Röszkén dolgozó növényvédelmi felügyelők ellen emelt vádat korrupciós bűncselekmények miatt az ügyészség –tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hat embert üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, egy szerb állampolgárt hivatali vesztegetés bűntettével vádolnak.

röszke

Hat felügyelőt vádolnak hivatali vesztegetés elfogadásával – fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

A vádirat szerint hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatuk volt a határra érkező szállítmányok növény-egészségügyi és minőség-ellenőrzési vizsgálata, illetve az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása.

2015. május 13. és augusztus 4. között a vádlottak közül volt, aki több mint százharminc alkalommal fogadott el pénzt a vizsgálatra jelentkező teherjárművek vezetőitől. A bankjegyeket vagy aprót az ügyintézésre átadott okmányokkal együtt az útlevélben helyezték el, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak kértek készpénzt a sofőröktől.

Az eljárás során csupán egy vesztegetőt, egy szerb férfit azonosítottak, és azt sem sikerült pontosan tisztázni, milyen nagyságú korrupciós pénz jutott a vádlottakhoz. A vádirat szerint a hat ember összesen mintegy négyszáznegyven esetben fogadott el pénzt vagy egyéb ajándékot.