Úgy tűnik, a fejlesztőknek sikerül újabb és újabb feladatokat adni a drónoknak, ezzel tovább növelve kihasználtságukat, bár sejthető, hogy egyik eszköz sem lehet alkalmas bármilyen feladatra. Ettől függetlenül érdekes kezdeményezés, de a hatékonyságuk még egyelőre vizsgálat tárgyát képezi. A lézeres zavarás, ami elijeszti a madarakat, nagyon eredményesnek bizonyul.

Madárijesztő drónok

A Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amellyel kamerák segítségével felfedezhetők a kártevő madarak a szőlőültetvényeken vagy gyümölcsösökben (a már ismert vadkameráktól jött az ötlet), és így „madárijesztő" drónokat tudnak indítani az elűzésükre, majd visszatérve figyelni a következő inváziós állományt.

A tanulmányhoz a csapat két külön tesztet végzett: a madarak észlelését és a drónok automatikus elindítását. Néhány évbe telt, mire kifejlesztettek egy olyan kamerarendszert és algoritmust, amely nemcsak felismeri, de számszerűsíti is a madarakat, amelyek a megfigyelt zónába be- és kirepülnek. A csapat a kísérlet alatt a legkisebb megvásárolható drónokkal imitálta a madarakat, kis parcellákra osztott földterületen.

Akadályok

Évekbe fog telni, mire ez a különleges technológia kereskedelmi forgalomban elérhetővé válik a termelők számára, mert még számos akadályt kell leküzdeni, például hogy a technológia ne csak arányosan működjön, hanem megfeleljen a szövetségi drónszabályozásnak, és akkor is elriassza a madarakat, ha gyakran repülnek, vagyis ne szokják meg jelenlétüket a madarak.

Ez az automatizálási kutatás a harmadik lépcsője a Washington Állami Egyetem (WSU) drónokkal és madárkártevőkkel kapcsolatos tanulmányainak. Az első kimutatta, hogy a kézzel irányított és véletlenszerű repüléseket végző drónok sikeresen elűzik vagy távol tartják a madarakat a szőlőültetvényektől, negyedére csökkentve a madarak számát.

A második projekt megmutatta, hogy a madarak elűzése milyen hatással lehet a terméshozamra. A kísérlet alatt álló földeken mintegy 50%-kal csökkent a sérült gyümölcsök száma. Ennek érdekében például a drónoknak ragadozóknak kellene látszani, vagy fényvisszaverő propellerekkel kellene felszerelni azokat.

Manoj Karkee, a WSU Biológiai Rendszertechnika Tanszékének docense és a tanulmány szerzője azt tervezi, hogy találkozik a termelőkkel, a technológiai cégekkel és más érdekelt felekkel, hogy megkezdjék a következő lépéseket a kereskedelmi forgalomban kapható automatizált drónrendszer kifejlesztése érdekében.

Lézeres riasztás

A másik módszeren Ausztráliában, Victoria államban dolgoznak. A hálós védelem nemcsak a madaraktól, de a jégkártól is megvédheti a gyümölcsösöket. Azonban idővel szakadások, lyukak keletkeznek, és a madarak bejutnak a háló alá, vagy belegabalyodnak és elpusztulnak, ami a legrosszabb. Ez a módszer a Pakenhamben található egyik ausztrál gyümölcsösben, a Priest Bros Orchardsnál egy év alatt 90%-kal csökkentette a madarak okozta károkat egy lézeres készülék segítségével.

A családi vállalkozás 80 hektáron gazdálkodik, három különböző szekcióra osztva termelnek almát. Annak ellenére, hogy a gyümölcsösöket jégesőhálóval védik, egész évben találkoznak madarakkal, amelyek károsítják az almákat. A károkat a legkülönfélébb madarak okozták: varjak, lurkók, papagájok, feketerigók és seregélyek.

Alkalmazás és tapasztalatok

A károk miatt a Priest Bros Orchards vezetője más megoldásokat kezdett keresni a madárproblémára. Az egyik gyümölcstermesztők találkozóján hallott a lézeres madárriasztókról, és úgy döntött, hogy kipróbál kisebb készülékeket.

A kísérlet sikeresnek bizonyult, ezért egy állandó és automatizált megoldás mellett döntöttek, és a Bird Control Group AVIX Autonomic Mark II készülékét választották. Ez a lézeres madárriasztó automatikusan vetíti a lézersugarat a madarak felé, amit a madarak fizikai veszélyként érzékelnek, és kikerülik, eltávolodnak, hogy biztonságot keressenek.

A lézeres madárriasztókat az E.E. Muir and Sonson, a Bird Control Group ausztráliai forgalmazóján keresztül szerezték be. Az első sikeres év után elhatározták, hogy egy másik készüléket is beszereznek, hogy az a gyümölcsös másik részét is lefedje. A második automata készülékkel együtt már az egész gyümölcsöst le tudják fedni és meg tudják védeni a madaraktól.

Beállítani és elfelejteni

Az Autonomic lézer felhasználóbarát, „beállíthatod és elfelejtheted". Nincs karbantartás, bekapcsoljuk, és nem kell aggódni. Sőt, az idősávok is beállíthatók azokra a tartományokra, amikor a legtöbb madár várható, így az áramot sem használja feleslegesen. A rendszer jó elhelyezése miatt a dolgozók mindig biztonságban vannak a gyümölcsösben. Vételára pedig egy szezon után máris megtérül.

Az automatikus lézeres riasztó bevetése előtt a madarak okozta károk csak egy almafajtánál meghaladták az évi 100.000 AUD dollárt, amely mára 10.000 AUD-ra csökkent, ez 90%-os javulás.

A kacsák pusztítják a salátát és a zellert

A Melbourne-ben található Gazzola Farms szintén lézeres madárriasztót vetett be, hogy hatékonyan megoldja a zeller- és salátatermésük védelmét. Ők szintén jelentős, 90%-os madárcsökkenést tapasztaltak a gazdaságukban. A Gazzola Farms Ausztrália egyik vezető zöldségtermesztő vállalata,  saláta, zeller és ázsiai zöldségek termelésére összpontosítanak, amelyeket Ausztrália-szerte értékesítenek.

Dean Gazzola és testvére, Alex Gazzola több mint 500 hektáron gazdálkodik Boneóban. Gyakran találnak 20-30 kacsát is szekciónként, ahol a salátát és a zellert már teljesen elpusztították. A karolinai réce által okozott súlyos károk miatt kezdtek el költség- és időhatékony megoldást keresni.

Az AVIX Autonomic Mark II rendszer üzembe helyezést követően ők szintén 90% körüli madárszámcsökkenést tapasztaltak.

A madarak okozta károk Ausztráliában tetemesek, a kertészetekben okozott károk becslések szerint évente közel 300 millió dollárra tehetők országos szinte. Több mint 60 madárfajról ismert, hogy kártákonyak a kertészeti kultúrákban.

Forrás: www.futurefarming.com