Az inputanyagok költsége jelentősen megemelkedett, a terményárak is magasak, így a növénytermesztésben egyre nagyobb árbevétellel és kiadással kell számolni. Mindemellett az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, szárazabb. Ezekből adódóan az utóbbi időben a kockázat mértéke megnőtt, nagyobb értékek forognak kockán. Ezen körülmények között minden olyan eszközre szükség van, ami segíti a kultúrnövényt a stresszes helyzetek átvészelésében és hatékonyabbá teszi az víz- és tápanyag-hasznosulást.

A Systiva® kalászos csávázószer a jól ismert lombbetegségek elleni hosszú hatástartamon felül olyan előnyökkel rendelkezik, amelyek a kalászos növények stressztűrését, jobb tápanyag-hasznosulását, hatékonyabb vízfelvételét támogatják. Ezeket összefoglalóan AgCelence® hatásnak hívjuk. Ezt több hazai és külföldi kísérleti eredmény támasztja alá, ezekből szeretnék néhányat bemutatni.

A Systiva® hatása a növény fotoszintézisére

A 2019-es évi szekszárdi kísérletünkben egy egyszerű készülékkel, a GreenSeeker-el a növények vegetációs indexét (NDVI), „zöldességét" mértük meg, amiből a levelek klorofill tartalmára lehet következtetni. Minél magasabb ez az érték, annál erősebb a fotoszintézis, annál jobban ellátott vízzel és tápanyaggal a növény. Az 1. ábrán ezek az értékek láthatók a hagyományos gombaölő-csávázószeres kontrollhoz viszonyítva %-os értékben, őszi búza és őszi árpa fajtákban.

Megállapítható, hogy a Systiva® csávázószer hatására a növényekben a kontrollhoz képest megnőtt a klorofillszint, a fotoszintézis intenzitása, magasabb lett a tápanyag-és vízellátásuk, hatékonyabb a tápanyag-hasznosulásuk. A GreenSeeker érték nagysága és a termésnövelés közötti összefüggés az őszi búza fajták esetében erősebb, mint az őszi árpa fajtáknál, viszont árpában a Systiva® jobban növelte a termést, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Systiva® már csírájában elfojtja a levélbetegségek korai megjelenését.

Diagram: BASF Hungária Kft.

A Systiva® hatása a bokrosodásra, a gyökérzetre

A következő csávázószeres kísérlet az Egyesült Királyságban, egy független intézmény, az ADAS termelői szövetség által került beállításra. Systiva®-val csávázott és Systiva® nélküli vetőmagokból fejlődött őszi búza növények hajtásszámát és gyökérhosszát hasonlították össze jó vízellátás és száraz körülmények között.

A 2. ábra a bokrosodás mértékét mutatja, ami szerint a Systiva® jó csapadékviszonyok mellett és száraz időben is növelte az oldalelágazások számát a kontrollhoz képest. Sőt, vízhiány esetén a Systiva® oldalelágazást serkentő hatása a kontrollhoz képest arányában erőteljesebbnek mutatkozott. Csapadékszegény körülmények között a Systiva® bokrosodást fokozó előnyére lehet számítani, a hektáronkénti vetőmagmennyiség megválasztásánál tartsuk be a fajtatulajdonosok által ajánlott vetőmagnormát.

Diagram: BASF Hungária Kft.

Ugyanebben a kísérletben azt is megmérték, hogy 0-25 cm és 25-50 cm mélységben 1 cm³ talajban hány centiméter hosszú gyökér fejlődik a Systiva®-val csávázott vetőmag és a kontroll esetén, jó vízellátású és vízhiányos feltételek között.

A 3. és 4. ábrán lévő eredmények bizonyítják, hogy a Systiva® hatására a növény gyökérzete dúsabb, hosszabb lett a kontrollhoz képest, ami a száraz időszakban és a mélyebb talajrétegekben a kontrollhoz viszonyítva még markánsabb különbséget eredményez. Ennek hatására a Systiva®-val kezelt vetőmagból fejlődő növények víz- és tápanyagfelvétele intenzívebb, jobban hasznosítják a rendelkezésre álló csapadékot, tápelemeket.

Diagramok: BASF Hungária Kft.

Amennyiben szeretne többet megtudni a Systiva® használatának előnyeiről, látogasson el a BASF Hungária Kft. oldalra!