A projekt célja az agrárgazdaság népszerűsítése, egy komplex kommunikációs program kidolgozásával és megvalósításával. A projekt az Európai Unió támogatásával az EFOP 3.4.4-16-2017-00012 számú pályázat keretében, a Szent István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány együttműködésével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai támogatásával valósul meg, 789 999 727,00 Ft támogatási összegből.

A program alapvető célja, hogy pozitívan befolyásolja a mezőgazdasági tevékenység társadalmi megítélését, feltárja a hallgatói utánpótlás attitűdjeit, és speciálisan kidolgozott kommunikációs eszközökkel reagálva növelje a hallgatói jelentkezések számát, segítse az agrárium iránt érdeklődők továbbtanulását a felsőoktatásban.

oktatás

A cél, hogy minél többen válasszák az agrárszakokat – fotó: Shutterstock

A stratégai célok elérése érdekében számos pályaorientációs tevékenység valósul meg, ezzel is elősegítve a felsőoktatás MTMI szakjainak és különösen az agrár-felsőoktatás hallgatói utánpótlásának biztosítását, valamint lemorzsolódásának csökkentését. A pályázat tevékenységei közé tartozik egy országos média- és reklámkampány, innovatív-roadshow-k, ötletbörzék, imázsfilmek, kisfilmek készítése, az MTMI területet érintő élményközpontú szakmai napok szervezése, pedagógus továbbképzés, nyílt napok, üzemlátogatások, gyárlátogatások szervezése, játékos természettudományos applikációk készítése.

A tervezett programok eredményei a kitűzött célok elérésén kívül a későbbiekben hosszabb távon elvezethetnek a természettudományos gondolkodásmód és környezettudatos szemlélet népszerűbbé válásához. Mindez szélesebb körben is kedvezően befolyásolja a természettudományos, agrár- és műszaki felsőoktatásba jelentkezők számát, valamint tudásszintjét és helytállását egyetemi tanulmányaik során.

Az Európai Szociális Alap által finanszírozott vissza nem térítendő támogatású projekt 2017. június 1-jén indult és várhatóan 2021. március 31-én fejeződik be. A projektről bővebb információt az agrarpalya.szie.hu oldalon olvashat.