Az áru több mint 60 %-a eredet megjelölés nélküli volt, így a 18 tonna árut – melynek bruttó értéke több mint 1,5 millió forint - a hatóság zárolta és elrendelte a tételek megsemmisítését.

A forgalmazó az árukészletből 7 967 kg zöldségről és gyümölcsről (Golden alma, Idared alma, sárgarépa, kígyóuborka) rendelkezett az áru eredetét igazoló dokumentummal, mely tételek megfelelően fel voltak címkézve. A hatóság munkatársai ezen felül 1935 kg burgonya esetében az eredetet igazoló dokumentum bemutatásáig forgalmi korlátozást rendeltek el.

További 17 724 kg árukészlet jelöletlen volt, ezért ezen áruk forgalmazását a hivatal megtiltotta, a tételek később megsemmisítésre kerülnek. A zárolt és megsemmisítésre szánt áru bruttó értéke 1 524 526 Ft. A zárolt áruk tartalmaznak fejeskáposzta; sárgarépa; étkezési paprika (hegyes erős és sárga); paradicsom és alma (Jonagold, Golden, Starking, Idared) tételeket.

Az ellenőrzésről videó- és képfelvételek készült, melyek letölthetőek a NÉBIH honlapjáról, és – a hivatal forrásként történő megjelölése mellett – szabadon felhasználhatóak.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kiemelt Ügyek Igazgatóság

 

Kapcsolódó anyagok

Letölthető állományok

Videó - Békés megyei zöldség-gyümölcs razzia_20131113 (175480KB)

Képgaléria

Kepek___Bekes_megyei_zoldseg_gyumolcs_razzia