Shabek professzor szerint „a növények jobban látnak, mint mi, emberek, bár szemük nincs”, de vannak különböző receptoraik, amelyek csaknem minden egyes hullámhosszt képesek érzékelni. A kék színnek a növényeken belüli fotoreceptorait kriptokrómoknak nevezik, amelyek több milliárd évvel ezelőtt fejlődtek ki, és nagyon hasonlóan működnek az egyszerű, illetve a magasan fejlett élőlények szervezetében – írja a hortidaily.com.

lúdfű (Arabidopsis thaliana)

A lúdfű (Arabidopsis thaliana) virága – fotó: commons.wikimedia.org

A kriptokrómok az emberi szemben is jelen vannak, a növények esetében pedig részt vesznek többek között a magvak csírázásának elindításában, valamint a virágzás idejének meghatározásában, bár ennek fény által vezérelt fotokémiai háttere egyelőre nincs pontosan tisztázva. Ezek a receptorok a kék szín hatására megváltoztatják molekuláik összetételét, és irányítják bizonyos, speciális géneknek a növényben való kialakulását.

Amennyiben a növényeknek a fényekre és színekre való reagálását sikerül pontosabban megismerni, az megkönnyítheti a növényi gének aktiválását és ezzel a termesztett növények egészségi állapotának védelmét.