A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kezdeményezésére a Somogy Megyei Kormányhivatal 1034-5/2021. ügyiratszámú határozatban feloldotta a ponty fajlagos tilalmi idejét a Balatonon – írja a társaság tájékoztatója. Ugyanakkor megjegyezték, nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára ( más néven Fonyódi-árok), a Nyugati-övcsatornára (más néven Máriai-árok), a Zala-folyó torkolati szakaszára és a Kis-Balatonra!

Horgászbotok a Balaton partján.

2021-ben is feloldották a balatoni pontytilalmat – fotó: Pixabay

A korábbi évekhez hasonlóan a pontytilalom él a Zala-folyó torkolati szakaszán és a Kis-Balatonon, itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 03. és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat. Külön felhívnánk a figyelmet, hogy a horgászrend 45. pontját a pontytilalom esetében is be kell tartani, azaz ahol a tilalom életben van, ott célzottan tilos pontyozni, ha ismétlődően tilalmas hal akad a horogra, a horgász köteles módszert és/vagy helyet változtatni – figyelmeztettek.

Hangsúlyozták, a Balatoni Horgászrend 33. pontja értelmében április 15. és június 15. között a Keleti-Bozót-csatornán a Bambi hídtól és a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi hídtól délre eső szakaszon (beleértve a Cigány-, a Sári- és a Határ-külvíz-csatornákat is) általános horgászati tilalom van érvényben. Az említett szakaszokon a halgazdálkodási vízterületen és annak partján halfogásra alkalmas eszközzel tartózkodni TILOS! Az említett hidak és a két vízfolyás balatoni torkolata közé eső szakaszokon a fenti időszakban szabad horgászni, de pontyot és harcsát megtartani tilos!