A Somogy megyét érintő mintegy 190 esemény közel harmadának a Kaposvári Egyetem campusai adnak otthont. A felsőoktatási intézményben kiemelt figyelmet szentelnek az állatokkal, növényekkel kapcsolatos ismeretterjesztésnek: a közönség előadást hallhat a hüvelyes növények fogyasztásának kedvező élettani hatásairól, az állatkísérletek evolúciójáról, a marhahús minőségéről, valamint a mesék állatainak képalkotó diagnosztikai eszközökkel történő vizsgálatáról.

Az érdeklődők megtudhatják, mágnesezhető-e a paradicsom, továbbá a témák között szerepelnek Magyarország leggyakoribb kőzetei, a felesleges vagy feleslegesen távolról szállított termékek környezeti hatásai, az ezerarcú víz és térképtörténet is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kaposvári laboratóriumában az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusokkal, az íz-, illat- és színminták vizsgálatával, a valódi mézek felismerésével összefüggésben bővítik a látogatók ismereteit.

növény

A növények intelligenciája és az őket érő stressz is téma lesz – fotó: Farkas Imre/Agroinform.hu

Bőszénfán, a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján vadaskerti sétát, állatsimogatót, trófeakiállítást, továbbá a szarvasok élőhelyeihez traktoros túrát szerveznek.

A Balaton-parti város Perczel Mór Gimnáziuma többek között a téli Balatonról, a tó kialakulásáról, ökológiájáról szóló előadások helyszíne lesz.