Ha most traktorban ülve olvassa ezeket a sorokat, akkor valószínűleg találna egyet-kettőt a következő felsorolásban szereplő tárgyak közül a kabinban, vagy a szerszámos ládában. Az biztos, hogy a komoly javításhoz jó szakember, megfelelő szerszámok és idő kell, de ahogyan egy régi és jól ismert mondás tartja: a szükség nagyúr.

Ma már szinte minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke – Fotó: Shutterstock

1. Mindenre jó? Mindenre is.

Ez pedig a WD40, amit 1953-ban fejlesztettek ki, és akkor még csak az űrtechnika és a hadiipar számára volt elérhető. Egy San Diegó-i vegyész Norm Larsen hosszas kísérletsorozatának eredménye, a szám szerint 40-ik elegy, amely már azokat a víztaszító tulajdonságokat mutatta, melyeket a feltalálója szánt neki. Egyébként innen a név Water Displacement, vagyis vízkiszorító és 40-ik keverék. Aki használta már tisztában van vele, hogy milyen tulajdonságokkal bír az

egyébként hordozórakéták rozsdásodásgátlójaként kifejlesztett anyag.

Nem képez vastag réteget, így kopóalkatrészek ideiglenes kenésére alkalmas, arra viszont hibátlan, sőt nagyobb mennyiségben, még a sérült porvédős csapágyak idegesítő, vonyító hangját is csillapítja. Összetételét tekintve még mindig titkos a recept, annyi biztos, hogy szénhidrogének alkotják, így nem minden műanyag és gumi alkatrész jó barátja. Azonban használható csavarok lazítására, szerszámok ápolására, olajfoltok eltüntetésére, gépzsíros kéz tisztítására, ez a víztaszító, korróziógátló, tisztító, kenő, ápoló és még kb. 20 tulajdonsággal bíró elegy.

Ennél egy fokkal már korszerűbb a ragasztószalag – Fotó: Agroinform.hu

2. Betekerem és kész.

Egy másik jolly joker a textiles ragasztószalag, vagy ahogyan hódítóútjára indult a duct tape, ami erős ragasztóképességén túl, tartósságáról híres. Ezt a vízálló, igen erős ragasztószalagot a második világháborúban kezdték használni a fegyver- és lőszerszállítmányok ládáinak vízhatlan zárására. A szalag keresztirányban könnyen téphető, a benne lévő szövet szálfutásának köszönhetően, viszont ugyanezen okból meglehetősen erős is. Kellőképpen megtisztított felületre kiválóan tapad, ezért akár repedt, kilyukadt locsolótömlők ideiglenes javítására is alkalmas.

Megfelelő mennyiséget használjuk, vagyis minél többet – Fotó: Agroinform.hu

3. Mindig legyen kéznél.

Régen, ha valami leszakadt, kilazult egy darab dróttal jól megtekertük, és magára hagytuk a „hazáig csak kibírja” mondattal. Aztán egyszerre minden megváltozott, és egy nagyon különleges eszköz más szintre emelte a tákolás fogalmát. Nincs ember a földön, aki ne használt volna gyorskötözőt, akár csapágyak rendezésére, leszakadt vezeték, cső felfogatására, vagy amire tényleg szánták kábelek rögzítésére. Egyébként 1958-ban egy elektronikai cég találta fel a hivatalos megnevezése pedig a nejlon kötegelő.

Már élőben is láthattuk ezt az elképesztő technológiát  – Videó: Agroinform.hu

4. Mint a beton.

Sokat hallani kétkomponensű csodaragasztókról, melyek a szintetikus ragasztók csúcsát képviselik. A legtöbbjük kiváló mechanikai tulajdonságokkal és vegyi ellenállóképességgel bír, és az autógyártók, az építőipar, de manapság már a háztartások is előszeretettel használják. Furcsán hangzik, amikor valaki egy csöpögő benzintankot elrepedt locsolócsövet, vagy akár hiányos karosszériaelemet foltoz meg ilyen eleggyel, de nagyon sok esetben gyors és rendkívül hatékony megoldás. Az pedig még bizarrabb, hogy olyan megoldásokkal is találkozni, amikor repedt váltóház gyorsjavítására lesz megoldás a két komponens reakciója. Ha pedig belegondolunk, hogy a váltó le- és szétszedése, valamint speciális öntvényhegesztés nélkül egy kis felületelőkészítéssel kb. fél óra alatt megvagyunk… csábítóan hangzik.

Még munkában a jó öreg fogó – Fotó: Shutterstock

5. Patentolunk, imádkozunk.

Patentfogó, gyorsszorító, ami lehet racsnis, tolórudas és millió fajta. Ami biztos, hogy nagyon jól használható önálló életre kelt alkatrészek pillanatnyi rögzítésére anélkül, hogy 30 másodpercnél többet foglalkoznánk a problémával. Az pedig már csak egy plusz, hogy ezeknek a szerszámoknak a nagy része csavar lazításra és húzásra is alkalmas.

Azt persze ismételten szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem vagyunk a csapjuk össze megoldások hívei, viszont nagyon sok helyzetben jó, ha van mihez nyúlni, ha lerobban a gép és a tábla közepén még térerő sincs, hogy segítséget kérjünk.