Agrárinnovációk, korszerű technológiák, szakmai konferenciák, fajtabemutatók, különleges közönségprogramok, gasztrobemutatók közös találkozási pontja lesz a debreceni kiállítás, amely az idén már 27. alkalommal várja az agrárágazat elhivatott szakembereit és a mezőgazdaság iránt elkötelezett érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Szakmai programok

Fejlesztések az agráriumban is csak tudatos tervezés mellett valósíthatók meg sikeresen.

Elengedhetetlen a megfelelő ismeretek elsajátítása a gazdálkodók számára. Ehhez nyújt már majdnem három évtizede jelentős segítséget a debreceni kiállítás. A mezőgazdasági beszállítóipar, a csúcstechnológiát is felvonultató négynapos árubemutató mellett ebben az évben is szakmai tanácskozások keretében ismerhetik meg a gazdálkodók a legújabb termelési és kutatási eredményeit például a sertés-, a szarvasmarha-, a juh-, a baromfi-, valamint a zöldség-gyümölcs ágazatnak. Az állatprogramok keretében, a szakmai fórumok mellett, lesznek szarvasmarha- és lóbemutatók, illetve juhárverés.

ló

Lovas bemutatók is várják az érdeklődőket – fotó: farmerexpo.hu

Kiemelt szerepet kap az idén az antibiotikummentes sertéshús-előállítás kérdésköre. Juh-kecske témában pedig augusztus 19-én fajtabemutató és értékesítési nap, szakmai továbbképzés és tenyészállat-bírálat is lesz. A hazai előadók mellett külföldi szakemberek egyedülálló betekintést nyújtanak más országok gyakorlatába, tapasztalataiba.

Ezenfelül idén is részt vesznek a kiállításon Kárpát-medencei agrárszakemberek. Így lehetőség lesz gazdasági párbeszédre az ukrán-magyar, román, bolgár és újdonságként, az idén először, török üzletemberek találkozójának keretében. A részt vevő cégek képviselői pedig természetesen a kiállítást is bejárják a hivatalos tárgyalások mellett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is közösségi kiállítóhellyel vesz részt az Expón, ahol a kamarai szolgáltatások bemutatásán túl kóstoltatással egybekötött termelői piaccal, szakmai megbeszélésekkel, nyereményjátékkal és egyéb izgalmas programokkal várja a látogatókat.

A Magyarok Kenyere Program részeként Kenyérünnepet is rendezünk, a szakkiállítás megnyitójával egybekötve.

Közönségprogramok

2018-ban a Farmer-Expo lovas bemutatói újból várják az érdeklődőket. A hagyományos fogatparádé, szabadon ugró verseny, korlátugratás, tradicionális magyar fajtáink bemutatása mellett a gyerekek is élvezhetik a lovas programokat, átélhetik a lovaglás élményét, és az idén először – valószínűleg a gyerekek nagy örömére – lesz nyúlsimogató is, ahol szalmabálákkal körülvett környezetben a kicsik közelről megismerkedhetnek ezzel a kedves állattal.

13. HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás

A zöldség-gyümölcs szektorban jelentősen élesedett a verseny a nyitott európai piacon. A versenytársakkal most már nemcsak a külföldi piacokon kell megküzdeni, hanem a belföldi piacok megtartásáért vagy megszerzéséért is versenyeznünk kell. A szektor piaci szereplőinek ebben a környezetben egyre nagyobb teljesítményt kell nyújtaniuk ugyanazért a gazdasági eredményért.

A mai – korszerű technológiákkal, kiváló áru-előkészítéssel jellemezhető – világban

kulcsszerepet kap a szaktudás, a legmodernebb technológiai és műszaki elemek ismerete, amivel kiváló, a piac által megkövetelt minőségű termék állítható elő alacsony önköltség mellett.

Fokozódik az értékesítés tudományának, a marketingnek a szerepe: tudnunk kell a jó minőségű, hazai termékeket megismertetni a hazai és külföldi fogyasztóközönséggel.

zöldség

Zöldség-gyümölcs kertészeti kiállítást is megtekinthetnek a látogatók – fotó: farmerexpo.hu

A HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás és konferencia a hazai zöldség-gyümölcs szektor önálló, átfogó seregszemléje, olyan integrált, marketing- és szakmai fórum, ahol a szektor vállalatai és azok üzleti partnerei koncentráltan – egy időben, egy helyen, együtt – mutatkoznak be a széles szakmai és fogyasztó közönségnek.

A rendezvény négynapos felületet kínál arra, hogy a szektor bármely piaci szereplője megismerkedjen az új szakmai követelményekkel, feladatokkal, piaci kihívásokkal, finanszírozási forrásokkal, műszaki és technológiai megoldásokkal, valamint a szektor szereplői bemutassák termékeiket a szakmai és fogyasztó közönségnek. Olyan – nemzetközi szinten is elismerést kiváltó – rendezvény megszervezése a célunk, mely nagymértékben hozzájárul az ágazat fejlődéséhez.

A fenti célkitűzések érdekében a V-Trade Kiállítások Kft., a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) 2018-ban közösen szervezi meg a HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítást. A tavalyi évhez viszonyítva kétszer akkora területen, vagyis mintegy 200 m2-es kiállítói felületen közel húsz hazai zöldség-gyümölcs termelő és -forgalmazó vállalkozás mutatja be és kínálja az ízletes, egészséges hazai friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs termékeket.

A tavalyi évhez hasonlóan a standunk egyik zászlóshajója a Szabolcsi Alma lesz, de emellett társkiállítóink számos zöldség-gyümölcs finomságot fognak bemutatni, kóstoltatni és forgalmazni. Reményeink szerint hozzájárulunk a zöldség-gyümölcs fogyasztás növeléséhez, a fogyasztói kultúra fejlesztéséhez – gazdasági és társadalmi hasznot hajtva ezzel a szektorban érintett valamennyi szereplőnek.

Az augusztus 17-én megrendezendő, „Aktuális problémák és megoldások a kertészeti ágazatban” című szakmai konferencián a hazai zöldség- és gyümölcstermelés égető kérdéseivel foglalkozunk.

Mindezen túlmenően a rendezvény kiváló fórumot kínál az ágazatban dolgozó szakemberek találkozására, mely alapja a szakmai információk és tapasztalatok kicserélésének.

Miniszteri fórum

Az idei Farmer-Expo megnyitója rendhagyó lesz az előző évekhez képest. A nyitónapon, augusztus 17-én, 10 órától a Böszörményi úti campus színháztermében lesz a nyitó ünnepség, amelyen részt vesz Nagy István agrárminiszter, aki egy fórumot is tart a megnyitó keretében. (Nagy István Újfehértón született, és a pallagi Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 1986-ban.)

A fórum kiváló alkalmat biztosít arra, hogy az ágazat szereplői első kézből szerezzenek információt a modern mezőgazdaság programjáról, az elkövetkező négy év kiemelt fejlesztési és miniszteri céljairól. Majd ezt követően az ÉKASZ standja előtt, sajtóbeszélgetéssel összekötve hivatalosan is elindítja a „Szabolcs Aranya” alma-marketingprogramot.

A Farmer-Expo augusztus 17-étől 20-áig mindennap 10-18 óráig lesz nyitva.