A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal csökkent.

Ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal lett kisebb, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt.

Kiemelték, hogy a csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

A gabonafélék termésmennyisége 37 százalékkal lett kisebb, ugyanakkor az árövekedés 73 százalékos

A gabonafélék termésmennyisége 37 százalékkal lett kisebb, ugyanakkor az árövekedés 73 százalékos – Fotó: Végső Péter

A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10 százalékkal esett vissza.

A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott.


A jelentésből kiderül, hogy a takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt.

Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett. A szőlő mennyisége 1,9 százalékkal csökkent.

Az állattenyésztés teljes termelési volumenének 6,1 százalékos visszaesésén belül az élő állatok termelése 8,0, az állati termékek termelése 2,0 százalékkal csökkent.