A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának közleménye szerint a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatának Mi-8-as helikoptere mentette ki a férfit. A folyó partjáról sokan követték nyomon a filmbeillő jelenetet. A honvédségi helikopter a jégbezárt komp fölött lebegett, miközben egy katonát drótkötélen leeresztettek a vízi járműre. Először a korábban ott rekedt kompost csörlőzték fel a helikopterre, majd az őt segítő katona is elhagyta a levegőben a jégtorlaszok közé ékelődött kompot.

A mentőakció előtt Tiszacsege polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elsodorta a jégzajlás a kompot hétfő reggel, az éjjeliőr az elszabadult és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult járművön rekedt. Szilágyi Sándor tájékoztatása szerint az egyébként Tiszacsege és Ároktő között közlekedő komp a tiszacsegei parton vesztegelt, amikor a zajló jég a vastag drótköteleket szétpattintotta, és a járművet mintegy 500 méteren át sodorta a Tiszán.

jég

A zajló jég 500 méteren át sodorta a kompot a Tiszán – fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az önkormányzati tulajdonban lévő kompot egy vállalakozó üzemelteteti, s miután már hat hete jeges a Tisza, a kompot egy erőgéppel a partra vontatták és ott kikötötték – ismertette a részleteket hétfő délután a polgármester.

Hihetetlennek nevezte a történteket, ugyanis a teljes komptest a parton volt, a jégzajlás a folyó fenekén lévő, a jármű működésekor a kompot a két part között vezető 32 milliméter átmérőjű drótkötelet sodorta el, ami berántotta a járművet a jeges vízbe. Mindez hatalmas robajjal, és olyan gyorsan történt, hogy a kompon tartózkodó, komoly vízi jártassággal rendelkező fiatalember nem tudta elhagyni a járművet és besodródott a jégtorlaszok közé.

jég

A Magyar Honvédség helikoptere mentette ki a férfit – fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Olyan erővel jött a jeges ár, hogy pillanatok alatt minden szétszakadt, s a komp hihetetlen gyorsasággal sodródott a folyó közepére, ahol beékelődött a hatalmas, majd gyorsan mozdulatlanná vált jégtáblák közé – magyarázta.    A révész szerint olyan vastagságú jégréteg torlódott össze a térségben, amivel szemben a jégtörő hajók is tehetetlenek, bár azt nem érti, hogy néhány nappal korábban miért nem haladt végig egy-egy jégtörő Tokaj és Tiszafüred között, mert szerinte azzal megelőzhető lett volna a mostani állapot.