A légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kivonására többféle megoldás létezik, például olyan beton, melynek használatával a házak falai is meg tudják kötni ezt a gázt. Van azonban több mint 170 európai bölény is, melyek a romániai Szárkő-hegységnél élnek szabadon, és mint kiderült, a klímaváltozás mérséklésében fontos szerep juthat nekik.

Új kutatások szerint ugyanis a bölények olyan hatékonyak lehetnek a szén-dioxid-szennyezés csökkentésében, mint a modern technológiára támaszkodó eszközök. A kulcs a bölények legelése. A bölények a gyep egyenletes legelése révén hatással vannak a legelők és az erdők ökoszisztémájára, tevékenységükkel újrahasznosítják a tápanyagokat a talajban, mivel trágyázzák is azt, és a magokat is szétterítik, gazdagítva ezáltal az ökoszisztémát. Eközben ráadásul tömörítik a talajt, megakadályozva, hogy felszabaduljon az abban eltárolódott szén.


A bölények az 50 négyzetkilométeres füves területen évi közel 54 ezer millió tonna szén megkötését segíthetik. Ez 9,8-szor több szén-dioxid lehet, mint ha ez a terület a bölények nélkül kötné meg az üvegházhatású gázt, bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre. A kutatók szerint azonban ez kb. 123 ezer darab átlagos európai autó éves kibocsátásával egyenértékű.

Ez is azt bizonyítja, hogy a modern kor problémáira a legjobb módszereket olykor nem újfajta innovációkban, hanem a természetben kell keresnünk.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock