Bárány adatlapja

Becenév: Bárány
Csatlakozott: 2008-10-18 22:47:40
Utolsó belépés: 2021-11-04 12:24:57
Fórum hozzászólás: 10640

Fórumhozzászólásai

Előzmény: Makói 70-es #494 hozzászólásaIgen. Jönni fog az, ne aggódj!smile thumbupcool

Előzmény: lewy940 #3426 hozzászólása6x50 lenne a legolcsóbb, és a legkönnyebben kivitelezhető. A legtöbbet egyszerűen át lehet ilyenre rendezni.

Előzmény: barazdabetyar. #7885 hozzászólásaMilyen gyomirtó?

Előzmény: Gergő1220 #4673 hozzászólásaSosem 100%-os, de egy-egy kimaradt folton mindig megmutatkozik, hogy sokat takarít.

Előzmény: kukaccsosz #4664 hozzászólásaKösz, hogy ezt leírtad! Nagyon jókor jött!smile thumbupcool

Előzmény: GREVEN #487 hozzászólásaVolt már erről szó, de nehéz itt visszakeresni. Én még nem vettem igénybe, ezért nem tudok pontos részleteket, de ha jól tudom, innen kell indulni, ez a mérvadó az aszály bizonyításához:

Agrárkár-enyhítés - Időjárási információk mezőgazdasági káresemény bejelentéséhez

Előzmény: KooL #365 hozzászólásaA MG anélkül valószínűleg nem is tudna egyenesen menni. Jó az a kis cucc, de azért még más kávéház.smile wink

Előzmény: zsoltrs #997 hozzászólásaEgyiket sem próbáltam, de nagy csodákra ezektől sem számítanék.
Azért annyira nem lesz ám rossz az a vetés, , mert nem egy rossz vetőgép ez, csak az embert piszkálja a maximalizmusa, főleg amikor látja, hogy mennyivel szebben is lehet ezt.smile sweatdrop

Előzmény: Gergő, #358 hozzászólásaHát ez elég fura. Ez nem a kormányzás fajtájától szokott függni, de ha azt mondták, akkor biztos, úgy van.(Másik kereskedő?smile wink)

Előzmény: zsoltrs #995 hozzászólásaEz sajnos ilyen, ennyit tud. Annyi mindenre érzékeny, hogy nem lehet mindig normálisan beállítani. Befolyásolja a magméret, alak, fajsúly, felület (csávázószer fajtája), dőlés, szélerősség és irány, kardánfordulat, sebesség, reggeli erekció hossza, stb-stb..
Én is minden évben irigykedve nézem a vaderstados vetéseket.

Előzmény: Gergő, #356 hozzászólásaLehet, hogy feloldókód is kell.

Előzmény: Gergő, #350 hozzászólásaMás rendszereknél is elő-előfordul. Egyik oka lehet,amikor "kikönnyül" a kormányzott kerék, és a kerékelfordulást lassabban követi a tényleges kanyarodás. Pl. emelkedőn, nehéz hátsó munkagéppel, süppedős talajon, stb-stb.
Egy kerékszög szenzor ezt megoldja, kérdés, megéri-e neked rááldozni a felárat.

Előzmény: mtz1221 #5104 hozzászólásaAz teljes csőd volt.smile sweatdrop
Ha jól emlékszem, 10-15 cm-es, viszonylag sekélyebb művelést akartam csinálni. Nem volt sáros, de azért kissé nedves volt. Ez a viszonylag kevés, enyhén ragadós föld a kukoricaszárral keveredve szépen be tudott ragadni az ékgyűrűk közé, ami így hol csak fékezett, hol teljesen be is állt, lehetett pucolni. Ráadásul sunyiban pont ekkor kapitulált a chiptuning a trakorban, úgyhogy a szoruló hengert időnként még kisebb ménessel is kellett rángatnom, amit ott még fel sem ismertem, csak később esett le a tantusz.
Siralmas munka volt, jókora idő és üzemanyag ráfordítással, úgyhogy abba is hagytam, és később felszántottam.
Tanulópénz...smile pimp

Előzmény: Sz_Pisti #5099 hozzászólásaÉn ezt eddig nem vettem észre. De hogy tavaszig is így maradna , azt meg végképp kizárnám.
Ezt a különbséget a grubberes művelés okozza. Talán jobban lehúzódik a nedvesség, mint a szántottban (ezt mások is írták már), de nem ástam ki ilyen mély talajszelvényt. (Semsmile biggrin)

Előzmény: Koszi. #6601 hozzászólásaEgész biztos, hogy javítható. Így hirtelen a kaposvári Polikom jut eszembe, de vannak még kisebb maszekok is szép számmal, akár kiszállással is. Sőt, autókarosszériások is tudnak műanyagot javítani.smile wink
Kicsit kérdezősködj a környezetedben, meg ott a Google is!

Nem szoktam itt politizálni, de ezen nagyon felröhögtem, gondoltam, legyen nektek is jó napotok!smile lol

Előzmény: zsoltrs #956 hozzászólásaEz kerékmérettől, gumiabroncs nyomástól, és a talaj állagától is függ. Nekem 53,05 m lett volna a tökéletes, ha két tizedes be lehetne írni.smile sweatdrop
Igen, ez alapján mér. Ha jól méri a hektárt (pl. sorvezetőhöz viszonyítva) akkor oké, ha nem, akkor korrigálj rajta!

Előzmény: Sz_Pisti #5097 hozzászólása80 mm, egyenes, Horsch kapák. (Tolmet Kret grubber)
Tél végén fogas+simító (ez nem biztos, hogy kell, de egyelőre az elgondolás az, hogy azért a rögösen hagyott csak jobban ki tud száradni), vetés előtt ásóborona.
Még tanulom a dolgot, sok a kérdőjel. Pl. a tavalyi összehasonlító kísérleteim lehet, hogy mehetnek a kukába, mert nagyon extrém év volt: áprilisban jött egy nagyon hideg, sok csapadékot hozó két-három hét, utána meg az elmúlt harminc év legdurvább aszálya júliusig.
Ami most "gyanús", az az, hogy kukorica másodvetés elé valószínűleg szántani kell, mert ott durván szrabb volt a grubberesben a kezdeti fejlődés. A talaj vetéskor keményebb, szárazabb, és kicsivel hűvösebb is mint a szántottban.
Idén már eddig is más évjárat körvonalazódik. Több kísérlet is van, meglátjuk, mit fognak mutatni.

Előzmény: Sz_Pisti #5095 hozzászólásaTavaly valahol 22-24cm körül volt, idén 30-33 körül.
Lazítani búza után, szárazban szoktam. Nem szeretem a nedves földet "kenni".

Előzmény: envagyok2 #5092 hozzászólásaÚgy tűnik, nem egyről beszélünk. Én a Horsch spirálrugós biztosítású kapájáról írtam, úgy értettem, arról szólt az a lenti kommented.
Ezért nem értettük egymást.smile thumbupcool

Előzmény: envagyok2 #5090 hozzászólásaHorsch kapánál (amit említettél) ez egészen biztosan nem így működik. A rugó, amit látsz, és a példában 5cm-t mozdul felfelé, a forgáspont, azaz a csap mögött van, azzal egy magasságban, a kapa csúcsa meg a forgáspont alatt, függőlegesen. A kapa xsúcsa és a felfogatása (a rugó vége) kb. azonos távolságra vannak a forgásponttól. Ez a három pont nagyjából egy negyed körcikket határoz meg.
Nincs itt "szerintem", csak geometria. Rajzold le, úgy könnyebb megérteni!smile thumbupcool
Más kapaszárak geometriája lehet, hogy valamennyire más, de alapvetően hasonló a működés.

Előzmény: atisgyulai #953 hozzászólásaMost, hogy a vadiúj feszítőt, meg láncot raktam fel, kifejezetten odafigyeltem erre, mennyire lesz feszes, és kb. olyan, amilyennek te is mondod, azaz ha csak egy szemmel hosszabb lenne, már laza lenne.
Szóval úgy tűnik, ez direkt ilyen.

Előzmény: John Deere Power Shift #951 hozzászólásaValahol br. 55-60 körül, de ki számolja!smile sweatdropsmile biggrin

Tegnapi helyzet.smile smile

Előzmény: tarkamacska #5087 hozzászólásaTavaly csináltam ehhez hasonló összevetést: fele szántott, fele grubberelt tábla. (Idén is van, de még korai bármit mondani.)
Ugyanez látszott, mint amit írsz: a szántott porhanyósabb és nedvesebb volt vetéskor, majd gyorsabban kelt, szebben is fejlődött.
(Később hűvös, csapadékos április jött.) Aztán a durva nyári aszályban, júliusban behozta a grubberelt, és onnan már végig tök egyformák maradtak, a kombájn se mutatott különbséget.
Idén mások a viszonyok. Nálunk megjött az eső, így mindegyikben van nedvesség, egyelőre csak annyi eltérés látszik, hogy a grubberelt tömörebb, kicsit jobban is döcög a traktor rajta.

Előzmény: später77 #949 hozzászólásaLehet, hogy lett vona, aki nekiáll meghegeszte(t)ni (a képen látható két fül tört le, alumínium az anyaga) én vettem újat. Plusz egy tőcsavar, egy matrica a maglesodró skálájához, lánc és láncfeszítő a kocsihoz. Meg kb. két-három óra egyengetés, szerelés.
Egy átlagos nap parasztéknál...smile pimp

Előzmény: envagyok2 #5082 hozzászólásaSokadszor jön már elő ez a marhaság.smile wink
Ha a rugónál mondjuk 5cm elmozdulás látszik (ugye, itt ez függőleges, mert a csapszeg a forgáspont) akkor ez a kapa hegyénél hátrafelé(!) történő 5cm elmozdulást jelent. Ez magasságban (most csak tippelek, de általános iskolai geometriácal kiszámolható) kb. 1-2 cm-t jelenthet.
Márpedig 5 cm-nél több elmozdulást már csak valamilyen komolyabb akadály eredményez, akkor meg nagyon is jó, ha kitér. Jellemzően 0-3 cm a "lötyögés", az is csak nagyon kemény részeken.

Előzmény: atisgyulai #946 hozzászólásaTúlgondolod. De látom, ez már befészkelte magát a fejedbe, úgyhogy feszíts azon a láncon, addig úgyis csak agyalni fogsz rajta.smile thumbup

Előzmény: sirhanzoltan #3120 hozzászólásaA vákum csökkentése nem segít? Pl. a kardánfordulat lassításával, ha az adott gépen más mód nincs.

Előzmény: Gumóka #3259 hozzászólásaGondolom, úgy értelmezi, hogy, ha számlát kér róla, akkor az már nem lakossági felhasználás.

Előzmény: griz #3251 hozzászólásaGúglizz rá, hogy üzemanyag kiszállítás, és biztosan találsz neked megfelelőt. Kell kis papírozás és akkor 480+némi felárért kiviszik. Persze a többség csak szabályos töltőcsonkra ürít, meg szokott lenni minimum mennyiség, de mindig vannak kivételek.

Előzmény: train #80117 hozzászólásaNem jelentgetett senki, a modi csak tette a dolgát. Ha esetleg nem láttad: nem volt semmi durvulás, kicsit pöckölgetük egymást, ahogy néha szoktuk, de egy kívülállónak lehet, hogy ez már soknak tűnhet.
Részemről nincs ezzel probléma, és amúgy Jozeffal sincs különösebb bajom.

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-04-14 08:15:29

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-04-14 08:14:30

Előzmény: Gergely Péter #3114 hozzászólásaNem mondom, hogy nem lehet gépprobléma, de a vetőmag se ugyanolyan évről-évre. Sőt, még egy éven belül is vannak eltérések, termőhelytől, frakcionálástól függően.

Előzmény: Gatti #3108 hozzászólásaTöbbféle DKC, FAO 320-360.

Előzmény: Gatti #3100 hozzászólásaÉn tegnapelőtt végeztem.

Előzmény: train #80080 hozzászólásaAkkor induljunk újra, innen!
Egyvalamit kérek, és ezt már sokszor leírtam, de mindig átléptél rajta: tedd félre az eddigi skatulyákat, amibe itt többünket helyeztél, mert hidd el, hogy nagyon sok ponton tévesen profiloztál. Pl. lehet, hogy a "libernyákot" tényleg sértőnek veszi fel valaki, merthogy pont nem az.smile wink

Szóval részemről legyen tiszta lap!
Különben is, hamarosan itt van május elseje, a szeretet ünnepe.smile biggrin


Előzmény: ..,-:) #3233 hozzászólásaPl. hogy olcsóbban szerzi be, mint ahogy azt elszámolhatja, hogy ezzel együtt jókora újabb megrendeléseket kap, ... meg majd lassan kiderül még egyéb "kompenzáció" is. Vagy nem...

Előzmény: train #80076 hozzászólásaAzért én is biztos vagyok benne, hogy ha az itt szájkaratézó csapat élőben ismerkedett volna össze, egész mások lennének a viszonyok. A rövid kommentek, meg nem értett (félreértett) történések csúnyán félrevitték a dolgot.

Előzmény: youth #672 hozzászólásaLehet, hogy ugyanarról beszéltek. Pl. EGNOS korrekcióval a visszatérő pontosság kb. 2,5m (tipikusan: 1m) alatti, a sorcsatlakozó kb. 20-30cm alatti (tipikusan még ennél is kisebb).

Előzmény: train #80073 hozzászólásaNa, tudsz te vicces is lenni! Ez váratlan volt.smile biggrin

Előzmény: ..,-:) #3231 hozzászólásaA hatósági ár bevezetésekor már ki volt találva a MOL kompenzációja, és azok a módszerek is, amivel az egyéb érintettek (kis kutak, fuvarozók, stb.) "fájdalomküszöbe" alatt lehet tartani ennek a hatását.
Ebből következően hacsak nem zuhan nagyot a világpiaci ár, (ami nem valószínű) meg fogják hosszabbítani az ü.anyag árstopot, és - legalábbis néhány hónapos távlatban - még csak hiány se lesz.

Mint ahogy a rezsicsökkentés is marad. Inkább nyúlnak ismét a multikhoz és/vagy a bankokhoz. De ez már smile offtopic

Előzmény: ..,-:) #3228 hozzászólásaMegmondtam, vagy megmondtam?smile wink

Előzmény: atisgyulai #942 hozzászólásaAmíg feszes, én nem piszkálnám, de a vetésminőséget egész biztosan nem befolyásolja a lánc hossza. Az áttétel ugyanaz marad.

Előzmény: atisgyulai #938 hozzászólásaFennakadt olyan állásban, ahol nem feszíti a láncot. Kézzel nem tudom megmozdítani.
Holnap majd jobban ránézek.

Előzmény: Nskype #936 hozzászólásaA kocsi láncfeszítője tönkrement, emiatt a hajtó fogaskerék fel tudta venni a lánc alsó felét is felülre, és így szépen letépte a helyéről az alumínium házat.
Amúgy 2005-ös a vetőgép, most hamar ránéztem: kb. 1600-1700 ha van benne.

Manószem mára lepihengetett.smile sweatdrop

Előzmény: szeszko #80238 hozzászólásaMár az itthon is van ilyen. Pl. Diego

Cikkajánló


Hogyan csökkenthető a szárazság negatív hatása meszezéssel?
Hirdetés
Hogyan csökkenthető a szárazság negatív hatása meszezéssel?
Az évről évre ismétlődő csapadékhiány komoly terméskiesést okoz a...
Életmű díjat kapott Nagy János agrárprofesszor
Életmű díjat kapott Nagy János agrárprofesszor
Az Agrotrend Csoport 8 éve díjazza 10 kategóriában a legkiemelkedőbb...

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

DONALDSON SZŰRŐ
DONALDSON SZŰRŐ

35.000 Ft

Eladó Bábolna típusú takarmánykeverő és daráló
Eladó Bábolna típusú takarmánykeverő és...

650.000 Ft

John Deere 6140R - Quicke Q66 rakodóval-AutoQuad 50km/h 20/20- TLS-2500 ÜZEMÓRA
John Deere 6140R - Quicke Q66...

38.900.000 Ft

CLAAS Lexion 540
CLAAS Lexion 540

72.500 EUR

Minden jog fenntartva.
© 2022 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]