A Maas-folyó köves partja mentén termesztett borral Hollandia csatlakozni kíván az olyan védett európai nevekhez, mint a Champagne-i pezsgő, a Pármai sonka és Stilton sajt – írja a Syngenta blog. A Guardian jelentése szerint a hat hektáros szőlővel rendelkező és évi 45 ezer palackot termelő Wihngoed Thorn borászat lehet az első Hollandiában, amely a palackjaira teheti a védett eredetmegjelölés (Protected Designation of Origin – PDO) pecsétet.

A PDO státusz az EU szerint „az adott földrajzi területen, az elismert know-how felhasználásával előállított, feldolgozott és előkészített” élelmiszerekre és italokra vonatkozik. A Maas-völgyi Limburg régió borai szeretnének csatlakozni ahhoz a 15 terméket felölelő PDO-listához, amelyen az edami és a gouda sajtok mellett a Brabante spárga és az Opperdoezer burgonya szerepel.

szőlő

Hollandia a klímaváltozás révén a borászatban is nemzetközi elismertségre törekszik – fotó: Shutterstock

A Wijngoed Thorn mellett tíz belga borászat is megkaphatja a megkülönböztető pecsétet, 150 évvel azután, hogy Napóleon – merő protekcionizmusból – kivágatta a vallonok (a mai Belgium területén lévő) szőlőit, arra késztetve őket, hogy maradjanak a sörnél.

Most viszont a klímaváltozás is a belga-holland határ menti borászatoknak kedvez:

az áprilistól októberig tartó hónapokban az átlaghőmérséklet két fokkal emelkedett az elmúlt 30 évben. Emellett a folyóvölgyet nyugat felől egy fennsík védi a nagy esőktől, így ez a környék legszárazabb régiója.