Ebben a szellemben Ausztriában igen nagy gondot fordítanak a rendszeres szermaradék-vizsgálatokra. 2017-ben a vizsgált termékeknek csupán 1,9%-ában észlelték a megengedhető maximális határérték túllépését.

A szermaradékok, természetesen, nemcsak az élelmiszerek felületén vagy belsejében lévő eredeti hatóanyagra vonatkoznak, hanem annak szennyeződéseire, biológiailag aktív bomlási és átalakulási termékeire, anyagcsere- és reakciótermékeire.

bio

A szermaradék-problémák a bioélelmiszerek esetében is fennállnak – fotó: Shutterstock

A szermaradék-problémák a bioélelmiszerek esetében is fennállnak, minthogy

a biotermékek a termelés során a szomszédos, hagyományos termesztésű, tehát növényvédő szeres kezelésben részesített táblákról permetelsodródás miatt szennyezettek lehetnek.

Éppen ezért is az EU-biorendelet a fogyasztók fokozott védelmében egy viszonylag szigorú monitoringrendszert működtet.