A repceolajgyártás melléktermékeként a világon évente 1,12 millió tonna olajpogácsa keletkezik, amelyet hagyományosan, értékes állati takarmányként hasznosítanak – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.
Egyelőre a repcéből készült fehérjekivonatokból nem tudják eltávolítani az intenzív, keserű utóízt – fotó: Shutterstock
Ebből kiindulva Thomas Hofmann, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) Élelmiszer-biológiai Tanszékének vezetője a Leibniz Intézet kutatóival közösen ennek a mellékíznek a semlegesítésén dolgozik. Több évig tartó vizsgálatok eredményeként megtalálták, hogy a keserű ízt elsősorban a kaempferol nevű vegyület okozza. Az íz forrásának felfedezése után annak kiküszöbölése már elvileg jóval könnyebben megoldható. Így az sem kizárt, hogy néhány év múlva repcéből készült reggelit fogunk ropogtatni.