A topagrar.pl lap beszámolója szerint egy közép-lengyelországi gazda szántás közben egy földből hosszan kiálló, masszív fémtárgyat talált, amelyről a szakértői vizsgálat megállapította, hogy az egy Il-2 típusú, egymotoros, lassú terhelésű vadászrepülőgéphez tartozik, amelyet a szovjet légierő a második világháború alatt használt.


Ilyen gépeket a Varsóért vívott csatában lengyel pilóták is vezettek. Ezt a géptípust a háború idején – más repülőgépekhez viszonyított nagy tömege miatt – „repülő tanknak" is nevezték. A lelet bejelentését követően a földből, mintegy 2 méter mélyen eltemetve, előkerült a gép komplett légcsavarja, továbbá a pilótafülke üvege és az azt védő páncélozás.

Hadászati szakértők feltételezése szerint, a háború vége felé valószínűleg a német légvédelmi tüzérség lőhette le a repülőgépet, amely a földet érés előtt felrobbant. Éppen azonban a gép nagy tömege miatt tűnik rejtélyesnek, hogy az ilyen hosszú ideig a szántóföldön megmaradt. A maradványokat egy hadtörténeti múzeumban fogják kiállítani, és amennyire lehetséges, szakértők igyekeznek megfejteni a történetét.

Indexkép: pixabay