Luc Vernet, a Farm Europe szakértője elmondta, hogy drasztikus lemaradásról beszélhetünk, hogyha visszamenőleg megnézzük, a mezőgazdasági innovációk bejegyzése milyen arányban oszlanak meg az elmúlt években. Az EU mezőgazdasági ügyeire szakosodott Vernet szerint 2010 és 2014 között, elképesztő mennyiségű, több mint 5000 új, mezőgazdasági szabadalom került bejegyzésre világszerte, azonban ezeknek 70 százaléka Észak-Amerikában született, míg Európa mindössze 15 százalékot tudhat magáénak.

Egy három éves kutatás kimutatta, hogy a francia Airinov cég drónjait használó termelők nyeresége 69 euróra nőtt hektáronként – Fotó: Shutterstock

Az EU-nak támogatnia kell a technológiafejlesztést, hiszen az lehetővé teszi mind a gazdálkodók jövedelmezőségének növelését, mind a környezeti lábnyom csökkentését – hangsúlyozta a francia szakértő. Hazájában bizonyíthatóan javult azon termelők nyeresége, akik innovatív megoldásokat alkalmaznak munkájukban. Elmondása szerint az elmúlt öt évben a francia gazdálkodók egyre inkább használják az úgynevezett precíziós gazdálkodási technológiákat, de még mindig problémát jelent a megfelelő eszközök kiválasztása a piac telítettsége és a döntéshozók hiányos informáltsága miatt.