki rendesen.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 12:39:22

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2019-01-01 07:45:35

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 21:36:37

  Válasz Sk Laci #2237. hozzászólására
  Kedves Sk Laci,
  feltettem a Forgatás nélküli talajművelés honlapra a repce technológiai leírásod, https://sites.google.com/view/forgatasnelkul/repce-technol%C3%B3gia , köszönöm.
  A 2252-es topic hozzászólásban leírtam a repce jövedelmezőség számításunkat.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 18:54:58

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 17:44:27

  Válasz .Feco. #2238. hozzászólására

  Kedves .Feco., mint írtam korábban, nem termeltünk még repcét. A nálunk bevált búza-kukorica-napraforgó hármast használtuk.
  A repce termésátlaga felénk kb. 35-40 q, ezért is érdeklődtem a technológia iránt.
  Amit problémásnak éreztem a repcénél:
  - augusztusban 32-35 fokban apró morzsás, jó minőségű magágy készítése, lehetőleg úgy, hogy ne száradjon ki a talaj, majd vetés után esőt kapjon az elvetett mag
  - téli kifagyás veszélye
  - viszonylag sok növényvédelmi beavatkozás
  - hidas traktor +ksg a virágzás körüli kezelésektől
  A számolásnál 400 000 Ft/ha bevételt vettünk, a költség 220-230 000 Ft-ra jött ki, 180 000 Ft/ha maradna eredményként.
  Ez kicsit magasabb, mint a búza eredménye, de annak kisebb a rizikója, de alacsonyabb a napraforgó 220, a kukorica 250 EFt-os eredményénél.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 17:38:31

  Válasz VMisi #12021. hozzászólására

  "...mert tavasszal általában nagyon kizöldül a föld, és az is elég gond, hogy azzal mit csináljunk. Idén volt olyan terület amit le akartunk fújni, de csak akkor lehetett rámenni amikor már javában vetni kellett volna, így maradt a tárcsa, majd 2 x rövidtárcsa."

  Ha jól értem, ez az idei tavaszi kapások vetésekor volt.
  Nem jó megoldás lett volna simán belevetni és rögtön utána glifozáttal lehúzni a zöldet?

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 16:26:59

  Válasz Kémlelő #11996. hozzászólására

  A Fiona gabonát tud vetni + aprómagot.
  A kapásokat a Gaspardóval tervezem vetni, ami a honlapon van. Ha szükséges, szerelünk rá sávtisztítót.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 14:15:25

  Válasz Radocz #2225. hozzászólására
  Amint megérkezett a repce technológia, fel tudom tenni.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 13:13:50

  Válasz Sk Laci #2232. hozzászólására

  Az a baj, hogy nem termeltem repcét, a lentebb felsorolt okok miatt, ami mellé még a hidas permetező hiánya is társul. Ezért is hiányzik hozzá a technológia.
  A jövedelmezősége nálam - ahogy a környező gazdatársaknál is láttam a ráfordított időt, vegyszert - nem ellensúlyozná a lényeges időkiesést a többi kultúrától.
  Egyik kollégával korábban kiszámoltuk az önköltségét az ő ráfordítása alapján, és az alig haladta meg a búzáét...akkor már a búza termesztése egyszerűbb.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 12:34:20

  Válasz Kémlelő #11974. hozzászólására

  Kedves kémlelő, már regisztráltam Debrecenbe a Magro előadásra, 01.17-re.
  Az első lépés az volt, hogy hazajöttem segíteni a szüleimnek 2012-ben, akkor még hagyományosan dolgoztunk. Azt láttam ősszel, hogy hatalmas rögök jöttek elő a földből, és nem volt 1xű magágyat csinálni a búzának.
  Ennek ellenére édesapám a forgatásos művelést választotta. Kb 1 éve visszavonult, és azóta kezdtem pl. télen kísérletezni a különböző természetes termésnövelő anyagok beszerzése után azok keverésével.
  A talajművelésben is idén volt nagy váltás a grúber beszerzése, a szántás elhagyása, lazító-grúber használata. A direkt vetőgép épp most került megvételre.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 11:19:44

  Válasz emcett #2224. hozzászólására

  A repce sok bajú növény, a gyakori növényvédelme jelentős időt von el a többi növénytől, a jövedelmezősége nem ellensúlyozza a kieső időt.
  Bár jó talaj marad utána..
  Ha kapok egy bevált repce technológiát, szívesen felteszem a honlapra.
  Ingyenes honlapot bárki csinálhat pl. a https://sites.google.com oldalon, ez egyszerű, gyors.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 10:42:58

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 10:41:29

  Válasz Mf-es? #2217. hozzászólására

  Kedves László, köszönöm, hogy megnézted a honlapot.
  Az itteni földek általában tényleg jók, de itt is van kivétel.
  A cél az, hogy ne kelljen 300 kg / kb. 100 kg hatóanyag / műtrágya sem, csak a nitrogént kelljen pótolni. Ennek a tervezett technológiáját írtam le a honlapon.
  2012-ben jöttem haza dolgozni, segíteni apámnak, akkor 43 q volt a kukorica átlagtermésünk. /Apámmal találkoztál, ő vette meg a KSMK-t tőled./
  Azóta volt már 2016-ban 120 q-s átlag is. Sok tapasztalat gyűlt össze a néhány év alatt is.
  Azt látom, lassan, fontolva lehet, érdemes elhagyni egyes talajműveleteket. A kedvező rögfrakció elérése, a talajélet élénkítése most a cél.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 10:17:41

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-31 09:55:32

  Válasz Radocz #2218. hozzászólására

  Nem ismertem Varga urat, csak néhány éve jöttem haza gazdálkodni, mert édesapám már 87 éves, és kevéssé bírja már a munkát.
  Éppen ezért érdekelnek az új dolgok, nem rögzült belém a régi talajművelés. A régi szerint műveltük kezdetben, de most már áttérünk a forgatás nélkülire.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 22:42:18

  Válasz kis Zombi #11953. hozzászólására

  11 kapa 223 cm-en van, 4 gerendelyen.
  kb 23-25 cm-re vannak, úgy emléxem.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 21:57:30

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 21:39:42

  T. Fórumozó kollégák!

  Az imént ezt a hozzászólást a TMMG témához tettem fel, de ide talán jobban passzol. Onnan levenni nem tudom.

  Nem a termésátlagok a fontosak, hanem az eredményességünk, tehát nem búzát, kukoricát, stb. termelünk elsősorban, hanem hasznot /sajnos /.
  A változó klíma ellenünk dolgozik.
  Aki alkalmazkodik, nagyobb eséllyel éli túl ezt az időszakot. Ezért váltani szeretnénk a forgatásos talajművelésről a forgatás nélkülire. Ezt fokozatosan tudjuk kivitelezni, szem előtt tartva a megélhetést, a biztos bevételt.
  Nem találtam olyan összefoglaló leírást, ahol erről bővebben a gyakorló gazda szempontjai szerint lennének anyagok összeszedve.
  A fórumot átolvasva és a többi fórum idevonatkozó részeit is beillesztve megpróbáltam összefoglalni a velem együtt a többi művelési módot váltónak a tanulságokat, tudnivalókat, "tananyagot", beleírva a saját technológiánkat. Ez az alábbi honlapon van.
  Köszönetet mondok mindenkinek, aki önzetlenül segített és segít személyes tapasztalatai átadásával teljesebbé, pontosabbá tenni ezt az elsősorban saját részre készült egyelőre 10 menüpontból álló honlapot. https://sites.google.com/view/forgatasnelkul/
  Szívesen veszek minden hozzászólást.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 21:27:44

  Válasz hargitai sandor #11948. hozzászólására
  Első lépésként elhagytuk a szántást, az eke helyett beszereztünk egy 30 éves grúbert Sütő Norbitól ékgyűrűs hengerrel.
  A másik számunkra jelentős beszerzés a Fiona XC DC direkt vetőgép.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 21:03:03

  T. Fórumozó kollégák!

  Nem a termésátlagok a fontosak, hanem az eredményességünk, tehát nem búzát, kukoricát, stb. termelünk elsősorban, hanem hasznot /sajnos /.
  A változó klíma ellenünk dolgozik.
  Aki alkalmazkodik, nagyobb eséllyel éli túl ezt az időszakot. Ezért váltani szeretnénk a forgatásos talajművelésről a forgatás nélkülire. Ezt fokozatosan tudjuk kivitelezni, szem előtt tartva a megélhetést, a biztos bevételt.
  Nem találtam olyan összefoglaló leírást, ahol erről bővebben a gyakorló gazda szempontjai szerint lennének anyagok összeszedve.
  A fórumot átolvasva és a többi fórum idevonatkozó részeit is beillesztve megpróbáltam összefoglalni a velem együtt a többi művelési módot váltónak a tanulságokat, tudnivalókat, "tananyagot", beleírva a saját technológiánkat. Ez az alábbi honlapon van.
  Köszönetet mondok mindenkinek, aki önzetlenül segített és segít személyes tapasztalatai átadásával teljesebbé, pontosabbá tenni ezt az elsősorban saját részre készült egyelőre 10 menüpontból álló honlapot. https://sites.google.com/view/forgatasnelkul/f%C5%91oldal?authuser=0
  Szívesen veszek minden hozzászólást.

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 09:13:23

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-12-30 07:54:17

 • Ugrás a témához » hargitai sandor | 2018-11-19 18:12:06

  Válasz hargitai sandor #20935. hozzászólására

  Drasztikusan csökken az előleg

  http://www.mosz.agrar.hu/ado-szamvitel-tamogatas/1569-ketszer-adna-aki-gyorsan-adna-drasztikusan-csokken-az-eloleg

[bezárás x]