Az utóbbi időben több lopott nagy értékű mezőgazdasági gépről olvashattunk a sajtóban, jó részüket az osztrák-magyar határ közeléből tulajdonították el. A burgenlandi gazdák traktormaffiát emlegetnek, miután tavaly óta több mint 15 nagy értékű John Deere traktort tulajdonítottak el határ menti településekről. Azóta már az is felmerült, hogy még messzebbi országokból román bűnbanda szerzi be a zsákmányt, amely jelentős részét nálunk értékesítik.

Magyarországon az idei évben már több sikeres felderítés történt: egyszer kilenc (Budapest, Lajosmizse), másszor két traktort (Mosonmagyaróvár) találtak meg a rendőrök raktárépületekben elrejtve, és most itt a bócsai akció, amely 100 millió forintos nagyságrendű kárértéket jelent.

 

A tisztességes kereskedők aggódnak

A Nyugat-Európában eltulajdonított traktorok egy részét Magyarországon értékesítették: hol magát a teljes munkagépet professzionális módon hamisított iratokkal, hol alkatrészként. A bócsai illegális árusok azért buktak le, mert a piaci ár töredékéért az út mellől árulták a gépeket, és vevőjükre is akadtak, akik egy részének már a nyomára bukkant a rendőrség. Aki ilyen gyanús körülmények között vásárol, azt kockáztatja, hogy ha eljutnak hozzá a nyomozók, az így vásárolt árut lefoglalják.

A hírekbe kerülő településeken működő tisztességes, régóta piacon lévő kereskedőkre nézve a traktorlopások ügye komoly problémát jelent. Egyikükkel (GÁL MOBIL KFT.) beszélve kiderült, hogy a vásárlók bizalma megrendült az utóbbi időben - mióta ezek a hírek elterjedtek az országban -, és mivel a köztudatban az adott településhez (Bócsa) egyetlen traktor értékesítéssel foglalkozó céget kötnek, a gyanú árnyéka ott lebeg felettük alaptalanul, ami a forgalom csökkenésében is meglátszik. És ez a feltételezéseken alapuló viszonyulás egy jól ismert kereskedő vállalkozás életébe is kerülhet!

Tippek, hogyan s miért kerüljük a gyanús eredetű adás-vételeket?

  • Ne vásároljon újonnan feltűnt cégeknél anélkül, hogy utánanézne, szerepelnek-e a cégjegyzékben, kik ők, milyen referenciákkal rendelkeznek. A többéves múlttal rendelkező, ismert vállalkozásokat részesítse előnyben, őket könnyű leinformálni, az ügyfelek elégedettsége fórumokon is megismerhető.

 

  • Sose vásároljon olyan mezőgazdasági gépet, amelyhez nem adnak számlát, használati utasítást, garancialevelet. Ha valamilyen papírja hiányos, javított, legyen gyanús és álljon el a vásárlástól.

 

  • Az internetes vásárlásoknál is minden esetben kell számlát adni. Előzetesen kérjen információt a cég pontos nevéről, hogy le tudja ellenőrizni vásárlás előtt.

 

  • Legyen gyanús a piaci árnál jóval alacsonyabb ár, inkább a megbízhatóság, mint az ár legyen a fontos.

 

  • Ne feledje, hogy a fedélzeti komputerrel rendelkező gépeknél is lehet az alváz- és motorszámot külsőleg módosítani, de a vezérlőpultban ez az adat nem módosítható, nem törölhető. Így a hamis papírokkal rendelkező traktor esetében kiderülhet a csalás. Minden esetben ellenőrizze, hogy a komputerben szereplő adatok egyeznek-e a gépen látott azonosítókkal.

 

  • Olcsó húsnak híg a leve - tartja a mondás, amely az ismeretlen, netán lopott traktorok esetében is igaz. Nem érdemes az alkalmi, piaci ártól jelentősen eltérő alkatrészeket, járműveket megvásárolni, hiszen ha a rendőrség megtalálja nálunk, egyszerűen lefoglalja, és se pénzünk, se gépünk. Ráadásul, örülhetünk, ha ellenünk nem indítanak eljárást.